Rozporządzenie wykonawcze 2016/1422 zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 992/95 w odniesieniu do unijnych kontyngentów taryfowych na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/1422
z dnia 24 sierpnia 2016 r.
zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 992/95 w odniesieniu do unijnych kontyngentów taryfowych na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 992/95 z dnia 10 kwietnia 1995 r. otwierające i ustalające zarządzenie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norweg 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 lit. a) i b),

a także mając adze, co następuje:

(1) Decyzją (UE) 2016/837 2 Rada wydała upoważnienie do podpisania, w imieniu Unii Europejskiej, oraz tymczasowego stosowania Umowy między Unią Europejską, Islandią, Księstwem Liechtensteinu i Królestwem Norwegii w sprawie mechanizmu finansowego EOG na lata 2014-2021, Umowy między Królestwem Norwegii a Unią Europejską w sprawie Norweskiego Mechanizmu Finansowego na lata 2014-2021, Protokołu dodatkowego do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii oraz Protokołu dodatkowego do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Islandią

(2) Tekst Protokołu dodatkowego do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii (zwanego dalej "protokołem dodatkowym"), załączonego do decyzji (UE) 2016/837, przewiduje odnowienie siedmiu bezcłowych kontyngentów taryfowych, które zakończyły się w dniu 30 kwietnia 2014 r., oraz trzech nowych bezcłowych kontyngentów taryfowych w związku z dopuszczeniem do obrotu w Unii Europejskiej niektórych ryb i produktów rybołówstwa pochodzących z Norwegii.

(3) Zgodnie z protokołem dodatkowym ilości w ramach bezcłowych kontyngentów taryfowych za okres od dnia 1 maja 2014 r. do dnia, w którym tymczasowe stosowanie protokołu dodatkowego staje się skuteczne, dzieli się proporcjonalnie i udostępnia na okres od dnia rozpoczęcia tymczasowego stosowania protokołu dodatkowego do dnia 30 kwietnia 2021 r.

(4) Konieczna jest zmiana rozporządzenia (WE) nr 992/95 w celu wdrożenia kontyngentów taryfowych ustanowionych w protokole dodatkowym.

(5) Kontyngenty taryfowe należy stosować od dnia, w którym tymczasowe stosowanie protokołu dodatkowego staje się skuteczne, do dnia 30 kwietnia 2021 r. Niniejsze rozporządzenie powinno zatem mieć zastosowanie od dnia tymczasowego stosowania protokołu dodatkowego określonego w art. 3 decyzji (UE) 2016/837.

(6) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 3 uchyliło rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 4 i zakończyło stosowanie systemu cen referencyjnych dla produktów rybołówstwa. W związku z tym należy skreślić warunek ustanowiony w art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 992/95 w sprawie przestrzegania cen referencyjnych.

(7) Protokół 3 do umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii, definiujący pojęcie produktów pochodzących i ustalający metody w zakresie współpracy administracyjnej, został zmieniony decyzją nr 1/2016 Wspólnego Komitetu UE-Norwegia z dnia 8 lutego 2016 r. 5 . Należy zatem wprowadzić przepis określający, że stosuje się zmieniony protokół 3.

(8) Kontyngenty taryfowe o numerach porządkowych 09.0760, 09.0763 i 09.0778 były stosowane zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia Rady (WE) nr 1920/2004 6 w latach 2005-2009. Należy zatem skreślić art. 2a rozporządzenia (WE) nr 992/95 odnoszący się do tych kontyngentów taryfowych.

(9) Zasady zarządzania kontyngentami taryfowymi ustanowione są w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2015/2447 7 , które zastępuje rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 8 od dnia 1 maja 2016 r. Art. 3 rozporządzenia (WE) nr 992/95 należy zmienić w celu uwzględnienia tych nowych zasad.

