Rozporządzenie 668/2013 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-DB, dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 668/2013
z dnia 12 lipca 2013 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-DB, dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla 2,4-DB, indoksakarbu i piraklostrobiny zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP dla dimetomorfu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Należy wprowadzić pewne dostosowania techniczne, w szczególności nazwę substancji czynnej "2,4 DB" należy zastąpić nazwą "2,4-DB". Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II i część B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) W odniesieniu do 2,4-DB Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem)" przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 2 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla ziarna jęczmienia, owsa, żyta i pszenicy, dla mięsa, tłuszczu, wątroby i nerek świń, bydła, owiec i kóz, a także dla mleka krowiego, owczego i koziego pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na obecnym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi z uwzględnieniem dostępnych informacji w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(4) W odniesieniu do dimetomorfu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 3 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Zalecił też obniżenie NDP dla ananasów, ziemniaków, dymki, ogórków, korniszonów, cukinii, melonów, kalarepy, endywii, cykorii warzywnej, fasoli (świeżej, bez strąków), maku i nasion rzepaku, dla mięsa, tłuszczu, wątroby i nerek świń, bydła, owiec i kóz oraz dla mięsa, tłuszczu i wątroby drobiu, a także mleka krowiego, owczego i koziego oraz jaj ptasich. W odniesieniu do innych produktów zalecił podniesienie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. W odniesieniu do NDP dla jeżyn, malin i szpinaku Urząd stwierdził, że pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi z uwzględnieniem dostępnych informacji w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. W odniesieniu do warzyw cebulowych - pozostałych należy ustanowić NDP o wartości innej niż ta określona przez Urząd ze względu na brak ryzyka dla konsumenta i w oparciu o dodatkowe informacje dotyczące dobrej praktyki rolniczej, przedstawione przez Niemcy. W odniesieniu do czosnku, cebuli, szalotki, brokułów, kapusty głowiastej, kapustnych liściowych, sałaty, endywii, szpinaku, boćwiny i selera po przedłożeniu opinii, o której mowa w pierwszym zdaniu, Urząd przedłożył kolejne opinie dotyczące NDP 4 , 5 . Należy uwzględnić te opinie.

(5) W odniesieniu do indoksakarbu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 6 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd zalecił obniżenie NDP dla borówek amerykańskich, porzeczek, agrestu, róży dzikiej, morw, głogu, bzu czarnego, brukselki, kapusty głowiastej, endywii, orzeszków ziemnych, nasion rzepaku i ziaren kukurydzy. W odniesieniu do innych produktów zalecił podniesienie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla jabłek, brokułów, kalafiorów, roszpunki warzywnej, rokiety siewnej, rukoli, liści i pędów kapustnych, mięsa, tłuszczu i wątroby drobiu oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi z uwzględnieniem dostępnych informacji w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. W odniesieniu do truskawek, malin, kapusty pekińskiej, roszpunki warzywnej, fasoli (świeżej, w strąkach), karczochów, kopru włoskiego i rabarbaru po przedłożeniu opinii, o której mowa w pierwszym zdaniu, Urząd przedłożył kolejną opinię dotyczącą NDP 7 . Należy uwzględnić tę opinię.

