Decyzja wykonawcza 2013/417/UE zmieniająca załącznik III do dyrektywy Rady 2002/99/WE ustanawiającej przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w zakresie dodania zabiegu w celu wyeliminowania niektórych zagrożeń dla zdrowia zwierząt związanych z mięsem

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 31 lipca 2013 r.
zmieniająca załącznik III do dyrektywy Rady 2002/99/WE ustanawiającej przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w zakresie dodania zabiegu w celu wyeliminowania niektórych zagrożeń dla zdrowia zwierząt związanych z mięsem

(notyfikowana jako dokument nr C(2013) 4853)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2013/417/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 2 sierpnia 2013 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając dyrektywę Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającą przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi 1 , w szczególności jej art. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dyrektywie 2002/99/WE ustanawia się ogólne wymagania zdrowotne dla zwierząt regulujące wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji produktów pochodzenia zwierzęcego w Unii oraz ich wprowadzanie do Unii z państw trzecich.

(2) Art. 4 dyrektywy 2002/99/WE przewiduje, że państwa członkowskie mogą zezwolić, pod pewnymi warunkami, na produkcję, przetwarzanie i dystrybucję produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z terytorium lub części terytorium podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt. W załączniku III do wspomnianej dyrektywy zamieszczono tabelę z wykazem zabiegów, które można stosować w celu wyeliminowania zagrożeń dla zdrowia zwierząt związanych z mięsem i mlekiem. Zabiegi te są zgodne z zabiegami zalecanymi w odpowiednich rozdziałach Kodeksu zdrowia zwierząt lądowych Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (Kodeks zdrowia zwierząt lądowych OIE).

(3) Do rozdziału Kodeksu zdrowia zwierząt lądowych OIE dotyczącego pryszczycy włączono zabieg, który zapewnia inaktywację wirusa pryszczycy w mięsie.

(4) Zabieg ten powinien zatem zostać włączony do wykazu zabiegów w tabeli zamieszczonej w załączniku III do dyrektywy 2002/99/WE jako zabieg skutecznie eliminujący ryzyko pryszczycy w mięsie.

(5) Ponadto odniesienie do "pomoru małych przeżuwaczy" w tabeli zamieszczonej w załączniku III do dyrektywy 2002/99/WE powinno zostać zastąpione terminem "pomór małych przeżuwaczy" w celu odzwierciedlenia oficjalnej nazwy tej choroby w Kodeksie zdrowia zwierząt lądowych OIE. [Nie dotyczy polskiej wersji językowej.] Ponadto cyfrę "1" w tytule tabeli należy wykreślić, a słowo "MIĘSO" przed zabiegami dotyczącymi mleka należy zastąpić słowem "MLEKO".

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik III do dyrektywy 2002/99/WE.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załącznik III do dyrektywy 2002/99/WE zastępuje się załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 31 lipca 2013 r.

W imieniu Komisji

Tonio BORG

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK III

Zabiegi w celu wyeliminowania niektórych zagrożeń dla zdrowia zwierząt związanych z mięsem i mlekiem
MIĘSO

Zabiegi(*)

Choroby
Pryszczyca Klasyczny pomór świń Choroba pęcherzykowa świń Afrykański pomór świń Księgosusz Rzekomy pomór drobiu Influenza drobiu Pomór małych przeżuwaczy
a) Obróbka termiczna w hermetycznie zamkniętym pojemniku przy wartości F0 wynoszącej 3,00 lub większej(**) + + + + + + + +
b) Obróbka termiczna w temperaturze minimum 70 °C, którą należy uzyskać w całej objętości mięsa + + + 0 + + + +
ba) Dokładne gotowanie mięsa, uprzednio oddzielonego od kości i tłuszczu, ogrzanego w taki sposób, że wewnętrzna temperatura w wysokości co najmniej 70 °C jest utrzymywana przez co najmniej 30 minut + 0 0 0 0 0 0 0
c) Obróbka termiczna w temperaturze minimum 80 °C, którą należy uzyskać w całej objętości mięsa + + + + + + + +
d) Obróbka termiczna w hermetycznie zamkniętym pojemniku w przynajmniej 60 °C przez minimum 4 godziny, podczas tego okresu czasu temperatura przynajmniej 70 °C musi utrzymywać się wewnątrz pojemnika przez 30 minut + + + + + - - +
e) Fermentacja naturalna i dojrzewanie nie krótsze niż dziewięć miesięcy dla mięsa bez kości, w rezultacie dające następujące właściwości: wartość Aw nie większa niż 0,93 lub wartość pH nie większa niż 6,0 + + + + + 0 0 0
f) Ten sam zabieg jak w lit. e) powyżej, jednak mięso może być z kością (*) + + + 0 0 0 0 0
g) Salami: obróbka zgodnie z kryteriami określonymi w ramach procedury zgodnej z art. 12 ust. 2 w następstwie opinii odnośnego Komitetu Naukowego + + + 0 + 0 0 0
h) Szynki i polędwice: obróbka obejmująca fermentację naturalną i dojrzewanie przez co najmniej 190 dni dla szynek i 140 dni dla polędwic 0 0 0 + 0 0 0 0
i) Obróbka termiczna zapewniająca utrzymanie temperatury przynajmniej 65 °C wewnątrz pojemnika przez okres czasu konieczny dla uzyskania wartości pasteryzacji (pv) równej lub większej niż 40 + 0 0 0 0 0 0 +
MLEKO i przetwory mleczne (w tym śmietana) przeznaczone do spożycia przez ludzi
a) Ultrawysoka temperatura

(UHT = minimalna obróbka w 132 °C przez przynajmniej 1 sekundę)

+ 0 0 0 0 0 0 0
b) Jeżeli mleko ma pH poniżej 7,0, prosta wysokotemperaturowa krótkotrwała pasteryzacja (HTST) + 0 0 0 0 0 0 0
c) Jeżeli mleko ma pH powyżej 7,0, podwójna HTST + 0 0 0 0 0 0 0
+: Skuteczność rozpoznana.

0: Skuteczność nierozpoznana.

(*) Należy podjąć wszelkie niezbędne środki, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego.

(**) F0 jest obliczany zabójczym skutkiem przetrwalników bakterii. Wartość F0 wynosząca 3,00 oznacza, że najzimniejszy punkt produktu został ogrzany wystarczająco, aby osiągnąć taką skuteczność zabijania, jak w temperaturze 121 °C (250 °F) w ciągu 3 minut szybkiego ogrzewania i natychmiastowego chłodzenia."

1 Dz.U. L 18 z 23.1.2003, s. 11.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.206.13

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2013/417/UE zmieniająca załącznik III do dyrektywy Rady 2002/99/WE ustanawiającej przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w zakresie dodania zabiegu w celu wyeliminowania niektórych zagrożeń dla zdrowia zwierząt związanych z mięsem
Data aktu: 31/07/2013
Data ogłoszenia: 02/08/2013
Data wejścia w życie: 01/01/1970