a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1152/2009 2 należy w znacznym stopniu zmienić, a jego zakres należy rozszerzyć na paszę.
(2) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 3 ustanawia się najwyższe dopuszczalne poziomy aflatoksyn w żywności w celu ochrony zdrowia publicznego. Obserwuje się, że najwyższe dopuszczalne poziomy aflatoksyn w niektórych rodzajach żywności z niektórych państw trzecich są często przekraczane. Zanieczyszczenie takie stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego w Unii i dlatego należy przyjąć specjalne warunki na poziomie unijnym.
(3) W dyrektywie 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 4 ustanawia się najwyższe dopuszczalne poziomy aflatoksyny B1 w paszach w celu ochrony zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego. Obserwuje się, że najwyższe dopuszczalne poziomy aflatoksyny B1 w niektórych paszach z niektórych państw trzecich są często przekraczane. Zanieczyszczenie takie stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego w Unii i dlatego należy przyjąć specjalne warunki na poziomie unijnym.
(4) Z uwagi na konieczność ochrony zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego ważne jest, aby mieszanki paszowe i żywność wieloskładnikowa, zawierające znaczną ilość pasz lub żywności objętych niniejszym rozporządzeniem, także zostały objęte zakresem niniejszego rozporządzenia. W celu zapewnienia zharmonizowanego wykonywania kontroli w całej UE w odniesieniu do przetworzonej paszy i żywności oraz mieszanek paszowych i żywności wieloskładnikowej należy ustalić poziom progowy. Należy również wyłączyć niekomercyjne przesyłki ze stosowania przepisów niniejszego rozporządzenia. Pobieranie próbek i analizy przesyłek powinny być wykonywane zgodnie z odpowiednimi przepisami Unii.
(5) Przepisy dotyczące pobierania próbek i analiz na potrzeby kontroli aflatoksyn w paszy ustanowiono rozporządzeniem Komisji (WE) nr 152/2009 5 , a w żywności - rozporządzeniem Komisji (WE) nr 401/2006 6 .
(6) Biorąc pod uwagę, że przepisy mające zastosowanie do specjalnych warunków regulujących przywóz paszy z niektórych państw trzecich w związku z ryzykiem zanieczyszczenia aflatoksynami są podobne do przepisów, które mają zastosowanie do specjalnych warunków regulujących przywóz żywności z niektórych państw trzecich w związku z ryzykiem zanieczyszczenia aflatoksynami, pasze i żywność, dla których nałożono specjalne warunki ze względu na ryzyko zanieczyszczenia aflatoksynami, należy objąć jednym rozporządzeniem. Z tego względu należy włączyć do niniejszego rozporządzenia przepisy w odniesieniu do orzeszków ziemnych z Indii i Ghany oraz pestek arbuza z Nigerii przewidzianych w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 91/2013 7 . Rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 91/2013 powinno zostać jednocześnie zastąpione nowym rozporządzeniem ustanawiającym przepisy dotyczące ketmii jadalnej i liści curry z Indii.
(7) Na podstawie wyników kontroli oraz wyników audytów przeprowadzonych przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii (FVO) należy wprowadzić następujące zmiany w odniesieniu do produktów podlegających szczególnym warunkom lub do częstotliwości kontroli:
- należy skreślić specjalne warunki dotyczące przywozu migdałów ze Stanów Zjednoczonych ze względu na korzystne wyniki kontroli i korzystne wyniki audytu FVO,
- należy zmniejszyć częstotliwość pobierania próbek orzechów laskowych z Turcji ze względu na korzystne wyniki kontroli i korzystne wyniki audytu FVO,
- należy zmniejszyć częstotliwość pobierania próbek orzechów brazylijskich w łupinach z Brazylii ze względu na brak niezgodności mający również związek z bardzo małymi ilościami przywożonymi do UE.
(8) System kontroli przewidziany dla paszy i żywności objętych niniejszym rozporządzeniem jest stosowany od wielu lat i jest ciągle udoskonalany w oparciu o zdobyte doświadczenia. Pełna harmonizacja kontroli w odniesieniu do przywozu żywności niepochodzącej od zwierząt nie jest możliwa, ponieważ nie ma możliwości wykonania wszystkich wymaganych kontroli fizycznych dotyczących aflatoksyn w wyznaczonym miejscu wprowadzenia. Kontrola na obecność aflatoksyn zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 401/2006 jest czasochłonna i wymaga rozładunku przesyłki. Ponadto wiele towarów objętych zakresem niniejszego rozporządzenia jest transportowanych w opakowaniach próżniowych, a zniszczenie opakowań próżniowych podczas pobierania próbek może skutkować utratą jakości, jeżeli po kontroli fizycznej przesyłka musi być transportowana na duże odległości. Jednakże w celu zmniejszenia obciążeń administracyjnych należy jak najbardziej zharmonizować dokumenty administracyjne odnoszące się do kontroli paszy i żywności niepochodzących od zwierząt. W związku z powyższym, mimo że warunki przywozu paszy i żywności objętych niniejszym rozporządzeniem nie są identyczne z warunkami dotyczącymi paszy i żywności objętych rozporządzeniem Komisji (WE) nr 669/2009 8 , należy stosować ten sam wspólnotowy dokument wejścia (CED) w celu uproszczenia administracyjnego dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa paszowe lub spożywcze. W celu stosowania tego wspólnotowego dokumentu wejścia do niniejszego rozporządzenia konieczne jest jednak zapewnienie dodatkowych objaśnień we wskazówkach, aby odnieść się do różnic w systemach kontroli.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Paszy,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1152/2009 z dnia 27 listopada 2009 r. nakładające specjalne warunki dotyczące przywozu niektórych środków spożywczych z niektórych państw trzecich w związku z ryzykiem zanieczyszczenia aflatoksynami i uchylające decyzję 2006/504/WE (Dz.U. L 313 z 28.11.2009, s. 40).
