a także mając na uwadze, co następuje:(1) 2 Stosowanie systemu kwot w sektorze cukru wymaga dokładnego zdefiniowania pojęć produkcji przez przedsiębiorstwo cukru, izoglukozy lub syropu inulinowego. Należy ograniczyć do szczególnych przypadków możliwość zaliczenia części produkcji jednego przedsiębiorstwa innemu przedsiębiorstwu, które wyprodukowało cukier w ramach umowy.
(2) Artykuł 17 rozporządzenia (WE) nr 318/2006 przewiduje, że państwa członkowskie wydają zatwierdzenie na wniosek przedsiębiorstwa produkującego cukier, izoglukozę lub syrop inulinowy, a także na wniosek zakładów przetwarzających te produkty na jeden z produktów określonych w art. 13 wspomnianego rozporządzenia. Należy doprecyzować treść wniosku o zatwierdzenie, który producenci cukru, izoglukozy lub syropu inulinowego, a także zakłady rafinacyjne powinny przedłożyć właściwym organom państw członkowskich. Niezbędne jest zdefiniowanie zobowiązań, które przedsiębiorstwo musi podjąć w następstwie dokonanego zatwierdzenia, a w szczególności obowiązku prowadzenia ewidencji ilości surowców przyjętych, przetworzonych i wywiezionych w postaci produktu końcowego.
(3) Należy ustalić zobowiązania państw członkowskich w zakresie kontroli zatwierdzonych przedsiębiorstw i określić wystarczająco odstraszający system kar.
(4) Artykuł 4 rozporządzenia (WE) nr 318/2006 przewiduje system informacji o cenach stosowanych na rynku cukru. Artykuł 17 wspomnianego rozporządzenia przewiduje dostarczenie przez zatwierdzone przedsiębiorstwa informacji o ilości sprzedanego cukru białego oraz cenach i warunkach sprzedaży. Należy określić częstotliwość i treść informacji o ustalonych cenach, które producenci cukru i zakłady rafinacyjne muszą sporządzić i przekazać Komisji. W celu uzyskania krótkoterminowej prognozy istotne jest, aby przedsiębiorstwa sporządzały i przekazywały również średnie prognozowane ceny sprzedaży na trzy kolejne miesiące. Zatwierdzone przedsiębiorstwa, które wykorzystują cukier do jego przetworzenia na jeden z produktów wymienionych w art. 13 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 318/2006, również powinny sporządzić i przekazać Komisji informację o cenach zakupionego cukru, na tych samych zasadach i z taką samą częstotliwością jak producenci cukru.
(5) W celu zapewnienia publikacji danych o poziomie cen zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 318/2006, przy jednoczesnym zachowaniu poufności danych, należy przewidzieć, aby Komisja informowała Komitet Zarządzający ds. Cukru dwa razy w roku o średnich cenach cukru białego wprowadzonego do obrotu na rynku wspólnotowym w ciągu poprzedniego półrocza, przy zachowaniu rozróżnienia na cukier kwotowy i cukier pozakwotowy.
(6) Przewiduje się sprawozdanie na temat oceny działania systemu rejestrowania cen i informowania o nich, przewidziane w niniejszym rozporządzeniu, aby zaproponować istotne ulepszenia, jak rónież wprowadzenie informatycznego systemu informowania o cenach. W oczekiwaniu na te ulepszenia, jako środek przejściowy w latach 2006 i 2007, ceny ustalone przez przedsiębiorstwa muszą być przekazywane bezpośrednio Komisji, dla celów informacyjnych w ramach Komitetu Zarządzającego ds. Cukru.
(7) W przypadku gdy stosowane są przepisy art. 14 lub art. 19 rozporządzenia (WE) nr 318/2006, producent może przenieść część swojej produkcji na kolejny rok gospodarczy, tak aby była ona traktowana jako część produkcji z tego roku. W konsekwencji dla tego roku gospodarczego producent zobligowany jest zawrzeć umowy na dostawy buraków po cenie minimalnej wyłącznie w odniesieniu do ilości cukru mieszczącej się w ramach jego podstawowej kwoty, której jeszcze nie wykorzystał.
(8) W celu zapewnienia prawidłowego działania systemu kwot należy zdefiniować pojęcia "przedsiewne" oraz "cena minimalna", o których mowa w art. 6 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 318/2006. Ustalając inną datę zakończenia zasiewów, należy uwzględnić warunki rolnicze i środowiskowe specyficzne dla uprawy buraków w niektórych regionach Włoch.
(9) Artykuł 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 318/2006 przewiduje, że cena minimalna jest korygowana poprzez podwyższenie lub obniżenie ceny, aby umożliwić uwzględnienie odchyleń od jakości standardowej. Jakość, a w związku z tym wartość buraków cukrowych, w znacznym stopniu zależy od zawartości cukru. Najbardziej odpowiednią metodą ustalenia wartości buraków o jakości odbiegającej od jakości standardowej jest ustanowienie skali wzrostów i obniżek cen wyrażonych jako procent ceny minimalnej.