(6) W odniesieniu do piraklostrobiny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 8 . Urząd zalecił obniżenie NDP dla endywii i łubinu (suchego). W odniesieniu do innych produktów zalecił podniesienie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. W odniesieniu do NDP dla winogron stołowych, selera, nasion bawełny i ziaren kawy Urząd stwierdził, że pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi z uwzględnieniem dostępnych informacji w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. W odniesieniu do pomarańczy, kapustnych liściowych, siemienia lnu, orzeszków ziemnych, maku, ziaren sezamu, nasion rzepaku, nasion gorczycy, nasion bawełny, rokosza barwierskiego, ogórecznika, lnicznika właściwego i rącznika pospolitego po przedłożeniu opinii, o której mowa w pierwszym zdaniu, Urząd przedłożył kolejne opinie dotyczące NDP 9 , 10 . Należy uwzględnić te opinie. W odniesieniu do wiśni i czereśni, brzoskwiń, śliwek, truskawek, jeżyn, malin, borówek amerykańskich, papai, cebuli, dyniowatych - z jadalną skórką, jęczmienia, owsa, żyta, sorgo i pszenicy po przedłożeniu przez Urząd opinii, o której mowa w pierwszym zdaniu, Komisja Codex Alimentarius (CAC) 11 przyjęła NDP zawarte w Kodeksie (CXL) dla piraklostrobiny. Należy uwzględnić te wartości CXL z wyjątkiem tych, które nie są bezpieczne dla europejskiej grupy konsumentów i w sprawie których Unia zgłosiła do CAC zastrzeżenie 12 .

(7) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(9) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin na zastosowanie zmienionych NDP w celu umożliwienia państwom członkowskim i zainteresowanym stronom przygotowania się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II oraz części A i B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały zgodnie z prawem wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem jest nadal stosowane w odniesieniu do produktów, które zostały zgodnie z prawem wyprodukowane przed dniem 2 lutego 2014 r.:

1)
w odniesieniu do substancji czynnych 2,4-DB i dimetomorf we wszystkich produktach i na ich powierzchni;
2)
w odniesieniu do substancji czynnej indoksakarb we wszystkich produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem kapusty głowiastej i endywii (cykorii endywii);
3)
w odniesieniu do substancji czynnej piraklostrobina we wszystkich produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem endywii (cykorii endywii).
Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 2 lutego 2014 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 12 lipca 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK 13

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

a) kolumny dotyczące 2,4-DB, indoksakarbu i piraklostrobiny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a) 2,4-DB (suma 2,4-DB, jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako 2,4-DB) (R) Indoksakarb (suma indoksakarbu i jego enancjomeru R)(F) Piraklostrobina(F)
(1) (2) (3) (4) (5)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000 (i) Owoce cytrusowe 0,01(*) 0,02(*)
0110010 Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) 1
0110020 Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030 Cytryny (Cedrat, cytryna) 1
0110040 Limy (Limonki) 1
0110050 Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) 1
0110990 Pozostałe 1
0120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) 0,05(*) 0,02(*)
0120010 Migdały 0,02(*)
0120020 Orzechy brazylijskie 0,02(*)
0120030 Orzechy nerkowca 0,02(*)
0120040 Kasztany jadalne 0,02(*)
0120050 Orzechy kokosowe 0,02(*)
0120060 Orzechy laskowe (Filbert) 0,02(*)
0120070 Orzechy makadamia 0,02(*)
0120080 Orzeszki pekan 0,02(*)
0120090 Orzeszki sosnowe 0,02(*)
0120100 Pistacje 1
0120110 Orzechy włoskie 0,02(*)
0120990 Pozostałe 0,02(*)
0130000 (iii) Owoce ziarnkowe 0,01(*) 0,5
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka) 0,5(+)
0130020 Gruszki (Gruszka azjatycka) 0,5
0130030 Pigwy 0,02(*)
0130040 Nieszpułka zwyczajna 0,02(*)
0130050 Nieśplik japoński 0,02(*)
0130990 Pozostałe 0,02(*)
0140000 (iv) Owoce pestkowe 0,01(*) 1
0140010 Morele 1
0140020 Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)
0140030 Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) 0,3
0140040 Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) 0,8
0140990 Pozostałe 0,02(*)
0150000 (v) Jagody i drobne owoce 0,01(*)
0151000 (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 2
0151010 Winogrona stołowe 1(+)
0151020 Winogrona do produkcji wina 2
0152000 (b) Truskawki 0,6 1,5
0153000 (c) Owoce leśne
0153010 Jeżyny 0,5 3
0153020 Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) 0,02(*) 2
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) 0,6 3
0153990 Pozostałe 0,02(*) 2
0154000 (d) Inne drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne) 0,8 4
0154020 Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) 13
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 0,8 3
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) 0,8 3
0154050 Róża dzika 0,8 3
0154060 Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem") 0,8 3
0154070 Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) 0,8 3
0154080 Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) 0,8 3
0154990 Pozostałe 0,8 3
0160000 (vi) Owoce różne 0,01(*)
0161000 (a) Z jadalną skórką 0,02(*) 0,02(*)
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050 Karambola (Bilimbi)
0161060 Kaki (Szaron, Persymon)
0161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)
0161990 Pozostałe
0162000 (b) Z niejadalną skórką, małe 0,02(*) 0,02(*)
0162010 Kiwi
0162020 Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)
0162030 Owoce męczennicy
0162040 Owoc opuncji (figa opuncjowa)
0162050 Caimito
0162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)
0162990 Pozostałe
0163000 (c) Z niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,02(*) 0,02(*)
0163020 Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) 0,2 0,02(*)
0163030 Mango 0,02(*) 0,05
0163040 Papaja 0,02(*) 0,07
0163050 Granaty 0,02(*) 0,02(*)
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) 0,02(*) 0,02(*)
0163070 Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) 0,02(*) 0,02(*)
0163080 Ananasy 0,02(*) 0,02(*)
0163090 Chlebowiec właściwy (Jackfruit) 0,02(*) 0,02(*)
0163100 Durian (Rościan) 0,02(*) 0,02(*)
0163110 Flaszowiec miękkociernisty 0,02(*) 0,02(*)
0163990 Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01(*)
0211000 (a) Ziemniaki 0,02(*) 0,02(*)
0212000 (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02(*) 0,02(*)
0212010 Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020 Słodkie ziemniaki
0212030 Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,02(*) 0,1
0213020 Marchew 0,02(*) 0,5
0213030 Seler korzeniowy 0,02(*) 0,3
0213040 Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) 0,02(*) 0,3
0213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) 0,02(*) 0,02(*)
0213060 Pasternak 0,02(*) 0,3
0213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń 0,02(*) 0,1
0213080 Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) 0,3 0,5
0213090 Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) 0,02(*) 0,1
0213100 Brukiew 0,02(*) 0,02(*)
0213110 Rzepa 0,02(*) 0,02(*)
0213990 Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
0220000 (ii) Warzywa cebulowe 0,01(*) 0,02(*)
0220010 Czosnek 0,3
0220020 Cebula (Cebula srebrzysta) 1,5
0220030 Szalotka 0,3
