Rozporządzenie 834/2013 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acekwinocylu, biksafenu, diazynonu, difenokonazolu, etoksazolu, fenheksamidu, fludioksonilu, izopyrazamu, lambda-cyhalotryny, profenofosu i protiokonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 834/2013
z dnia 30 sierpnia 2013 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acekwinocylu, biksafenu, diazynonu, difenokonazolu, etoksazolu, fenheksamidu, fludioksonilu, izopyrazamu, lambdacyhalotryny, profenofosu i protiokonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Pajrlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) diazynonu, etoksazolu, fenheksamidu, lambdacyhalotryny i profenofosu zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości acekwinocylu, biksafenu, difenokonazolu, fludioksonilu, izopyrazamu, prosulfokarbu i protiokonazolu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną acekwinocyl na powierzchni ogórków, melonów i dyni złożono - na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 - wniosek w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) Wniosek w tej samej sprawie dotyczący biksafenu złożono w odniesieniu do nasion rzepaku, lnu, maku i gorczycy. W odniesieniu do difenokonazolu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku pigwy, buraka, marchwi, chrzanu, karczochów jerozolimskich, pasternaku, korzenia pietruszki, rzodkiewki, salsefii, warzyw cebulowych, dyniowatych (z niejadalną skórką), cykorii, karczochów, ryżu i korzeni cykorii. W odniesieniu do etoksazolu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku wiśni, śliwek i bananów. W odniesieniu do fenheksamidu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku porzeczek i fasoli w strąkach. W odniesieniu do fludioksonilu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku dyniowatych (z niejadalną skórką) i rzodkiewek. W odniesieniu do izopyrazamu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku owoców ziarnkowych, moreli, brzoskwiń, nasion lnu, maku, rzepaku i gorczycy. W odniesieniu do lambdacyhalotryny złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku głogu włoskiego i kaki. W odniesieniu do prosulfokarbu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku kopru. W odniesieniu do protiokonazolu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku nasion rzepaku, lnu, maku i gorczycy.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania difenokonazolu w przypadku papai. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone stosowanie difenokonazolu w przypadku tych upraw w Brazylii skutkuje pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały ocenione przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "urzędem") dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w odpowiednich przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania acekwinocylu w przypadku melonów i dyni, stosowania izopyrazamu w przypadku moreli oraz stosowania prosulfokarbu w przypadku kopru, przedłożone dane nie są wystarczające jako podstawa do ustanowienia nowych NDP. W odniesieniu do stosowania acekwinocylu w przypadku ogórków Urząd stwierdził, że przedstawione dane nie są wystarczające jako podstawa do ustanowienia nowego NDP w przypadku stosowania na wolnym powietrzu w północnej części UE.

(8) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na wymienione substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(9) W dniu 7 lipca 2012 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego 3 przyjęła najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości zawarte w Kodeksie (CXL) dla profenofosu w przypadku papryki ostrej. Te CXL są bezpieczne dla konsumentów w UE i w związku z tym należy je włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP 4 .

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają odpowiednie wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) W odniesieniu do diazynonu w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 określono NDP wynoszący 0,3 mg/kg w przypadku ananasów, który w załączniku do rozporządzenia Komisji (UE) nr 899/2012 z dnia 21 września 2012 r. 5 obniżono do 0,1 mg/kg. Komisja została poinformowana, że NDP wynoszący 0,3 mg/kg w odniesieniu do diazynonu w przypadku ananasów, w wersji przed zmianami, został ustanowiony jako tolerancja w przywozie. Ponieważ utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów, należy określić ten NDP na poziomie 0,3 mg/kg, aby uniknąć barier handlowych. W związku z tym, że rozporządzenie (UE) nr 899/2012 stosuje się od dnia 26 kwietnia 2013 r., NDP diazynonu w odniesieniu do ananasów, przewidziany w niniejszym rozporządzeniu, powinien mieć zastosowanie od tej samej daty.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się jednak od dnia 26 kwietnia 2013 r. w odniesieniu do diazynonu w przypadku ananasów o numerze kodu 0163080.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 30 sierpnia 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II kolumny dotyczące diazynonu, etoksazolu, fenheksamidu, lambdacyhalotryny i profenofosu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a) Diazynon(F) Etoksazol Fenheksamid Lambdacyhalotryna(F)(R) Profenofos(F)
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000 (i) Owoce cytrusowe 0,01(*) 0,1 0,05(*) 0,2 0,01(*)
0110010 Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)
0110020 Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030 Cytryny (Cedrat, cytryna)
0110040 Limy (Limonki)
0110050 Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)
0110990 Pozostałe
0120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
0120010 Migdały 0,05
0120020 Orzechy brazylijskie 0,02(*)
0120030 Orzechy nerkowca 0,02(*)
0120040 Kasztany jadalne 0,02(*)
0120050 Orzechy kokosowe 0,02(*)
0120060 Orzechy laskowe (Filbert) 0,02(*)
0120070 Orzechy makadamia 0,02(*)
0120080 Orzeszki pekan 0,02(*)
0120090 Orzeszki sosnowe 0,02(*)
0120100 Pistacje 0,02(*)
0120110 Orzechy włoskie 0,02(*)
0120990 Pozostałe 0,02(*)
0130000 (iii) Owoce ziarnkowe 0,01(*) 0,07 0,05(*) 0,1 0,01(*)
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020 Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030 Pigwy
0130040 Nieszpułka zwyczajna (**) (**) (**) (**) (**)
0130050 Nieśplik japoński (**) (**) (**) (**) (**)
0130990 Pozostałe
0140000 (iv) Owoce pestkowe 0,01(*) 0,01(*)
0140010 Morele 0,1 5 0,2
0140020 Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) 0,3 5 0,3
0140030 Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) 0,1 5 0,2
0140040 Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) 0,04 1 0,2
0140990 Pozostałe 0,02(*) 0,05(*) 0,1
0150000 (v) Jagody i drobne owoce 0,01(*)
0151000 (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,01(*) 0,5 5 0,2
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 (b) Truskawki 0,01(*) 0,2 5 0,5
0153000 (c) Owoce leśne 0,01(*) 0,02(*) 10 0,2
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
0153990 Pozostałe
0154000 (d) Inne drobne owoce i jagody 0,02(*) 0,2
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne) 0,01(*) 5
0154020 Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) 0,2 5
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 0,01(*) 15
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) 0,01(*) 5
0154050 Róża dzika (**) (**) (**) (**) (**)
0154060 Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem") (**) (**) (**) (**) (**)
0154070 Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) (**) (**) (**) (**) (**)
0154080 Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) (**) (**) (**) (**) (**)
0154990 Pozostałe 0,01(*) 5
0160000 (vi) Owoce różne
0161000 (a) Z jadalną skórką 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
0161010 Daktyle 0,02(*)
0161020 Figi 0,02(*)
0161030 Oliwki stołowe 1
0161040 Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) 0,02(*)
0161050 Karambola (Bilimbi) (**) (**) (**) (**) (**)
0161060 Kaki (Szaron, Persymon) (**) (**) (**) (**) (**)
0161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) (**) (**) (**) (**) (**)
0161990 Pozostałe 0,02(*)
0162000 (b) Z niejadalną skórką, małe 0,01(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,01(*)
0162010 Kiwi 10
0162020 Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) 0,05(*)
0162030 Owoce męczennicy 0,05(*)
0162040 Owoc opuncji (figa opuncjowa) (**) (**) (**) (**) (**)
0162050 Caimito (**) (**) (**) (**) (**)
0162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) (**) (**) (**) (**) (**)
0162990 Pozostałe 0,05(*)
0163000 (c) Z niejadalną skórką, duże 0,05(*)
0163010 Awokado 0,01(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,01(*)
0163020 Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) 0,01(*) 0,2 0,1 0,01(*)
0163030 Mango 0,01(*) 0,02(*) 0,2 0,2
0163040 Papaja 0,01(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,01(*)
0163050 Granaty 0,01(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,01(*)
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) (**) (**) (**) (**) (**)
0163070 Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) (**) (**) (**) (**) (**)
0163080 Ananasy 0,3 0,02(*) 0,02(*) 0,01(*)
0163090 Chlebowiec właściwy (Jackfruit) (**) (**) (**) (**) (**)
0163100 Durian (Rościan) (**) (**) (**) (**) (**)
0163110 Flaszowiec miękkociernisty (**) (**) (**) (**) (**)
0163990 Pozostałe 0,01(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,01(*)
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
0211000 (a) Ziemniaki 0,01(*) 0,02(*)
0212000 (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01(*) 0,02(*)
0212010 Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) (**) (**) (**) (**)
0212020 Słodkie ziemniaki
0212030 Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040 Maranta trzcinowata (**)
0212990 Pozostałe
0213000 (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,01(*) 0,02(*)
0213020 Marchew 0,01(*) 0,02(*)
0213030 Seler korzeniowy 0,01(*) 0,1
0213040 Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) 0,01(*) 0,02(*)
0213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) 0,01(*) 0,02(*)
0213060 Pasternak 0,01(*) 0,02(*)
0213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń 0,01(*) 0,02(*)
0213080 Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) 0,1 0,1
