KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając traktat o przystąpieniu Chorwacji,
uwzględniając akt przystąpienia Chorwacji,
uwzględniając rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 170/2013 z dnia 25 lutego 2013 r. ustanawiające środki przejściowe w sektorze cukru ze względu na przystąpienie Chorwacji 1 , w szczególności jego art. 7 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W celu uniknięcia zakłóceń na rynku unijnym w sektorze cukru w związku z przystąpieniem Chorwacji do Unii w dniu 1 lipca 2013 r., w rozdziale II sekcja 2 rozporządzenia (UE) nr 170/2013 ustanowiono zasady określania i eliminowania ilości samego cukru lub cukru w produktach przetworzonych oraz ilości izoglukozy i fruktozy, przekraczających ilości traktowane jako normalnie utrzymywane zapasy w dniu 1 lipca 2013 r. ("ilości nadwyżkowych"). W szczególności art. 9 rozporządzenia (UE) nr 170/2013 stanowi, że te ilości nadwyżkowe powinny zostać wyeliminowane z rynku w formie samego cukru lub izoglukozy na koszt Chorwacji.
(2) Ponadto rozdział II sekcja 2 rozporządzenia (UE) nr 170/2013 stanowi, że Komisja ma określić te ilości nadwyżkowe najpóźniej do dnia 31 grudnia 2014 r.
(3) W celu określenia ilości nadwyżkowych, art. 13 ust. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 170/2013 stanowi, że Chorwacja ma przekazać Komisji stosowne informacje dotyczące produkowanych ilości, spożycia, zapasów, wywozu i przywozu, jak również informacje o ustanowionym systemie identyfikacji ilości nadwyżkowych. Na tej podstawie Komisja powinna określić ilości nadwyżkowe, porównując rozwój rynku cukru w Chorwacji w okresie od dnia 1 lipca 2012 r. do dnia 30 czerwca 2013 r. w stosunku do trzech wcześniejszych lat. Należy również wziąć pod uwagę szczególne okoliczności, w których gromadzono zapasy zgodnie z art. 7 ust. 2 lit. c) rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 170/2013. W szczególności należy odpowiednio uwzględnić wzrost spożycia i zapasów w Chorwacji, a także taką tendencję w Unii, jak sugerowała również Chorwacja.
(4) Na podstawie informacji przekazanych przez Chorwację należy, zgodnie z tą metodą, określić ilości nadwyżkowe cukru.
(5) Do określenia ilości nadwyżkowych izoglukozy i fruktozy zastosowano tę samą metodę. W rezultacie nie trzeba określać żadnych ilości nadwyżkowych fruktozy i izoglukozy.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 17 grudnia 2014 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |