(Dz.U.UE L z dnia 26 kwietnia 2016 r.)
Strona 17, załącznik, pkt 1 lit. b), tekst tabeli zastępuje się tekstem w brzmieniu:
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
| Numer kodu |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) |
Flonikamid: suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid (R) |
Flutriafol | Pirymikarb (R) | Protiokonazol: protiokonazol-destio (suma izomerów) (F) | Teflubenzuron (F) |
| (1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) | (7) |
| 0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH | |||||
| 0110000 | Owoce cytrusowe | 0,15 (+) | 0,01 (*) | 3 | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
| 0110010 | Grejpfruty | |||||
| 0110020 | Pomarańcze | |||||
| 0110030 | Cytryny | |||||
| 0110040 | Limy/limonki | |||||
| 0110050 | Mandarynki | |||||
| 0110990 | Pozostałe | |||||
| 0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
| 0120010 | Migdały | |||||
| 0120020 | Orzechy brazylijskie | |||||
| 0120030 | Orzechy nerkowca | |||||
| 0120040 | Kasztany jadalne | |||||
| 0120050 | Orzechy kokosowe | |||||
| 0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | |||||
| 0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | |||||
| 0120080 | Orzechy pekan | |||||
| 0120090 | Orzeszki piniowe | |||||
| 0120100 | Orzeszki pistacjowe | |||||
| 0120110 | Orzechy włoskie | |||||
| 0120990 | Pozostałe | |||||
| 0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,3 | 0,4 (+) | 0,01 (*) | 1 | |
| 0130010 | Jabłka | 0,5 (+) | (+) | |||
| 0130020 | Gruszki | 0,5 (+) | ||||
| 0130030 | Pigwy | 1,5 (+) | ||||
| 0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | 1 | ||||
| 0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | 1 | ||||
| 0130990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||||
| 0140000 | Owoce pestkowe | 0,01 (*) | ||||
| 0140010 | Morele | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 3 | 0,01 (*) | |
| 0140020 | Czereśnie | 0,4 (+) | 1 | 5 (+) | 0,01 (*) | |
| 0140030 | Brzoskwinie | 0,4 | 0,6 | 1,5 (+) | 0,01 (*) | |
| 0140040 | Śliwki | 0,3 (+) | 0,4 | 3 | 0,1 (*) | |
| 0140990 | Pozostałe | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
| 0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | 0,03 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0151000 | a) winogrona | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0151010 | Winogrona stołowe | 0,8 | ||||
| 0151020 | Winogrona do produkcji wina | 1,5 (+) | ||||
| 0152000 | b) truskawki | 0,5 (+) | 1,5 | 0,01 (*) | ||
| 0153000 | c) owoce leśne | 0,01 (*) | 4 (+) | 0,01 (*) | ||
| 0153010 | Jeżyny | |||||
| 0153020 | Jeżyny popielice | |||||
| 0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | |||||
| 0153990 | Pozostałe | |||||
| 0154000 | d) pozostałe drobne owoce i jagody | 0,01 (*) | 1 | |||
| 0154010 | Borówki amerykańskie | 0,01 (*) | ||||
| 0154020 | Żurawiny | 0,15 | ||||
| 0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 0,01 (*) | ||||
| 0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 0,01 (*) | ||||
| 0154050 | Róża dzika | 0,01 (*) | ||||
| 0154060 | Morwy (czarne i białe) | 0,01 (*) | ||||
| 0154070 | Głóg włoski | 0,01 (*) | ||||
| 0154080 | Bez czarny | 0,01 (*) | ||||
| 0154990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||||
| 0160000 | Owoce różne z | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
| 0161000 | a) jadalną skórką | 0,01 (*) | ||||
| 0161010 | Daktyle | |||||
| 0161020 | Figi | |||||
| 0161030 | Oliwki stołowe | |||||
| 0161040 | Kumkwat | |||||
| 0161050 | Karambola | |||||
| 0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | |||||
| 0161070 | Czapetka kuminowa | |||||
| 0161990 | Pozostałe | |||||
| 0162000 | b) niejadalną skórką, małe | 0,01 (*) | ||||
| 0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | |||||
| 0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | |||||
| 0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | |||||
| 0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | |||||
| 0162050 | Caimito | |||||
| 0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | |||||
| 0162990 | Pozostałe | |||||
| 0163000 | c) niejadalną skórką, duże | |||||
| 0163010 | Awokado | 0,01 (*) | ||||
| 0163020 | Banany | 0,3 | ||||
| 0163030 | Mango | 0,01 (*) | ||||
| 0163040 | Papaja | 0,01 (*) | ||||
| 0163050 | Granaty/Jabłka granatu | 0,01 (*) | ||||
| 0163060 | Czerymoja | 0,01 (*) | ||||
| 0163070 | Gujawa/Gruszla | 0,01 (*) | ||||
| 0163080 | Ananasy | 0,01 (*) | ||||
| 0163090 | Owoce chlebowca | 0,01 (*) | ||||
| 0163100 | Owoce duriana właściwego | 0,01 (*) | ||||
| 0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany | 0,01 (*) | ||||
| 0163990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||||
| 0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE | |||||
| 0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,05 | ||||
| 0211000 | a) ziemniaki | 0,09 | 0,01 (*) | 0,02 (*) | 0,05 | |
| 0212000 | b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
| 0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy | |||||
| 0212020 | Kartofel słodki/Batat | |||||
| 0212030 | Pochrzyn | |||||
| 0212040 | Maranta trzcinowata | |||||
| 0212990 | Pozostałe | |||||
| 0213000 | c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | 0,03 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0213010 | Buraki | 0,06 (+) | 0,1 (+) | |||
| 0213020 | Marchew | 0,01 (*) | 0,1 (+) | |||
| 0213030 | Seler zwyczajny | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0213040 | Chrzan pospolity | 0,01 (*) | 0,1 (+) | |||
| 0213050 | Słonecznik bulwiasty | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0213060 | Pasternak | 0,01 (*) | 0,1 (+) | |||
| 0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | 0,01 (*) | 0,1 (+) | |||
| 0213080 | Rzodkiew | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | 0,01 (*) | 0,1 (+) | |||
| 0213100 | Brukiew/Karpiel | 0,01 (*) | 0,1 (+) | |||
| 0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | 0,01 (*) | 0,1 (+) | |||
| 0213990 | Pozostałe | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0220000 | Warzywa cebulowe | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 0220010 | Czosnek | 0,1 | 0,01 (*) | |||
| 0220020 | Cebula | 0,1 | 0,05 (+) | |||
| 0220030 | Szalotka | 0,01 (*) | 0,05 (+) | |||
| 0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0220990 | Pozostałe | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0230000 | Warzywa owocowe | |||||
| 0231000 | a) rośliny psiankowate | 0,5 | 0,01 (*) | 1,5 | ||
| 0231010 | Pomidory | 0,5 (+) | 0,6 (+) | (+) | ||
| 0231020 | Papryka roczna | 0,3 | 1 | |||
| 0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 0,5 (+) | 0,01 (*) | |||
| 0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,03 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0231990 | Pozostałe | 0,03 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0232000 | b) dyniowate z jadalną skórką | 0,5 | 0,01 (*) | 1 | 0,01 (*) | |
| 0232010 | Ogórki | (+) | 0,5 | |||
| 0232020 | Korniszony | 1,5 | ||||
| 0232030 | Cukinie | 0,5 | ||||
| 0232990 | Pozostałe | 0,5 | ||||
| 0233000 | c) dyniowate z niejadalną skórką | 0,4 (+) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 0233010 | Melony | 0,2 (+) | 0,4 (+) | |||
| 0233020 | Dynie olbrzymie | 0,01 (*) | 1 | |||
| 0233030 | Arbuzy | 0,2 (+) | 0,5 (+) | |||
| 0233990 | Pozostałe | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0234000 | d) kukurydza cukrowa | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,05 | 0,02 | 0,01 (*) |
| 0239000 | e) pozostałe warzywa owocowe | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
| 0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,01 (*) | ||||
| 0241000 | a) kapustne kwitnące | 0,03 (*) | 0,5 | 0,05 (+) | 0,01 (*) | |
| 0241010 | Brokuły | |||||
| 0241020 | Kalafiory | |||||
| 0241990 | Pozostałe | |||||
| 0242000 | b) kapustne głowiaste | |||||
| 0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | 0,6 | 0,6 (+) | 0,1 (+) | 0,5 (+) | |
| 0242020 | Kapusta głowiasta | 0,03 (*) | 0,5 | 0,09 (+) | 0,2 (+) | |
| 0242990 | Pozostałe | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
| 0243000 | c) kapustne liściowe | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai | 0,5 | ||||
| 0243020 | Jarmuż | 0,3 (+) | ||||
| 0243990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||||
| 0244000 | d) kalarepa | 0,03 (*) | 0,5 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
| 0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne | |||||
| 0251000 | a) sałaty i warzywa sałatowe | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
| 0251010 | Roszpunka warzywna | 15 | ||||
| 0251020 | Sałaty | 1,5 | ||||
| 0251030 | Endywia o liściach szerokich | 1 (+) | ||||
| 0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | 15 | ||||
| 0251050 | Gorczycznik wiosenny | 15 | ||||
| 0251060 | Rokietta siewna/rukola | 15 | ||||
| 0251070 | Gorczyca sarepska | 15 | ||||
| 0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | 15 | ||||
| 0251990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||||
| 0252000 | b) szpinak i podobne liście | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,06 | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
| 0252010 | Szpinak | |||||
| 0252020 | Portulaka pospolita | (+) | ||||
| 0252030 | Boćwina | (+) | ||||
| 0252990 | Pozostałe | |||||
| 0253000 | c) liście winorośli lub podobne gatunki | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
| 0254000 | d) rukiew wodna | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
| 0255000 | e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,05 (+) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
| 0256000 | f) zioła, kwiaty jadalne | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
| 0256010 | Trybula | 0,8 | ||||
| 0256020 | Szczypiorek | 0,8 | ||||
| 0256030 | Liście selera | 3 | ||||
| 0256040 | Pietruszka - nać | 3 | ||||
| 0256050 | Szałwia lekarska | 0,8 | ||||
| 0256060 | Rozmaryn lekarski | 0,8 | ||||
| 0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek | 0,8 | ||||
| 0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne | 0,8 | ||||
| 0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny | 0,8 | ||||
| 0256100 | Estragon | 0,8 | ||||
| 0256990 | Pozostałe | 0,02 (*) | ||||
| 0260000 | Warzywa strączkowe | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 0260010 | Fasola (w strąkach) | 0,03 (*) | 1,5 (+) | |||
| 0260020 | Fasola (bez strąków) | 0,03 (*) | 0,7 | |||
| 0260030 | Groch (w strąkach) | 0,03 (*) | 1,5 (+) | |||
| 0260040 | Groch (bez strąków) | 0,7 | 0,7 | |||
| 0260050 | Soczewica | 0,03 (*) | 0,7 | |||
| 0260990 | Pozostałe | 0,03 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0270000 | Warzywa łodygowe | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 0270010 | Szparagi | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0270020 | Karczochy hiszpańskie | 0,2 (+) | 0,01 (*) | |||
| 0270030 | Seler | 0,15 (+) | 0,01 (*) | |||
| 0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | 2 | 0,01 (*) | |||
| 0270050 | Karczochy zwyczajne | 5 | 0,01 (*) | |||
| 0270060 | Pory | 0,01 (*) | 0,06 (+) | |||
| 0270070 | Rabarbar | 2 | 0,01 (*) | |||
| 0270080 | Pędy bambusa | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0270090 | Rdzenie palmowe | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0270990 | Pozostałe | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |||
| 0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
| 0280010 | Grzyby uprawne | |||||
| 0280020 | Grzyby dzikie | |||||
| 0280990 | Mchy i porosty | |||||
| 0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
| 0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,2 | 0,01 (*) | |
| 0300010 | Fasola | 0,05 (+) | ||||
| 0300020 | Soczewica | 1 (+) | ||||
| 0300030 | Groch | 1 (+) | ||||
| 0300040 | Łubin biały | 1 (+) | ||||
| 0300990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||||
| 0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,02 (*) | ||||
| 0401000 | Nasiona oleiste | |||||
| 0401010 | Siemię lniane | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,05 (+) | 0,09 (+) | |
| 0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,06 (*) | 0,15 | 0,02 (*) | 0,02 (*) (+) | |
| 0401030 | Nasiona maku | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,05 | 0,09 (+) | |
| 0401040 | Ziarna sezamu | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
| 0401050 | Ziarna słonecznika | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,1 | 0,02 (*) | |
| 0401060 | Ziarna rzepaku | 0,06 (*) | 0,5 | 0,05 (+) | 0,15 (+) | |
| 0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,06 (*) | 0,4 | 0,02 (*) | 0,2 | |
| 0401080 | Nasiona gorczycy | 0,06 (*) | 0,5 | 0,05 (+) | 0,09 (+) | |
| 0401090 | Nasiona bawełny | 0,2 | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
| 0401100 | Nasiona dyni | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
| 0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
| 0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (+) | 0,02 (*) | |
| 0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,06 (*) | 0,5 | 0,05 | 0,04 (+) | |
| 0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
| 0401150 | Rącznik pospolity | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
| 0401990 | Pozostałe | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
| 0402000 | Owoce oleiste | 0,06 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
| 0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |||||
| 0402020 | Nasiona palm olejowych | |||||
| 0402030 | Owoce palm olejowych | |||||
| 0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | |||||
| 0402990 | Pozostałe | |||||
| 0500000 | ZBOŻA | 0,05 | 0,01 (*) | |||
| 0500010 | Jęczmień | 0,4 | 0,15 | 0,2 (+) | ||
| 0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 0500030 | Kukurydza | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,1 | ||
| 0500040 | Proso zwyczajne | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 0500050 | Owies zwyczajny | 0,4 | 0,01 (*) | 0,05 (+) | ||
| 0500060 | Ryż siewny | 0,03 (*) | 1,5 (+) | 0,01 (*) | ||
| 0500070 | Żyto zwyczajne | 2 (+) | 0,15 | 0,05 (+) | ||
| 0500080 | Sorgo japońskie | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 0500090 | Pszenica zwyczajna | 2 (+) | 0,15 | 0,1 (+) | ||
| 0500990 | Pozostałe | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
| 0610000 | Herbaty | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |||
| 0620000 | Ziarna kawy | 0,15 | 0,05 (*) | |||
| 0630000 | Napary ziołowe z | 0,05 (*) | ||||
| 0631000 | a) kwiatów | 10 (+) | ||||
| 0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski | |||||
| 0631020 | Ketmia szczawiowa | |||||
| 0631030 | Róża | |||||
| 0631040 | Jaśmin | |||||
| 0631050 | Lipa | |||||
| 0631990 | Pozostałe | |||||
| 0632000 | b) liści i ziół | 10 (+) | ||||
| 0632010 | Truskawka | |||||
| 0632020 | Aspalat prosty | |||||
| 0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |||||
| 0632990 | Pozostałe | |||||
| 0633000 | c) korzeni | 0,05 (*) | ||||
| 0633010 | Kozłek lekarski | |||||
| 0633020 | Żeń-szeń | |||||
| 0633990 | Pozostałe | |||||
| 0639000 | d) wszelkich pozostałych części rośliny | 0,05 (*) | ||||
| 0640000 | Ziarna kakaowe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |||
| 0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |||
| 0700000 | CHMIEL | 3 (+) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 0800000 | PRZYPRAWY | |||||
| 0810000 | Przyprawy nasienne | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż | |||||
| 0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin | |||||
| 0810030 | Seler | |||||
| 0810040 | Kolendra siewna | |||||
| 0810050 | Kmin rzymski | |||||
| 0810060 | Koper ogrodowy | |||||
| 0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski | |||||
| 0810080 | Kozieradka pospolita | |||||
| 0810090 | Gałka muszkatołowa | |||||
| 0810990 | Pozostałe | |||||
| 0820000 | Przyprawy owocowe | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | |||||
| 0820020 | Pieprz syczuański | |||||
| 0820030 | Kminek zwyczajny | |||||
| 0820040 | Kardamon malabarski | |||||
| 0820050 | Jagody jałowca | |||||
| 0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | |||||
| 0820070 | Wanilia | |||||
| 0820080 | Tamarynd | |||||
| 0820990 | Pozostałe | |||||
| 0830000 | Przyprawy korowe | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 0830010 | Cynamon | |||||
| 0830990 | Pozostałe | |||||
| 0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | |||||
| 0840010 | Lukrecja | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 0840020 | Imbir | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 0840030 | Kurkuma | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 0840040 | Chrzan pospolity | (+) | (+) | (+) | (+) | (+) |
| 0840990 | Pozostałe | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 0850010 | Goździki | |||||
| 0850020 | Kapary | |||||
| 0850990 | Pozostałe | |||||
| 0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 0860010 | Szafran | |||||
| 0860990 | Pozostałe | |||||
| 0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 0870010 | Kwiat muszkatołowy | |||||
| 0870990 | Pozostałe | |||||
| 0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,03 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
| 0900010 | Korzenie buraka cukrowego | 0,06 | ||||
| 0900020 | Trzcina cukrowa | 0,01 (*) | ||||