(10) Należy zmienić załącznik do rozporządzenia (WE) nr 992/95 w celu uwzględnienia zmian kodów Nomenklatury scalonej ("kodów CN") ustanowionych w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2658/87 9 oraz zmian podpozycji TARIC. Dla zapewnienia przejrzystości należy zastąpić w całości załącznik do rozporządzenia (WE) nr 992/95.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 992/95 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w art. 1 wprowadza się następujące zmiany:
a)
skreśla się ust. 2;
b)
ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Stosuje się Protokół 3 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii dotyczący definicji pojęcia »produkty pochodzące« oraz metod współpracy administracyjnej, zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu UE-Norwegia nr 1/2016 * .";

2)
skreśla się art. 2a;
3)
art. 3 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 3

Kontyngentami taryfowymi ustanowionymi niniejszym rozporządzeniem zarządza się zgodnie z art. 49-54 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/2447 * .";

4)
załącznik zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 września 2016 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 sierpnia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK

Niezależnie od reguł interpretacji Nomenklatury scalonej treść opisu produktów należy rozumieć jedynie jako wskazówkę, a system preferencyjny jest ustalany, w kontekście niniejszego załącznika, przez zakres kodów CN w ich brzmieniu w chwili przyjęcia niniejszego rozporządzenia. Gdy wskazane są kody ex CN, system preferencyjny należy określić poprzez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiedniego opisu.
Nr porządkowy Kod CN Podpodział TARIC Opis produktów Okres obowiązywania kontyngentu Wielkość kontyngentu

(waga netto w tonach,

o ile nie postanowiono

inaczej)

Stawka celna w ramach

kontyngentu (%)

09.0701 ex 1504 20 10 90 Oleje i tłuszcze oraz ich frakcje ze zwierząt morskich, inne niż olej z wieloryba i olej ze spermy, w opakowaniach o pojemności netto powyżej 1 kg Od 1.1 do 31.12 1 000 8,5
ex 1504 30 10 99
09.0702 0303 19 00 Pozostałe zamrożone łososiowate, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.9.2016 do 30.4.2017 2 000 0
Od 1.5.2017 do 30.4.2018 3 000
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 3 000
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 3 000
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 3 000
09.0703 ex 0305 51 90 10

20

Suszony, solony, ale niewędzony dorsz, z wyłączeniem dorsza z gatunku Gadus macrocephalus Od 1.4 do 31.12 13 250 0
ex 0305 59 10 90 Suszone, solone, ale niewędzone ryby z gatunku Boreogadus saida
09.0710 0303 51 00 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu (1) Od 1.9.2016 do 30.4.2017 26 500 0
Od 1.5.2017 do 30.4.2018 39 750
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 39 750
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 39 750
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 39 750
09.0711 Ryby przetworzone lub zakonserwowane: Od 1.1 do 31.12 400 3
ex 1604 13 90 91

92

99

sardynela, brisling lub szprot, z wyłączeniem surowych filetów, jedynie pokrytych bułką tartą lub panierką, nawet podsmażonych w oleju, głęboko zamrożonych
1604 17 00 węgorze
1604 19 92 dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
ex 1604 19 93 90 czarniak (Pollachius virens), z wyłączeniem czarniaka wędzonego
1604 19 94 morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
1604 19 95 mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius)
1604 19 97 pozostałe
ex 1604 20 90 30

35

50

60

90

pozostałe przetworzone lub zakonserwowane ryby, z wyłączeniem śledzia, makreli i zakonserwowanego wędzonego czarniaka
ex 1604 20 90 40 Przetworzone lub zakonserwowane makrele (Scomber australasicus) 10
09.0712 0303 54 10 Makrele z gatunku Scomber scombrus lub Scomber japonicus, zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.9.2016 do 30.4.2017 25 000 0
Od 1.5.2017 do 30.4.2018 37 500
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 37 500
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 37 500
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 37 500
09.0713 90 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: Od 1.9.2016 do 30.4.2017 2 200 0
0303 55 30 ostrobok chilijski (Trachurus murphyi) Od 1.5.2017 do 30.4.2018 3 300
ex 0303 55 90 pozostałe ryby z rodzaju Trachurus spp., z wyłączeniem Trachurus trachurus, Trachurus murphyi i ostroboka z gatunku Caranx trachurus Od 1.5.2018 do 30.4.2019 3 300
0303 56 00 rachica (Rachycentron canadum) Od 1.5.2019 do 30.4.2020 3 300
0303 69 90 0303 89 90 pozostałe ryby Od 1.5.2020 do 30.4.2021 3 300
0303 82 00 rajowate (Rajidae)
0303 89 55 dorada (sparus złotogłowy) (Sparus aurata)
09.0714 0304 86 00 10

