(notyfikowana jako dokument C(2005) 2770)(Jedynie teksty w językach fińskim i szwedzkim są autentyczne)
(2005/580/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 29 lipca 2005 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dnia 24 stycznia 2003 r. firma Finnfeeds Finland Ltd skierowała wniosek do właściwych władz Finlandii o wprowadzenie do obrotu betainy jako nowej żywności lub nowego składnika żywności.
(2) Dnia 3 lipca 2003 r. właściwe władze Finlandii wydały sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wniosku.
(3) W sprawozdaniu dotyczącym wstępnej oceny właściwe władze Finlandii stwierdziły, że betaina może zostać wprowadzona do obrotu.
(4) Dnia 18 sierpnia 2003 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim Państwom Członkowskim.
(5) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzenia betainy do obrotu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził w swojej opinii w sprawie wniosku dotyczącego stosowania betainy jako nowej żywności w UE z dnia 22 lutego 2005 r.(2), że bezpieczeństwo betainy dla zamierzonego użycia przedstawionego przez wnioskodawcę nie zostało potwierdzone.
(7) Produkt nie powinien więc zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie, ponieważ nie udowodniono, że spełnia kryteria ustanowione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(8) Środki przewidziane niniejszą decyzją są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 25 lipca 2005 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Markos KYPRIANOU |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Opinia jest dostępna na stronie internetowej Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.