(10) Artykuł 8 rozporządzenia (WE) nr 318/2006 przewiduje przydzielenie dodatkowych kwot cukru. Przydział ten, który ma na celu ułatwienie przejścia z poprzedniego systemu kwot do systemu obecnego, powinien zostać zarezerwowany dla przedsiębiorstw, które korzystały z kwot w latach 2005/2006. Należy ponadto uściślić, w jakich warunkach przydział jest możliwy dla roku gospodarczego 2006/2007.
(11) Artykuł 9 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 318/2006 przewiduje przydzielenie dodatkowych kwot izoglukozy. Dane państwa członkowskie powinny przydzielać te kwoty przedsiębiorstwom proporcjonalnie do kwoty izoglukozy, jaka została im przyznana, w poszanowaniu zasady niedyskryminacji. Niezbędne jest ustalenie daty końcowej dokonania jednorazowej opłaty przewidzianej w art. 9 ust. 3 wspomnianego rozporządzenia.
(12) Artykuł 2 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 318/2006 definiuje produkcję cukru kwotowego jako produkcję ilości cukru przypisaną do danego roku gospodarczego w ramach kwoty danego przedsiębiorstwa. W ust. 9 wspomnianego artykułu zdefiniowano pojęcie buraka cukrowego jako buraka przetwarzanego na cukier kwotowy. Niezbędne jest zatem ustanowienie przepisów w sprawie przyznania produkcji cukru do danego roku gospodarczego, przy jednoczesnym pozostawieniu państwom członkowskim marginesu elastyczności przewidzianego dla sytuacji specyficznych związanych z produkcją cukru z buraków jesiennych oraz produkcją cukru trzcinowego.
(13) W celu zapewnienia skutecznego zarządzania systemem kwotowym, określenia miesięcznego spożycia cukru oraz sporządzenia bilansu zaopatrzenia należy ustanowić przepisy w sprawie powiadomień przekazywanych z jednej strony pomiędzy zatwierdzonymi przedsiębiorstwami a państwami członkowskimi, a z drugiej strony między państwami członkowskimi a Komisją. Powiadomienia te powinny dotyczyć zapasów, wielkości produkcji i obszarów zasiewu.
(14) Artykuł 18 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 318/2006 przewiduje środki interwencji w postaci interwencyjnego skupu cukru. Wdrażanie wspólnotowych środków interwencyjnych wymaga, aby cukier był przejmowany przez agencje interwencyjne w określonym miejscu. Stosownie do tego przejmowany może być tylko cukier znajdujący się w miejscu składowania zatwierdzonym w chwili przedstawiania oferty.
(15) W celu umożliwienia dostępu do skupu interwencyjnego na obszarach, gdzie jest to szczególnie niezbędne z uwagi na znaczenie produkcji na tych obszarach, maksymalna ilość ustalona w art. 18 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 318/2006 powinna początkowo zostać rozdzielona między wszystkie produkujące państwa członkowskie w zależności od ich kwot produkcji cukru. Należy wprowadzić możliwość dostosowania tego podziału z jednej strony przed każdym nowym rokiem gospodarczym, uwzględniając zmiany wynikłe przy przyznaniu kwot państwom członkowskim, a z drugiej strony w trakcie każdego roku w celu dokonania ewentualnego przesunięcia niewykorzystanych kwot.
(16) W odniesieniu do warunków przyznawania i wycofywania zatwierdzenia miejsc składowania należy wziąć pod uwagę wymogi przechowywania cukru w dobrym stanie oraz jego łatwo dostępny odbiór, jak również zdolności wyładunkowe(17) Nie należy dopuszczać do interwencji cukru posiadającego właściwości, które będą stanowić przeszkodę w późniejszym jego zbywaniu i prawdopodobnie powodować utratę jego właściwości podczas składowania, oraz określić jego minimalną wymaganą jakość. Ponadto należy zapewnić, aby umowa składu, od której uzależnia się zakup cukru interwencyjnego, była zawarta między agencją interwencyjną a sprzedawcą.
(18) Aby ułatwić zarządzanie mechanizmami interwencji, cukier powinien być oferowany partiami; należy dlatego określić, co to jest partia, w szczególności ustalając wielkość partii.
(19) Agencja interwencyjna musi znać wszelkie fakty potrzebne do ustalenia, czy oferta odpowiada wszystkim wymaganym warunkom. W tym celu strona składająca ofertę musi przedstawić jej wszystkie niezbędne informacje.