0213090 Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) 0,01(*) 0,02(*)
0213100 Brukiew 0,01(*) 0,02(*)
0213110 Rzepa 0,01(*) 0,02(*)
0213990 Pozostałe 0,01(*) 0,02(*)
0220000 (ii) Warzywa cebulowe 0,02(*) 0,2 0,02(*)
0220010 Czosnek 0,02(*) 0,05(*)
0220020 Cebula (Cebula srebrzysta) 0,05 0,6
0220030 Szalotka 0,02(*) 0,05(*)
0220040 Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) 0,02(*) 0,05(*)
0220990 Pozostałe 0,02(*) 0,05(*)
0230000 (iii) Warzywa owocowe
0231000 (a) Rośliny psiankowate
0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) 0,01(*) 0,1 1 0,1 10
0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) 0,05 0,02(*) 2 0,1 0,01(*) (+)
0231030 Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) 0,01(*) 0,1 1 0,5 0,01(*)
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,3 0,01(*)
0231990 Pozostałe 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,3 0,01(*)
0232000 (b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,01(*) 0,02(*) 1 0,1 0,01(*)
0232010 Ogórki
0232020 Korniszon
0232030 Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990 Pozostałe
0233000 (c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,01(*) 0,05 0,05(*) 0,05 0,01(*)
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020 Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030 Arbuz
0233990 Pozostałe
0234000 (d) Kukurydza cukrowa 0,02 0,02(*) 0,05(*) 0,05 0,01(*)
0239000 (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 0,01(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,01(*)
0240000 (iv) Warzywa kapustne 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
0241000 (a) Kapustne kwitnące 0,01(*)
0241010 Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) 0,1
0241020 Kalafiory 0,1
0241990 Pozostałe 0,5
0242000 (b) Kapustne głowiaste 0,01(*)
0242010 Brukselka 0,05
0242020 Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) 0,2
0242990 Pozostałe 0,02(*)
0243000 (c) Kapustne liściowe 1
0243010 Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai)) 0,05
0243020 Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) 0,01(*)
0243990 Pozostałe 0,01(*)
0244000 (d) Kalarepa 0,2 0,02(*)
0250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000 (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne 0,01(*) 0,02(*) 0,01(*)
0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) 30 1
0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) 40 0,5
0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) 30 1
0251040 Rzeżucha 30 1
0251050 Gorycznik wiosenny (**) (**) (**) (**) (**)
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy) 30 1
0251070 Gorczyca sarepska (**) (**) (**) (**) (**)
0251080 Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) 30 1
0251990 Pozostałe 30 1
0252000 (b) Szpinak i podobne (liście) 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,5 0,01(*)
0252010 Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) (**) (**) (**) (**)
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) (**)
0252030 Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990 Pozostałe
0253000 (c) Liście winorośli (**) (**) (**) (**) (**)
0254000 (d) Rukiew wodna 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,01(*)
0255000 (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,01(*)
0256000 (f) Zioła 0,02(*) 30 1 0,05 (+)
0256010 Trybula 0,02(*)
0256020 Szczypiorek 0,02(*)
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) 0,02(*)
0256040 Pietruszka - nać 0,02(*)
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) (**) (**) (**) (**) (**)
0256060 Rozmaryn (**) (**) (**) (**) (**)
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano) (**) (**) (**) (**) (**)
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) (**) (**) (**) (**) (**)
0256090 Liście laurowe (**) (**) (**) (**) (**)
0256100 Estragon (Hizop) (**) (**) (**) (**) (**)
0256990 Pozostałe (Kwiaty jadalne) 0,02(*)
0260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże) 0,01(*) 0,02(*) 0,2 0,01(*)
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) 5
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) 0,05(*)
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) 0,05(*)
0260040 Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) 0,05(*)
0260050 Soczewica 0,05(*)
0260990 Pozostałe 0,05(*)
0270000 (vii) Warzywa łodygowe 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
0270010 Szparagi 0,02(*)
0270020 Karczochy 0,02(*)
0270030 Seler 0,3
0270040 Koper włoski 0,3
0270050 Karczochy kuliste 0,2
0270060 Por 0,3
0270070 Rabarbar 0,02(*)
0270080 Pędy bambusa (**) (**) (**) (**) (**)
0270090 Rdzenie palmowe (**) (**) (**) (**) (**)
0270990 Pozostałe 0,02(*)
0280000 (viii) Grzyby 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
0280010 Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake) 0,02(*)
0280020 Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) 0,5
0280990 Pozostałe 0,02(*)
0290000 (ix) Wodorosty morskie (**) (**) (**) (**) (**)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05 0,01(*)
0300010 Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020 Soczewica
0300030 Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040 Łubin
0300990 Pozostałe
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02(*)
0401000 (i) Nasiona oleiste 0,05(*) 0,1(*)
0401010 Siemię lnu 0,2 0,02(*)
0401020 Orzeszki ziemne 0,2 0,02(*)
0401030 Mak 0,2 0,02(*)
0401040 Ziarna sezamu 0,2 0,02(*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,2 0,02(*)
0401060 Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) 0,2 0,02(*)
0401070 Ziarna soi 0,05(*) 0,02(*)
0401080 Nasiona gorczycy 0,2 0,02(*)
0401090 Nasiona bawełny 0,2 3
0401100 Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) 0,05(*) 0,02(*)
0401110 Rokosz barwierski (**) (**) (**) (**) (**)
0401120 Ogórecznik (**) (**) (**) (**) (**)
0401130 Lnicznik właściwy (**) (**) (**) (**) (**)
0401140 Konopie 0,05(*) 0,02(*)
0401150 Rącznik pospolity (**) (**) (**) (**) (**)
0401990 Pozostałe 0,2 0,02(*)
0402000 (ii) Owoce oleiste 0,02(*) 0,02(*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,05(*) 1
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) (**) (**) (**) (**) (**)
0402030 Olejowiec gwinejski (**) (**) (**) (**) (**)
0402040 Drzewo kapokowe (**) (**) (**) (**) (**)
0402990 Pozostałe 0,1(*) 0,05(*)
0500000 5. ZBOŻA 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*)
0500010 Jęczmień 0,5
0500020 Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) 0,02(*)
0500030 Kukurydza 0,02(*)
0500040 Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) 0,02(*)
