Rozporządzenie 212/2013 zastępujące załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do uzupełnień i zmian dotyczących produktów objętych tym załącznikiem

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 212/2013
z dnia 11 marca 2013 r.
zastępujące załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do uzupełnień i zmian dotyczących produktów objętych tym załącznikiem
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pesty-cydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzę-cego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Kilka państw członkowskich wystąpiło o zmiany i uzupeł-nienia w kolumnie "Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP" załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Te uzupełnienia są koniecznie w celu włączenia do załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 nowych owoców, warzyw i zbóż, które stały się dostępne na rynku państw członkowskich.

(3) Właściwe jest dodanie następujących owoców, warzyw, zbóż i produktów pochodzenia zwierzęcego: ręka Buddy, tangor, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita, malinojeżyna, longan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny, czyściec bulwiasty, łopian większy, pozostałe cebule, pozostałe cebule szczypio-rowe, antroewa/bakłażan biały (Solanum macrocarpon), sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi, gurdlina ogórkowata, tykwa pospolita/ lauki, kolczoch jadalny, dynia olbrzymia (późna odmia-na), kukurydza miniaturowa, kiełki fasoli mung, kiełki lucerny, zielone części mniszka lekarskiego, liście kala-repy, liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), Basella alba, liście bananowca, wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna, mikołajek (Eryngium foetidum), liście pietruszki korzeniowej, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, palczatka cytry-nowa, wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry, kwiat bananowca, nasiona guar, świeże ziarna soi, zizania wodna/dziki ryż, liście i łodygi ogórecznika, Acacia pennata, grzybnia, żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa, ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe, pieprz zielony, zwierzyna płowa i miód w plastrze.

(4) W celu zachowania spójności należy przesunąć zwierzęta łowne z kategorii "inne zwierzęta hodowlane" do kate-gorii "inne produkty ze zwierząt lądowych", a kwiaty jadalne z kategorii "pozostałe" do kategorii zawierającej przykładowy produkt.

(5) Aby lepiej stosować zasady międzynarodowej nomenkla-tury taksonomicznej, należy dostosować łacińskie nazwy pistacji, jabłek, wiśni i czereśni, truskawek, jeżyn popielic, borówek amerykańskich, kumkwatów, ziemniaków, pochrzynu, buraków, papryki, ketmii, brokułów, kapusty głowiastej, kapusty pekińskiej, jarmużu, kalarepy, endy-wii, rukoli, liści i pędów kapustnych, boćwiny, cykorii warzywnej, liści selera, bazylii, rdzeni palmowych, sorgo, ziaren kawy, płatków róży, kwiatu jaśminu, lipy drobno-ziarnistej, liści rooibos, kopru ogrodowego, pieprzu syczuańskiego, cynamonu, kurkuminy, buraka cukro-wego i bananów.

(6) Uwzględniając wnioski zainteresowanych stron i organów egzekucyjnych oraz postać, w której produkty występują na rynku, należy wprowadzić zmiany w odniesieniu do części produktów, do których mają mieć zastosowanie NDP.

(7) Zmiany takie należy wprowadzić w odniesieniu do herbaty, ziaren kakaowych, chmielu, kalarepy i produktów pochodzenia zwierzęcego.

(8) Dla zachowania przejrzystości należy zastąpić załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywno-ściowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporzą-dzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzę-dowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 marca 2013 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK I

Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, o których mowa w art. 2 ust. 1
Numer kodu(1) Grupy, do których stosuje się NDP Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP Nazwa naukowa(2) Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP Części produktów, do których stosuje się NDP
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000 (i) Owoce cytrusowe Cały produkt
0110010 Grejpfruty Citrus paradisi Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce
0110020 Pomarańcze Citrus sinensis Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce
0110030 Cytryny Citrus limon Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis)
0110040 Limy (limonki) Citrus aurantifolia
0110050 Mandarynki Citrus reticulata Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce; tangor (Citrus reticulata x sinensis)
0110990 Pozostałe(3)
0120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych Cały produkt po usunięciu łupiny (oprócz kasztanów)
0120010 Migdały Prunus dulcis
0120020 Orzechy brazylijskie Bertholletia excelsa
0120030 Orzechy nerkowca Anacardium occidentale
0120040 Kasztany jadalne Castanea sativa
0120050 Orzechy kokosowe Cocos nucifera
0120060 Orzechy laskowe Corylus avellana Filbert
0120070 Orzechy makadamia Macadamia ternifolia
0120080 Orzeszki pekan Carya illinoensis
0120090 Orzeszki sosnowe Pinus pinea
0120100 Pistacje Pistachia vera
0120110 Orzechy włoskie Juglans regia
0120990 Pozostałe(3)
0130000 (iii) Owoce ziarnkowe Cały produkt po usunięciu szypułek
0130010 Jabłka Malus domestica Jabłoń płonka
0130020 Gruszki Pyrus communis Gruszka azjatycka
0130030 Pigwy Cydonia oblonga
0130040 Nieszpułka zwyczajna(4) Mespilus germanica
0130050 Nieśplik japoński(4) Eriobotrya japonica
0130990 Pozostałe(3)
0140000 (iv) Owoce pestkowe Cały produkt po usunięciu szypułek
0140010 Morele Prunus armeniaca
0140020 Wiśnie i czereśnie Prunus avium, Prunus cerasus Czereśnia, wiśnia pospolita
0140030 Brzoskwinie Prunus persica Nektaryny i podobne mieszańce
0140040 Śliwki Prunus domestica Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus)
0140990 Pozostałe(3)
0150000 (v) Jagody i drobne owoce Cały produkt po usunięciu szypułek i ogonków z wyjąt-kiem porzeczek: owoce z szypułkami
0151000 a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
0151010 Winogrona stołowe Vitis vinifera
0151020 Winogrona do produkcji wina Vitis vinifera
0152000 b) Truskawki Fragaria spp.
0153000 c) Owoce leśne
0153010 Jeżyny Rubus fruticosus
0153020 Jeżyny popie-lice Rubus caesius Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus
0153030 Maliny Rubus idaeus Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus)
0153990 Pozostałe(3)
0154000 d) Inne drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie Vaccinium spp. z wyjątkiem V. macrocarpon i V. vitis-idaea Borówki czarne
0154020 Żurawiny Vaccinium macrocarpon Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea)
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe) Ribes nigrum, Ribes rubrum
0154040 Agrest Ribes uva-crispa Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes
0154050 Róża dzika Rosa canina
0154060 Morwy(4) Morus spp. Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem"
0154070 Głóg(4) (mediteranean medlar) Crataegus azarolus Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)
0154080 Bez czarny(4) Sambucus nigra Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew
0154990 Pozostałe(3)
0160000 (vi) Owoce różne Cały produkt po usunięciu szypułek lub korony (ananasy)
0161000 a) Z jadalną skórką
0161010 Daktyle Phoenix dactylifera
0161020 Figi Ficus carica
0161030 Oliwki stołowe Olea europaea
0161040 Kumkwat(4) Fortunella spp. Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)
0161050 Karambola(4) Averrhoa carambola Bilimbi
0161060 Kaki (szaron, persymon)(4) Diospyros kaki
0161070 Czapetka kuminowa(4) (śliwka jawaj-ska) Syzygium cumini Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca

jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora)