20

30

Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone Od 1.9.2016 do 30.4.2017 55 600 0
ex 0304 99 23 Płaty śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone (2) Od 1.5.2017 do 30.4.2018 83 400
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 83 400
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 83 400
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 83 400
09.0715 0302 11 Pstrągi i trocie (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.1 do 31.12 500 0
0303 14 Pstrągi i trocie (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
09.0716 0302 13 00

0302 14 00

Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.1 do 31.12 6 100 0
09.0717 10 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: Od 1.1 do 31.12 580 0
0303 11 00 nerka (łosoś nerka) (Oncorhynchus nerka)
0303 12 00 pozostałe łososie pacyficzne (Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus)
ex 0303 13 00 łosoś atlantycki (Salmo salar)
09.0718 0304 41 00

0304 81 00

Świeże, schłodzone lub zamrożone filety z łososia pacyficznego (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łososia atlantyckiego (Salmo salar) i głowacicy (Hucho hucho) Od 1.1 do 31.12 610 0
09.0719 0302 19 00 Pozostałe łososiowate, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.1 do 31.12 670 0
0303 19 00 Pozostałe łososiowate, zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
09.0720 0302 59 40 Molwy (Molva spp.), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.1 do 31.12 370 0
09.0721 20 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: Od 1.1 do 31.12 250 0
0302 22 00 gładzica (Pleuronectes platessa)
0302 23 00 sole (Solea spp.)
0302 29 smuklice (Lepidorhombus spp.) i pozostałe płastugi
0302 45 ostroboki (Trachurus spp.)
0302 46 00 rachica (Rachycentron canadum)
0302 47 00 włócznik (Xiphias gladius)
0302 54 morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
ex 0302 56 00 błękitek południowy (Micromesistius australis)
0302 59 90 pozostałe ryby z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae
0302 82 00 rajowate (Rajidae)
0302 83 00 antary (Dissostichus spp.)
0302 84 ryby z rodzaju Dicentrarchus
0302 85 30 dorada (sparus złotogłowy) (Sparus aurata)
0302 85 90 pozostałe prażmowate (Sparidae), z wyłączeniem gatunków Dentex dentex i Pagellus spp.
0302 89 50 żabnice (Lophius spp.)
0302 89 60 0302 89 90 kinglip chilijski (Genypterus blacodes)

pozostałe ryby

Zamrożone płastugi, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:
0303 34 00 turbot i skarp (Psetta maxima)
0303 39 10 flądra (Platichthys flesus)
0303 39 30 ryby z rodzaju Rhombosolea
0303 39 85 pozostałe płastugi, z wyłączeniem halibuta, gładzicy, soli, turbota, flądry, ryb z rodzaju Rhombosolea i ryb z gatunków Pelotreis flavilatus lub Peltorhamphus novaezelandiae
09.0722 20

25

30

40

50

65

69

70

90

Zamrożone mięso z: Od 1.1 do 31.12 500 0
0304 91 00 włócznika (Xiphias gladius)
0304 94 90 mintaja (Theragra chalcogramma), z wyłączeniem surimi
ex 0304 95 ryb z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae, innych niż mintaj (Theragra chalcogramma), z wyłączeniem surimi objętych podpozycją 0304 95 10
ex 0304 99 99 pozostałych ryb, z wyłączeniem surimi i ryb słodkowodnych oraz z wyłączeniem makreli (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus)
09.0723 0302 41 00

0303 51 00

Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 16.6 do 14.2 800 0
09.0724 0302 44 00 Makrele (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 16.6 do 14.2 260 0
09.0725 0303 54 10 Makrele (Scomber scombrus i Scomber japonicus), zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 16.6 do 14.2 30 600 0
09.0726 0302 89 31

0302 89 39

0303 89 31

0303 89 39

Karmazyny (Sebastes spp.), świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.1 do 31.12 130 0
09.0727 Świeże lub schłodzone oraz zamrożone filety z: Od 1.1 do 31.12 110 0
0304 31 00

0304 61 00

tilapii (Oreochromis spp.)
0304 32 00

0304 62 00

sumów i sumików (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.)
0304 33 00

