Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) 2016/71 z dnia 26 stycznia 2016 r. zmieniającego załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1-metylcyklopropenu, flonikamidu, flutriafolu, kwasu indolilooctowego, kwasu indolilo-3-masłowego, petoksamidu, pirymikarbu, protiokonazolu i teflubenzuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) 2016/71 z dnia 26 stycznia 2016 r. zmieniającego załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1-metylcyklopropenu, flonikamidu, flutriafolu, kwasu indolilooctowego, kwasu indolilo-3-masłowego, petoksamidu, pirymikarbu, protiokonazolu i teflubenzuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 20 z dnia 27 stycznia 2016 r.)

(Dz.U.UE L z dnia 26 kwietnia 2016 r.)

Strona 17, załącznik, pkt 1 lit. b), tekst tabeli zastępuje się tekstem w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

(NDP) (a)

Flonikamid: suma flonikamidu,

TFNA i TFNG, wyrażona

jako flonikamid (R)

Flutriafol Pirymikarb (R) Protiokonazol: protiokonazol-destio (suma izomerów) (F) Teflubenzuron (F)
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,15 (+) 0,01 (*) 3 0,01 (*) 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,06 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 Owoce ziarnkowe 0,3 0,4 (+) 0,01 (*) 1
0130010 Jabłka 0,5 (+) (+)
0130020 Gruszki 0,5 (+)
0130030 Pigwy 1,5 (+)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 1
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 1
0130990 Pozostałe 0,01 (*)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele 0,03 (*) 0,01 (*) 3 0,01 (*)
0140020 Czereśnie 0,4 (+) 1 5 (+) 0,01 (*)
0140030 Brzoskwinie 0,4 0,6 1,5 (+) 0,01 (*)
0140040 Śliwki 0,3 (+) 0,4 3 0,1 (*)
0140990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0,03 (*) 0,01 (*)
0151000 a) winogrona 0,01 (*) 0,01 (*)
0151010 Winogrona stołowe 0,8
0151020 Winogrona do produkcji wina 1,5 (+)
0152000 b) truskawki 0,5 (+) 1,5 0,01 (*)
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*) 4 (+) 0,01 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*) 1
0154010 Borówki amerykańskie 0,01 (*)
0154020 Żurawiny 0,15
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,01 (*)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,01 (*)
0154050 Róża dzika 0,01 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,01 (*)
0154070 Głóg włoski 0,01 (*)
0154080 Bez czarny 0,01 (*)
0154990 Pozostałe 0,01 (*)
0160000 Owoce różne z 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką 0,01 (*)
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,01 (*)
0163020 Banany 0,3
0163030 Mango 0,01 (*)
0163040 Papaja 0,01 (*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany 0,01 (*)
0163990 Pozostałe 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05
0211000 a) ziemniaki 0,09 0,01 (*) 0,02 (*) 0,05
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,03 (*) 0,01 (*)
0213010 Buraki 0,06 (+) 0,1 (+)
0213020 Marchew 0,01 (*) 0,1 (+)
0213030 Seler zwyczajny 0,01 (*) 0,01 (*)
0213040 Chrzan pospolity 0,01 (*) 0,1 (+)
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,01 (*) 0,01 (*)
0213060 Pasternak 0,01 (*) 0,1 (+)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,01 (*) 0,1 (+)
0213080 Rzodkiew 0,01 (*) 0,01 (*)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,01 (*) 0,1 (+)
0213100 Brukiew/Karpiel 0,01 (*) 0,1 (+)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,01 (*) 0,1 (+)
0213990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,1 0,01 (*)
0220020 Cebula 0,1 0,05 (+)
0220030 Szalotka 0,01 (*) 0,05 (+)
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,01 (*) 0,01 (*)
0220990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) rośliny psiankowate 0,5 0,01 (*) 1,5
0231010 Pomidory 0,5 (+) 0,6 (+) (+)
0231020 Papryka roczna 0,3 1
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,5 (+) 0,01 (*)
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,03 (*) 0,01 (*)
0231990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,5 0,01 (*) 1 0,01 (*)
0232010 Ogórki (+) 0,5
0232020 Korniszony 1,5
0232030 Cukinie 0,5
0232990 Pozostałe 0,5
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,4 (+) 0,01 (*) 0,01 (*)
0233010 Melony 0,2 (+) 0,4 (+)
0233020 Dynie olbrzymie 0,01 (*) 1
0233030 Arbuzy 0,2 (+) 0,5 (+)
0233990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,03 (*) 0,01 (*) 0,05 0,02 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,03 (*) 0,5 0,05 (+) 0,01 (*)
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,6 0,6 (+) 0,1 (+) 0,5 (+)
0242020 Kapusta głowiasta 0,03 (*) 0,5 0,09 (+) 0,2 (+)
0242990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 0,5
0243020 Jarmuż 0,3 (+)
0243990 Pozostałe 0,01 (*)
0244000 d) kalarepa 0,03 (*) 0,5 0,01 (*) 0,01 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 15
0251020 Sałaty 1,5
0251030 Endywia o liściach szerokich 1 (+)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 15
0251050 Gorczycznik wiosenny 15
0251060 Rokietta siewna/rukola 15
0251070 Gorczyca sarepska 15
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 15
0251990 Pozostałe 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,03 (*) 0,01 (*) 0,06 0,01 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita (+)
0252030 Boćwina (+)
0252990 Pozostałe
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,03 (*) 0,01 (*) 0,05 (+) 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,06 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0256010 Trybula 0,8
0256020 Szczypiorek 0,8
0256030 Liście selera 3
0256040 Pietruszka - nać 3
0256050 Szałwia lekarska 0,8
0256060 Rozmaryn lekarski 0,8
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,8
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0,8
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,8
0256100 Estragon 0,8
0256990 Pozostałe 0,02 (*)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,03 (*) 1,5 (+)
0260020 Fasola (bez strąków) 0,03 (*) 0,7
0260030 Groch (w strąkach) 0,03 (*) 1,5 (+)
0260040 Groch (bez strąków) 0,7 0,7
0260050 Soczewica 0,03 (*) 0,7
0260990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,01 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,2 (+) 0,01 (*)