0500050 Owies zwyczajny 0,05
0500060 Ryż 1
0500070 Żyto 0,05
0500080 Sorgo 0,02(*)
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto) 0,05
0500990 Pozostałe 0,02(*)
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO 0,05(*) 0,1(*)
0610000 (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) 15 1 0,05(*)
0620000 (ii) Ziarna kawy (**) (**) (**) (**) (**)
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone) (**) (**) (**) (**) (**)
0631000 (a) Kwiaty (**) (**) (**) (**) (**)
0631010 Kwiaty rumianku (**) (**) (**) (**) (**)
0631020 Kwiat malwy sudańskiej (**) (**) (**) (**) (**)
0631030 Płatki róży (**) (**) (**) (**) (**)
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).) (**) (**) (**) (**) (**)
0631050 Lipa drobnoziarnista (**) (**) (**) (**) (**)
0631990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
0632000 (b) Liście (**) (**) (**) (**) (**)
0632010 Liście truskawki (**) (**) (**) (**) (**)
0632020 Liście Rooibos (Liście miłorzębu) (**) (**) (**) (**) (**)
0632030 Ostrokrzew paragwajski (**) (**) (**) (**) (**)
0632990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
0633000 (c) Korzenie (**) (**) (**) (**) (**)
0633010 Korzeń waleriany (**) (**) (**) (**) (**)
0633020 Korzeń żeńszenia (**) (**) (**) (**) (**)
0633990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
0639000 (d) Pozostałe napary ziołowe (**) (**) (**) (**) (**)
0640000 (iv) Kakao (femetowane ziarna) (**) (**) (**) (**) (**)
0650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread) (**) (**) (**) (**) (**)
0700000 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 0,5 15 0,1(*) 10 0,05(*)
0800000 8. PRZYPRAWY (**) (**) (**) (**) (**)
0810000 (i) Nasiona (**) (**) (**) (**) (**)
0810010 Anyż (**) (**) (**) (**) (**)
0810020 Czarnuszka siewna (**) (**) (**) (**) (**)
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) (**) (**) (**) (**) (**)
0810040 Kolendra (**) (**) (**) (**) (**)
0810050 Kmin rzymski (**) (**) (**) (**) (**)
0810060 Koper ogrodowy (**) (**) (**) (**) (**)
0810070 Koper włoski (**) (**) (**) (**) (**)
0810080 Kozieradka pospolita (**) (**) (**) (**) (**)
0810090 Gałka muszkatałowa (**) (**) (**) (**) (**)
0810990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
0820000 (ii) Owoce i jagody (**) (**) (**) (**) (**)
0820010 Ziele angielskie (**) (**) (**) (**) (**)
0820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum (**) (**) (**) (**) (**)
0820030 Kminek (**) (**) (**) (**) (**)
0820040 Kardamon malabarski (**) (**) (**) (**) (**)
0820050 Jagody jałowca (**) (**) (**) (**) (**)
0820060 Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) (**) (**) (**) (**) (**)
0820070 Wanilia płaskolistna (**) (**) (**) (**) (**)
0820080 Tamarynd (**) (**) (**) (**) (**)
0820990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
0830000 (iii) Kora (**) (**) (**) (**) (**)
0830010 Cynamon (Kasja) (**) (**) (**) (**) (**)
0830990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza (**) (**) (**) (**) (**)
0840010 Lukrecja (**) (**) (**) (**) (**)
0840020 Imbir (**) (**) (**) (**) (**)
0840030 Kurkuma (**) (**) (**) (**) (**)
0840040 Chrzan pospolity (**) (**) (**) (**) (**)
0840990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
0850000 (v) Pąki (**) (**) (**) (**) (**)
0850010 Goździki (**) (**) (**) (**) (**)
0850020 Kapary (**) (**) (**) (**) (**)
0850990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
0860000 (vi) Słupki kwiatowe (**) (**) (**) (**) (**)
0860010 Szafran (**) (**) (**) (**) (**)
0860990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
0870000 (vii) Osnówka nasienia (**) (**) (**) (**) (**)
0870010 Muszkatołowiec korzenny (**) (**) (**) (**) (**)
0870990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE (**) (**) (**) (**) (**)
0900010 Burak cukrowy (korzeń) (**) (**) (**) (**) (**)
0900020 Trzcina cukrowa (**) (**) (**) (**) (**)
0900030 Cykoria podróżnik korzenie (**) (**) (**) (**) (**)
0900990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,05(*)
1010000 (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach 0,01(*) 0,05
1011000 (a) Świnie 0,5
1011010 Mięso 0,02
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa 0,7
1011030 Wątroba 0,03
1011040 Nerka 0,03
1011050 Podroby jadalne 0,01(*)
1011990 Pozostałe 0,01(*)
1012000 (b) Bydło 0,5
1012010 Mięso 0,02
1012020 Tłuszcz 0,7
1012030 Wątroba 0,03
1012040 Nerka 0,03
1012050 Podroby jadalne 0,01(*)
1012990 Pozostałe 0,01(*)
1013000 (c) Owce 0,5
1013010 Mięso 0,02
1013020 Tłuszcz 0,7
1013030 Wątroba 0,03
1013040 Nerka 0,03
1013050 Podroby jadalne 0,01(*)
1013990 Pozostałe 0,01(*)
1014000 (d) Kozy 0,5
1014010 Mięso 0,02
1014020 Tłuszcz 0,7
1014030 Wątroba 0,03
1014040 Nerka 0,03
1014050 Podroby jadalne 0,01(*)
1014990 Pozostałe 0,01(*)
1015000 (e) Konie, osły, muły lub osłomuły (**) (**) (**) (**) (**)
1015010 Mięso (**) (**) (**) (**) (**)
1015020 Tłuszcz (**) (**) (**) (**) (**)
1015030 Wątroba (**) (**) (**) (**) (**)
1015040 Nerka (**) (**) (**) (**) (**)
1015050 Podroby jadalne (**) (**) (**) (**) (**)
1015990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
1016000 (f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie 0,02(*)
1016010 Mięso 0,02
1016020 Tłuszcz 0,01(*)
1016030 Wątroba 0,01(*)
1016040 Nerka 0,01(*)
1016050 Podroby jadalne 0,02
1016990 Pozostałe 0,01(*)
1017000 (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) (**) (**) (**) (**) (**)
1017010 Mięso (**) (**) (**) (**) (**)
1017020 Tłuszcz (**) (**) (**) (**) (**)
1017030 Wątroba (**) (**) (**) (**) (**)
1017040 Nerka (**) (**) (**) (**) (**)
1017050 Podroby jadalne (**) (**) (**) (**) (**)
1017990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
1020000 (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi 0,02 0,01(*) 0,05 0,01(*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego 0,02(*) 0,01(*) 0,02(*) 0,02(*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki (**) (**) (**) (**) (**)
1030030 Gęsi (**) (**) (**) (**) (**)
1030040 Przepiórki (**) (**) (**) (**) (**)
1030990 Pozostałe (**) (**) (**) (**) (**)
1040000 (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) (**) (**) (**) (**) (**)
1050000 (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) (**) (**) (**) (**) (**)
1060000 (vi) Ślimaki (**) (**) (**) (**) (**)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (**) (**) (**) (**) (**)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydunumeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(F) = rozpuszczalny w tłuszczach

