(notyfikowana jako dokument nr C(2003) 3984)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
2003/774/WE
(Dz.U.UE L z dnia 31 października 2003 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/WE z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa(1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem (WE) nr 806/2003(2), w szczególności jej Załącznik rozdział IV(IV) pkt 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzja Komisji 93/25/EWG z dnia 11 grudnia 1992 r. zatwierdzająca niektóre działania mające na celu powstrzymanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych u małży i ślimaków morskich(3) została w znacznym stopniu zmieniona(4). Dla jasności i ze względów racjonalnych wspomniana dyrektywa powinna zostać skodyfikowana.
(2) Małże i ślimaki morskie odławiane na obszarach określonych w rozdziale I pkt 1 lit. b) i c) Załącznika do dyrektywy Rady 91/492/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu żywych małży(5), ostatnio zmienionej rozporządzeniem (WE) nr 806/2003, stanowią potencjalne zagrożenie dla konsumentów w przypadku gdyby nie są poddawane odpowiedniej obróbce.
(3) Hiszpania, Zjednoczone Królestwo i Niderlandy wprowadziły działania mające na celu powstrzymanie rozwoju zarodków chorobotwórczych u małży i ślimaków morskich.
(4) Procesy te w odpowiedni sposób zabezpieczają zdrowotność produktów i dlatego nie ma potrzeby uprzedniego ich oczyszczania czy ponownego umieszczenia.
(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 30 października 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.
(2) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1.
(3) Dz.U. L 16 z 25.1.1993, str. 22.
(4) Patrz: załącznik II do niniejszej decyzji.
(5) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 1.
ZAŁĄCZNIKI