3 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).
4 Dyrektywa 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie niepożądanych substancji w paszach zwierzęcych (Dz.U. L 140 z 30.5.2002, s. 10).
5 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2009 z dnia 27 stycznia 2009 r. ustanawiające metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).
6 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych (Dz.U. L 70 z 9.3.2006, s. 12).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 91/2013 z dnia 31 stycznia 2013 r. ustanawiające szczególne warunki mające zastosowanie do przywozu orzeszków ziemnych z Ghany i Indii, ketmii jadalnej i liści curry z Indii oraz pestek arbuza z Nigerii i zmieniające rozporządzenia Komisji (WE) nr 669/2009 i (WE) nr 1152/2009 (Dz.U. L 33 z 2.2.2013, s. 2).
8 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE (Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11).
9 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny (Dz.U. L 302 z 19.10.1992, s. 1).
10 Art. 1 ust. 1 lit. i) dodana przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2016/24 z dnia 8 stycznia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.8.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 lutego 2016 r.
11 Art. 1 ust. 1 lit. j) dodana przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2016/24 z dnia 8 stycznia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.8.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 lutego 2016 r.
12 Art. 1 ust. 1 lit. k) dodana przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2016/24 z dnia 8 stycznia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.8.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 lutego 2016 r.
13 Art. 1 ust. 1 lit. l) dodana przez art. 1 pkt. 1 lit. a rozporządzenia nr (UE) 2016/2106 z dnia 1 grudnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.327.44) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.
14 Art. 1 ust. 1 lit. m) dodana przez art. 1 pkt. 1 lit. a rozporządzenia nr (UE) 2016/2106 z dnia 1 grudnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.327.44) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.
15 Art. 1 ust. 1 lit. n) dodana przez art. 1 pkt. 1 lit. a rozporządzenia nr (UE) 2016/2106 z dnia 1 grudnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.327.44) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.
16 Art. 1 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt. 1 lit. b rozporządzenia nr (UE) 2016/2106 z dnia 1 grudnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.327.44) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.
17 Art. 1 ust. 3 zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2016/24 z dnia 8 stycznia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.8.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 lutego 2016 r.
18 Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1).
19 Art. 5 ust. 2 lit. a) zmieniona przez art. 2 pkt 3 rozporządzenia nr (UE) 2016/24 z dnia 8 stycznia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.8.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 lutego 2016 r.
20 Art. 5 ust. 2 lit. d) zmieniona przez art. 2 pkt 4 rozporządzenia nr (UE) 2016/24 z dnia 8 stycznia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.8.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 lutego 2016 r.
21 Art. 5 ust. 2 lit. e) zmieniona przez art. 2 pkt 4 rozporządzenia nr (UE) 2016/24 z dnia 8 stycznia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.8.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 lutego 2016 r.
22 Art. 5 ust. 2 lit. i) dodana przez art. 2 pkt 5 rozporządzenia nr (UE) 2016/24 z dnia 8 stycznia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.8.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 lutego 2016 r.
23 Art. 5 ust. 2 lit. j) dodana przez art. 1 pkt. 2 rozporządzenia nr (UE) 2016/2106 z dnia 1 grudnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.327.44) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.
24 Art. 5 ust. 2 lit. k) dodana przez art. 1 pkt. 2 rozporządzenia nr (UE) 2016/2106 z dnia 1 grudnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.327.44) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.
25 Art. 5 ust. 2 lit. l) dodana przez art. 1 pkt. 2 rozporządzenia nr (UE) 2016/2106 z dnia 1 grudnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.327.44) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.
26 Art. 6 zmieniony przez art. 2 pkt 6 rozporządzenia nr (UE) 2016/24 z dnia 8 stycznia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.8.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 lutego 2016 r.
27 Art. 9 ust. 4:- zmieniony przez art. 2 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2016/24 z dnia 8 stycznia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.8.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 lutego 2016 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr (UE) 2016/2106 z dnia 1 grudnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.327.44) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.
28 Załącznik I:- zmieniony przez art. 2 pkt 8 rozporządzenia nr (UE) 2016/24 z dnia 8 stycznia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.8.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 lutego 2016 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr (UE) 2016/2106 z dnia 1 grudnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.327.44) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 grudnia 2016 r.