Rozporządzenie 2017/228 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do nazw i obszarów kompetencji paneli naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/228
z dnia 9 lutego 2017 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do nazw i obszarów kompetencji paneli naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności 1 , w szczególności jego art. 28 ust. 4 akapit drugi,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 28 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 określa dziesięć paneli naukowych odpowiedzialnych za dostarczanie opinii naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwanego dalej "Urzędem"), każdy w swoim zakresie kompetencji. Panele te obejmują między innymi: panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii oraz panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu.

(2) W dniu 3 lutego 2016 r. Urząd przedłożył Komisji wniosek o zmianę nazwy panelu ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, panelu ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii oraz panelu ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, aby uwzględnić oczekiwane zmiany w rozwoju naukowo-technicznym.

(3) Naukowe i techniczne zmiany mają głównie wpływ na obciążenie pracą paneli. W szczególności obciążenie pracą panelu ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu prawdopodobnie wzrośnie w najbliższych latach z uwagi na konieczność przeprowadzania oceny złożonych wniosków o wpisanie do unijnego wykazu enzymów spożywczych zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 2 . W związku z powyższym ocenę środków aromatyzujących, obecnie przeprowadzaną przez panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, należy przypisać panelowi ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności.

(4) Aby jednak uniknąć nadmiernego obciążenia pracą obecnego panelu ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, ocenę źródeł składników pokarmowych i innych substancji o działaniu fizjologicznym dodawanych do żywności należy przypisać panelowi ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, ponieważ jego obciążenie pracą prawdopodobnie zmniejszy się w związku z finalizacją referencyjnych wartości żywieniowych i spadkiem liczby wniosków o włączenie do wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 . Taki nowy podział jest również zgodny z doświadczeniami panelu ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, ponieważ niektóre substancje stosowane jako źródła składników pokarmowych mieszczą się w kategorii nowej żywności, która obecnie jest oceniana przez panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii.

(5) Nazwy trzech wspomnianych paneli zostają zatem zmienione niniejszym rozporządzeniem, jak następuje: panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności otrzymuje nazwę "panel ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących", panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii otrzymuje nazwę "panel ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych", a panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu otrzymuje nazwę "panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów oraz substancji pomocniczych w przetwórstwie".

(6) Obecna kadencja członków panelu ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności oraz panelu ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu wygaśnie w dniu 30 czerwca 2017 r., a obecna kadencja członków pozostałych ośmiu paneli naukowych Urzędu, w tym panelu ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wygaśnie w dniu 30 czerwca 2018 r. Aby dać wystarczająco dużo czasu na skuteczną organizację paneli przez Urząd na podstawie art. 28 ust. 5 i 9 rozporządzenia (WE) nr 178/2002, niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2018 r.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 178/2002.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 28 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 178/2002 wprowadza się następujące zmiany:

1)
lit. a) otrzymuje brzmienie:

"a) panel ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących;";

2)
lit. e) otrzymuje brzmienie:

"e) panel ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych;";

3)
lit. j) otrzymuje brzmienie:

"j) panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów oraz substancji pomocniczych w przetwórstwie.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej i jest stosowane od dnia 1 lipca 2018 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 lutego 2017 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący
1 Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniające dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 7).
3 Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 9).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2017.35.10

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2017/228 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do nazw i obszarów kompetencji paneli naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
Data aktu: 09/02/2017
Data ogłoszenia: 10/02/2017
Data wejścia w życie: 02/03/2017, 01/07/2018