0220040 Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) 1,5
0220990 Pozostałe 0,02(*)
0230000 (iii) Warzywa owocowe 0,01(*)
0231000 (a) Rośliny psiankowate
0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) 0,5 0,3
0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) 0,3 0,5
0231030 Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) 0,5 0,3
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa 0,02(*) 0,02(*)
0231990 Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
0232000 (b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,5 0,5
0232010 Ogórki
0232020 Korniszon
0232030 Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990 Pozostałe
0233000 (c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,5 0,5
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020 Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030 Arbuz
0233990 Pozostałe
0234000 (d) Kukurydza cukrowa 0,02(*) 0,02(*)
0239000 (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 0,02(*) 0,02(*)
0240000 (iv) Warzywa kapustne 0,01(*)
0241000 (a) Kapustne kwitnące 0,3 0,1
0241010 Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) (+)
0241020 Kalafiory (+)
0241990 Pozostałe
0242000 (b) Kapustne głowiaste
0242010 Brukselka 0,06 0,3
0242020 Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) 0,2 0,2
0242990 Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
0243000 (c) Kapustne liściowe 1,5
0243010 Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai)) 3
0243020 Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) 0,4
0243990 Pozostałe 0,4
0244000 (d) Kalarepa 0,02(*) 0,02(*)
0250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000 (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne 0,01(*)
0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) 30 10
0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) 2 2
0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) 1 0,4
0251040 Rzeżucha 0,02(*) 10
0251050 Gorycznik wiosenny 0,02(*) 10
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy) 2(+) 10
0251070 Gorczyca sarepska 0,02(*) 10
0251080 Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) 2(+) 10
0251990 Pozostałe 0,02(*) 10
0252000 (b) Szpinak i podobne (liście) 0,01(*)
0252010 Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) 20,5
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) 0,02(*) 0,02(*)
0252030 Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) 0,02(*) 0,5
0252990 Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
0253000 (c) Liście winorośli 0,01(*) 0,02(*) 0,02(*)
0254000 (d) Rukiew wodna 0,01(*) 0,02(*) 0,02(*)
0255000 (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 0,01(*) 0,02(*) 0,02(*)
0256000 (f) Zioła 0,02(*)
0256010 Trybula 2
0256020 Szczypiorek 2
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) 2
0256040 Pietruszka - nać 2
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) 2
0256060 Rozmaryn 2
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano) 2
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) 15
0256090 Liście laurowe 2
0256100 Estragon (Hizop) 2
0256990 Pozostałe (Kwiaty jadalne) 2
0260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże) 0,01(*) 0,02(*)
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) 0,3
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) 0,02(*)
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) 0,02(*)
0260040 Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) 0,02(*)
0260050 Soczewica 0,02(*)
0260990 Pozostałe 0,02(*)
0270000 (vii) Warzywa łodygowe 0,01(*)
0270010 Szparagi 0,02(*) 0,02(*)
0270020 Karczochy 3 0,02(*)
0270030 Seler 2 0,02(*)(+)
0270040 Koper włoski 3 0,02(*)
0270050 Karczochy kuliste 0,2 2
0270060 Por 0,02(*) 0,7
0270070 Rabarbar 3 0,02(*)
0270080 Pędy bambusa 0,02(*) 0,02(*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,02(*) 0,02(*)
0270990 Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
0280000 (viii) Grzyby 0,01(*) 0,02(*) 0,02(*)
0280010 Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020 Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990 Pozostałe
0290000 (ix) Wodorosty morskie 0,01(*) 0,02(*) 0,02(*)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,01(*)
0300010 Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) 0,2 0,3
0300020 Soczewica 0,01(*) 0,5
0300030 Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) 0,2 0,3
0300040 Łubin 0,01(*) 0,05
0300990 Pozostałe 0,01(*) 0,3
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,05(*)
0401000 (i) Nasiona oleiste
0401010 Siemię lnu 0,02(*) 0,2
0401020 Orzeszki ziemne 0,02(*) 0,04
0401030 Mak 0,02(*) 0,2
0401040 Ziarna sezamu 0,02(*) 0,2
0401050 Ziarna słonecznika 0,02(*) 0,3
0401060 Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) 0,04 0,2
0401070 Ziarna soi 0,5 0,05
0401080 Nasiona gorczycy 0,02(*) 0,2
