KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności 1 , w szczególności jego art. 36 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Art. 36 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 przewiduje, że informacje dostarczane przez podmioty działające na rynku spożywczym nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd, nie mogą być niejednoznaczne ani dezorientować konsumenta oraz muszą być, w stosownych przypadkach, oparte na odpowiednich danych naukowych.
(2) Zgodnie z ust. 3 tego artykułu Komisja ma przyjąć akty wykonawcze dotyczące stosowania tych wymogów w przypadkach określonych w tym ustępie.
(3) Ust. 4 tego artykułu przewiduje możliwość uzupełnienia ust. 3 poprzez dodanie innych szczególnych przypadków, w których Komisja ma wdrożyć te wymogi w celu zapewnienia właściwego informowania konsumentów.
(4) Osoby chore na celiakię cierpią na trwałą nietolerancję glutenu. Gluten może wywoływać u tych osób negatywne skutki, powinien zatem w ich diecie być nieobecny lub obecny w bardzo niewielkich ilościach.
(5) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 2 ustanawia zharmonizowane przepisy dotyczące informacji przekazywanych konsumentom na temat braku lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 3 przewiduje uchylenie rozporządzenia (WE) nr 41/2009 od dnia 20 lipca 2016 r.
(6) Konsumenci powinni nadal być odpowiednio informowani, a nie dezorientowani lub wprowadzani w błąd, gdy informacje na temat braku lub obniżonej zawartości glutenu w żywności będą dostarczane przez podmioty działające na rynku spożywczym po uchyleniu rozporządzenia (WE) nr 41/2009. Konieczna jest zatem zmiana art. 36 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, aby umożliwić Komisji ustanowienie jednolitych warunków regulujących informacje na temat żywności dotyczące braku lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności, które mogą być dostarczane przez podmioty działające na rynku spożywczym,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 21 sierpnia 2013 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |