KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 453/2002(2), w szczególności jego art. 6b ust. 3 i art. 6c ust. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 449/2001 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w zakresie systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1426/2002(4), ustanawia daty lat gospodarczych.
(2) Kryteria ustanowienia ceny minimalnej oraz pomocy produkcyjnej są ustanowione odpowiednio w art. 6b i 6c rozporządzenia (WE) nr 2201/96.
(3) Przetwory, dla których należy ustalić pomoc i cenę minimalną, są wymienione w art. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 464/1999 z dnia 3 marca 1999 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w zakresie uzgodnień dotyczących pomocy dla suszonych śliwek(5), a cechy, jakie muszą mieć te przetwory, zostały ustanowione w art. 2 tego rozporządzenia. Dlatego powinna zostać ustanowiona cena minimalna oraz pomoc produkcyjna na rok gospodarczy 2003/2004.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 19 sierpnia 2003 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.
(2) Dz.U. L 72 z 14.3.2002, str. 9.
(3) Dz.U. L 64 z 6.3.2001, str. 16.
(4) Dz.U. L 206 z 3.8.2002, str. 4.
(5) Dz.U. L 56 z 4.3.1999, str. 8.