0401090 Nasiona bawełny 1 0,3
0401100 Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) 0,02(*) 0,02(*)
0401110 Rokosz barwierski 0,02(*) 0,2
0401120 Ogórecznik 0,02(*) 0,2
0401130 Lnicznik właściwy 0,02(*) 0,2
0401140 Konopie 0,02(*) 0,02(*)
0401150 Rącznik pospolity 0,02(*) 0,2
0401990 Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
0402000 (ii) Owoce oleiste 0,02(*) 0,02(*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030 Olejowiec gwinejski
0402040 Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe
0500000 5. ZBOŻA 0,01(*)
0500010 Jęczmień 0,05(+)
0500020 Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) 0,01(*) 0,02(*)
0500030 Kukurydza 0,01(*) 0,02(*)
0500040 Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) 0,01(*) 0,02(*)
0500050 Owies zwyczajny 0,05(+)
0500060 Ryż 0,01(*) 0,02(*)
0500070 Żyto 0,05(+) 0,2
0500080 Sorgo 0,01(*) 0,5
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto) 0,05(+) 0,2
0500990 Pozostałe 0,01(*) 0,02(*)
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO 0,05(*) 0,05(*)
0610000 (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) 0,1(*)
0620000 (ii) Ziarna kawy 0,3(+)
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone) 0,1(*)
0631000 (a) Kwiaty
0631010 Kwiaty rumianku
0631020 Kwiat malwy sudańskiej
0631030 Płatki róży
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050 Lipa drobnoziarnista
0631990 Pozostałe
0632000 (b) Liście
0632010 Liście truskawki
0632020 Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 (c) Korzenie
0633010 Korzeń waleriany
0633020 Korzeń żeńszenia
0633990 Pozostałe
0639000 (d) Pozostałe napary ziołowe
0640000 (iv) Kakao (femetowane ziarna) 0,1(*)
0650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread) 0,1(*)
0700000 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 0,05(*) 0,05(*) 15
0800000 8. PRZYPRAWY 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
0810000 (i) Nasiona
0810010 Anyż
0810020 Czarnuszka siewna
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040 Kolendra
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatałowa
0810990 Pozostałe
0820000 (ii) Owoce i jagody
0820010 Ziele angielskie
0820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030 Kminek
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070 Wanilia płaskolistna
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 (iii) Kora
0830010 Cynamon (Kasja)
0830990 Pozostałe
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza
0840010 Lukrecja
0840020 Imbir
0840030 Kurkuma
0840040 Chrzan pospolity
0840990 Pozostałe
0850000 (v) Pąki
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 (vi) Słupki kwiatowe
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 (vii) Osnówka nasienia
0870010 Muszkatołowiec korzenny
0870990 Pozostałe
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01(*)
0900010 Burak cukrowy (korzeń) 0,1 0,2
0900020 Trzcina cukrowa 0,02(*) 0,02(*)
0900030 Cykoria podróżnik korzenie 0,02(*) 0,02(*)
0900990 Pozostałe 0,02(*) 0,02(*)
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach 0,05(*)
1011000 (a) Świnie 0,05(*)
1011010 Mięso (+) 2
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa (+) 2
1011030 Wątroba (+) 0,05
1011040 Nerka (+) 0,05
1011050 Podroby jadalne 0,05
1011990 Pozostałe 0,05
1012000 (b) Bydło
1012010 Mięso 0,2(+) 2
1012020 Tłuszcz 0,2(+) 2
1012030 Wątroba 0,4(+) 0,05
1012040 Nerka 0,1(+) 0,05
1012050 Podroby jadalne 0,1(+) 0,05
1012990 Pozostałe 0,1(+) 0,05
1013000 (c) Owce
1013010 Mięso 0,2(+) 2
1013020 Tłuszcz 0,2(+) 2
1013030 Wątroba 0,4(+) 0,05
1013040 Nerka 0,1(+) 0,05
1013050 Podroby jadalne 0,1(+) 0,05
1013990 Pozostałe 0,1(+) 0,05
1014000 (d) Kozy
1014010 Mięso 0,2(+) 2
1014020 Tłuszcz 0,2(+) 2
1014030 Wątroba 0,4(+) 0,05
1014040 Nerka 0,1(+) 0,05
1014050 Podroby jadalne 0,1(+) 0,05
1014990 Pozostałe 0,1(+) 0,05
1015000 (e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010 Mięso 0,2(+) 2
1015020 Tłuszcz 0,2(+) 2
1015030 Wątroba 0,4(+) 0,05
1015040 Nerka 0,1(+) 0,05
1015050 Podroby jadalne 0,1(+) 0,05
1015990 Pozostałe 0,1(+) 0,05
1016000 (f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie 0,05(*) 0,01(*)(+)
1016010 Mięso
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
1017000 (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)
1017010 Mięso 0,2(+) 2
1017020 Tłuszcz 0,2(+) 2
1017030 Wątroba 0,4(+) 0,05
1017040 Nerka 0,1(+) 0,05
1017050 Podroby jadalne 0,1(+) 0,05
1017990 Pozostałe 0,1(+) 0,05
1020000 (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi 1,5(+) 0,1 0,01(*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego 0,05(*) 0,02(+) 0,05(*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
1050000 (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
1060000 (vi) Ślimaki 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(F) = rozpuszczalny w tłuszczach