0270030 Seler 0,15 (+) 0,01 (*)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 2 0,01 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 5 0,01 (*)
0270060 Pory 0,01 (*) 0,06 (+)
0270070 Rabarbar 2 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0270990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,03 (*) 0,01 (*) 0,2 0,01 (*)
0300010 Fasola 0,05 (+)
0300020 Soczewica 1 (+)
0300030 Groch 1 (+)
0300040 Łubin biały 1 (+)
0300990 Pozostałe 0,01 (*)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,06 (*) 0,02 (*) 0,05 (+) 0,09 (+)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,06 (*) 0,15 0,02 (*) 0,02 (*) (+)
0401030 Nasiona maku 0,06 (*) 0,02 (*) 0,05 0,09 (+)
0401040 Ziarna sezamu 0,06 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,06 (*) 0,02 (*) 0,1 0,02 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,06 (*) 0,5 0,05 (+) 0,15 (+)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,06 (*) 0,4 0,02 (*) 0,2
0401080 Nasiona gorczycy 0,06 (*) 0,5 0,05 (+) 0,09 (+)
0401090 Nasiona bawełny 0,2 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,06 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,06 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,06 (*) 0,02 (*) 0,1 (+) 0,02 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,06 (*) 0,5 0,05 0,04 (+)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,06 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,06 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0401990 Pozostałe 0,06 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,06 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe
0500000 ZBOŻA 0,05 0,01 (*)
0500010 Jęczmień 0,4 0,15 0,2 (+)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,03 (*) 0,01 (*) 0,1
0500040 Proso zwyczajne 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,4 0,01 (*) 0,05 (+)
0500060 Ryż siewny 0,03 (*) 1,5 (+) 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 2 (+) 0,15 0,05 (+)
0500080 Sorgo japońskie 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 2 (+) 0,15 0,1 (+)
0500990 Pozostałe 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,05 (*) 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,15 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów 10 (+)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe
0632000 b) liści i ziół 10 (+)
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni 0,05 (*)
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 3 (+) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,1 (*) 0,05 (*) 5 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 Przyprawy owocowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 Przyprawy korowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840030 Kurkuma 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (+) (+) (+) (+) (+)
0840990 Pozostałe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,06
0900020 Trzcina cukrowa 0,01 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,01 (*)
0900990 Pozostałe 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE (+)
1010000 Tkanki z 0,05
1011000 a) świń 0,05 (+)
1011010 Mięśnie 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1011020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1011030 Wątroba 0,03 0,1 (+) 0,5 (+)
1011040 Nerka 0,03 0,01 (*) 0,5 (+)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03 0,01 (*) 0,5 (+)
1011990 Pozostałe 0,03 0,01 (*) 0,5 (+)
1012000 b) bydła 0,05 (+)
1012010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) 0,01 (*)
1012020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1012030 Wątroba 0,04 0,3 (+) 0,5 (+)
1012040 Nerka 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1012990 Pozostałe 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1013000 c) owiec 0,05 (+)
1013010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) 0,01 (*)
1013020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1013030 Wątroba 0,04 0,3 (+) 0,5 (+)
1013040 Nerka 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1013990 Pozostałe 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1014000 d) kóz 0,05 (+)
1014010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) 0,01 (*)
1014020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1014030 Wątroba 0,04 0,3 (+) 0,5 (+)
1014040 Nerka 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1014990 Pozostałe 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1015000 e) koniowatych 0,05 (+)
1015010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) 0,01 (*)
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1015030 Wątroba 0,04 0,3 (+) 0,5 (+)
1015040 Nerka 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1015990 Pozostałe 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1016000 f) drobiu 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1016010 Mięśnie 0,03
1016020 Tkanka tłuszczowa 0,03
1016030 Wątroba 0,03
1016040 Nerka 0,02 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03
1016990 Pozostałe 0,03
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,05 (+)
1017010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) 0,01 (*)
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1017030 Wątroba 0,04 0,3 (+) 0,5 (+)
1017040 Nerka 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1017990 Pozostałe 0,04 0,01 (*) 0,5 (+)
1020000 Mleko 0,02 (*) 0,01 (*) 0,05 (+) 0,01 (*) (+) 0,05
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,04 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,02 (*) 0,01 (*) 0,05 0,01 (*) 0,05
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,05 0,01 (*) 0,05
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,05 0,01 (*) 0,05"

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2016.109.43

Rodzaj: Sprostowanie
Tytuł: Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) 2016/71 z dnia 26 stycznia 2016 r. zmieniającego załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1-metylcyklopropenu, flonikamidu, flutriafolu, kwasu indolilooctowego, kwasu indolilo-3-masłowego, petoksamidu, pirymikarbu, protiokonazolu i teflubenzuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 26/04/2016
Data ogłoszenia: 26/04/2016
Data wejścia w życie: 16/02/2016