0161990 Pozostałe(3)
0162000 b) Z niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi Actinidia deliciosa syn. A. chinensis
0162020 Liczi (śliwa chińska) Litchi chinensis Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny
0162030 Owoce

męczennicy

Passiflora edulis
0162040 Owoc opun-cji(4) (cactus fruit) Opuntia ficus-indica
0162050 Caimito(4) Chrysophyllum cainito
0162060 Oczar wirgi-nijski (4) (Wir-ginia kaki) Diospyros virginiana Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota
0162990 Pozostałe(3)
0163000 c) Z niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado Persea americana
0163020 Banany Musa x paradisiaca, M. acuminata Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy
0163030 Mango Mangifera indica
0163040 Papaja Carica papaya
0163050 Granaty Punica granatum
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budy-niowe)(4) Annona cherimola Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea
0163070 Guajawa(4) Psidium guajava Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus)
0163080 Ananasy Ananas comosus
0163090 Chlebowiec właściwy(4) Artocarpus altilis Jackfruit
0163100 Durian (rościan)(4) Durio zibethinus
0163110 Flaszowiec miękkociernis-ty(4) Annona muricata
0163990 Pozostałe(3)
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000 (i) Warzywa korze-niowe i bulwiaste Cały produkt po usunięciu wierzchołków (jeśli istnieją) i ziemi
0211000 a) Ziemniaki Solanum tuberosum
0212000 b) Tropikalne warzywa korze-niowe i bulwiaste
0212010 Maniok Manihot esculenta Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia
0212020 Słodkie ziem-niaki Ipomoea batatas
0212030 Pochrzyn Dioscorea spp. Kłębiany kątowate

(Pacchyrhizus erosus, yam bean),

Mexican yam bean

0212040 Maranta trzcinowata(4) Maranta arundinacea
0212990 Pozosta-łe(3),(4)
0213000 c) Pozostałe

warzywa korze-niowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010 Buraki Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva
0213020 Marchew Daucus carota
0213030 Seler korze-niowy Apium graveolens var. rapaceum
0213040 Chrzan pospolity Armoracia rusticana Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki
0213050 Karczoch jero-zolimski (Sło-necznik bulwiasty - topinambur) Helianthus tuberosus Czyściec bulwiasty
0213060 Pasternak Pastinaca sativa
0213070 Pietruszka zwyczajna -korzeń Petroselinum crispum
0213080 Rzodkiewka Raphanus sativus var. sativus Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)
0213090 Salsefia Tragopogon porrifolius Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy
0213100 Brukiew Brassica napus var. napobrassica
0213110 Rzepa Brassica rapa
0213990 Pozostałe(3)
0220000 (ii) Warzywa cebulowe Cały produkt po usunięciu łatwo usuwalnej skórki i ziemi (na sucho) lub korzeni i ziemi (na świeżo)
0220010 Czosnek Allium sativum
0220020 Cebula Allium cepa Pozostałe cebule, cebula srebrzysta Cebule
0220030 Szalotka Allium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum)
0220040 Dymka

i cebula siedmiolatka

Allium cepa; Allium fistulosum Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany Cebula z fałszywą łodygą i liśćmi
0220990 Pozostałe(3)
0230000 (iii) Warzywa owocowe Cały produkt po usunięciu

szypułek (w przypadku słodkiej

kukurydzy bez łuski

i miechunki bez działek kieli-

cha)

0231000 a) Rośliny psianko-wate
0231010 Pomidory Lycopersicum esculentum Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty
0231020 Papryka Capsicum annuum var. grossum i var. longum Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)
0231030 Bakłażan (oberżyna) Solanum melongena Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon)
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa Abelmoschus esculentus
0231990 Pozostałe(3)
0232000 b) Dyniowate - z jadalną skórką
0232010 Ogórki Cucumis sativus
0232020 Korniszony Cucumis sativus
0232030 Cukinie Cucurbita pepo var. melopepo Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi
0232990 Pozostałe(3)
0233000 c) Dyniowate - z niejadalną skórką
0233010 Melony Cucumis melo Ogórek kiwano (melon rogowaty)
0233020 Dynie Cucurbita maxima Dynia olbrzymia (późna odmiana)
0233030 Arbuzy Citrullus lanatus
0233990 Pozostałe(3)
0234000 d) Kukurydza cukrowa Zea mays var. sacharata Kukurydza miniaturowa Ziarna plus kolby (kaczany) bez liści okrywowych
0239000 e) Pozostałe