2,4-DB (suma 2,4-DB, jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako 2,4-DB) (R)

(R) = definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu - numeru kodu:

2,4-DB - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma 2,4-DB i jego koniugatów, wyrażona jako 2,4-DB

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP,

Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
0500050 Owies zwyczajny
0500070 Żyto
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011010 Mięso
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i karmienia w odniesieniu do przeżuwaczy są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012010 Mięso
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe
1013010 Mięso
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe
1014010 Mięso
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe
1015010 Mięso
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne
1015990 Pozostałe
1017010 Mięso
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne
1017990 Pozostałe
1020000 (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
Indoksakarb (suma indoksakarbu i jego enancjomeru R) (F)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące hydrolizy są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0241010 Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020 Kalafiory
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)
0251080 Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1016000 (f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010 Mięso
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1030000 (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
Piraklostrobina (F)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151010 Winogrona stołowe
0270030 Seler
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0620000 (ii) Ziarna kawy"

b) dodaje się kolumnę dotyczącą dimetomorfu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a) Dimetomorf

(suma izomerów)

(1) (2) (3)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000 (i) Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) 0,01(*)
0110020 Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) 0,8
0110030 Cytryny (Cedrat, cytryna) 0,01(*)
0110040 Limy (Limonki) 0,01(*)
0110050 Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) 0,01(*)
0110990 Pozostałe 0,01(*)
0120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) 0,02(*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe (Filbert)
0120070 Orzechy makadamia
0120080 Orzeszki pekan
0120090 Orzeszki sosnowe
0120100 Pistacje
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 (iii) Owoce ziarnkowe 0,01(*)
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020 Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030 Pigwy
0130040 Nieszpułka zwyczajna
0130050 Nieśplik japoński
0130990 Pozostałe
0140000 (iv) Owoce pestkowe 0,01(*)
0140010 Morele
0140020 Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)
0140030 Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040 Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)
0140990 Pozostałe
0150000 (v) Jagody i drobne owoce
0151000 (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 (b) Truskawki 0,7
0153000 (c) Owoce leśne
0153010 Jeżyny 0,05(+)
0153020 Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) 0,01(*)
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) 0,05(+)
0153990 Pozostałe 0,01(*)
0154000 (d) Inne drobne owoce i jagody 0,01(*)
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020 Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")
0154070 Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))
0154080 Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)
0154990 Pozostałe
0160000 (vi) Owoce różne 0,01(*)
0161000 (a) Z jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050 Karambola (Bilimbi)
0161060 Kaki (Szaron, Persymon)
0161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)
0161990 Pozostałe
0162000 (b) Z niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi
0162020 Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)
0162030 Owoce męczennicy
0162040 Owoc opuncji (figa opuncjowa)
0162050 Caimito
0162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)
0162990 Pozostałe
0163000 (c) Z niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)
0163070 Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))
0163080 Ananasy
0163090 Chlebowiec właściwy (Jackfruit)
0163100 Durian (Rościan)
0163110 Flaszowiec miękkociernisty
0163990 Pozostałe
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000 (a) Ziemniaki 0,05
0212000 (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01(*)
0212010 Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020 Słodkie ziemniaki
0212030 Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,01(*)
0213020 Marchew 0,01(*)
0213030 Seler korzeniowy 0,01(*)
0213040 Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) 0,01(*)
0213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) 0,01(*)
0213060 Pasternak 0,01(*)
0213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń 0,01(*)
0213080 Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) 1,5
0213090 Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) 0,01(*)
0213100 Brukiew 0,01(*)
0213110 Rzepa 0,01(*)
0213990 Pozostałe 0,01(*)
0220000 (ii) Warzywa cebulowe
0220010 Czosnek 0,6
0220020 Cebula (Cebula srebrzysta) 0,6
0220030 Szalotka 0,6
0220040 Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) 0,2
0220990 Pozostałe 0,15
0230000 (iii) Warzywa owocowe
0231000 (a) Rośliny psiankowate 1
0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))
0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))
0231030 Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa
0231990 Pozostałe
0232000 (b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,5
0232010 Ogórki
0232020 Korniszon
0232030 Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990 Pozostałe
0233000 (c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,5
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020 Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030 Arbuz
0233990 Pozostałe
0234000 (d) Kukurydza cukrowa 0,01(*)
0239000 (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 0,01(*)
0240000 (iv) Warzywa kapustne
0241000 (a) Kapustne kwitnące
0241010 Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020 Kalafiory 0,05
