Decyzja 2005/307/WE zatwierdzająca metodę klasyfikacji tusz wieprzowych na Łotwie

DECYZJA KOMISJI
z dnia 12 kwietnia 2005 r.
zatwierdzająca metodę klasyfikacji tusz wieprzowych na Łotwie

(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 1098)

(Jedynie tekst w języku łotewskim jest autentyczny)

(2005/307/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 16 kwietnia 2005 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych musi być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją statystycznego błędu przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych(2).

(2) Rząd Łotwy skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie jednej metody klasyfikacji tusz wieprzowych i przedłożył wyniki próbnego rozbioru dokonanego przed przystąpieniem, przedkładając drugą część protokołu przewidzianego w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

(3) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia tej metody klasyfikacji.

(4) Praktyka handlowa na Łotwie nie wymaga, by głowa, tylne kończyny i ogon były usunięte z tusz wieprzowych. Należy wziąć to pod uwagę w dostosowaniu wagi do standardowej prezentacji.

(5) Żadna modyfikacja przyrządu lub metody klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1 1

Niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych na Łotwie, zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84:

– metoda ręczna (ZP) oraz związane z nią metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 1 załącznika,

– przyrząd określany jako "Intrascope (Optical Probe)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 2 załącznika,

– przyrząd określany jako "PG 200 (Pork Grader)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 3 załącznika.

Metoda ręczna (ZP) może być stosowana wyłącznie w rzeźniach, w których tygodniowy ubój nie przekracza 200 świń.

Artykuł  2

Nie naruszając przepisów dotyczących standardowej prezentacji, o której mowa w art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84, głowę, kończyny tylne i ogon należy usunąć z tusz świńskich przed ich zważeniem i klasyfikacją. W celu ustalenia ceny dla tusz wieprzowych na porównywalnej podstawie, zarejestrowany ciężar ciepłej tuszy powiększa się o następujące wartości:

– 7,61 % - brakująca głowa;

– 1,61 % - brakujące kończyny tylne;

– 0,11 % - brakujący ogon.

Artykuł  3

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządu lub metod oceny.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Łotewskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 kwietnia 2005 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).

ZAŁĄCZNIK 2

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH NA ŁOTWIE

CZĘŚĆ 1

Metoda ręczna (ZP)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody ręcznej (ZP).

2. Ta metoda może zostać zastosowana przy użyciu liniału, którego wartości są oszacowane za pomocą równania regresji. Jego zastosowanie polega na pomiarze ręcznym grubości słoniny i grubości mięśnia na linii środkowej przepołowionej tuszy.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 61,689 - 0,658x1 + 0,109x2

gdzie:

ŷ = szacowana wartość procentowa chudego mięsa w tuszy,

x1 = grubość (w milimetrach) słoniny widocznej na linii środkowej przepołowionej tuszy, zmierzona w punkcie G - najcieńszym miejscu nad mięśniem lędźwiowym (glutaeus medius),

x2 = grubość (w milimetrach) mięśnia widocznego na linii środkowej przepołowionej tuszy, zmierzona w punkcie M - jako odległość między czaszkowym końcem mięśnia lędźwiowego (gluteus medius) i grzbietową krawędzią kanału kręgowego.

Niniejszy wzór obowiązuje w odniesieniu do tusz o masie pomiędzy 50 a 100 kilogramów.

CZĘŚĆ 2

Intrascope (Optical Probe)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako »Intrascope (Optical Probe)«, produkowanego przez przedsiębiorstwo SFK, Dania.

2. Przyrząd powinien być wyposażony w sześciokątną sondę w o maksymalnej szerokości 12 milimetrów (i 19 milimetrów przy ostrzu na szczycie sondy), zawierającą wziernik i źródło światła, przesuwany cylinder wyskalowany w milimetrach oraz o zakresie pomiarowym od 8 do 50 milimetrów.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,964 - 0,756x

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x = grubość (w milimetrach) słoniny grzbietowej, zmierzona na lewej połowie tuszy za ostatnim żebrem, w odległości 6 cm od linii środkowej tuszy.

Niniejszy wzór obowiązuje w odniesieniu do tusz o masie pomiędzy 50 a 100 kilogramów.

CZĘŚĆ 3

PG 200 (Pork Grader)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako »PG 200 (Pork Grader)«, produkowanego przez przedsiębiorstwo SFK, Dania.

2. Przyrząd ten jest 1) wyposażony w urządzenie do pomiaru ręcznego o zakresie pomiarowym pomiędzy 9 i 150 milimetrów; 2) podłączony do komputera zapisującego dane i obliczającego zawartość chudego mięsa w tuszy.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,938 - 0,928x1 + 0,013x2

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x1 = grubość (w milimetrach) słoniny grzbietowej, zmierzona na lewej połowie tuszy za ostatnim żebrem, w odległości 7 cm od linii środkowej tuszy,

x2 = grubość (w milimetrach) mięśnia, zmierzona na lewej połowie tuszy za ostatnim żebrem, w odległości 7 cm od linii środkowej tuszy.

Niniejszy wzór obowiązuje w odniesieniu do tusz o masie pomiędzy 50 a 100 kilogramów.

1 Art. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 2007/571/WE z dnia 21 sierpnia 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.218.10) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
2 Załącznik zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr 2007/571/WE z dnia 21 sierpnia 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.218.10) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024