| 0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | 0,01 (*) | ||||
| 0900990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||||
| 1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | (+) | ||||
| 1010000 | Tkanki z | 0,05 | ||||
| 1011000 | a) świń | 0,05 (+) | ||||
| 1011010 | Mięśnie | 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1011020 | Tkanka tłuszczowa | 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1011030 | Wątroba | 0,03 | 0,1 (+) | 0,5 (+) | ||
| 1011040 | Nerka | 0,03 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,03 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1011990 | Pozostałe | 0,03 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1012000 | b) bydła | 0,05 (+) | ||||
| 1012010 | Mięśnie | 0,03 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1012020 | Tkanka tłuszczowa | 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1012030 | Wątroba | 0,04 | 0,3 (+) | 0,5 (+) | ||
| 1012040 | Nerka | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1012990 | Pozostałe | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1013000 | c) owiec | 0,05 (+) | ||||
| 1013010 | Mięśnie | 0,03 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1013020 | Tkanka tłuszczowa | 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1013030 | Wątroba | 0,04 | 0,3 (+) | 0,5 (+) | ||
| 1013040 | Nerka | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1013990 | Pozostałe | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1014000 | d) kóz | 0,05 (+) | ||||
| 1014010 | Mięśnie | 0,03 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1014020 | Tkanka tłuszczowa | 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1014030 | Wątroba | 0,04 | 0,3 (+) | 0,5 (+) | ||
| 1014040 | Nerka | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1014990 | Pozostałe | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1015000 | e) koniowatych | 0,05 (+) | ||||
| 1015010 | Mięśnie | 0,03 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1015020 | Tkanka tłuszczowa | 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1015030 | Wątroba | 0,04 | 0,3 (+) | 0,5 (+) | ||
| 1015040 | Nerka | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1015990 | Pozostałe | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1016000 | f) drobiu | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1016010 | Mięśnie | 0,03 | ||||
| 1016020 | Tkanka tłuszczowa | 0,03 | ||||
| 1016030 | Wątroba | 0,03 | ||||
| 1016040 | Nerka | 0,02 (*) | ||||
| 1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,03 | ||||
| 1016990 | Pozostałe | 0,03 | ||||
| 1017000 | g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych | 0,05 (+) | ||||
| 1017010 | Mięśnie | 0,03 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1017020 | Tkanka tłuszczowa | 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
| 1017030 | Wątroba | 0,04 | 0,3 (+) | 0,5 (+) | ||
| 1017040 | Nerka | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1017990 | Pozostałe | 0,04 | 0,01 (*) | 0,5 (+) | ||
| 1020000 | Mleko | 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,05 (+) | 0,01 (*) (+) | 0,05 |
| 1020010 | Bydło | |||||
| 1020020 | Owce | |||||
| 1020030 | Kozy | |||||
| 1020040 | Konie | |||||
| 1020990 | Pozostałe | |||||
| 1030000 | Jaja ptasie | 0,04 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,05 |
| 1030010 | Kury | |||||
| 1030020 | Kaczki | |||||
| 1030030 | Gęsi | |||||
| 1030040 | Przepiórki | |||||
| 1030990 | Pozostałe | |||||
| 1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
| 1050000 | Płazy i gady | 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,05 | 0,01 (*) | 0,05 |
| 1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,05 | 0,01 (*) | 0,05 |
| 1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,05 | 0,01 (*) | 0,05" |
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2016.109.43 |
| Rodzaj: | Sprostowanie |
| Tytuł: | Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) 2016/71 z dnia 26 stycznia 2016 r. zmieniającego załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1-metylcyklopropenu, flonikamidu, flutriafolu, kwasu indolilooctowego, kwasu indolilo-3-masłowego, petoksamidu, pirymikarbu, protiokonazolu i teflubenzuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni |
| Data aktu: | 26/04/2016 |
| Data ogłoszenia: | 26/04/2016 |
| Data wejścia w życie: | 16/02/2016 |