0241990 Pozostałe 0,01(*)
0242000 (b) Kapustne głowiaste
0242010 Brukselka 0,01(*)
0242020 Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) 6
0242990 Pozostałe 0,01(*)
0243000 (c) Kapustne liściowe 3
0243010 Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020 Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990 Pozostałe
0244000 (d) Kalarepa 0,02
0250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000 (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) 10
0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) 15
0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)
0251040 Rzeżucha 10
0251050 Gorycznik wiosenny 10
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy) 10
0251070 Gorczyca sarepska 10
0251080 Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) 10
0251990 Pozostałe 10
0252000 (b) Szpinak i podobne (liście)
0252010 Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) 0,01(*)
0252030 Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990 Pozostałe 0,01(*)
0253000 (c) Liście winorośli 0,01(*)
0254000 (d) Rukiew wodna 0,01(*)
0255000 (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 0,05
0256000 (f) Zioła 10
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060 Rozmaryn
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090 Liście laurowe
0256100 Estragon (Hizop)
0256990 Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże)
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) 0,01(*)
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) 0,04
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) 0,01(*)
0260040 Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) 0,1
0260050 Soczewica 0,01(*)
0260990 Pozostałe 0,01(*)
0270000 (vii) Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,01(*)
0270020 Karczochy 0,01(*)
0270030 Seler 15
0270040 Koper włoski 0,01(*)
0270050 Karczochy kuliste 2
0270060 Por 1,5
0270070 Rabarbar 0,01(*)
0270080 Pędy bambusa 0,01(*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01(*)
0270990 Pozostałe 0,01(*)
0280000 (viii) Grzyby 0,01(*)
0280010 Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020 Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990 Pozostałe
0290000 (ix) Wodorosty morskie 0,01(*)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,01(*)
0300010 Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020 Soczewica
0300030 Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040 Łubin
0300990 Pozostałe
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02(*)
0401000 (i) Nasiona oleiste
0401010 Siemię lnu
0401020 Orzeszki ziemne
0401030 Mak
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)
0401070 Ziarna soi
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)
0401110 Rokosz barwierski
0401120 Ogórecznik
0401130 Lnicznik właściwy
0401140 Konopie
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe
0402000 (ii) Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030 Olejowiec gwinejski
0402040 Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe
0500000 5. ZBOŻA 0,01(*)
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż
0500070 Żyto
0500080 Sorgo
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto)
0500990 Pozostałe
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO 0,05(*)
0610000 (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0620000 (ii) Ziarna kawy
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000 (a) Kwiaty
0631010 Kwiaty rumianku
0631020 Kwiat malwy sudańskiej
0631030 Płatki róży
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050 Lipa drobnoziarnista
0631990 Pozostałe
0632000 (b) Liście
0632010 Liście truskawki
0632020 Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 (c) Korzenie
0633010 Korzeń waleriany
0633020 Korzeń żeńszenia
0633990 Pozostałe
0639000 (d) Pozostałe napary ziołowe
0640000 (iv) Kakao (femetowane ziarna)
0650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread)
0700000 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 80
0800000 8. PRZYPRAWY 0,05(*)
0810000 (i) Nasiona
0810010 Anyż
0810020 Czarnuszka siewna
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040 Kolendra
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatałowa
0810990 Pozostałe
0820000 (ii) Owoce i jagody
0820010 Ziele angielskie
0820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030 Kminek
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070 Wanilia płaskolistna
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 (iii) Kora
0830010 Cynamon (Kasja)
0830990 Pozostałe
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza
0840010 Lukrecja
0840020 Imbir
0840030 Kurkuma
0840040 Chrzan pospolity
0840990 Pozostałe
0850000 (v) Pąki
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 (vi) Słupki kwiatowe
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 (vii) Osnówka nasienia
0870010 Muszkatołowiec korzenny
0870990 Pozostałe
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01(*)
0900010 Burak cukrowy (korzeń)
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik korzenie
0900990 Pozostałe
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach 0,01(*)
1011000 (a) Świnie
1011010 Mięso
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne
1011990 Pozostałe
1012000 (b) Bydło
1012010 Mięso
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe
1013000 (c) Owce
1013010 Mięso
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe
1014000 (d) Kozy
1014010 Mięso
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe
1015000 (e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010 Mięso
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne
1015990 Pozostałe
1016000 (f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010 Mięso
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
1017000 (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)
1017010 Mięso
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne
1017990 Pozostałe
1020000 (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi 0,01(*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego 0,01(*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) 0,05(*)
1050000 (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) 0,01(*)
1060000 (vi) Ślimaki 0,01(*)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych 0,01(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