0304 63 00

okonia nilowego (Lates niloticus)
0304 39 00

0304 69 00

karpiowatych (Cyprinus carpio, Carassius carassius, Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon piceus), węgorza (Anguilla spp.) i żmijogłowowatych (Channa spp.)
0304 42 50

0304 82 50

pstrągów z gatunku Oncorhynchus apache lub Oncorhynchus chrysogaster
0304 49 10 0304 89 10 pozostałych ryb słodkowodnych
09.0728 Świeże lub schłodzone filety z: Od 1.1 do 31.12 180 0
0304 44 30 czarniaka (Pollachius virens)
0304 45 00 włócznika (Xiphias gladius)
0304 46 00 antarów (Dissostichus spp.)
0304 49 50 karmazynów (Sebastes spp.)
0304 49 90 pozostałych ryb
09.0729 0304 53 00

0304 59 90

Świeże lub schłodzone (nawet mielone) mięso ryb z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae oraz z ryb innych niż słodkowodne Od 1.1 do 31.12 130 0
0304 59 50 Płaty śledziowe, świeże lub schłodzone (3)
09.0730 Zamrożone filety z: Od 1.1 do 31.12 9 000 0
0304 71 dorszy (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
0304 72 00 łupacza (plamiaka) (Melanogrammus aeglefinus)
0304 73 00 czarniaka (Pollachius virens)
0304 74 morszczuków i widłaków (Merluccius spp., Urophycis spp.)
0304 75 00 mintaja (Theragra chalcogramma)
0304 79 10 ryb z gatunku Boreogadus saida
0304 79 50 buławika nowozelandzkiego (miruny nowozelandzkiej) (Macruronus novaezelandiae)
0304 79 90 pozostałych ryb
0304 83 10 gładzicy (Pleuronectes platessa)
ex 0304 83 90 10

90

pozostałych płastug, z wyłączeniem Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra
0304 84 00 włócznika (Xiphias gladius)
0304 85 00 antarów (Dissostichus spp.)
0304 89 21 0304 89 29 karmazynów (Sebastes spp.)
0304 89 60 żabnic (Lophius spp.)
ex 0304 89 90 10

30

40

50

60

90

pozostałych ryb, z wyłączeniem bram (Brama spp.)
09.0731 ex 0305 20 00 11

18

19

21

30

73

75

77

79

99

Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, solone lub w solance, ale niewędzone Od 1.1 do 31.12 1 900 0
09.0732 0305 41 00 Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), wędzone, włącznie z filetami, inne niż jadalne odpadki rybne Od 1.1 do 31.12 450 0
09.0733 0305 42 00

0305 43 00 0305 44

0305 49

Ryby inne niż łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), wędzone, włącznie z filetami, inne niż jadalne odpadki Od 1.1 do 31.12 140 0
0305 71 10 Płetwy rekina, wędzone
09.0734 20

30

40

50

61

64

65

67

90

Ryby solone, ale niesuszone lub niewędzone i ryby w solance, inne niż jadalne odpadki rybne: Od 1.1 do 31.12 250 0
0305 64 00 tilapia (Oreochromis spp.), sumy i sumiki (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.), karpiowate (Cyprinus carpio, Carassius carassius, Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon piceus), węgorze (Anguilla spp.), okoń nilowy (Lates niloticus) i żmijogłowowate (Channa spp.)
ex 0305 69 80 pozostałe ryby, z wyłączeniem halibuta niebieskiego (Reinhardtius hippoglossoides) i halibuta pacyficznego (Hippoglossus stenolepis)
0305 71 90 Płetwy rekina, niewędzone
09.0735 0305 61 00 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), solone, ale niesuszone lub niewędzone i śledzie w solance, inne niż jadalne odpadki rybne Od 1.1 do 31.12 1 440 0
09.0736 0306 15 90 Homarzec (Nephrops norvegicus), zamrożony, inny niż wędzony Od 1.1 do 31.12 950 0
0306 16 99

0306 17 93

Krewetki z rodziny Pandalidae, zamrożone, inne niż wędzone
09.0737 ex 0306 26 90 95 Krewetki z rodziny Pandalidae, niezamrożone, gotowane na pokładzie, inne niż wędzone Od 1.1 do 31.12 800 0
ex 0306 27 91 91
09.0738 0306 25 90 Homarzec (Nephrops norvegicus), niezamrożony, inny niż wędzony Od 1.1 do 31.12 900 0
ex 0306 26 90 12

