Rozporządzenie 2016/60 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chloropiryfosu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/60
z dnia 19 stycznia 2016 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chloropiryfosu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) chloropiryfosu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz w części B załącznika III do tego rozporządzenia.

(2) Zgodnie z art. 21 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 2 Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwanego dalej "Urzędem", o przeprowadzenie badań toksykologicznych chloropiryfosu. Wnioski Urzędu zostały opublikowane w dniu 22 kwietnia 2014 r. 3 .

(3) Zgodnie z art. 43 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Komisja zwróciła się do Urzędu o przedstawienie uzasadnionej opinii w sprawie obecnych NDP chloropiryfosu w oparciu o nowe toksykologiczne wartości referencyjne. Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w dniu 12 czerwca 2015 r. 4 .

(4) Urząd stwierdził, że obecne NDP dla mandarynek, jabłek, gruszek, brzoskwiń, winogron stołowych, jeżyn, malin, porzeczek, agrestu, kiwi, ananasów, ziemniaków, pomidorów, papryki, bakłażanów, melonów, arbuzów, kapusty głowiastej, kapusty pekińskiej, karczochów kulistych, pora i buraka cukrowego mogą budzić obawy związane z ochroną konsumentów. Z tego względu Urząd zalecił obniżenie dotychczasowych NDP w odniesieniu do tych towarów. Urząd wskazał, że zastosowania na powierzchni jeżyn, porzeczek, agrestu, kiwi, ananasów, ziemniaków, melonów, arbuzów, kapusty pekińskiej i pora nie są już zalecane i że w odniesieniu do NDP dla tych towarów osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tych towarów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności.

(5) Komisja zasięgnęła rady laboratoriów referencyjnych UE do spraw pozostałości pestycydów odnośnie do potrzeby dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych towarów rozwój techniczny wymaga ustalenia określonych granic oznaczalności.

(6) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(9) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 10 sierpnia 2016 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 stycznia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II kolumna dotycząca chloropiryfosu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)
(1) (2) (3)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty 0,3
0110020 Pomarańcze 0,3
0110030 Cytryny 0,2
0110040 Limy/limonki 0,3
0110050 Mandarynki 1,5
0110990 Pozostałe 0,3
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,05 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka 0,01 (*)
0130020 Gruszki 0,01 (*)
0130030 Pigwy 0,5
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej (**)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego (**)
0130990 Pozostałe 0,5
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele 0,05
0140020 Czereśnie 0,3
0140030 Brzoskwinie 0,01 (*)
0140040 Śliwki 0,2
0140990 Pozostałe 0,05 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe 0,01 (*)
0151020 Winogrona do produkcji wina 0,5
0152000 b) truskawki 0,2
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny 0,01 (*)
0153020 Jeżyny popielice 0,05 (*)
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 0,01 (*)
0153990 Pozostałe 0,05 (*)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 0,05 (*)
0154020 Żurawiny 0,05 (*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,01 (*)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,01 (*)
0154050 Róża dzika (**)
0154060 Morwy (czarne i białe) (**)
0154070 Głóg włoski (**)
0154080 Bez czarny (**)
0154990 Pozostałe 0,05 (*)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką 0,05 (*)
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola (**)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia (**)
0161070 Czapetka kuminowa (**)
0161990 Pozostałe
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,01 (*)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,05 (*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0,05 (*)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska (**)
0162050 Caimito (**)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej (**)
0162990 Pozostałe 0,05 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,05 (*)
0163020 Banany 3
0163030 Mango 0,05 (*)
0163040 Papaja 0,05 (*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,05 (*)
0163060 Czerymoja (**)
0163070 Gujawa/Gruszla (**)
0163080 Ananasy 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca (**)
0163100 Owoce duriana właściwego (**)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany (**)
0163990 Pozostałe 0,05 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000 a) ziemniaki 0,01 (*)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata (**)
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,05 (*)
0213020 Marchew 0,1
0213030 Seler zwyczajny 0,05 (*)
0213040 Chrzan pospolity 0,05 (*)
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,05 (*)
0213060 Pasternak 0,05 (*)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,05 (*)
0213080 Rzodkiew 0,2
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,05 (*)
0213100 Brukiew/Karpiel 0,05 (*)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,05 (*)
0213990 Pozostałe 0,05 (*)
0220000 Warzywa cebulowe
0220010 Czosnek 0,05 (*)
0220020 Cebula 0,2
0220030 Szalotka 0,05 (*)
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,05 (*)
0220990 Pozostałe 0,05 (*)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) rośliny psiankowate
0231010 Pomidory 0,01 (*)
0231020 Papryka roczna 0,01 (*)
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,4
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,5
0231990 Pozostałe 0,5
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,05 (*)
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony 0,01 (*)
0233020 Dynie olbrzymie 0,05 (*)
0233030 Arbuzy 0,01 (*)
0233990 Pozostałe 0,05 (*)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,05 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,05 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,05 (*)
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,05 (*)
0242020 Kapusta głowiasta 0,01 (*)
0242990 Pozostałe 0,05 (*)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 0,01 (*)
0243020 Jarmuż 0,05 (*)
0243990 Pozostałe 0,05 (*)
0244000 d) kalarepa 0,05 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne 0,05 (*)
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny (**)
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska (**)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe
0252000 b) szpinak i podobne liście
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita (**)
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki (**)
0254000 d) rukiew wodna
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska (**)
0256060 Rozmaryn lekarski (**)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek (**)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne (**)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny (**)
0256100 Estragon (**)
0256990 Pozostałe
0260000 Warzywa strączkowe 0,05 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe
0270000 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,05 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,05 (*)
0270030 Seler 0,05 (*)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,05 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 0,01 (*)
0270060 Pory 0,01 (*)
0270070 Rabarbar 0,05 (*)
0270080 Pędy bambusa (**)
0270090 Rdzenie palmowe (**)
0270990 Pozostałe 0,05 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,05 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne (**)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,05 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,05 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego (**)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego (**)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego (**)
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity (**)
0401990 Pozostałe
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych (**)
0402030 Owoce palm olejowych (**)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe (**)
0402990 Pozostałe
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień 0,2
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,05 (*)
0500030 Kukurydza 0,05
0500040 Proso zwyczajne 0,05 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,05 (*)
0500060 Ryż siewny 0,05 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,05 (*)
0500080 Sorgo japońskie 0,05 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,05 (*)
0500990 Pozostałe 0,05 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000 Herbaty 0,1 (*)
0620000 Ziarna kawy (**)
0630000 Napary ziołowe z (**)
0631000 a) kwiatów (**)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski (**)
0631020 Ketmia szczawiowa (**)
0631030 Róża (**)
0631040 Jaśmin (**)
0631050 Lipa (**)
0631990 Pozostałe (**)
0632000 b) liści i ziół (**)
0632010 Truskawka (**)
0632020 Aspalat prosty (**)
0632030 Ostrokrzew paragwajski (**)
0632990 Pozostałe (**)
0633000 c) korzeni (**)
0633010 Kozłek lekarski (**)
0633020 Żeń-szeń (**)
0633990 Pozostałe (**)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny (**)
0640000 Ziarna kakaowe (**)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański (**)
0700000 CHMIEL 0,1 (*)
0800000 PRZYPRAWY (**)
0810000 Przyprawy nasienne (**)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż (**)
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin (**)
0810030 Seler (**)
0810040 Kolendra siewna (**)
0810050 Kmin rzymski (**)
0810060 Koper ogrodowy (**)
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski (**)
0810080 Kozieradka pospolita (**)
0810090 Gałka muszkatołowa (**)
0810990 Pozostałe (**)
0820000 Przyprawy owocowe (**)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski (**)
0820020 Pieprz syczuański (**)
0820030 Kminek zwyczajny (**)
0820040 Kardamon malabarski (**)
0820050 Jagody jałowca (**)
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) (**)
0820070 Wanilia (**)
0820080 Tamarynd (**)
0820990 Pozostałe (**)
0830000 Przyprawy korowe (**)
0830010 Cynamon (**)
0830990 Pozostałe (**)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe (**)
0840010 Lukrecja (**)
0840020 Imbir (**)
0840030 Kurkuma (**)
0840040 Chrzan pospolity (**)
0840990 Pozostałe (**)
0850000 Przyprawy pączkowe (**)
0850010 Goździki (**)
0850020 Kapary (**)
0850990 Pozostałe (**)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych (**)
0860010 Szafran (**)
0860990 Pozostałe (**)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona (**)
0870010 Kwiat muszkatołowy (**)
0870990 Pozostałe (**)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE (**)
0900010 Korzenie buraka cukrowego (**)
0900020 Trzcina cukrowa (**)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie (**)
0900990 Pozostałe (**)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Tkanki z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tkanka tłuszczowa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tkanka tłuszczowa
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tkanka tłuszczowa
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tkanka tłuszczowa
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe
1015000 e) koniowatych (**)
1015010 Mięśnie (**)
1015020 Tkanka tłuszczowa (**)
1015030 Wątroba (**)
1015040 Nerka (**)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (**)
1015990 Pozostałe (**)
1016000 f) drobiu 0,05 (*)
1016010 Mięśnie
1016020 Tkanka tłuszczowa
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych (**)
1017010 Mięśnie (**)
1017020 Tkanka tłuszczowa (**)
1017030 Wątroba (**)
1017040 Nerka (**)
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (**)
1017990 Pozostałe (**)
1020000 Mleko 0,01 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki (**)
1030030 Gęsi (**)
1030040 Przepiórki (**)
1030990 Pozostałe (**)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (**)
1050000 Płazy i gady (**)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe (**)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe (**)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach"

