KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy kodeks celny 1 , w szczególności jego art. 247,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku 74 pkt 3 do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2454/93 2 zezwala się na stosowanie systemu ekwiwalencji między surowym cukrem trzcinowym (kod CN 1701 11 90) oraz surowym cukrem buraczanym (kod CN 1701 12 90), pod warunkiem że uzyskiwane są produkty kompensacyjne objęte kodem 1701 99 10 (cukier biały).
(2) Nie można jednak prawidłowo zastosować załącznika 74 pkt 3 do rozporządzenia (EWG) nr 2454/93, ponieważ nie istnieje w Unii rynek surowego cukru buraczanego.
(3) Należy znaleźć rozwiązanie, które zapewni pewność prawną w związku ze stosowaniem towarów ekwiwalentnych w sektorze cukru.
(4) Cukier biały zazwyczaj otrzymuje się z buraków cukrowych w procesie ciągłym. W procesie tym surowy cukier buraczany nie jest produkowany jako odrębny produkt i w związku z tym nie może być wprowadzany do obrotu. Z tego powodu należy zezwolić na używanie buraków cukrowych zamiast surowego cukru buraczanego jako towarów ekwiwalentnych.
(5) Uzysk surowego cukru trzcinowego powinien być obliczany zgodnie z załącznikiem IV cz. B pkt III. 3 do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 3 , ponieważ jest to szczególna metoda obliczeniowa w sektorze cukru.
(6) Ze względu na zmiany w Nomenklaturze scalonej należy uaktualnić odniesienia do kodów Nomenklatury scalonej (CN) w załączniku 74 pkt 3 do rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik 74 pkt 3 do rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 30 października 2013 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |