Rozporządzenie 724/2013 zmieniające rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji kilku polioli

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 724/2013
z dnia 26 lipca 2013 r.
zmieniające rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji kilku polioli
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art.` 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(2) Specyfikacje te mogą zostać uaktualnione zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(3) W dniu 29 listopada 2011 r. złożono wniosek w sprawie zmiany specyfikacji dotyczących kilku polioli, który udostępniono następnie państwom członkowskim.

(4) W rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 ustanowiono specyfikacje dla mannitolu (E 421(i)) i dla mannitolu otrzymywanego w drodze fermentacji (E 421(ii)). W celu uzyskania większej spójności i jasności "mannitol (E 421(i))" powinien zostać przemianowany na "mannitol produkowany przez uwodornienie" i w związku z tym należy zmienić jego definicję. Należy zatem zmienić specyfikacje dla tego dodatku do żywności.

(5) Izomalt (E 953) otrzymywany jest w dwuetapowym procesie, w którym cukier jest najpierw przekształcany w izomaltulozę, a następnie poddawany uwodornieniu. Formę krystaliczną otrzymuje się następnie w procesie suszenia. Złożono wniosek o włączenie do specyfikacji zawartych w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 innej postaci izomaltu: roztworu wodnego izomaltu. Proponowana postać jest zgodna ze specyfikacjami i dostępna do celów handlowych. Taka postać izomaltu pozwala przemysłowi na zmniejszenie kosztów i oszczędność czasu i jest tym samym przydatna na przykład dla producentów wyrobów cukierniczych. Należy zatem zmienić opis izomaltu (E 953) w specyfikacjach.

(6) Zgodnie ze specyfikacjami zawartymi w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 jednym z kryteriów czystości polioli jest poziom demineralizacji lub pozostałości minerałów, o których świadczą zawartość chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego. Te same poliole stosowane są jako substancje pomocnicze w produktach leczniczych, a Farmakopea Europejska przyjęła przewodnictwo jako metodę oceny poziomu demineralizacji polioli. W ten sposób trzyczęściową metodę pomiaru (zawartość chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego) zastąpiono pojedynczą, łatwiejszą do przeprowadzenia, oszczędną i bardziej przyjazną środowisku naturalnemu. Należy zatem zmienić specyfikacje następujących dodatków do żywności: sorbitol (E 420 (i)), syrop sorbitolowy (E 420 (ii)), mannitol (E 421 (i)), mannitol otrzymywany w drodze fermentacji (E 421 (ii)), izomalt (E 953), maltitol (E 965 (i)), syrop maltitolowy (E 965 (ii)), ksylitol (E 967) i erytrytol (E 968) i wykreślić kryteria dotyczące chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego, zastępując je jednym kryterium dotyczącym przewodnictwa.

(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ przedmiotowa aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka, nie jest konieczne zasięganie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 231/2012.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 26 lipca 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się następujące zmiany:

1) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 420 (i) sorbitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:
"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 1,5 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

2) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 420 (ii) syrop sorbitolowy specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

ść

Zawartość wody

Nie więcej niż 31 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 10 μS/cm (w produkcie jako takim) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

3) wpis dotyczący dodatku do żywności E 421(i) mannitol otrzymuje brzmienie:

a) nagłówek otrzymuje brzmienie:

"E 421 (i) MANNITOL PRODUKOWANY PRZEZ UWODORNIENIE"

b) definicja otrzymuje brzmienie:

"Definicja Wytwarzany w wyniku katalitycznego uwodornienia węglowodanowych roztworów zawierających glukozę lub fruktozę.

Produkt zawiera min. 96 % mannitolu. Ta część produktu, która nie jest mannitolem, składa się głównie z sorbitolu (maks. 2 %), maltitolu (maks. 2 %) i izomaltu (1,1 GPM (bezwodnik 1-O-α-D-glukopiranozol-oD-mannitol): maks. 2 % oraz 1,6 GPS (6-O-α-D-glukopir-anozylo-D-sorbitol): maks. 2 %). Nieznane zanieczyszczenia nie powinny wynosić więcej niż 0,1 % każde."

c) specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 0,5 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na glukozę)
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na glukozę)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

4) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 421 (ii) mannitol otrzymywany w drodze fermentacji specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Arabitol Nie więcej niż 0,3 %
Zawartość wody Nie więcej niż 0,5 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na glukozę)
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na glukozę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

5) wpis dotyczący dodatku do żywności E 953 izomalt otrzymuje brzmienie:

a) specyfikacje dotyczące opisu otrzymują brzmienie:

"Opis Bezwonna, biała, lekko higroskopijna, krystaliczna substancja lub roztwór wodny o minimalnym stężeniu 60 %"

b) specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 7 % dla postaci stałej (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
D-mannitol Nie więcej niż 3 %
D-sorbitol Nie więcej niż 6 %
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

6) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 965 (i) maltitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Barwa roztworu wodnego Roztwór jest przejrzysty i bezbarwny
Zawartość wody Nie więcej niż 1 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,1 % (w przeliczeniu na bezwodną masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)"

7) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 965 (ii) syrop maltitolowy specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Barwa roztworu wodnego Roztwór jest przejrzysty i bezbarwny
Zawartość wody Nie więcej niż 31 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 10 μS/cm (w produkcie jako takim) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na bezwodną masę, jako glukoza)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

8) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 967 ksylitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 1 % (metoda Karla Fischera)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,2 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)
Pozostałe alkohole wielowodorotlenowe Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na suchą masę)
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)"

9) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 968 erytrytol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

"Czystość
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 0,2 % (70 °C, 6 godz. w eksykatorze próżniowym)
Przewodnictwo Nie więcej niż 20 μS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C
Substancje redukujące Nie więcej niż 0,3 % w przeliczeniu na D-glukozę
Ribitol i glicerol Nie więcej niż 0,1 %
Ołów Nie więcej niż 0,5 mg/kg"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku

Nowa grupa osób uprawnionych z niepełnosprawnością do świadczenia wspierającego, wyższe świadczenie pielęgnacyjne i zmiany organizacyjne w orzecznictwie o niezdolności do pracy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych – to tylko niektóre zmiany w prawie, które będą dotyczyły osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Nowe terapie onkologiczne z refundacją

Od 1 stycznia 2026 r. będą refundowane 24 nowe terapie, w tym 9 onkologicznych, 15 nieonkologicznych i 8 terapii w chorobach rzadkich. Dla 585 terapii refundacja będzie kontynuowana. Nowe opcje leczenia zyskały osoby chore na chłoniaka grudkowego, chłoniaka Hodgkina, raka piersi, niedrobnokomórkowego raka płuca, raka przełyku i gruczolakoraka żołądka lub połączenia żołądkowo-przełykowego.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.202.11

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 724/2013 zmieniające rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji kilku polioli
Data aktu: 26/07/2013
Data ogłoszenia: 27/07/2013
Data wejścia w życie: 16/08/2013