Lambdacyhalotryna (F) (R)

(R) = definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu - numeru kodu:

Lambdacyhalotryna - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Lambdacyhalotryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)

Profenofos (F)

(+) Następujący NDP ma zastosowanie do papryki ostrej: 3 mg/kg.

0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))

(+) Ten NDP należy poddać przeglądowi w terminie 1 roku w celu oceny danych pochodzących z monitorowania występowania profenofosu w ziołach.

0256000 (f) Zioła

0256010 Trybula

0256020 Szczypiorek

0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))

0256040 Pietruszka - nać

0256990 Pozostałe (Kwiaty jadalne)"

2) w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A kolumny dotyczące acekwinocylu, biksafenu, difenokonazolu, fludioksonilu, izopyrazamu, i protiokonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a) Acekwinocyl Biksafen(R) Difenokonazol Fludioksonil Izopyrazam Protiokonazol (Protiokonazolodestio)(R)
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY 0,01(*) 0,02(*)
0110000 (i) Owoce cytrusowe 0,1 10 0,01(*)
0110010 Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) 0,2
0110020 Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) 0,4
0110030 Cytryny (Cedrat, cytryna) 0,2
0110040 Limy (Limonki) 0,2
0110050 Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) 0,4
0110990 Pozostałe 0,2
0120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*)
0120010 Migdały 0,02
0120020 Orzechy brazylijskie 0,01(*)
0120030 Orzechy nerkowca 0,01(*)
0120040 Kasztany jadalne 0,01(*)
0120050 Orzechy kokosowe 0,01(*)
0120060 Orzechy laskowe (Filbert) 0,01(*)
0120070 Orzechy makadamia 0,01(*)
0120080 Orzeszki pekan 0,01(*)
0120090 Orzeszki sosnowe 0,01(*)
0120100 Pistacje 0,01(*)
0120110 Orzechy włoskie 0,01(*)
0120990 Pozostałe 0,01(*)
0130000 (iii) Owoce ziarnkowe 0,1 5 0,7
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka) 0,5
0130020 Gruszki (Gruszka azjatycka) 0,5
0130030 Pigwy 0,4
0130040 Nieszpułka zwyczajna 0,5
0130050 Nieśplik japoński 0,5
0130990 Pozostałe 0,2
0140000 (iv) Owoce pestkowe
0140010 Morele 0,01(*) 0,5 5 0,01(*)
0140020 Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) 0,01(*) 0,3 5 0,01(*)
0140030 Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) 0,04 0,5 7 1,5
0140040 Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) 0,01(*) 0,5 0,5 0,01(*)
0140990 Pozostałe 0,01(*) 0,1 0,05(*) 0,01(*)
0150000 (v) Jagody i drobne owoce 0,01(*)
0151000 (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,3 0,5
0151010 Winogrona stołowe 5
0151020 Winogrona do produkcji wina 4
0152000 (b) Truskawki 0,01(*) 0,4 3
0153000 (c) Owoce leśne 0,01(*)
0153010 Jeżyny 1,5 5
0153020 Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) 0,1 0,05(*)
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) 1,5 5
0153990 Pozostałe 0,1 0,05(*)
0154000 (d) Inne drobne owoce i jagody 0,01(*)
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne) 0,1 3
0154020 Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) 0,1 1
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 0,2 3
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) 0,1 3
0154050 Róża dzika 0,1 1
0154060 Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem") 0,1 1
0154070 Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) 0,1 1
0154080 Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) 0,1 2
0154990 Pozostałe 0,1 1
0160000 (vi) Owoce różne 0,01(*)
0161000 (a) Z jadalną skórką 0,05(*) 0,01(*)
0161010 Daktyle 0,1 2
0161020 Figi 0,1
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) 0,1
0161050 Karambola (Bilimbi) 0,1
0161060 Kaki (Szaron, Persymon) 0,1
0161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) 0,1
0161990 Pozostałe 0,1
0162000 (b) Z niejadalną skórką, małe 0,1 0,01(*)
0162010 Kiwi 20
0162020 Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) 0,05(*)
0162030 Owoce męczennicy 0,05(*)
0162040 Owoc opuncji (figa opuncjowa) 0,05(*)
0162050 Caimito 0,05(*)
0162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) 0,05(*)
0162990 Pozostałe 0,05(*)
0163000 (c) Z niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,1 0,05(*) 0,01(*)
0163020 Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) 0,1 0,05(*) 0,05
0163030 Mango 0,1 0,05(*) 0,01(*)
0163040 Papaja 0,2 0,05(*) 0,01(*)
0163050 Granaty 0,1 3 0,01(*)
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) 0,1 0,05(*) 0,01(*)
0163070 Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) 0,1 0,05(*) 0,01(*)
0163080 Ananasy 0,1 0,05(*) 0,01(*)
0163090 Chlebowiec właściwy (Jackfruit) 0,1 0,05(*) 0,01(*)
0163100 Durian (Rościan) 0,1 0,05(*) 0,01(*)
0163110 Flaszowiec miękkociernisty 0,1 0,05(*) 0,01(*)
0163990 Pozostałe 0,1 0,05(*) 0,01(*)
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE 0,01(*) 0,01(*)
0210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01(*)
0211000 (a) Ziemniaki 0,1 1 0,02(*)
0212000 (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,1 0,02(*)
0212010 Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) 0,05(*)
0212020 Słodkie ziemniaki 10
0212030 Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) 10
0212040 Maranta trzcinowata 0,05(*)
0212990 Pozostałe 0,05(*)
0213000 (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,4 1 2 0,1
0213020 Marchew 0,4 1 0,1
0213030 Seler korzeniowy 0,2 0,02(*)
0213040 Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) 0,4 1 0,1
0213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) 0,4 0,05(*) 0,02(*)
0213060 Pasternak 0,4 1 0,1
0213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń 0,4 1 0,1
0213080 Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) 0,4 0,1 0,02(*)
0213090 Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) 0,4 1 0,1
0213100 Brukiew 0,4 0,05(*) 0,1
0213110 Rzepa 0,4 0,05(*) 0,1
0213990 Pozostałe 0,4 0,05(*) 0,02(*)
0220000 (ii) Warzywa cebulowe 0,01(*) 0,02(*)
0220010 Czosnek 0,5 0,05(*)
0220020 Cebula (Cebula srebrzysta) 0,5 0,1
0220030 Szalotka 0,5 0,05(*)
0220040 Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) 5 0,3
0220990 Pozostałe 0,5 0,05(*)
0230000 (iii) Warzywa owocowe 0,02(*)
0231000 (a) Rośliny psiankowate
0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) 0,2 2 1
0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) 0,01(*) 0,5 2
0231030 Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) 0,2 0,4 1
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa 0,01(*) 0,05(*) 0,5
0231990 Pozostałe 0,01(*) 0,05(*) 0,5
0232000 (b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,3
0232010 Ogórki 0,08 1
0232020 Korniszon 0,01(*) 0,5
0232030 Cukinia (Kabaczek (patison)) 0,01(*) 1
0232990 Pozostałe 0,01(*) 0,5
0233000 (c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,01(*) 0,2 0,3
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020 Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030 Arbuz
0233990 Pozostałe
0234000 (d) Kukurydza cukrowa 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*)
0239000 (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*)
0240000 (iv) Warzywa kapustne 0,01(*) 0,05(*)
0241000 (a) Kapustne kwitnące
0241010 Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) 1 0,03
0241020 Kalafiory 0,2 0,03
0241990 Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
0242000 (b) Kapustne głowiaste 0,2
0242010 Brukselka 0,1
0242020 Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) 0,1
0242990 Pozostałe 0,02(*)
0243000 (c) Kapustne liściowe 2 0,02(*)
0243010 Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020 Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990 Pozostałe
0244000 (d) Kalarepa 0,05(*) 0,02(*)
0250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła 0,01(*) 0,02(*)
0251000 (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne 15
0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) 0,05(*)
0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) 3
0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) 0,05(*)
0251040 Rzeżucha 0,05(*)
0251050 Gorycznik wiosenny 0,05(*)
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy) 2
0251070 Gorczyca sarepska 0,05(*)
0251080 Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) 0,05(*)
