Rozporządzenie 2016/46 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oksadiksylu i spinetoramu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/46
z dnia 18 stycznia 2016 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oksadiksylu i spinetoramu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), art. 16 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) oksadiksylu i spinetoramu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Jeżeli chodzi o oksadiksyl, w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 zmienionym rozporządzeniem Komisji (UE) nr 592/2012 2 ustanowiono tymczasowe NDP w odniesieniu do kilku produktów ze względu na utrzymywanie się tej substancji czynnej w glebie. Komisja zwróciła się do państw członkowskich o wymianę danych z monitorowania występowania wspomnianej substancji w produktach, których to dotyczy. Z przedłożonych danych wynika, że poziomy pozostałości w porach i w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych nie przekraczają już odpowiednich granic oznaczalności. Należy zatem obniżyć tymczasowe NDP do tych wartości. Pozostałości oksadiksylu występują natomiast nadal w naci pietruszki, selerze oraz w grupie sałat i warzyw sałatowych. Z danych z monitorowania wynika, że tymczasowy NDP wynoszący 0,05 mg/kg stanowi właściwą odpowiedź na występowanie oksadiksylu w tych towarach. Należy zatem obniżyć te tymczasowe NDP do wartości 0,05 mg/kg. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) Jeżeli chodzi o spinetoram, NDP ustalony przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (CXL) w odniesieniu do mięsa ssaków innych niż ssaki morskie został włączony do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 rozporządzeniem Komisji (UE) nr 459/2010 3 . Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 212/2013 4 zastąpiono załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W szczególności we wspomnianym załączniku I zastąpiono wpis dotyczący "mięsa ssaków" wpisem dotyczącym "mięśni ssaków" (kody 1011010, 1012010, 1013010, 1014010, 1015010 i 1017010). W tamtym czasie nie dostosowano NDP w sposób odzwierciedlający zmienione kategorie. Ponieważ wspomniana substancja jest rozpuszczalna w tłuszczach i spodziewane jest występowanie pozostałości w matrycach tłuszczowych, należy dokonać takiego dostosowania poprzez skorygowanie NDP w odniesieniu do grupy tkanki tłuszczowej ssaków i grupy mięśni ssaków.

(4) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(6) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP dokonaną niniejszym rozporządzeniem i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(7) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane przed dniem 8 lutego 2016 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące oksadiksylu i spinetoramu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Oksadiksyl Spinetoram (XDE-175)
(1) (2) (3) (4)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,01 (*)
0110000 Owoce cytrusowe 0,2
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,05 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 Owoce ziarnkowe 0,2
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele 0,2
0140020 Czereśnie 0,05 (*)
0140030 Brzoskwinie 0,3
0140040 Śliwki 0,05 (*)
0140990 Pozostałe 0,05 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,5
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,2
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny 0,05 (*)
0153020 Jeżyny popielice 0,05 (*)
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 0,8
0153990 Pozostałe 0,05 (*)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 0,2
0154020 Żurawiny 0,05 (*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,05 (*)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,05 (*)
0154050 Róża dzika 0,05 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,05 (*)
0154070 Głóg włoski 0,05 (*)
0154080 Bez czarny 0,05 (*)
0154990 Pozostałe 0,05 (*)
0160000 Owoce różne z 0,05 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,05 (*)
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,05 (*)
0220020 Cebula 0,05 (*)
0220030 Szalotka 0,05 (*)
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,8
0220990 Pozostałe 0,05 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) rośliny psiankowate 0,5
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,2
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,05 (*)
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,05 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,05 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*) 0,05 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,05 (+)
0251010 Roszpunka warzywna 0,05 (*)
0251020 Sałaty 10
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,05 (*)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0,05 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,05 (*)
0251060 Rokietta siewna/rukola 0,05 (*)
0251070 Gorczyca sarepska 0,05 (*)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 0,05 (*)
0251990 Pozostałe 0,05 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 0,05 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 0,05 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,05 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,05 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,05 (*)
0256010 Trybula 0,01 (*)
0256020 Szczypiorek 0,01 (*)
0256030 Liście selera 0,01 (*)
0256040 Pietruszka - nać 0,05 (+)
0256050 Szałwia lekarska 0,01 (*)
0256060 Rozmaryn lekarski 0,01 (*)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,01 (*)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0,01 (*)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,01 (*)
0256100 Estragon 0,01 (*)
0256990 Pozostałe 0,01 (*)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,1
0260020 Fasola (bez strąków) 0,05 (*)
0260030 Groch (w strąkach) 0,1
0260040 Groch (bez strąków) 0,05 (*)
0260050 Soczewica 0,05 (*)
0260990 Pozostałe 0,05 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,05 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*)
0270030 Seler 0,05 (+)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,01 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 0,01 (*)
0270060 Pory 0,01 (*)
0270070 Rabarbar 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*)
0270990 Pozostałe 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,05 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,05 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,05 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02 (*) 0,05 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,05 (*)
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna
0500990 Pozostałe
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,02 (*) 0,1 (*)
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,02 (*) 0,1 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,02 (*) 0,1 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 Przyprawy owocowe 0,02 (*) 0,1 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 Przyprawy korowe 0,02 (*) 0,1 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,02 (*) 0,1 (*)
0840020 Imbir 0,02 (*) 0,1 (*)
0840030 Kurkuma 0,02 (*) 0,1 (*)
0840040 Chrzan pospolity (+) (+)
0840990 Pozostałe 0,02 (*) 0,1 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,02 (*) 0,1 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,02 (*) 0,1 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,02 (*) 0,1 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,05 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,01 (*)
1010000 Tkanki z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,01 (*)
1011020 Tkanka tłuszczowa 0,2
1011030 Wątroba 0,01 (*)
1011040 Nerka 0,01 (*)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1011990 Pozostałe 0,01 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,01 (*)
1012020 Tkanka tłuszczowa 0,2
1012030 Wątroba 0,01 (*)
1012040 Nerka 0,01 (*)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1012990 Pozostałe 0,01 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,01 (*)
1013020 Tkanka tłuszczowa 0,2
1013030 Wątroba 0,01 (*)
1013040 Nerka 0,01 (*)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1013990 Pozostałe 0,01 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,01 (*)
1014020 Tkanka tłuszczowa 0,2
1014030 Wątroba 0,01 (*)
1014040 Nerka 0,01 (*)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1014990 Pozostałe 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,01 (*)
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,2
1015030 Wątroba 0,01 (*)
1015040 Nerka 0,01 (*)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1015990 Pozostałe 0,01 (*)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,01
1016020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*)
1016030 Wątroba 0,01 (*)
1016040 Nerka 0,01 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1016990 Pozostałe 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,01 (*)
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,2
1017030 Wątroba 0,01 (*)
1017040 Nerka 0,01 (*)
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,01 (*)
1017990 Pozostałe 0,01 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Oksadiksyl
(+) Najnowsze dane pochodzące z monitorowania wskazują, że pozostałości oksadiksylu występują w sałacie i warzywach sałatowych. Należy zatem ustanowić tymczasowe NDP wynoszące 0,05 mg/kg w oczekiwaniu na przedłożenie dodatkowych danych z monitorowania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni powyższe informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0251000 a) sałata i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałata
0251030 Endywia/cykoria endywia
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe
(+) Najnowsze dane pochodzące z monitorowania wskazują, że pozostałości oksadiksylu występują w naci pietruszki. Należy zatem ustanowić tymczasowe NDP wynoszące 0,05 mg/kg w oczekiwaniu na przedłożenie dodatkowych danych z monitorowania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni powyższe informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0256040 Pietruszka - nać
(+) Najnowsze dane pochodzące z monitorowania wskazują, że pozostałości oksadiksylu występują w selerze. Należy zatem ustanowić tymczasowe NDP wynoszące 0,05 mg/kg w oczekiwaniu na przedłożenie dodatkowych danych z monitorowania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni powyższe informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0270030 Seler
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Spinetoram (XDE-175)
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 592/2012 z dnia 4 lipca 2012 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazatu, kaptanu, cyprodynilu, fluopikolidu, heksytiazoksu, izoprotiolanu, metaldehydu, oksadiksylu i fosmetu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 176 z 6.7.2012, s. 1).
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 459/2010 z dnia 27 maja 2010 r. zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 129 z 28.5.2010, s. 3).
4 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 212/2013 z dnia 11 marca 2013 r. zastępujące załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do uzupełnień i zmian dotyczących produktów objętych tym załącznikiem (Dz.U. L 68 z 12.3.2013, s. 30).

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2016.12.28

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2016/46 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oksadiksylu i spinetoramu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 18/01/2016
Data ogłoszenia: 19/01/2016
Data wejścia w życie: 08/02/2016