14

20

92

93

96

Krewetki z rodziny Pandalidae, niezamrożone, inne niż wędzone, do przetworzenia (4)
ex 0306 27 91 11

95

09.0739 1604 11 00 Łosoś, przetworzony lub zakonserwowany, cały lub w kawałkach, ale niemielony Od 1.1 do 31.12 170 0
09.0740 1604 12 91

1604 12 99

Śledzie, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemielone Od 1.1 do 31.12 3 000 0
09.0741 1604 13 90 Sardynele i brisling lub szproty, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemielone Od 1.1 do 31.12 180 0
09.0742 1604 15 11

1604 15 19

Makrele z gatunku Scomber scombrus i Scomber japonicus, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemielone Od 1.1 do 31.12 130 0
09.0743 Ryby przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemielone: Od 1.1 do 31.12 5 500 0
1604 17 00 węgorze
1604 19 92 dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
1604 19 93 czarniak (Pollachius virens)
1604 19 94 morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
1604 19 95 mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius)
1604 19 97 pozostałe
1604 20 90 Mięso z pozostałych ryb, przetworzone lub zakonserwowane
09.0744 1604 20 10 Mięso z łososi, przetworzone lub zakonserwowane Od 1.1 do 31.12 300 0
09.0745 ex 1605 21 10 20

40

50

91

Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, obrane i zamrożone Od 1.1 do 31.12 8 000 0
ex 1605 21 90 20

40

57

60

91

ex 1605 29 00 20

40

45

91

09.0746 ex 1605 21 10 30

96

99

Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, inne niż obrane i zamrożone Od 1.1 do 31.12 1 000 0
ex 1605 21 90 30

45

49

55

58

62

65

96

99

ex 1605 29 00 30

50

55

60

96

99

09.0748 1605 10 00 Kraby, przetworzone lub zakonserwowane Od 1.1 do 31.12 50 0
09.0749 ex 1605 21 10 20

40

50

91

Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, obrane i zamrożone Od 1.9.2016 do 30.4.2017 7 000 0
ex 1605 21 90 20

40

57

60

91

Od 1.5.2017 do 30.4.2018 10 500
ex 1605 29 00 20

40

45

91

Od 1.5.2018 do 30.4.2019 10 500
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 10 500
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 10 500
09.0750 ex 1604 12 91 11

91

Śledzie, przyprawiane lub konserwowane octem, w solance Od 1.9.2016 do 30.4.2017 11 400 ton netto po odsączeniu 0
ex 1604 12 99 11

19

Od 1.5.2017 do 30.4.2018 17 100 ton netto po odsączeniu
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 17 100 ton netto po odsączeniu
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 17 100 ton netto po odsączeniu
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 17 100 ton netto po odsączeniu
09.0751 ex 0704 10 00 90 Kalafiory, świeże lub schłodzone Od 1.8 do 31.10 2 000 0
09.0752 0303 51 00 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.1 do 31.12 44 000 0
09.0756 0304 86 00 10

20

30

Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone Od 1.1 do 31.12 67 000 0
ex 0304 99 23 Płaty śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone
09.0757 0809 21 00

0809 29 00

Wiśnie i czereśnie, świeże Od 16.7 do 31.8 900 0(5)
09.0759 0809 40 05 Śliwki, świeże Od 1.9 do 15.10 600 0(5)
09.0761 0810 10 00 Truskawki i poziomki, świeże Od 9.6 do 31.7 900 0
09.0762 0810 10 00 Truskawki i poziomki, świeże Od 1.8 do 15.9 900 0
09.0776 1504 20 10 Frakcje stałe tłuszczów i olei, z ryb, inne niż oleje z wątróbek Od 1.1 do 31.12 384 0
09.0782 0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów Od 1.1 do 31.12 200 0
09.0783 0705 11 00 Sałata głowiasta, świeża lub schłodzona Od 1.1 do 31.12 300 0
09.0784 0705 19 00 Pozostała sałata, świeża lub schłodzona Od 1.1 do 31.12 300 0
09.0786 0602 90 70 Rośliny rosnące w pomieszczeniach: ukorzenione sadzonki i młode rośliny, z wyłączeniem kaktusów Od 1.1 do 31.12 544 848 EUR 0
09.0787 1601 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów Od 1.1 do 31.12 300 0
09.0815 0810 20 10 Maliny, świeże Od 1.1 do 31.12 400 0
09.0816 2005 20 20 Cienkie plasterki ziemniaków, smażone lub pieczone, nawet solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia Od 1.1 do 31.12 200 0
09.0817 2309 10 13

