Rozporządzenie wykonawcze 1122/2013 zatwierdzające nieznaczną zmianę specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych [(Konservolia Stylidas) (ChNP)]

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 1122/2013
z dnia 6 listopada 2013 r.
zatwierdzające nieznaczną zmianę specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas) (ChNP)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 53 ust. 2 akapit drugi,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 53 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 Komisja rozpatrzyła wniosek Grecji o zatwierdzenie zmiany specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas)" zarejestrowanej na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 1263/96 2 .

(2) Wniosek dotyczy zmian specyfikacji w częściach: opis i metoda produkcji, poprzez dodanie w szczególności dodatkowego typu handlowego: oliwek drylowanych.

(3) Komisja przeanalizowała przedmiotową zmianę i stwierdziła, że jest ona uzasadniona. Ponieważ jest to zmiana nieznaczna zgodnie z art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, Komisja może ją zatwierdzić bez odwoływania się do procedury określonej w art. 50-52 wspomnianego rozporządzenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas)" wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Skonsolidowany jednolity dokument zawierający główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 6 listopada 2013 r.

W imieniu Komisji, za Przewodniczącego,
Dacian CIOLOS
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas)" zatwierdza się następujące zmiany:

1. Opis produktu:

Opis został zmieniony w celu włączenia oliwek w całości, drylowanych do asortymentu produktów "Konservolia Stylidas". Wymagania rynku oraz zmieniające się nawyki konsumentów spowodowały konieczność dywersyfikacji dostępnych na rynku typów handlowych.

Właściwości oliwek drylowanych (smak, barwa, zapach) nie różnią się w żaden sposób od właściwości oliwek "Konservolia Stylidas" w całości, ponieważ drylowanie odbywa się po uzyskaniu przez oliwki ich ostatecznych właściwości organoleptycznych, a zatem związek z obszarem geograficznym produktu nie ulega zmianie. Ponadto skład solanki, który zasadniczo może zmienić smak produktu, również jest dokładnie taki sam dla oliwek w całości i dla oliwek drylowanych.

2. Metoda produkcji:

Ta część została zmieniona w celu uwzględnienia w niej drylowania oliwek. Oliwki drylowane w całości to oliwki "Konservolia Stylidas", głównie zielone, które zostały poddane fermentacji w taki sposób, aby nadać produktowi jego ostateczne cechy fizyczne, chemiczne i organoleptyczne. Pestka jest usuwana przy zastosowaniu specjalnych urządzeń drylujących, zawsze przez główną oś owocu (usunięcie pestki oliwek przez krótszą oś owocu nie jest możliwe). Oliwki umieszcza się następnie w 7-9 % roztworze solanki, tak samo jak oliwki "Konservolia Stylidas" w całości. Procedura ta nie zmienia właściwości fizycznych, chemicznych lub organoleptycznych "Konservolia Stylidas".

ZAŁĄCZNIK  II

Skonsolidowany jednolity dokument

Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3

"ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΣΤΥΛΙΔΑΣ" (KONSERVOLIA STYLIDAS)

Nr WE: EL-PDO-0117-0345-01.01.2012

ChOG () ChNP (X)

1. Nazwa

"Κονσερβολιά Στυλίδας" (Konservolia Stylidas)

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Grecja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Rodzaj produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

Są to oliwki stołowe uzyskiwane z odmiany Konservolia, w całości lub w całości drylowane. Produkt ma owocowy smak i jędrny miąższ, która można łatwo usunąć z pestki i który pozostaje w całości. Kolor oliwek czarnych jest czarny do atramentowego, a oliwek zielonych - zielony do słomkowożółtego. Średnia waga owocu wynosi 7 g. Stosunek pestki do owocu wynosi 6 do 1. Oliwki nie mogą być zniszczone przez muszkę oliwną, wykazywać oznak obicia ani zawierać zanieczyszczeń. Oliwki są klasyfikowane według wielkości w następujący sposób, zgodnie z normą międzynarodową:

Nazwa handlowa Liczba oliwek na kilogram
Super Super Mamouth 70-90
Super Mamouth 91-100
Mamouth 101-110
Super Colossal 111-120
Colossal 121-140
Giants 141-160
Extra Jumbo 161-180
Juμβο 181-200
Extra Large 201-230
Large 231-260
Superior 261-290
Brilliants 291-320
Five 321-350
Bullets 351-380

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Konservolia Stylidas" musi być uprawiana i przetwarzana na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

-

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

-

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji obejmuje granice administracyjne gmin: Glifa, Vathikilo, Pelasgia, Mili, Spartia, Achladi, Raches, Paleokerasia, Achinos, Karavomilos, Anidro, Neraida, Stylida, Avlaki, Agia Marina, Limogardi i Longitsi w prowincji Ftiotyda w prefekturze Ftiotyda.

5. Związek z obszarem geograficznym

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

Klimat panujący w prefekturze Ftiotyda jest łagodnym klimatem śródziemnomorskim. Dane meteorologiczne z ostatnich pięciu lat są następujące:

Średnia temperatura: 16,5 °C

Wilgotność względna: 65-70 %

Opady atmosferyczne: 589 mm/rok

Nasłonecznienie: 210 godz./miesiąc

W glebie dominuje glina ilasta, na obszarach płaskich lub na zboczach.

5.2. Specyfika produktu

Produkt ma owocowy smak i jędrny miąższ, która można łatwo usunąć z pestki i który pozostaje w całości. Kolor oliwek czarnych jest czarny do atramentowego, a oliwek zielonych - zielony do słomkowożółtego. Ich doskonałe właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne sprawiły, że oliwki stołowe Stylida są dobrze znane na rynku greckim i na rynkach międzynarodowych. Wygrały one szereg nagród na targach greckich i międzynarodowych.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

"Konservolia" jest tradycyjnie uprawianą na tym obszarze geograficznym od czasów starożytnych odmianą, która daje charakterystyczne oliwki stołowe znane z ich doskonałych właściwości fizycznych, chemicznych i organoleptycznych. Oliwki "Konservolia Stylidas" uprawiane są na obszarze prefektury Ftiotyda, który charakteryzują łagodne zimy i chłodne lata. Ta szczególna odmiana oliwek doskonale dostosowała się do warunków glebowych i klimatycznych, co w połączeniu z tradycyjnymi metodami uprawy, zbioru i przetwarzania pozwala uzyskać charakterystyczne cechy produktu końcowego.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(Art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/prodiagrafes_konserbopolis_stilidas200313.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. L 163 z 2.7.1996, s. 19.
3 Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Zastąpione rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1).

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024
Wszystkie wyroby tytoniowe wkrótce trafią do systemu Track&Trace

Punkty sprzedaży wyrobów tytoniowych czekają nowe obowiązki. Unijnym Systemem Śledzenia Ruchu i Pochodzenia Wyrobów Tytoniowych (Track&Trace) obecnie objęte są papierosy i tytoń do samodzielnego skręcania papierosów. Od 20 maja trafią do niego także wszystkie inne wyroby zawierające w swoim składzie tytoń. W systemie muszą się również zarejestrować punkty sprzedaży wyrobów tytoniowych.

Krzysztof Koślicki 05.02.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.299.28

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 1122/2013 zatwierdzające nieznaczną zmianę specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych [(Konservolia Stylidas) (ChNP)]
Data aktu: 06/11/2013
Data ogłoszenia: 09/11/2013
Data wejścia w życie: 29/11/2013