(20) Rozporządzenie (WE) nr 318/2006 przewiduje w art. 18 ust. 2, że ceny skupu są dostosowywane, gdy jakość cukru odbiega od jakości standardowej. Należy zatem sporządzić tabele wzrostu i obniżek cen uwzględniające jakość oferowanego cukru i stosowane do cen skupu. Tabele i obniżki, jakie z nich wynikają, można ustalić na podstawie obiektywnych danych zwykle wykorzystywanych w transakcjach handlowych.
(21) Cukier będący w posiadaniu agencji interwencyjnych musi być sprzedawany między odbiorcami wspólnotowymi w sposób niedyskryminujący oraz na możliwie jak najlepszych warunkach ekonomicznych. Z zasady cele te mogą być osiągnięte przy wykorzystaniu systemu przetargów. Aby uniemożliwić zbyt cukru na niekorzystnych warunkach rynkowych, zaproszenia do składania ofert powinny być uzależnione od uzyskania uprzedniego zezwolenia. W pewnych okolicznościach preferowane jest zastosowanie innych procedur niż przetargi.
(22) Aby zapewnić, że wszystkie zainteresowane strony we Wspólnocie są równo traktowane, zaproszenia do składania ofert, wydane przez agencje interwencyjne, muszą odpowiadać jednolitym regułom. W związku z tym konieczne jest zapewnienie, że cukier jest rzeczywiście przekazany do zamierzonego wykorzystania.
(23) Kryteria stosowane do ustalania kategorii sprzedanego cukru białego oraz wydajności sprzedanego cukru surowego powinny być takie same jak kryteria stosowane, gdy cukier jest skupowany przez agencje interwencyjne. Równość traktowania wszystkich zainteresowanych stron może być zapewniona tylko przez wprowadzenie jednolitych i dokładnie określonych przepisów w celu dostosowania, w zależności od przypadku, ceny sprzedaży lub refundacji eksportowych, a także korygujących pozwoleń na wywóz, w przypadku gdy stwierdza się, że cukier ma inną jakość niż podana w zaproszeniu do składania ofert.
(24) Dla jasności należy uchylić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1261/2001 z dnia 27 czerwca 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1260/2001 w odniesieniu do umów na dostawy buraków oraz wzrostów i obniżek cen mających zastosowanie do ceny buraków 3 , rozporządzenie Komisji (WE) nr 1262/2001 z dnia 27 czerwca 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1260/2001 w odniesieniu do zakupu i sprzedaży cukru przez agencje interwencyjne 4 oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 314/2002 z dnia 20 lutego 2002 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu kwot w sektorze cukru 5 i zastąpić je nowym rozporządzeniem.
(25) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 58 z 28.2.2006, str. 1.
2 Motyw 1 zmieniony przez pkt 1 sprostowania z dnia 18 października 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.287.26).
3 Dz.U. L 178 z 30.6.2001, str. 46.
6 Art. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2008 r.
7 Art. 2 lit. c) zmieniona przez pkt 2 sprostowania z dnia 18 października 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.287.26).
8 Art. 3 ust. 2 lit. a) zmieniona przez art. 1 pkt 1 lit. a) ppkt i) rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2008 r.
9 Art. 3 ust. 2 lit. b) zmieniona przez art. 1 pkt 1 lit. a) ppkt i) rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2008 r.
10 Art. 3 ust. 2 lit. e) zmieniona przez art. 1 pkt 1 lit. a) ppkt ii) rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2008 r.
11 Art. 3 ust. 3 lit. d) zmieniona przez art. 1 pkt 1 lit. b) ppkt i) rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2008 r.
12 Art. 3 ust. 3 lit. e) zmieniona przez art. 1 pkt 1 lit. b) ppkt i) rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2008 r.
13 Art. 3 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2008 r.
14 Art. 3 ust. 6 dodany przez art. 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2008 r.
15 Art. 6 ust. 2 tiret drugie zmienione przez pkt 3 sprostowania z dnia 18 października 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.287.26).
16 Art. 6 ust. 3 zmieniony przez pkt 4 i 5 sprostowania z dnia 18 października 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.287.26).
17 Art. 6 ust. 3 lit. b):- zmieniona przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 551/2007 z dnia 22 maja 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.131.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 maja 2007 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2008 r.
18 Dz.U. L 89 z 28.3.2006, s. 11.
19 Dz.U. L 78 z 17.3.2007, s. 20.
20 Art. 7 ust. 1 lit. d) zmieniona przez pkt 6 sprostowania z dnia 18 października 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.287.26).
21 Art. 9 pkt 1 zmieniony przez pkt 7 sprostowania z dnia 18 października 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.287.26).
22 Art. 9 pkt 2 zmieniony przez pkt 7 sprostowania z dnia 18 października 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.287.26).
23 Art. 9 pkt 3 zmieniony przez pkt 7 sprostowania z dnia 18 października 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.287.26).
24 Art. 10 ust. 2 zmieniony przez pkt 8 sprostowania z dnia 18 października 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.287.26).
25 Art. 10 ust. 6 dodany przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2008 r.
26 Art. 12 skreślony przez art. 15 ust. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1185 z dnia 20 kwietnia 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.171.113) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2017 r. Przepis ten będzie nadal stosować się w odniesieniu do pozostałych powiadomień odnoszących się do systemu kwot cukru.
27 Art. 13 skreślony przez art. 15 ust. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1185 z dnia 20 kwietnia 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.171.113) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2017 r. Przepis ten będzie nadal stosować się w odniesieniu do pozostałych powiadomień odnoszących się do systemu kwot cukru.
28 Art. 14 skreślony przez art. 15 ust. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1185 z dnia 20 kwietnia 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.171.113) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2017 r. Przepis ten będzie nadal stosować się w odniesieniu do pozostałych powiadomień odnoszących się do systemu kwot cukru.
29 Art. 14a skreślony przez art. 15 ust. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1185 z dnia 20 kwietnia 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.171.113) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2017 r. Przepis ten będzie nadal stosować się w odniesieniu do pozostałych powiadomień odnoszących się do systemu kwot cukru.
30 Art. 15 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 551/2007 z dnia 22 maja 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.131.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 maja 2007 r.
31 Art. 15a skreślony przez art. 15 ust. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1185 z dnia 20 kwietnia 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.171.113) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2017 r. Przepis ten będzie nadal stosować się w odniesieniu do pozostałych powiadomień odnoszących się do systemu kwot cukru.
32 Art. 16a dodany przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2008 r.
33 Tytuł rozdziału V zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 551/2007z dnia 22 maja 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.131.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 maja 2007 r.
34 Art. 18 ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 551/2007 z dnia 22 maja 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.131.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 maja 2007 r.
35 Art. 19 ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 6 rozporządzenia nr 551/2007 z dnia 22 maja 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.131.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 maja 2007 r.
36 Art. 20 skreślony przez art. 15 ust. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1185 z dnia 20 kwietnia 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.171.113) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2017 r. Przepis ten będzie nadal stosować się w odniesieniu do pozostałych powiadomień odnoszących się do systemu kwot cukru.
37 Art. 20a dodany przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr 551/2007 z dnia 22 maja 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.131.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 maja 2007 r.
38 Art. 21 skreślony przez art. 15 ust. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1185 z dnia 20 kwietnia 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.171.113) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2017 r. Przepis ten będzie nadal stosować się w odniesieniu do pozostałych powiadomień odnoszących się do systemu kwot cukru.
39 Art. 22 skreślony przez art. 15 ust. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1185 z dnia 20 kwietnia 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.171.113) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2017 r. Przepis ten będzie nadal stosować się w odniesieniu do pozostałych powiadomień odnoszących się do systemu kwot cukru.
40 Art. 23 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 9 lit. a) rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2008 r.
41 Art. 23 ust. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 9 lit. b) rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2008 r.
42 Dz.U. L 288 z 9.11.1996, str. 6.
43 Rozdział VIa skreślony przez art. 40 rozporządzenia nr 826/2008 z dnia 20 sierpnia 2008 r. ustanawiającego wspólne zasady dotyczące przyznawania dopłat do prywatnego przechowywania niektórych produktów rolnych (Dz.U.UE.L.08.223.3) z dniem 28 sierpnia 2008 r. Jednakże rozdział ten stosuje się nadal do umów zawartych w roku 2008 na mocy skreślonego rozdziału.
44 Art. 58 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 994/2013 z dnia 16 października 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.276.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2014 r.
45 Dz.U. L 228 z 1.9.2009, s. 3.
46 Art. 59:- zmieniony przez art. 5 rozporządzenia nr 1059/2007 z dnia 14 września 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.242.3) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 18 września 2007 r.
- zmieniony przez art. 7 rozporządzenia nr 1060/2007 z dnia 14 września 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.242.8) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 18 września 2007 r.
- zmieniony przez art. 7 rozporządzenia nr 1476/2007 z dnia 13 grudnia 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.329.17) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 17 grudnia 2007 r.
- zmieniony przez art. 5 rozporządzenia nr 877/2008 z dnia 9 września 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.241.3) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 października 2008 r.
- zmieniony przez art. 7 rozporządzenia nr 878/2008 z dnia 9 września 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.241.8) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 października 2008 r.
- zmieniony przez art. 7 rozporządzenia nr 879/2008 z dnia 9 września 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.241.13) wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 października 2008 r.
47 Załącznik I zmieniony i według numeracji ustalonej przez art. 1 pkt 11 rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2008 r.
48 Załącznik II dodany przez art. 1 pkt 12 rozporządzenia nr 707/2008 z dnia 24 lipca 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.197.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2008 r.