2309 10 15

2309 10 19

2309 10 33

2309 10 39

2309 10 51

2309 10 53

2309 10 59

2309 10 70

2309 10 90

Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej Od 1.1 do 31.12 13 000 0
09.0818 ex 0304 89 49 10

20

Filety z makreli, zamrożone Od 1.9.2016 do 30.4.2017 11 300 0
ex 0304 99 99 11 Płaty z makreli, zamrożone Od 1.5.2017 do 30.4.2018 16 950
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 16 950
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 16 950
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 16 950
09.0819 ex 0304 49 90 10 Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), świeże lub schłodzone Od 1.9.2016 do 30.4.2017 9 000 0
0304 59 50 Płaty śledziowe, świeże lub schłodzone Od 1.5.2017 do 30.4.2018 13 500
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 13 500
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 13 500
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 13 500
09.0820 0305 10 00 Mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi Od 1.9.2016 do 30.4.2017 1 000 0
Od 1.5.2017 do 30.4.2018 1 500
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 1 500
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 1 500
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 1 500
(1) Ponieważ od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka należności celnej stosowana względem kraju najbardziej uprzywilejowanego (»KNU«) wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(2) Ponieważ w odniesieniu do towarów objętych kodem CN 0304 99 23 od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka celna KNU wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(3) Ponieważ w odniesieniu do towarów objętych kodem CN 0304 59 50 od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka celna KNU wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(4) Objęcie niniejszą podpozycją podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej [zob. art. 254 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 269 z 10.10.2013, s. 1)].

(5) Stosuje się specjalne cło dodatkowe.".

1 Dz.U. L 101 z 4.5.1995, s. 1.
2 Decyzja Rady (UE) 2016/837 z dnia 21 kwietnia 2016 r. w sprawie podpisania, w imieniu Unii Europejskiej, oraz tymczasowego stosowania Umowy między Unią Europejską, Islandią, Księstwem Liechtensteinu i Królestwem Norwegii w sprawie mechanizmu finansowego EOG na lata 2014-2021, Umowy między Królestwem Norwegii a Unią Europejską w sprawie Norweskiego Mechanizmu Finansowego na lata 2014-2021, Protokołu dodatkowego do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii oraz Protokołu dodatkowego do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Islandią (Dz.U. L 141 z 28.5.2016, s. 1).
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 z dnia 11 grudnia 2013 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury, zmieniające rozporządzenia Rady (WE) nr 1184/2006 i (WE) nr 1224/2009 oraz uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 (Dz.U. L 354 z 28.12.2013, s. 1).
4 Rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22).
5 Dz.U. L 72 z 17.3.2016, s. 63.
6 Rozporządzenie Rady (WE) nr 1920/2004 z dnia 25 października 2004 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 992/95 otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii (Dz.U. L 331 z 5.11.2004, s. 1).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 z dnia 24 listopada 2015 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania niektórych przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 343 z 29.12.2015, s. 558).
8 Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy kodeks celny (Dz.U. L 253 z 11.10.1993, s. 1).
9 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).
* Decyzja Wspólnego Komitetu UE-Norwegia nr 1/2016 z dnia 8 lutego 2016 r. w sprawie zmiany Protokołu 3 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii dotyczącego definicji pojęcia »produkty pochodzące« oraz metod współpracy administracyjnej (Dz.U. L 72 z 17.3.2016, s. 63).
* Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 z dnia 24 listopada 2015 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania niektórych przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 343 z 29.12.2015, s. 558).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2016.231.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2016/1422 zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 992/95 w odniesieniu do unijnych kontyngentów taryfowych na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii
Data aktu: 24/08/2016
Data ogłoszenia: 26/08/2016
Data wejścia w życie: 27/08/2016, 01/09/2016