Rozporządzenie 991/2014 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 991/2014
z dnia 19 września 2014 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 16 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla fosetylu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Definicja pozostałości do celów monitorowania mająca zastosowanie do fosetylu obejmuje związek macierzysty - fosetyl, produkt rozpadu - kwas fosfonowy i ich sole. Sole kwasu fosfonowego są nazywane fosfonianami.

(3) Komisja otrzymała od państw członkowskich i podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa informacje wskazujące na obecność fosfonianów w określonych produktach lub na ich powierzchni, prowadzącą do występowania wyższego poziomu pozostałości niż NDP w wysokości 2 mg/kg określony w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do tych produktów, co odpowiada granicy oznaczalności.

(4) Komisja zebrała dane z monitorowania w 2014 r., aby zbadać obecność fosfonianów w żywności. Dane te zostały przygotowane przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze i wykazały, że fosfoniany są obecne na różnych poziomach w zależności od źródła pochodzenia i produktu, ale często przekraczają NDP ustalone na poziomie granicy oznaczalności w wysokości 2 mg/kg. Dalsza analiza danych wykazała, że znaczna większość niespełniających wymogów próbek zawiera pozostałości kwasu fosfonowego i jego soli przekraczające granicę oznaczalności, podczas gdy pozostałości fosetylu i jego soli pozostają poniżej granicy oznaczalności.

(5) Chociaż fosfoniany nie zostały uwzględnione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady 2 zgodnie z jego art. 14, mogą one występować w nawozach dopuszczonych do obrotu na szczeblu krajowym, w szczególności w niektórych nawozach stosowanych na liściach roślin (nawozy dolistne). Z uwagi na brak odpowiednich zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające fosetyl zarówno w Unii, jak i w państwach trzecich, które są ważnymi eksporterami przedmiotowych produktów spożywczych do Unii, brak wykrywalnych pozostałości fosetylu i jego soli, a także stosowanie fosfonianów jako składnika w nawozach dolistnych, można zasadnie założyć, że pozostałości są wynikiem stosowania nawozów dolistnych zawierających fosfoniany.

(6) Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") o wydanie opinii w sprawie zagrożenia dla zdrowia publicznego ze strony pozostałości fosfonianów w niektórych produktach lub na ich powierzchni. Mając na uwadze pilny charakter sprawy, Urząd zamiast uzasadnionej opinii wydał oświadczenie odnoszące się do kilku pozostałych niewyjaśnionych kwestii 3 . Urząd przekazał to oświadczenie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) Urząd stwierdził w swoim oświadczeniu, że oczekuje się, iż proponowane tymczasowe NDP zapewnią wystarczającą ochronę konsumentów. Ocena długotrwałego narażenia na pozostałości fosfonianów w wyniku konsumpcji wszystkich produktów żywnościowych, które mogą je zawierać, nie wykazała, aby istniało ryzyko przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia. Urząd nie przeprowadził oceny ostrego narażenia konsumentów z powodu niskiego poziomu ostrej toksyczności fosfonianów. Urząd stwierdził, że jego oświadczenie cechują niejasności, i zaproponował zmianę definicji pozostałości.

(8) W celu uniknięcia poważnych zakłóceń na rynku w handlu tymi produktami oraz biorąc pod uwagę fakt, że nie występuje żadne zagrożenie dla konsumentów zidentyfikowane na podstawie aktualnych danych naukowych, należy określić tymczasowe NDP dla fosetylu w oparciu o dostępne dane z monitoringu i oświadczenie Urzędu. Takie tymczasowe NDP powinny mieć zastosowanie tylko do chwili wdrożenia środków mających na celu zapobieganie występowaniu pozostałości fosfonianów w odnośnych uprawach w kolejnych sezonach wegetacyjnych.

(9) Na podstawie oświadczenia Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że stosowne zmiany NDP spełniają wymogi określone w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 września 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany: w części A kolumna dotycząca fosetylu otrzymuje brzmienie:

"ZAŁĄCZNIK III

CZĘŚĆ A

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Fosetyl Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażona jako fosetyl)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY
0110000 (i) Owoce cytrusowe 75
0110010 Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce)
0110020 Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030 Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis))
0110040 Limy (limonki)
0110050 Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata × sinensis))
0110990 Pozostałe
0120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych
0120010 Migdały 75 (+)
0120020 Orzechy brazylijskie 2 (*)
0120030 Orzechy nerkowca 75 (+)
0120040 Kasztany jadalne 2 (*)
0120050 Orzechy kokosowe 2 (*)
0120060 Orzechy laskowe (Filbert) 75 (+)
0120070 Orzechy makadamia 75 (+)
0120080 Orzeszki pekan 2 (*)
0120090 Orzeszki sosnowe 2 (*)
0120100 Pistacje 75 (+)
0120110 Orzechy włoskie 75 (+)
0120990 Pozostałe 2 (*)
0130000 (iii) Owoce ziarnkowe 75
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020 Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030 Pigwy
0130040 Nieszpułka zwyczajna
0130050 Nieśplik japoński
0130990 Pozostałe
0140000 (iv) Owoce pestkowe 75 (+)
0140010 Morele
0140020 Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)
0140030 Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040 Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus))
0140990 Pozostałe
0150000 (v) Jagody i drobne owoce
0151000 a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 100
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) Truskawki 75
0153000 c) Owoce leśne 75 (+)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus × Rubus idaeus))
0153990 Pozostałe
0154000 d) Inne drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne) 75 (+)
0154020 Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea)) 2 (*)
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 75 (+)
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes) 75 (+)
0154050 Róża dzika 2 (*)
0154060 Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«) 2 (*)
0154070 Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) 2 (*)
0154080 Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) 2 (*)
0154990 Pozostałe 2 (*)
0160000 (vi) Owoce różne
0161000 a) Z jadalną skórką
0161010 Daktyle 2 (*)
0161020 Figi 75 (+)
0161030 Oliwki stołowe 2 (*)
0161040 Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus auranti-folia × Fortunella spp.)) 75 (+)
0161050 Karambola (Bilimbi) 2 (*)
0161060 Kaki (szaron, persymon) 75 (+)
0161070 Czapetka kuminowa (Śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/ grumichama (Eugenia uniflora)) 2 (*)
0161990 Pozostałe 2 (*)
0162000 b) Z niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi 150
0162020 Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny) 2 (*)
0162030 Owoce męczennicy 75 (+)
0162040 Owoc opuncji (cactus fruit) 2 (*)
0162050 Caimito 2 (*)
0162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casi-miroa edulis), Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calo-carpum sapota) 2 (*)
0162990 Pozostałe 2 (*)
0163000 c) Z niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 50
0163020 Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) 2 (*)
0163030 Mango 2 (*)
0163040 Papaja 75 (+)
0163050 Granaty 75 (+)
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea) 2 (*)
0163070 Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus)) 2 (*)
0163080 Ananasy 50
0163090 Chlebowiec właściwy (Jackfruit) 2 (*)
0163100 Durian (rościan) 2 (*)
0163110 Flaszowiec miękkociernisty 2 (*)
0163990 Pozostałe 2 (*)
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000 a) Ziemniaki 30
0212000 b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 2 (*)
0212010 Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia)
0212020 Słodkie ziemniaki
0212030 Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 2 (*)
0213020 Marchew 2 (*)
0213030 Seler korzeniowy 2 (*)
0213040 Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) 2 (*)
0213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty) 2 (*)
0213060 Pasternak 2 (*)
0213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń 2 (*)
0213080 Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) 25
0213090 Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy) 2 (*)
0213100 Brukiew 2 (*)
0213110 Rzepa 2 (*)
0213990 Pozostałe 2 (*)
0220000 (ii) Warzywa cebulowe
0220010 Czosnek 50 (+)
0220020 Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta) 50
0220030 Szalotka 2 (*)
0220040 Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany) 30
0220990 Pozostałe 2 (*)
0230000 (iii) Warzywa owocowe
0231000 a) Rośliny psiankowate
0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./ miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty) 100
0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) 130
0231030 Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon)) 100
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa 2 (*)
0231990 Pozostałe 2 (*)
0232000 b) Dyniowate - z jadalną skórką 75
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria sice-raria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)
0232990 Pozostałe
0233000 c) Dyniowate - z niejadalną skórką 75
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020 Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe
0234000 d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa) 5
0239000 e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 5
0240000 (iv) Warzywa kapustne 10
0241000 a) Kapustne kwitnące
0241010 Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 b) Kapustne głowiaste
0242010 Brukselka
0242020 Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)
0242990 Pozostałe
0243000 c) Kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai)
0243020 Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990 Pozostałe
0244000 d) Kalarepa
0250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000 a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne 75
0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)
0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))
0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/ C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego)
0251040 Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny)
0251050 Gorycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy)
0251990 Pozostałe
0252000 b) Szpinak i podobne (liście)
0252010 Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifo-lium), zatrwian) 75
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda)) 2 (*)
0252030 Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) 15
0252990 Pozostałe 2 (*)
0253000 c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata) 2 (*)
0254000 d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna) 2 (*)
0255000 e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 75
0256000 f) Zioła 75
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldasz-kowatych), mikołajek (Eryngium foetidum))
0256040 Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej)
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis)
0256060 Rozmaryn
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)
0256090 Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)
0256100 Estragon (Hizop)
0256990 Pozostałe
0260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże)
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi) 75 (+)
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) 75 (+)
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy) 75 (+)
0260040 Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) 75 (+)
0260050 Soczewica 2 (*)
0260990 Pozostałe 2 (*)
0270000 (vii) Warzywa łodygowe (świeże)
0270010 Szparagi 50 (+)
0270020 Karczochy (Łodygi Borago officinalis) 2 (*)
0270030 Seler 2 (*)
0270040 Koper włoski 2 (*)
0270050 Karczochy kuliste (Kwiat bananowca) 50
0270060 Por 30
0270070 Rabarbar 2 (*)
0270080 Pędy bambusa 2 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 2 (*)
0270990 Pozostałe 2 (*)
0280000 (viii) Grzyby 2 (*)
0280010 Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne))
0280020 Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990 Pozostałe
0290000 (ix) Wodorosty morskie 2 (*)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 2 (*)
0300010 Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))
0300020 Soczewica
0300030 Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny)
0300040 Łubin
0300990 Pozostałe
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 2 (*)
0401000 (i) Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne
0401030 Mak
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)
0401070 Ziarna soi
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)
0401110 Krokosz balwierski
0401120 Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis))
0401130 Lnicznik właściwy
0401140 Konopie
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe
0402000 (ii) Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030 Olejowiec gwinejski
0402040 Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe
0500000 5. ZBOŻA 2 (*)
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleu-sine coracana), rosplenica perłowa)
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))
0500070 Żyto
0500080 Sorgo
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto)
0500990 Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis))
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO
0610000 (i) Herbata 5 (*)
0620000 (ii) Ziarna kawy 5 (*)
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone) 500
0631000 a) Kwiaty
0631010 Kwiaty rumianku
0631020 Kwiat malwy sudańskiej
0631030 Płatki róży
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050 Lipa drobnoziarnista
0631990 Pozostałe
0632000 b) Liście
0632010 Liście truskawki
0632020 Liście rooibos (Liście miłorzębu)
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) Korzenie
0633010 Korzeń waleriany
0633020 Korzeń żeńszenia
0633990 Pozostałe
0639000 d) Pozostałe napary ziołowe
0640000 (iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone) 2 (*)
0650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread) 2 (*)
0700000 7. CHMIEL (suszony) 1 500
0800000 8. PRZYPRAWY
0810000 (i) Nasiona 400
0810010 Anyż
0810020 Czarnuszka siewna
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)
0810040 Kolendra
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 (ii) Owoce i jagody 400
0820010 Ziele angielskie
0820020 Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)
0820030 Kminek
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070 Wanilia płaskolistna
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 (iii) Kora 400
0830010 Cynamon (Kasja)
0830990 Pozostałe
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza
0840010 Lukrecja 400
0840020 Imbir 400
0840030 Kurkuma 400
0840040 Chrzan pospolity (+)
0840990 Pozostałe 400
0850000 (v) Pąki 400
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 (vi) Słupki kwiatowe 400
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 (vii) Osnówka nasienia 400
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010 Burak cukrowy (korzeń) 2 (*)
0900020 Trzcina cukrowa 2 (*)
0900030 Cykoria podróżnik korzenie 75
0900990 Pozostałe 2 (*)
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 (i) Tkanka 0,5 (*)
1011000 a) Świnie
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne
1011990 Pozostałe
1012000 b) Bydło
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe
1013000 c) Owce
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe
1014000 d) Kozy
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe
1015000 e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne
1015990 Pozostałe
1016000 f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
1017000 g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa)
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne
1017990 Pozostałe
1020000 (ii) Mleko 0,1 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie 0,1 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze) 0,5 (*)
1050000 (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) 0,5 (*)
1060000 (vi) Ślimaki 0,5 (*)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne) 0,5 (*)
(*) Wskazuje granice oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Fosetyl Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażona jako fosetyl)
(+) NDP obowiązujący do 31 grudnia 2015 r. Po upływie tej daty obowiązywać będzie poziom 2 (*), chyba że zostanie on zmieniony rozporządzeniem.
012001C Migdały
012003C Orzechy nerkowca
012006C Orzechy laskowe (Filbert)
012007C Orzechy makadamia
012010C Pistacje
012011C Orzechy włoskie
014000C (iv) Owoce pestkowe
014001C Morele
014002C Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)
014003C Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
014004C Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus))
014099C Pozostałe
015300C c) Owoce leśne
015301C Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus × Rubus idaeus))
0153990 Pozostałe
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes)
0161020 Figi
0161040 Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia × Fortunella spp.))
0161060 Kaki (szaron, persymon)
0162030 Owoce męczennicy
0163040 Papaja
0163050 Granaty
0220010 Czosnek
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguicu-lata))
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)
0260040 Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)
0270010 Szparagi
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 13 października 2003 r. w sprawie nawozów (Dz.U. L 304 z 21.11.2003, s. 1).
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; oświadczenie w sprawie oceny ryzyka spożycia w odniesieniu do proponowanych tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (t-NDP) dla fosetylu Al w niektórych uprawach. Dziennik EFSA 2014;12(5):3695, 22 strony.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2014.279.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 991/2014 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 19/09/2014
Data ogłoszenia: 23/09/2014
Data wejścia w życie: 24/09/2014