Rozporządzenie 1029/2006 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1029/2006
z dnia 19 czerwca 2006 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2777/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego(1), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2006 r. dyrektywa Rady 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym(2) została uchylona dyrektywą 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady(3) oraz zastąpiona rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych(4) oraz rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego(5).

(2) Dyrektywa Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż konsumentowi końcowemu(6) została uchylona oraz zastąpiona dyrektywą 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(7).

(3) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1906/90(8) zawiera kilka odesłań do dyrektywy 71/118/EWG oraz do dyrektywy 79/112/EWG. W celu zapewnienia jasności właściwym jest dostosowanie tych odesłań. Podobnie definicja terminu "tusza" powinna być dostosowana do załącznika III sekcja II rozdział IV ust. 7 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 853/2004.

(4) Art. 1 ust. 3 tiret drugie rozporządzenia (EWG) nr 1906/90 wyłącza z zakresu zastosowania tego rozporządzenia rodzaje sprzedaży, o którym mowa w rozdziale II art. 3 pkt II dyrektywy 71/118/EWG. Ten ostatni przepis dotyczy fakultatywnego odstępstwa dla państw członkowskich dotyczącego drobnej produkcji poniżej 10.000 sztuk drobiu. Choć rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i (WE) 853/2004 zawierają odstępstwo, które nie jest ani fakultatywne, ani ograniczone do konkretnej liczby sztuk drobiu, takie fakultatywne odstępstwo jak to, o którym mowa w rozdziale II art. 3 pkt II dyrektywy 71/118/EWG, ograniczone do konkretnej liczby sztuk drobiu, powinno zostać utrzymane na potrzeby rozporządzenia (EWG) nr 1906/90.

(5) Art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 1906/90 zawiera odesłanie do dyrektywy Komisji 80/879/EWG z dnia 3 września 1980 r. w sprawie oznakowań sanitarnych dużych opakowań świeżego mięsa drobiowego(9). Dyrektywa ta została uchylona dyrektywą Rady 92/116/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. zmieniającą i aktualizującą dyrektywę 71/118/EWG w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym(10). Odesłanie to jest zbędne i powinno zostać usunięte.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 1906/90,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 1906/90 wprowadza się następujące zmiany:

1) W art. 1 wprowadza się następujące zmiany:

a) ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Niniejszego rozporządzenia nie stosuje się w odniesieniu do:

a) mięsa drobiowego przeznaczonego na wywóz ze Wspólnoty,

b) drobiu patroszonego z opóźnieniem, o którym mowa w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (*).

______

(*) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55. Sprostowanie opublikowane w Dz.U. L 226 z 25.6.2004, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83).";

b) dodaje się ust. 3a w brzmieniu:

"3a. Państwa członkowskie mogą odstąpić od wymogów niniejszego rozporządzenia w przypadkach bezpośrednich dostaw małych ilości mięsa drobiowego, o których mowa w art. 1 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 853/2004, dokonywanych przez producenta, którego roczna produkcja wynosi poniżej 10 000 sztuk drobiu.";

2) W art. 2 wprowadza się następujące zmiany:

a) pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2. »tusza«: oznacza całą tuszę ptaka gatunków określonych w art. 1 ust. 1 po wykrwawieniu, oskubaniu z piór i wypatroszeniu; jednak usunięcie nerek nie jest obowiązkowe; wypatroszoną tuszę można oferować do sprzedaży bez podrobów lub z podrobami, tj. sercem, wątrobą, żołądkiem i szyją, umieszczonymi w jamie brzusznej;";

b) pkt 4 otrzymuje brzmienie:

"4. »paczkowane mięso drobiowe«: oznacza mięso drobiowe prezentowane zgodnie z warunkami ustanowionymi w art. 1 ust. 3 lit. b) dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (*).

______

(*) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).";

3) W art. 4 zdanie wprowadzające otrzymuje brzmienie:

"Niezależnie od przestrzegania ustawodawstwa krajowego przyjętego zgodnie z dyrektywą 2000/13/WE, w towarzyszących dokumentach handlowych w rozumieniu art. 13 ust. 1 lit. b) tej dyrektywy zamieszcza się następujące dodatkowe oznaczenia:";

4) W art. 5 wprowadza się następujące zmiany:

a) w ust. 1 wyrazy: "dyrektywą 79/112/EWG" zastępuje się wyrazami "dyrektywą 2000/13/WE";

b) ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. W przypadku świeżego mięsa drobiowego datę minimalnej trwałości zastępuje się wyrażeniem »spożyć przed«, zgodnie z art. 10 dyrektywy 2000/13/WE.";

c) ust. 3 lit. d) otrzymuje brzmienie:

"d) numer identyfikacyjny ubojni lub zakładu rozbioru nadany zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, z wyjątkiem przypadku gdy rozbiór i odkostnianie odbywają się w miejscu sprzedaży przewidzianym w art. 4 ust. 2 lit. d) tego rozporządzenia;";

d) ust. 4 i 5 otrzymują brzmienie:

"4. Jeżeli mięso drobiowe jest oferowane do sprzedaży bez opakowania, z wyjątkiem przypadku, gdy rozbiór i odkostnianie odbywają się w miejscu sprzedaży przewidzianym w art. 4 ust. 2 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 853/2004, pod warunkiem, że taki rozbiór i odkostnianie odbywają się na życzenie i w obecności konsumenta, stosuje się art. 14 dyrektywy 2000/13/WE w odniesieniu do oznaczeń, o których mowa w ust. 3.

5. Szczegółowe zasady wskazywania nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 1 dyrektywy 2000/13/WE, można ustalić zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75.".

5) Art. 6 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 6

Na zasadzie odstępstwa od art. 3, 4 i 5 w przypadku dostaw do zakładów rozbioru lub przetwórstwa nie jest konieczne klasyfikowanie mięsa drobiowego lub wskazywanie dodatkowych danych szczegółowych, o których mowa w tych artykułach.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 19 czerwca 2006 r.

W imieniu Rady
J. PRÖLL
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 77. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 679/2006 (Dz.U. L 119 z 4.5.2006, str. 1).

(2) Dz.U. L 55 z 8.3.1971, str. 23.

(3) Dz.U. L 157 z 30.4.2004, str. 33. Sprostowanie opublikowane w Dz.U. L 195 z 2.6.2004, str. 12.

(4) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 1. Sprostowanie opublikowane w Dz. U. L 226 z 25.6.2004, str. 3.

(5) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55. Sprostowanie opublikowane w Dz.U. L 226 z 25.6.2004, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83).

(6) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 97/4/WE (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 21).

(7) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).

(8) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1101/98 (Dz.U. L 157 z 30.5.1998, str. 12).

(9) Dz.U. L 251 z 24.9.1980, str. 10.

(10) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona Aktem przystąpienia z 1994 r.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2006.186.6

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1029/2006 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego
Data aktu: 19/06/2006
Data ogłoszenia: 07/07/2006
Data wejścia w życie: 14/07/2006