warzywa o jadal-nych owocach

0240000 (iv) Warzywa kapustne
0241000 a) Kapustne kwit-nące Tylko kwiatostan
0241010 Brokuły Brassica oleracea var. italica Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński
0241020 Kalafiory Brassica oleracea var. botrytis
0241990 Pozostałe(3)
0242000 b) Kapustne głowiaste Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0242010 Brukselka Brassica oleracea var. gemmifera Tylko główka kapusty
0242020 Kapusta głowiasta Brassica oleracea convar. capitata Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała
0242990 Pozostałe(3)
0243000 c) Kapustne liściowe Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0243010 Kapusta pekińska Brassica rapa var. pekinensis Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai
0243020 Kale Brassica oleracea convar. acephala Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona
0243990 Pozostałe(3)
0244000 d) Kalarepa Brassica oleracea var. gongyloides Cały produkt po usunięciu korzeni, wierzchołków i ziemi (jeśli są)
0250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła Cała roślina po usunięciu korzeni, zbutwiałych zewnętrz-nych liści i ziemi (jeśli są)
0251000 a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010 Roszpunka warzywna Valerianella locusta Roszpunka jadalna
0251020 Sałata Lactuca sativa Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)
0251030 Endywia (cykoria endy-wia) Cichorium endivia var. latifolium Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego
0251040 Rzeżucha(4) Lepidium sativum Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny
0251050 Gorycznik wiosenny(4) Barbarea verna
0251060 Rokietta siewna, ruko-la(4) Eruca sativa Dwurząd (Diplotaxis spp.)
0251070 Gorczyca sarepska(4) Brassica juncea var. rugosa
0251080 Liście i pędy kapustnych(4),