0251990 Pozostałe 0,05(*)
0252000 (b) Szpinak i podobne (liście) 15
0252010 Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) 2
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) 2
0252030 Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) 0,2
0252990 Pozostałe 0,05(*)
0253000 (c) Liście winorośli 0,05(*) 0,05(*)
0254000 (d) Rukiew wodna 0,5 0,05(*)
0255000 (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 0,08 0,05(*)
0256000 (f) Zioła 15
0256010 Trybula 10
0256020 Szczypiorek 2
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) 10
0256040 Pietruszka - nać 10
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) 2
0256060 Rozmaryn 2
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano) 2
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) 2
0256090 Liście laurowe 2
0256100 Estragon (Hizop) 2
0256990 Pozostałe (Kwiaty jadalne) 2
0260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże) 0,01(*) 0,02(*)
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) 1 1
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) 1 0,2
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) 1 0,2
0260040 Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) 1 0,05(*)
0260050 Soczewica 0,05(*) 0,05(*)
0260990 Pozostałe 0,05(*) 0,05(*)
0270000 (vii) Warzywa łodygowe 0,01(*)
0270010 Szparagi 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
0270020 Karczochy 0,05(*) 4 0,02(*)
0270030 Seler 1,5 5 0,02(*)
0270040 Koper włoski 0,1 5 0,02(*)
0270050 Karczochy kuliste 0,05(*) 1 0,02(*)
0270060 Por 0,5 0,05(*) 0,05
0270070 Rabarbar 0,3 0,05(*) 0,02(*)
0270080 Pędy bambusa 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
0270990 Pozostałe 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
0280000 (viii) Grzyby 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
0280010 Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020 Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990 Pozostałe
0290000 (ix) Wodorosty morskie 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 1
0300010 Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) 0,05(*)
0300020 Soczewica 0,05(*)
0300030 Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) 0,1
0300040 Łubin 0,05(*)
0300990 Pozostałe 0,05(*)
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01(*) 0,05(*)
0401000 (i) Nasiona oleiste
0401010 Siemię lnu 0,07 0,2 0,4 0,15
0401020 Orzeszki ziemne 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0401030 Mak 0,07 0,05(*) 0,4 0,15
0401040 Ziarna sezamu 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0401050 Ziarna słonecznika 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0401060 Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) 0,07 0,5 0,4 0,15
0401070 Ziarna soi 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0401080 Nasiona gorczycy 0,07 0,2 0,4 0,15
0401090 Nasiona bawełny 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0401100 Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0401110 Rokosz barwierski 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0401120 Ogórecznik 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0401130 Lnicznik właściwy 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0401140 Konopie 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0401150 Rącznik pospolity 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0401990 Pozostałe 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
0402000 (ii) Owoce oleiste 0,01(*) 0,01(*) 0,02(*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 2
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) 0,05(*)
0402030 Olejowiec gwinejski 0,05(*)
0402040 Drzewo kapokowe 0,05(*)
0402990 Pozostałe 0,05(*)
0500000 5. ZBOŻA 0,01(*)
0500010 Jęczmień 0,5 0,05(*) 0,05(*) 0,6 0,3
0500020 Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
0500030 Kukurydza 0,01(*) 0,05(*) 0,1 0,01(*) 0,02(*)
0500040 Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
0500050 Owies zwyczajny 0,5 0,05(*) 0,05(*) 0,6 0,05
0500060 Ryż 0,01(*) 3 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
0500070 Żyto 0,05 0,1 0,05(*) 0,2 0,1
0500080 Sorgo 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto) 0,05 0,1 0,2 0,2 0,1
0500990 Pozostałe 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO 0,02(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,02(*)
0610000 (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) 0,05(*) 0,05(*)
0620000 (ii) Ziarna kawy 0,05(*) 0,05(*)
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone) 20
0631000 (a) Kwiaty 0,05(*)
0631010 Kwiaty rumianku
0631020 Kwiat malwy sudańskiej
0631030 Płatki róży
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050 Lipa drobnoziarnista
0631990 Pozostałe
0632000 (b) Liście 0,05(*)
0632010 Liście truskawki
0632020 Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 (c) Korzenie 1
0633010 Korzeń waleriany
0633020 Korzeń żeńszenia
0633990 Pozostałe
0639000 (d) Pozostałe napary ziołowe 0,05(*)
0640000 (iv) Kakao (femetowane ziarna) 0,05(*) 0,05(*)
0650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread) 0,05(*) 0,05(*)
0700000 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 15 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*)
0800000 8. PRZYPRAWY 0,02(*) 0,01(*) 0,3 0,01(*) 0,02(*)
0810000 (i) Nasiona 0,05(*)
0810010 Anyż
0810020 Czarnuszka siewna
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040 Kolendra
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatałowa
0810990 Pozostałe
0820000 (ii) Owoce i jagody 0,05(*)
0820010 Ziele angielskie
0820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030 Kminek
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070 Wanilia płaskolistna
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 (iii) Kora 0,05(*)
0830010 Cynamon (Kasja)
0830990 Pozostałe
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza 1
0840010 Lukrecja
0840020 Imbir
0840030 Kurkuma
0840040 Chrzan pospolity
0840990 Pozostałe
0850000 (v) Pąki 0,05(*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 (vi) Słupki kwiatowe 0,05(*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 (vii) Osnówka nasienia 0,05(*)
0870010 Muszkatołowiec korzenny
0870990 Pozostałe
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
0900010 Burak cukrowy (korzeń) 0,2 0,3
0900020 Trzcina cukrowa 0,05(*) 0,02(*)
0900030 Cykoria podróżnik korzenie 0,6 0,02(*)
0900990 Pozostałe 0,05(*) 0,02(*)
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,05(*)
1010000 (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach 0,01(*) 0,01(*)
1011000 (a) Świnie 0,02(*)
1011010 Mięso 0,05 0,05
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa 0,05 0,05
1011030 Wątroba 0,2 0,5
1011040 Nerka 0,2 0,5
1011050 Podroby jadalne 0,2 0,5
1011990 Pozostałe 0,1 0,01(*)
1012000 (b) Bydło
1012010 Mięso 0,15 0,05 0,05
1012020 Tłuszcz 0,4 0,05 0,05
1012030 Wątroba 1,5 0,2 0,5
1012040 Nerka 0,3 0,2 0,5
1012050 Podroby jadalne 0,02(*) 0,2 0,5
1012990 Pozostałe 0,02(*) 0,1 0,05
1013000 (c) Owce
1013010 Mięso 0,15 0,05 0,05
1013020 Tłuszcz 0,4 0,05 0,05
1013030 Wątroba 1,5 0,2 0,5
1013040 Nerka 0,3 0,2 0,5
1013050 Podroby jadalne 0,02(*) 0,2 0,5
1013990 Pozostałe 0,02(*) 0,1 0,01(*)
1014000 (d) Kozy
1014010 Mięso 0,15 0,05 0,05
1014020 Tłuszcz 0,4 0,05 0,05
1014030 Wątroba 1,5 0,2 0,5
1014040 Nerka 0,3 0,2 0,5
1014050 Podroby jadalne 0,02(*) 0,2 0,5
1014990 Pozostałe 0,02(*) 0,1 0,01(*)
1015000 (e) Konie, osły, muły lub osłomuły 0,02(*)
1015010 Mięso 0,05 0,05
1015020 Tłuszcz 0,05 0,05
1015030 Wątroba 0,2 0,5
1015040 Nerka 0,2 0,5
1015050 Podroby jadalne 0,2 0,5
1015990 Pozostałe 0,1 0,01(*)
1016000 (f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie 0,02(*) 0,1
1016010 Mięso 0,05
1016020 Tłuszcz 0,05
1016030 Wątroba 0,05
1016040 Nerka 0,05
1016050 Podroby jadalne 0,01(*)
1016990 Pozostałe 0,01(*)
1017000 (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) 0,02(*)
1017010 Mięso 0,1 0,05
1017020 Tłuszcz 0,1 0,05
1017030 Wątroba 0,2 0,5
1017040 Nerka 0,2 0,5
1017050 Podroby jadalne 0,2 0,5
1017990 Pozostałe 0,1 0,01(*)
1020000 (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi 0,01(*) 0,005(*) 0,01(*) 0,01(*)
1020010 1020020 1020030 1020040 Bydło

Owce

Kozy

Konie

0,04

0,04

0,04

0,02(*)

1020990 Pozostałe 0,02(*)
1030000 (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05
1030010 1030020 1030030 1030040 Kury

Kaczki

Gęsi

Przepiórki

1030990 Pozostałe
1040000 (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
1050000 (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*)
1060000 (vi) Ślimaki 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych 0,01(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

Biksafen (R)

(R) = definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu - numeru kodu:

Biksafen- kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma biksafenu i desmetylobiksafenu wyrażona jako biksafen

Protiokonazol (Protiokonazolodestio) (R)

(R) = definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu - numeru kodu:

Protiokonazol - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Suma protiokonazolodestio i jego koniugatu glukuronidu wyrażona jako protiokonazolodestio."

b) w części B kolumna dotycząca lambdacyhalotryny otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a) Lambdacyhalotryna(F)(R)
(1) (2) (3)
0130040 Nieszpułka zwyczajna 0,1
0130050 Nieśplik japoński 0,1
0154050 Róża dzika 0,2
0154060 Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem") 0,2
0154070 Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) 0,2
0154080 Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) 0,2
0161050 Karambola (Bilimbi) 0,02(*)
0161060 Kaki (Szaron, Persymon) 0,09
0161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) 0,02(*)
0162040 Owoc opuncji (figa opuncjowa) 0,02(*)
0162050 Caimito 0,02(*)
0162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) 0,02(*)
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) 0,02(*)
0163070 Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) 0,02(*)
0163090 Chlebowiec właściwy (Jackfruit) 0,02(*)
0163100 Durian (Rościan) 0,02(*)
0163110 Flaszowiec miękkociernisty 0,02(*)
0212040 Maranta trzcinowata 0,02(*)
0251050 Gorycznik wiosenny 1
0251070 Gorczyca sarepska 1
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) 0,5
0253000 (c) Liście winorośli 0,02(*)
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060 Rozmaryn 1
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano) 1
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090 Liście laurowe 1
0256100 Estragon (Hizop) 1
0270080 Pędy bambusa 0,02(*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,02(*)
0290000 (i) Wodorosty morskie 0,02(*)
0401110 Rokosz barwierski 0,2
0401120 Ogórecznik 0,05(*)
0401130 Lnicznik właściwy 0,05(*)
0401150 Rącznik pospolity 0,05(*)
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) 0,2
0402030 Olejowiec gwinejski 0,05(*)
0402040 Drzewo kapokowe 0,2
0620000 (ii) Ziarna kawy 0,05(*)
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone) 1
0631000 (a) Kwiaty 1
0631010 Kwiaty rumianku 1
0631020 Kwiat malwy sudańskiej 1
0631030 Płatki róży 1
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050 Lipa drobnoziarnista 1
0631990 Pozostałe 1
0632000 (b) Liście 1
0632010 Liście truskawki 1
0632020 Liście Rooibos (Liście miłorzębu) 1
0632030 Ostrokrzew paragwajski 1
0632990 Pozostałe 1
0633000 (c) Korzenie 1
0633010 Korzeń waleriany 1
0633020 Korzeń żeńszenia 1
0633990 Pozostałe 1
0639000 (d) Pozostałe napary ziołowe 1
0640000 (iv) Kakao (femetowane ziarna) 0,05(*)
0650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread) 0,05(*)
0800000 8. PRZYPRAWY 0,05(*)
0810000 (i) Nasiona 0,05(*)
0810010 Anyż 0,05(*)
0810020 Czarnuszka siewna 0,05(*)
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) 0,05(*)
0810040 Kolendra 0,05(*)
0810050 Kmin rzymski 0,05(*)
0810060 Koper ogrodowy 0,05(*)
0810070 Koper włoski 0,05(*)
0810080 Kozieradka pospolita 0,05(*)
0810090 Gałka muszkatałowa 0,05(*)
0810990 Pozostałe 0,05(*)
0820000 (ii) Owoce i jagody 0,05(*)
0820010 Ziele angielskie 0,05(*)
0820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum 0,05(*)
0820030 Kminek 0,05(*)
0820040 Kardamon malabarski 0,05(*)
0820050 Jagody jałowca 0,05(*)
0820060 Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) 0,05(*)
0820070 Wanilia płaskolistna 0,05(*)
0820080 Tamarynd 0,05(*)
0820990 Pozostałe 0,05(*)
0830000 (iii) Kora 0,05(*)
0830010 Cynamon (Kasja) 0,05(*)
0830990 Pozostałe 0,05(*)
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza 0,05(*)
0840010 Lukrecja 0,05(*)
0840020 Imbir 0,05(*)
0840030 Kurkuma 0,05(*)
0840040 Chrzan pospolity 0,05(*)
0840990 Pozostałe 0,05(*)
0850000 (v) Pąki 0,05(*)
0850010 Goździki 0,05(*)
0850020 Kapary 0,05(*)
0850990 Pozostałe 0,05(*)
0860000 (vi) Słupki kwiatowe 0,05(*)
0860010 Szafran 0,05(*)
0860990 Pozostałe 0,05(*)
0870000 (vii) Osnówka nasienia 0,05(*)
0870010 Muszkatołowiec korzenny 0,05(*)
0870990 Pozostałe 0,05(*)
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010

