united kingdom
ukraine

Decyzja wykonawcza 2014/396/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 24 czerwca 2014 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2014) 4114)

(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)

(2014/396/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 26 czerwca 2014 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 4 maja 2012 r. przedsiębiorstwo Lallemand SAS zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności. Drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV przeznaczone są do stosowania w produkcji chleba drożdżowego, bułek drożdżowych, drożdżowego pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oraz w dodatkach do żywności.

(2) W dniu 31 sierpnia 2012 r. właściwy organ Zjednoczonego Królestwa ds. oceny żywności wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym organ stwierdził, że drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV spełniają kryteria nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(3) W dniu 11 września 2012 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.

(5) W dniu 14 kwietnia 2013 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.

(6) W dniu 12 grudnia 2013 r. w "Opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa stosowania drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV" EFSA 2 uznał, że poddane promieniowaniu UV drożdże piekarskie o zwiększonej zawartości witaminy D2 są bezpieczne w warunkach stosowania zgodnych z przeznaczeniem.

(7) Opinia ta daje zatem wystarczające podstawy do stwierdzenia, że drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV spełniają - jako nowy składnik żywności - kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(8) Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 3 i rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 ustanawiają przepisy szczególne dotyczące wykorzystania witamin i minerałów jako dodatków do żywności i suplementów żywnościowych. Stosowanie drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV powinno być dozwolone bez uszczerbku dla tych przepisów szczególnych.

(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV, jak określono w załączniku I, mogą zostać wprowadzone do obrotu w Unii jako nowy składnik żywności do zastosowań określonych i przy maksymalnych poziomach ustanowionych w załączniku II, nie naruszając przepisów dyrektywy 2002/46/WE i rozporządzenia (WE) nr 1925/2006.

Artykuł  2

Drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV dopuszczone niniejszą decyzją są oznaczane na etykiecie zawierających je środków spożywczych jako "drożdże z witaminą D" lub "drożdże z witaminą D2".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Lallemand SAS, 19 Rue des Briquetiers BP59, 31702 Blagnac Cedex, Francja.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 czerwca 2014 r.

W imieniu Komisji

Tonio BORG

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

SPECYFIKACJA DROŻDŻY PIEKARSKICH PODDAWANYCH PROMIENIOWANIU UV

Definicja:

Drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae), są poddawane działaniu światła ultrafioletowego w celu przekształcenia ergosterolu w witaminę D2 (ergokalcyferol). Zawartość witaminy D2 w koncentracie drożdżowym waha się w przedziale 1 800 000-3 500 000 IU witaminy D/100 g (450-875 µg/g).

Opis: Barwa jasnobrązowa, sypkie granulki

Witamina D2:

Nazwa chemiczna (5Z,7E,22E)-3S-9,10-sekoergosta-5,7,10(19),22-tetraen-3-ol
Synonim Ergokalcyferol
Nr CAS 50-14-6
Masa cząsteczkowa 396,65 g/mol

Kryteria mikrobiologiczne koncentratu drożdżowego:

Bakterie z grupy coli Nie więcej niż 1 000/g
Escherichia coli Nie więcej niż 10/g
Salmonella spp. Nieobecna w 25 g

ZAŁĄCZNIK  II

DOPUSZCZALNE ZASTOSOWANIA DROŻDŻY PIEKARSKICH PODDAWANYCH PROMIENIOWANIU UV

Kategoria żywności Maksymalne poziomy zastosowania
Chleb i bułki drożdżowe 5 µg witaminy D2/100 g produktu końcowego
Drożdżowe pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 5 µg witaminy D2/100 g produktu końcowego
Suplementy diety 5 µg witaminy D2/dzień
1 Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
2 Dziennik EFSA 2014, 12(1):3520.
3 Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).
4 Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26).

Zmiany w prawie

Rząd przyjął projekt ustawy likwidującej Centralną Informację Emerytalną

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy, który umożliwi użytkownikom aplikacji mObywatel dostęp do danych o prognozowanej emeryturze – poinformowało we wtorek Ministerstwo Cyfryzacji. Projekt zakłada też uchylenie ustawy o Centralnej Informacji Emerytalnej.

Grażyna J. Leśniak 20.05.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - opublikowana

Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Ustawa o rynku pracy i służbach zatrudnienia opublikowana

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.05.2025
Będzie elektroniczna dokumentacja w zakresie urodzeń i zgonów

Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.

Grażyna J. Leśniak 12.05.2025
Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 09.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2014.186.108

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2014/396/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
Data aktu: 24/06/2014
Data ogłoszenia: 26/06/2014