w tym nać rzepy

Brassica spp. Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy(5)
0251990 Pozostałe(3)
0252000 b) Szpinak i podobne (liście)
0252010 Szpinak Spinacia oleracea Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian
0252020 Portulaka pospolita(4) Portulaca oleracea Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda)
0252030 Boćwina Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla and B. vulgaris subsp. vulgaris var. flavescens Liście buraka ćwikłowego
0252990 Pozostałe(3)
0253000 c) Liście winorośli(4) Vitis vinifera Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata
0254000 d) Rukiew wodna Nasturtium officinale Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna
0255000 e) Cykoria warzywna (liściasta, bruksel-ska) Cichorium intybus var. foliosum
0256000 f) Zioła
0256010 Trybula Anthriscus cerefolium
0256020 Szczypiorek Allium schoenoprasum
0256030 Liście selera Apium graveolens var. secalinum Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum)
0256040 Pietruszka - nać Petroselinum crispum Liście pietruszki korzeniowej
0256050 Szałwia(4) Salvia officinalis Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis
0256060 Rozmaryn(4) Rosmarinus officinalis
0256070 Tymianek(4) Thymus spp. Majeranek, oregano
0256080 Bazylia(4) Ocimum spp. Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry
0256090 Liście lauro-we(4) (laurel) Laurus nobilis Palczatka cytrynowa
0256100 Estragon(4) Artemisia dracunculus Hizop
0256990 Pozostałe(3)
0260000 (vi) Warzywa strącz-kowe (świeże) Cały produkt
0260010 Fasola (w strą-kach) Phaseolus vulgaris Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi
0260020 Fasola (bez strąków) Phaseolus vulgaris Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)
0260030 Groch (w strąkach) Pisum sativum Groszek śnieżny/groszek cukrowy
0260040 Groch (bez strąków) Pisum sativum Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca
0260050 Soczewica(4) Lens culinaris syn. L. esculenta
0260990 Pozostałe(3)
0270000 (vii) Warzywa łodygowe (świeże) Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0270010 Szparagi Asparagus officinalis
0270020 Karczochy Cynara cardunculus Łodygi Borago officinalis
0270030 Seler Apium graveolens var. dulce
0270040 Koper włoski Foeniculum vulgare
0270050 Karczochy kuliste Cynara scolymus Kwiat bananowca Cały kwiatostan oraz dno kwiatowe
0270060 Por Allium porrum
0270070 Rabarbar Rheum x hybridum Łodygi po usunięciu korzeni i liści
0270080 Pędy bambu-sa(4) Bambusa vulgaris
0270090 Rdzenie palmowe(4) Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, Daemonorops jenkinsiana
0270990 Pozostałe(4)
0280000 (viii) Grzyby Cały produkt po usunięciu ziemi lub podłoża
0280010 Grzyby uprawne Pieczarka dwuzarodnikowa(4), boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake(4), grzybnia (części wegetatywne)
0280020 Grzyby dzikie(4) Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny
0280990 Pozostałe(3)
0290000 (ix) Wodorosty morskie(4) Cały produkt po usunięciu zbutwiałych liści
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE Suche nasiona
0300010 Fasola Phaseolus vulgaris Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)
0300020 Soczewica Lens culinaris syn. L. esculenta
0300030 Groch Pisum sativum Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny
0300040 Łubin(4) Lupinus spp.
0300990 Pozostałe(3)
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE Cały produkt po usunięciu łupiny, pestki i łuski, jeśli to możliwe
0401000 (i) Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane Linum usitatissimum
0401020 Orzeszki ziemne Arachis hypogaea
0401030 Mak Papaver somniferum
0401040 Ziarna sezamu Sesamum indicum syn. S. orientale
0401050 Ziarna słonecznika Helianthus annuus
0401060 Nasiona rzepaku Brassica napus Brukiew, rzepik
0401070 Ziarna soi Glycine max
0401080 Nasiona gorczycy Brassica nigra
0401090 Nasiona bawełny Gossypium spp. Niedelinterowane
0401100 Nasiona dyni(4) Cucurbita pepo var. oleifera Nasiona innych dyniowatych
0401110 Krokosz balwierski(4) Carthamus tinctorius
0401120 Ogórecznik(4) Borago officinalis Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis)
0401130 Lnicznik właściwy(4) Camelina sativa
0401140 Konopie(4) Cannabis sativa
0401150 Rącznik pospolity Ricinus communis
0401990 Pozostałe(3)
0402000 (ii) Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy(4) Olea europaea Cały owoc po usunięciu łodyg oraz ziemi (jeśli są)
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleis-tej)(4) Elaeis guineensis
0402030 Olejowiec gwinejski(4) Elaeis guineensis
0402040 Drzewo kapo-kowe(4) Ceiba pentandra
0402990 Pozostałe(3)
0500000 5. ZBOŻA Ziarno pełne
0500010 Jęczmień Hordeum spp.
0500020 Gryka zwyczajna Fagopyrum esculentum Szarłat, komosa ryżowa
0500030 Kukurydza Zea mays
0500040 Proso zwyczajne(4) Panicum spp. Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa
0500050 Owies zwyczajny Avena sativa
0500060 Ryż Oryza sativa Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica)
0500070 Żyto Secale cereale
0500080 Sorgo(4) Sorghum spp.
0500090 Pszenica Triticum aestivum, T. durum Orkisz, pszenżyto
0500990 Pozostałe(3) Ziarno mozgi

kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis)

