WSPÓLNY KOMITET EOG,uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, dostosowane Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej Porozumieniem, w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony na mocy decyzji Wspólnego Komitetu EOG nr 42/2003 z dnia 16 maja 2003 r.(1)
(2) Decyzję Komisji z dnia 23 października 2002 r. przyjmującą wykaz zatwierdzonych jednostek w państwach trzecich w odniesieniu do napromieniowania żywności(2) należy włączyć do Porozumienia.
(3) Dyrektywę Komisji 2002/79/WE z dnia 2 października 2002 r. zmieniającą załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(3) należy włączyć do Porozumienia.
(4) Dyrektywę Komisji 2002/82/WE z dnia 15 października 2002 r. zmieniającą dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(4) należy włączyć do Porozumienia,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 czerwca 2003 r.
|
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG |
|
P. WESTERLUND |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 193 z 31.7.2003, str. 8.
(2) Dz.U. L 287 z 25.10.2002, str. 40.
(3) Dz.U. L 291 z 28.10.2002, str. 1.
(4) Dz.U. L 292 z 28.10.2002, str. 1.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.