0900020

0900030

Burak cukrowy (korzeń)

Trzcina cukrowa

Cykoria podróżnik korzenie

0,02(*)

0,05

0,02(*)

0900990 Pozostałe 0,02(*)
1015000 (e) Konie, osły, muły lub osłomuły 0,5
1015010

1015020

1015030

1015040

1015050

Mięso

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

1015990 Pozostałe 0,5
1017000 (f) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) 0,5
1017010

1017020

1017030

1017040

1017050

Mięso

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

1017990 Pozostałe 0,5
1030020

1030030

1030040

Kaczki

Gęsi

Przepiórki

0,02(*)

0,02(*)

0,02(*)

1030990 Pozostałe 0,02(*)
1040000 (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) 0,05(*)
1050000 (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) 0,02(*)
1060000 (vi) Ślimaki 0,02(*)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych 0,02(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(F) = rozpuszczalny w tłuszczach

Lambdacyhalotryna (F) (R)

(R) = definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu - numeru kodu:

Lambdacyhalotryna - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Lambdacyhalotryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu: "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for acequinocyl in cucumbers, melons and pumpkins" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP acekwinocylu w odniesieniu do ogórków, melonów i dyni). Dziennik EFSA 2013; 11(3):3134 [23 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3134. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for bixafen in rape seed, linseed, poppy seed and mustard seed" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP biksafenu w odniesieniu do nasion rzepaku, lnu, maku i gorczycy). Dziennik EFSA 2013; 11(2):3127 [28 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3127. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for difenoconazole in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP difenokonazolu w odniesieniu do różnych upraw). Dziennik EFSA 2013; 11(3):3149 [37 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3149. "Reasoned opinion on the modification of MRLs for etoxazole in cherry, plum and banana" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP etoksazolu w odniesieniu do wiśni, śliwek i bananów). Dziennik EFSA 2012; 10(12):3006 [23 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.3006. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for fenhexamid in currants and beans with pods" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP fenheksamidu w odniesieniu do porzeczek i fasoli w strąkach). Dziennik EFSA 2013; 11(2):3110 [25 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3110. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for fludioxonil in cucurbits inedible peel and radishes" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP fludioksonilu w odniesieniu do dyniowatych z niejadalną skórką i rzodkiewek). Dziennik EFSA 2013; 11(2):3113 [25 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3113. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for isopyrazam in pome fruits, various stone fruits and oilseeds" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP izopyrazamu w odniesieniu do owoców ziarnkowych, różnych owoców pestkowych i nasion roślin oleistych). Dziennik EFSA 2013; 11(4):3165 [34 s.]. doi:10.2903/ j.efsa.2013.3165. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for lambda-cyhalothrin in azarole and persimmon" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP lambda-cyhalotryny w odniesieniu do głogu włoskiego i kaki). Dziennik EFSA 2013; 11(2):3117 [27 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3117. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRL(s) for prosulfocarb in fennel" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP prosulfokarbu w odniesieniu do kopru). Dziennik EFSA 2013; 11(3):3133. [27 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3133. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for prothioconazole in rape seed, linseed, poppy seed and mustard seed" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP protiokonazolu w odniesieniu do nasion rzepaku, lnu, maku i gorczycy). Dziennik EFSA 2012; 10(11):2952 [35 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2952.
3 Sprawozdania Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów są dostępne na stronie: http://www.codexalimentarius.org/download/report/777/REP12_PRe.pdf Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatki II i III. Sesja trzydziesta piąta. Rzym, Włochy, 2-7 lipca 2012 r.
4 Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 44. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów (CCPR). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2859 [155 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2859.
5 Dz.U. L 273 z 6.10.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.233.11

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 834/2013 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acekwinocylu, biksafenu, diazynonu, difenokonazolu, etoksazolu, fenheksamidu, fludioksonilu, izopyrazamu, lambda-cyhalotryny, profenofosu i protiokonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 30/08/2013
Data ogłoszenia: 31/08/2013
Data wejścia w życie: 01/09/2013, 26/04/2013