0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO
0610000 (i) Herbata Herbata Camellia sinensis Suszone liście, łodygi i kwiaty Camellia sinensis, fermento-wane lub inaczej przygotowane
0620000 (ii) Ziarna kawy(4) Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea liberica Zielone ziarna
0630000 (iii) Napary ziołowe,(4),(6)(suszone)
0631000 a) Kwiaty Całe kwiaty po usunięciu łodyg i zbutwiałych liści
0631010 Kwiaty rumianku Matricaria recutita, Chamaemelum nobile
0631020 Kwiat malwy sudańskiej Hibiscus sabdariffa
0631030 Płatki róży Rosa spp.
0631040 Kwiaty jaśminu Jasminum officinale Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra)
0631050 Lipa drobno-ziarnista Tilia cordata
0631990 Pozostałe(3)
0632000 b) Liście Cały produkt po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0632010 Liście trus-kawki Fragaria spp.
0632020 Liście rooibos Aspalathus spp. Liście miłorzębu
0632030 Ostrokrzew paragwajski Ilex paraguariensis
0632990 Pozostałe(3)
0633000 c) Korzenie Cały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi
0633010 Korzeń wale-riany Valeriana officinalis
0633020 Korzeń żeńszenia Panax ginseng
0633990 Pozostałe(3)
0639000 d) Pozostałe napary ziołowe
0640000 (iv) Ziarna kakaowe(4), (fermentowane lub suszone) Theobroma cacao Zielone ziarna
0650000 (v) Chleb świętojański(4)(st johns bread) Ceratonia siliqua Cały produkt po usunięciu łodyg lub korony
0700000 7. CHMIEL (suszony) Humulus lupulus Suszone szyszki, w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek
0800000 8. PRZYPRAWY(4) Cały produkt, suszony
0810000 (i) Nasiona
0810010 Anyż Pimpinella anisum
0810020 Czarnuszka siewna Nigella sativa
0810030 Nasiona selera zwyczajnego Apium graveolens Nasiona lubczyku ogrodowego
0810040 Kolendra Coriandrum sativum
0810050 Kmin rzymski Cuminum cyminum
0810060 Koper ogro-dowy Anethum graveolens
0810070 Koper włoski Foeniculum vulgare
0810080 Kozieradka pospolita Trigonella foenum-graecum
0810090 Gałka musz-katołowa Myristica fragans
0810990 Pozostałe(3)
0820000 (ii) Owoce i jagody
0820010 Ziele angiel-skie Pimenta dioica
0820020 Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoń-ski) Zanthoxylum piperitum
0820030 Kminek Carum carvi
0820040 Kardamon malabarski Elettaria cardamomum
0820050 Jagody jałowca Juniperus communis
0820060 Pieprz, czarny, zielony i biały Piper nigrum Pieprz długi, pieprz różowy
0820070 Wanilia płas-kolistna Vanilla fragrans syn. Vanilla planifolia
0820080 Tamarynd Tamarindus indica
0820990 Pozostałe(3)
0830000 (iii) Kora
0830010 Cynamon Cinnamomum spp. Kasja
0830990 Pozostałe(3)
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza
0840010 Lukrecja Glycyrrhiza glabra
0840020 Imbir Zingiber officinale
0840030 Kurkuma Curcuma spp.
0840040 Chrzan pospolity Armoracia rusticana
0840990 Pozostałe(3)
0850000 (v) Pąki
0850010 Goździki Syzygium aromaticum
0850020 Kapary Capparis spinosa
0850990 Pozostałe(3)
0860000 (vi) Słupki kwiatowe
0860010 Szafran Crocus sativus
0860990 Pozostałe(3)
0870000 (vii) Osnówka nasienia
0870010 Kwiat musz-katołowy Myristica fragrans
0870990 Pozostałe(3)
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJ-NE (4)
0900010 Burak cukrowy (korzeń) Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima Cały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi
0900020 Trzcina cukrowa Saccharum officinarum Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0900030 Cykoria podróżnik(4) korzenie Cichorium intybus Cały produkt po usunięciu wierzchołków i ziemi
0900990 Pozostałe(3)
1000000 10. PRODUKTY POCHO-DZENIA ZWIERZĘ-CEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 (i) Tkanka Cały produkt
1011000 a) Świnie Sus scrofa
1011010 Mięśnie Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne
1011990 Pozostałe(3)
1012000 b) Bydło Bos spp.
1012010 Mięśnie Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe(3)
1013000 c) Owce Ovis aries
1013010 Mięśnie Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe(3)
1014000 d) Kozy Capra hircus
1014010 Mięśnie Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe(3)
1015000 e) Konie, osły, muły lub osłomuły Equus spp.
1015010 Mięśnie Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne
1015990 Pozostałe(3)
1016000 f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie Gallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columba spp.
1016010 Mięśnie Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe(3)
1017000 g) Inne zwierzęta hodowlane Królik, kangur, zwierzyna płowa
1017010 Mięśnie Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne
1017990 Pozostałe(3)
1020000 (ii) Mleko Cały produkt na podstawie zawartości tłuszczu 4 % masy(7)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe(3)
1030000 (iii) Jaja ptasie Cały produkt po usunięciu skorupki(8)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe(3)
1040000 (iv) Miód Apis mellifera, Melipona spp. Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze Cały produkt
1050000 (v) Płazy i gady Rana spp. Crocodilia spp. Żabie udka, krokodyle
1060000 (vi) Ślimaki Helix spp. Cały produkt po usunięciu muszli
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych Zwierzęta łowne Mięso po usunięciu widocznej tkanki tłuszczowej
1100000 11. RYBY, PRODUKTY RYBNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOS-TAŁE MORSKIE I SŁOD-KOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE(9)
1200000 12. UPRAWY LUB CZĘŚCI UPRAW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PASZ(9)
(1) Numer kodu wprowadza się niniejszym załącznikiem w celu ustanowienia klasyfikacji na mocy niniejszego załącznika i innych powiązanych z nim załączników do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Nazwa naukowa pozycji wymienionych w kolumnie "Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP" jest wymieniona tam, gdzie to możliwe i stosowne. W miarę możliwości stosuje się międzynarodowy system nomenklatury.