Dimetomorf (suma izomerów)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0153010 Jeżyny

0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus),

krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))"

2) w załączniku III skreśla się kolumny dotyczące 2,4-DB, dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny.

1Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the exis-ting maximum residue levels (MRLs) for 2,4-DB according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla 2,4-DB zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(10):2420. [35 s.].
3Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the exis-ting maximum residue levels (MRLs) for dimethomorph according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczaso-wych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla dimetomorfu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(8):2348. [64 s.].
4Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing MRLs for dimethomorph in spinach and beet leaves (chard)" (Zmiana dotychczasowych NDP dla dimetomorfu w szpinaku i boćwinie). Dziennik EFSA 2011; 9(11):2437. [24 s.].
5Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing MRLs for dimethomorph in several vegetable crops" (Zmiana dotychczasowych NDP dla dimetomorfu w kilku uprawach warzyw). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2845. [35 s.].
6Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for indoxacarb according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla indoksakarbu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(8):2343. [83 s.], opublikowany w dniu 3 września 2012 r.
7Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing MRLs for indoxacarb in various crops" (Zmiana dotychczasowych NDP dla indoksakarbu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2833. [33 s.], opublikowany w dniu 5 września 2012 r.
8Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for pyraclostrobin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla piraklostrobiny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(8):2344. [92 s.].
9Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing MRLs for pyraclostrobin in various crops" (Zmiana dotych-czasowych NDP dla piraklostrobiny w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2011; 9(3):2120. [41 s.].
10Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing MRLs for pyraclostrobin in leafy brassica and various cereals" (Zmiana dotychczasowych NDP dla piraklostrobiny w kapustnych liściowych i w różnych zbożach). Dziennik EFSA 2012; 10(3):2606 [36 s.].
11Sprawozdania Komitetu CAC ds. Pozostałości Pestycydów są dostępne na stronie:

http://www.codexalimentarius.org/download/report/777/REP12_PRe. pdf

Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywienio-wych, Komisja Codex Alimentarius. Dodatki II i III. Sesja trzydziesta piąta. Rzym, Włochy, 2-7 lipca 2012 r.

12Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 44. sesji Komitetu CAC ds. Pozostałości Pestycydów (CCPR). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2859 [155 s.].
13 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 7 marca 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.64.46/1).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.192.39

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 668/2013 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-DB, dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 12/07/2013
Data ogłoszenia: 13/07/2013
Data wejścia w życie: 02/08/2013, 02/02/2014