a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiającym procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 3 stwierdzono, że dla ochrony zdrowia publicznego należy ustalić najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
(2) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych 4 określono najwyższe dopuszczalne poziomy zawartości ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w niektórych środkach spożywczych.
(3) W rozporządzeniu (WE) nr 882/2004 ustanowiono ogólne zasady przeprowadzania urzędowej kontroli środków spożywczych. Jednakże w pewnych przypadkach konieczne jest określenie bardziej szczegółowych zasad, aby w ramach Wspólnoty zapewnić przeprowadzanie tych kontroli urzędowych w sposób zharmonizowany.
(4) Metody pobierania próbek i metody analiz do stosowania w urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w niektórych środkach spożywczych są określone odpowiednio w dyrektywie Komisji 2001/22/WE z dnia 8 marca 2001 r. ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci i 3-MCPD w środkach spożywczych 5 , dyrektywie Komisji 2004/16/WE z dnia 12 lutego 2004 r. ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli poziomów cyny w żywności konserwowanej 6 oraz w dyrektywie Komisji 2005/10/WE z dnia 4 lutego 2005 r. ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli poziomów benzo[a]pirenu w środkach spożywczych 7 .
(5) Stwierdzono podobieństwo wielu przepisów dotyczących pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych. W związku z tym, w celu zachowania przejrzystości prawodawstwa, właściwym jest zawarcie tych przepisów w jednym akcie prawnym.
(6) Należy zatem uchylić dyrektywy 2001/22/WE, 2004/16/WE oraz 2005/10/WE i zastąpić je nowym rozporządzeniem.
(7) Środki przewidziane w tym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Tytuł:- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 836/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.215.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2016/582 z dnia 15 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.101.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 maja 2016 r.
3 Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
4 Dz.U. L 364 z 20.12.2006, str. 5.
5 Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 14. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2005/4/WE (Dz.U. L 19 z 21.1.2005, str. 50).
6 Dz.U. L 42 z 13.2.2004, str. 16.
7 Dz.U. L 34 z 8.2.2005, str. 15.
8 Art. 1 ust. 1:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 836/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.215.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2016/582 z dnia 15 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.101.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 maja 2016 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2093/2019 z dnia 29 listopada 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.317.96) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
9 Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności (Dz.U. L 304 z 21.11.2017, s. 24).
10 Załącznik:- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 836/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.215.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr (UE) 2016/582 z dnia 15 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.101.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 maja 2016 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2093/2019 z dnia 29 listopada 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.317.96) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 705/2021 z dnia 28 kwietnia 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.146.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 maja 2021 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2022/685 z dnia 28 kwietnia 2022 r. (Dz.U.UE.L.2022.126.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 grudnia 2022 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2022/2418 z dnia 9 grudnia 2022 r. (Dz.U.UE.L.2022.318.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2023 r.
11 "The international harmonized protocol for the proficiency testing of analytical chemistry laboratories" (Międzynarodowy zharmonizowany protokół dotyczący badań biegłości chemicznych laboratoriów analitycznych): M. Thompson, S.L.R. Ellison i R. Wood, Pure Appl. Chem., 2006, 78, 145-96.
12 Red. M. Thompson i R. Wood, Pure Appl. Chem., 1995, 67, 649-666.
13 Norma EN 13804:2013, »Artykuły żywnościowe - Oznaczanie pierwiastków śladowych i ich form chemicznych - Uwagi ogólne i wymagania szczegółowe«, CEN, Rue de Stassart 36, B-1050 Bruksela.
14 Horwitz W. i Albert, R., 2006, The Horwitz Ratio (HorRat): A useful Index of Method Performance with respect to Precision, Journal of AOAC International, Vol. 89, 1095-1109.
15 M. Thompson, Analyst, 2000, s. 125 i 385-386.;
16 Horwitz W. i Albert, R., 2006, The Horwitz Ratio (HorRat): A useful Index of Method Performance with respect to Precision, Journal of AOAC International, Vol. 89, 1095-1109.
17 M. Thompson, Analyst, 2000, p. 125 i 385-386.
18 International vocabulary of metrology - Basic and general concepts and associated terms (VIM), JCGM 200:2008.
19 Organisation internationale de la vigne et du vin (Międzynarodowa Organizacja ds. Winorośli i Wina).
20 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
*W. Horwitz, L.R. Kamps, K.W. Boyer, J. Assoc.Off.Analy.Chem., 63, 1980, 1344-1354.
**) M. Thompson, Analyst, 125, 2000, 385-386.";
21 M. Thompson i R. Wood, Accred. Qual. Assur., 2006, s. 10 i 471-478.