(3) Słowo "pozostałe" obejmuje wszystkie produkty, które nie zostały wyraźnie uwzględnione w pozostałych kodach w ramach kategorii "Grupy, do których stosuje się NDP".

(4) NDP w załącznikach II i III nie mają zastosowania w odniesieniu do produktów lub części produktu wykorzystywanych wyłącznie jako składniki paszy, do czasu stosowania osobnych NDP.

(5) Z dniem 1 stycznia 2017 r. NDP stosuje się również do liści kalarepy.

(6) O ile nie są wyszczególnione w innych grupach towarów.

(7) We wszystkich przypadkach NPD są wyrażone jako mg/kg mleka surowego.

Jeżeli definicja pozostałości zaznaczona jest jako wartość rozpuszczalna w tłuszczu (literą F), NDP określony jest na podstawie mleka krowiego surowego o zawartości tłuszczu 4 % masy; w przypadku mleka surowego innych gatunków wartość NDP należy dostosować proporcjonalnie zgodnie z zawartością tłuszczu w mleku surowym zwierząt tych gatunków.

(8) We wszystkich przypadkach NPD są wyrażone jako mg/kg jaj.

Jeżeli definicja pozostałości zaznaczona jest jako wartość rozpuszczalna w tłuszczu (literą F), NDP określony jest na podstawie jaj kurzych o zawartości tłuszczu 10 % masy; w przypadku jaj innych gatunków wartość MRL należy dostosować proporcjonalnie zgodnie z zawartością tłuszczu w jajach zwierząt tych gatunków, jeżeli zawartość tłuszczu przekracza 10 % masy.

(9) Do czasu gdy poszczególne produkty nie zostaną określone i ujęte w wykazie, NDP nie ma zastosowania."

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.68.30

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 212/2013 zastępujące załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do uzupełnień i zmian dotyczących produktów objętych tym załącznikiem
Data aktu: 11/03/2013
Data ogłoszenia: 12/03/2013
Data wejścia w życie: 01/04/2013