Rozporządzenie 724/2013 zmieniające rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji kilku polioli

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 724/2013
z dnia 26 lipca 2013 r.
zmieniające rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji kilku polioli
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art.` 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(2) Specyfikacje te mogą zostać uaktualnione zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(3) W dniu 29 listopada 2011 r. złożono wniosek w sprawie zmiany specyfikacji dotyczących kilku polioli, który udostępniono następnie państwom członkowskim.

(4) W rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 ustanowiono specyfikacje dla mannitolu (E 421(i)) i dla mannitolu otrzymywanego w drodze fermentacji (E 421(ii)). W celu uzyskania większej spójności i jasności "mannitol (E 421(i))" powinien zostać przemianowany na "mannitol produkowany przez uwodornienie" i w związku z tym należy zmienić jego definicję. Należy zatem zmienić specyfikacje dla tego dodatku do żywności.

(5) Izomalt (E 953) otrzymywany jest w dwuetapowym procesie, w którym cukier jest najpierw przekształcany w izomaltulozę, a następnie poddawany uwodornieniu. Formę krystaliczną otrzymuje się następnie w procesie suszenia. Złożono wniosek o włączenie do specyfikacji zawartych w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 innej postaci izomaltu: roztworu wodnego izomaltu. Proponowana postać jest zgodna ze specyfikacjami i dostępna do celów handlowych. Taka postać izomaltu pozwala przemysłowi na zmniejszenie kosztów i oszczędność czasu i jest tym samym przydatna na przykład dla producentów wyrobów cukierniczych. Należy zatem zmienić opis izomaltu (E 953) w specyfikacjach.

(6) Zgodnie ze specyfikacjami zawartymi w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 jednym z kryteriów czystości polioli jest poziom demineralizacji lub pozostałości minerałów, o których świadczą zawartość chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego. Te same poliole stosowane są jako substancje pomocnicze w produktach leczniczych, a Farmakopea Europejska przyjęła przewodnictwo jako metodę oceny poziomu demineralizacji polioli. W ten sposób trzyczęściową metodę pomiaru (zawartość chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego) zastąpiono pojedynczą, łatwiejszą do przeprowadzenia, oszczędną i bardziej przyjazną środowisku naturalnemu. Należy zatem zmienić specyfikacje następujących dodatków do żywności: sorbitol (E 420 (i)), syrop sorbitolowy (E 420 (ii)), mannitol (E 421 (i)), mannitol otrzymywany w drodze fermentacji (E 421 (ii)), izomalt (E 953), maltitol (E 965 (i)), syrop maltitolowy (E 965 (ii)), ksylitol (E 967) i erytrytol (E 968) i wykreślić kryteria dotyczące chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego, zastępując je jednym kryterium dotyczącym przewodnictwa.

(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ przedmiotowa aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka, nie jest konieczne zasięganie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 231/2012.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 26 lipca 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się następujące zmiany:

1) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 420 (i) sorbitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:
"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 1,5 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

2) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 420 (ii) syrop sorbitolowy specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

ść

Zawartość wody

Nie więcej niż 31 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 10 μS/cm (w produkcie jako takim) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

3) wpis dotyczący dodatku do żywności E 421(i) mannitol otrzymuje brzmienie:

a) nagłówek otrzymuje brzmienie:

"E 421 (i) MANNITOL PRODUKOWANY PRZEZ UWODORNIENIE"

b) definicja otrzymuje brzmienie:

"Definicja Wytwarzany w wyniku katalitycznego uwodornienia węglowodanowych roztworów zawierających glukozę lub fruktozę.

Produkt zawiera min. 96 % mannitolu. Ta część produktu, która nie jest mannitolem, składa się głównie z sorbitolu (maks. 2 %), maltitolu (maks. 2 %) i izomaltu (1,1 GPM (bezwodnik 1-O-α-D-glukopiranozol-oD-mannitol): maks. 2 % oraz 1,6 GPS (6-O-α-D-glukopir-anozylo-D-sorbitol): maks. 2 %). Nieznane zanieczyszczenia nie powinny wynosić więcej niż 0,1 % każde."

c) specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 0,5 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na glukozę)
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na glukozę)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

4) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 421 (ii) mannitol otrzymywany w drodze fermentacji specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Arabitol Nie więcej niż 0,3 %
Zawartość wody Nie więcej niż 0,5 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na glukozę)
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na glukozę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

5) wpis dotyczący dodatku do żywności E 953 izomalt otrzymuje brzmienie:

a) specyfikacje dotyczące opisu otrzymują brzmienie:

"Opis Bezwonna, biała, lekko higroskopijna, krystaliczna substancja lub roztwór wodny o minimalnym stężeniu 60 %"

b) specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 7 % dla postaci stałej (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
D-mannitol Nie więcej niż 3 %
D-sorbitol Nie więcej niż 6 %
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

6) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 965 (i) maltitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Barwa roztworu wodnego Roztwór jest przejrzysty i bezbarwny
Zawartość wody Nie więcej niż 1 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,1 % (w przeliczeniu na bezwodną masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)"

7) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 965 (ii) syrop maltitolowy specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Barwa roztworu wodnego Roztwór jest przejrzysty i bezbarwny
Zawartość wody Nie więcej niż 31 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 10 μS/cm (w produkcie jako takim) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na bezwodną masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

8) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 967 ksylitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 1 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,2 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Pozostałe alkohole wielowodorotlenowe Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na suchą masę)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

9) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 968 erytrytol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 0,2 % (70 °C, 6 godz. w eksykatorze próżniowym)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Substancje redukujące Nie więcej niż 0,3 % w przeliczeniu na D-glukozę
Ribitol i glicerol Nie więcej niż 0,1 %
Ołów Nie więcej niż 0,5 mg/kg"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.202.11

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 724/2013 zmieniające rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji kilku polioli
Data aktu: 26/07/2013
Data ogłoszenia: 27/07/2013
Data wejścia w życie: 16/08/2013