2) w załączniku III część B kolumna dotycząca chloropiryfosu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne

poziomy pozostałości (NDP) (a)

(1) (2) (3)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,5
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,5
0154050 Róża dzika 0,05 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,05 (*)
0154070 Głóg włoski 0,05 (*)
0154080 Bez czarny 0,05 (*)
0161050 Karambola 0,05 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,05 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,05 (*)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,05 (*)
0162050 Caimito 0,05 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,05 (*)
0163060 Czerymoja 0,05 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,05 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,05 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,05 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,05 (*)
0212040 Maranta trzcinowata 0,05 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,05 (*)
0251070 Gorczyca sarepska 0,05 (*)
0252020 Portulaka pospolita 0,05 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,05 (*)
0256050 Szałwia lekarska 0,05 (*)
0256060 Rozmaryn lekarski 0,05 (*)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,05 (*)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0,05 (*)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,05 (*)
0256100 Estragon 0,05 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,05 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,05 (*)
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,05 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,05 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,05 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,05 (*)
0402020 Nasiona palm olejowych 0,05 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,05 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,2
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów 0,5
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski 0,5
0631020 Ketmia szczawiowa 0,5
0631030 Róża 0,5
0631040 Jaśmin 0,5
0631050 Lipa 0,5
0631990 Pozostałe 0,5
0632000 b) liści i ziół 0,5
0632010 Truskawka 0,5
0632020 Aspalat prosty 0,5
0632030 Ostrokrzew paragwajski 0,5
0632990 Pozostałe 0,5
0633000 c) korzeni 0,5
0633010 Kozłek lekarski 0,5
0633020 Żeń-szeń 0,5
0633990 Pozostałe 0,5
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,1 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,1 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,1 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 5
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż 5
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin 5
0810030 Seler 5
0810040 Kolendra siewna 5
0810050 Kmin rzymski 5
0810060 Koper ogrodowy 5
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski 5
0810080 Kozieradka pospolita 5
0810090 Gałka muszkatołowa 5
0810990 Pozostałe 5
0820000 Przyprawy owocowe 1
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 1
0820020 Pieprz syczuański 1
0820030 Kminek zwyczajny 1
0820040 Kardamon malabarski 1
0820050 Jagody jałowca 1
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) 1
0820070 Wanilia 1
0820080 Tamarynd 1
0820990 Pozostałe 1
0830000 Przyprawy korowe 0,1 (*)
0830010 Cynamon 0,1 (*)
0830990 Pozostałe 0,1 (*)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 1
0840020 Imbir 1
0840030 Kurkuma 1
0840040 Chrzan pospolity (+)
0840990 Pozostałe 1
0850000 Przyprawy pączkowe 0,1 (*)
0850010 Goździki 0,1 (*)
0850020 Kapary 0,1 (*)
0850990 Pozostałe 0,1 (*)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*)
0860010 Szafran 0,1 (*)
0860990 Pozostałe 0,1 (*)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy 0,1 (*)
0870990 Pozostałe 0,1 (*)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,05
0900020 Trzcina cukrowa 0,05 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,05 (*)
0900990 Pozostałe 0,05 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tkanka tłuszczowa
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tkanka tłuszczowa
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe
1030020 Kaczki 0,01 (*)
1030030 Gęsi 0,01 (*)
1030040 Przepiórki 0,01 (*)
1030990 Pozostałe 0,01 (*)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach
Chloropiryfos (F)
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
3 EFSA, 2014. "Conclusion on the peer review of the pesticide human health risk assessment of the active substance chlorpyrifos" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego dla zdrowia ludzkiego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej chloropiryfos). Dziennik EFSA 2014; 12(4):3640. [34 s.] doi: 10.2903/j.efsa.2014.3640.
4 EFSA, 2015. "Reasoned opinion on the refined risk assessment regarding certain maximum residue levels (MRLs) of concern for the active substance chlorpyrifos" (Uzasadniona opinia na temat szczegółowej oceny ryzyka w odniesieniu do niektórych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) substancji czynnej chloropiryfos). Dziennik EFSA 2015; 13(6):4142, [41 s.] doi:10.2903/j.efsa.2015.4142.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2016.14.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2016/60 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chloropiryfosu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 19/01/2016
Data ogłoszenia: 21/01/2016
Data wejścia w życie: 10/02/2016, 10/08/2016