Rozporządzenie 2017/1399 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do poliasparaginianu potasu

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/1399
z dnia 28 lipca 2017 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do poliasparaginianu potasu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Tylko dodatki do żywności uwzględnione w unijnym wykazie w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 mogą być jako takie wprowadzane do obrotu i stosowane w żywności na warunkach określonych w tym załączniku.

(3) Niektóre dodatki do żywności są przeznaczone do szczególnych zastosowań w określonych praktykach i procesach enologicznych. Takie dodatki do żywności powinny być stosowane zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008 i przepisami szczegółowymi, określonymi w odpowiednim prawodawstwie unijnym.

(4) Przepisy szczegółowe zezwalające na stosowanie dodatków w winie określono w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 3 , decyzji Rady 2006/232/WE 4  i rozporządzeniu Komisji (WE) nr 606/2009 5  oraz w ich środkach wykonawczych.

(5) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 6  określono specyfikacje dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(6) Wykaz unijny i specyfikacje mogą być aktualizowane zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(7) W dniu 24 lutego 2015 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie poliasparaginianu potasu jako stabilizatora w winie. Wniosek ten udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił bezpieczeństwo poliasparaginianu potasu jako dodatku do żywności i stwierdził w swojej opinii 7  z dnia 9 marca 2016 r., że nie ma zagrożenia dla bezpieczeństwa przy proponowanym stosowaniu go w winie przy maksymalnym poziomie zastosowania 300 mg/l i typowych poziomach rzędu 100-200 mg/l.

(9) Poliasparaginian potasu działa jako stabilizator, przeciwdziałając wytrącaniu się kryształów winianu w winie (czerwonym, różowym i białym). Ułatwia on utrzymanie jakości i stabilności wina, a jego zastosowanie nie ma wpływu na właściwości organoleptyczne. Należy zatem uwzględnić poliasparaginian potasu w unijnym wykazie dodatków do żywności oraz przydzielić temu dodatkowi do żywności numer E 456, aby umożliwić jego zatwierdzenie jako stabilizatora w winie w przepisach szczegółowych odpowiedniego prawodawstwa Unii.

(10) Specyfikacje poliasparaginianu potasu (E 456) należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, gdy zostanie on po raz pierwszy uwzględniony w unijnym wykazie dodatków do żywności ustanowionym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i (UE) nr 231/2012.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 lipca 2017 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w pkt 3 "Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące" po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 452 dodaje się pozycję w brzmieniu:
"E 456 Poliasparaginian potasu"

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 452 (iv) dodaje się pozycję w brzmieniu:
"E 456 POLIASPARAGINIAN POTASU
Nazwy synonimowe
Definicja Poliasparaginian potasu jest solą potasową kwasu poliasparaginowego wytworzoną z kwasu L-asparaginowego i wodorotlenku potasu. W procesie termicznym kwas asparaginowy przekształca się w nierozpuszczalny polisukcynoimid. Polisukcynoimid jest poddawany działaniu wodorotlenku potasu, przez co następuje otwarcie pierścienia i polimeryzacja jednostek. Ostatnim etapem jest faza suszenia rozpyłowego, w wyniku której powstaje jasnobrązowy proszek.
Nr CAS 64723-18-8
Nazwa chemiczna Kwas L-asparaginowy, homopolimer, sól potasowa
Wzór chemiczny [C4H4NO3K]n
Średnia wagowo masa cząsteczkowa Około 5 300 g/mol
Oznaczenie zawartości Nie mniej niż 98 % w przeliczeniu na suchą masę
Wielkość cząsteczek Nie mniej niż 45 μm (nie więcej niż 1 % wagowo cząstek mniejszych niż 45 μm)
Opis Bezwonny proszek o barwie jasnobrązowej
Identyfikacja
Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie i słabo rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych
pH 7,5-8,5 (40 % roztwór wodny)
Czystość
Stopień podstawienia Nie mniej niż 91,5 % w przeliczeniu na suchą masę
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 11 % (105 °C, 12 godz.)
Wodorotlenek potasu Nie więcej niż 2 %
Kwas asparaginowy Nie więcej niż 1 %
Inne zanieczyszczenia Nie więcej niż 0,1 %
Arsen Nie więcej niż 2,5 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1,5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 0,5 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 0,1 mg/kg"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
4 Decyzja Rady 2006/232/WE z dnia 20 grudnia 2005 r. w sprawie zawarcia Umowy pomiędzy Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie handlu winem (Dz.U. L 87 z 24.3.2006, s. 1).
5 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1).
6 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
7 Dziennik EFSA 2016; 14(3):4435.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2017.199.8

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2017/1399 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do poliasparaginianu potasu
Data aktu: 28/07/2017
Data ogłoszenia: 29/07/2017
Data wejścia w życie: 18/08/2017