Rozporządzenie 2396/2001 ustanawiające normę handlową w odniesieniu do porów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2396/2001
z dnia 7 grudnia 2001 r.
ustanawiające normę handlową w odniesieniu do porów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 911/2001(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z załącznikiem I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96 normy w odniesieniu do porów zostały przyjęte na mocy rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1076/89(3), zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 888/97(4).

(2) W celu zachowania przejrzystości na rynku światowym należy wziąć pod uwagę normę w odniesieniu do porów zalecaną przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (EKG/ONZ). Ponadto wskazane jest przyznanie większej tolerancji dla klasy I porów wczesnych. Dlatego też niezbędne jest uchylenie rozporządzenia (EWG) nr 1076/89 i zastąpienie go nowym rozporządzeniem ustanawiającym normy uwzględniające ten stan faktyczny.

(3) Stosowanie tych norm powinno doprowadzić do usunięcia z rynku produktów o niezadowalającej jakości, podniesienia jakości produkcji do poziomu wymagań konsumentów oraz ułatwienia handlu opartego na uczciwej konkurencji, a tym samym pomóc w poprawie rentowności.

(4) Normy stosowane są na wszystkich etapach obrotu. Na pewien stopień pogorszenia jakości produktów mogą mieć wpływ takie czynniki, jak transport na duże odległości, składowanie ponad określony czas oraz różne procesy, którym są poddawane produkty ze swojej natury wrażliwe na zmiany biologiczne i łatwo się psujące. Tego rodzaju pogorszenie jakości należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu od chwili jego wysyłki.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Norma handlowa dla porów objętych kodem CN 0703 90 00 określona jest w Załączniku.

Normę tę stosuje się na wszystkich etapach obrotu, zgodnie z warunkami ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 2200/96.

Jednakże na etapach, które następują po wysyłce, produkty mogą, w porównaniu z wymaganiami normy, wykazywać nieznaczne obniżenie świeżości i jędrności oraz nieznaczne pogorszenie spowodowane ich rozwojem i tendencją do szybkiego psucia się.

Artykuł  2

Rozporządzenie (EWG) nr 1076/89 traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 marca 2002 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 grudnia 2001 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 129 z 11.5.2001, str. 3.

(3) Dz.U. L 114 z 27.4.1989, str. 14.

(4) Dz.U. L 126 z 17.5.1997, str. 11.

ZAŁĄCZNIK 1

NORMA DLA PORÓW

I. DEFINICJA PRODUKTU

Niniejszą normę stosuje się w odniesieniu do porów odmian (kultywarów) uprawianych z Allium porrum L., które są dostarczane do konsumenta świeże, z wyłączeniem porów przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego.

II. PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI

Celem normy jest określenie wymogów jakości dla porów, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem przepisów szczególnych dla każdej klasy oraz dopuszczalnej tolerancji, pory muszą być:

– całe (jednakże tego wymagania nie stosuje się do korzeni i końcówek liści, które mogą być obcięte),

– w dobrym stanie; wyłączając produkt zaczynający gnić lub psuć się w taki sposób, że nie nadaje się do spożycia,

– czyste, praktycznie nie zawierać widocznych ciał obcych; jednakże korzenie mogą mieć przylegającą do nich ziemię,

– mieć świeży wygląd, po usunięciu zgniłych i uschniętych liści,

– praktycznie wolne od szkodników,

– praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,

– niewytwarzające nasion,

– wolne od nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, to znaczy odpowiednio "osuszone", jeśli zostały umyte,

– wolne od obcego zapachu i/lub smaku.

Ucinając liście, należy robić to starannie.

Stadium rozwoju oraz stan porów muszą być takie, aby umożliwiały:

– wytrzymanie transportu i przeładunku, oraz

– dotarcie w zadowalającym stanie do miejsca przeznaczenia.

B. Klasyfikacja

Pory klasyfikuje się do dwóch klas określonych poniżej:

i) Klasa I

Pory tej klasy muszą być dobrej jakości. Muszą być charakterystyczne dla odmiany lub rodzaju handlowego.

Biała lub zielonkawobiała część pora musi stanowić co najmniej jedną trzecią całkowitej długości lub połowę części osłoniętej. Jednakże we wczesnych porach(1) biała lub zielonkawobiała część pora musi stanowić co najmniej jedną czwartą całkowitej długości lub jedną trzecią części osłoniętej.

Dopuszcza się jednak następujące nieznaczne wady, pod warunkiem że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktów, ich jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu:

– nieznaczne wady powierzchniowe,

– lekkie uszkodzenia liści spowodowane przez przylżeńce na liściach, ale nie w innych miejscach,

– nieznaczne pozostałości ziemi na trzonie.

ii) Klasa II

Klasa ta obejmuje pory, które nie kwalifikują się do włączenia do klasy I, ale spełniają minimalne wymagania wymienione powyżej.

Biała lub zielonkawobiała część porów musi stanowić co najmniej jedną czwartą całkowitej długości lub jedną trzecią części osłoniętej.

Można dopuścić następujące nieznaczne wady, pod warunkiem że pory zachowują swoje zasadnicze cechy charakterystyczne co do jakości i trwałości oraz prezentacji:

– delikatnie kwitnąca łodyga, pod warunkiem że obejmuje tylko osłoniętą część,

– lekkie obtłuczenia, uszkodzenia spowodowane przez przylżeńce i nieznaczne ślady rdzy na liściach, ale nie w innych miejscach,

– nieznaczne wady zabarwienia,

– pozostałości ziemi na trzonie.

III. PRZEPISY DOTYCZĄCE WIELKOŚCI

Wielkość jest określana za pomocą średnicy zmierzonej w prawych kątach wzdłuż osi powyżej wypukłości szyjki.

Ustala się minimalną średnicę na 8 mm dla porów wczesnych i 10 mm dla pozostałych porów.

W klasie I średnica największego pora w tej samej wiązce lub opakowaniu nie może być większa niż dwukrotna średnica najmniejszego pora.

IV. PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI

Tolerancje w odniesieniu do jakości i wielkości dopuszczalne są w każdym opakowaniu, lub każdej wiązce porów oferowanych bez opakowania, dla produktów niespełniających wymogów wskazanej klasy.

A. Tolerancje dotyczące jakości

i) Klasa I

Dla wczesnych porów 10 % liczby lub wagowo porów posiadających delikatnie kwitnącą łodygę obejmującą część osłoniętą oraz 10 % porów niespełniających wymagań tej klasy z innych powodów, ale spełniających wymagania klasy II lub, wyjątkowo, mieszczących się w przedziale tolerancji tej klasy.

Dla pozostałych porów 10 % liczby lub wagowo porów niespełniających wymagań klasy, ale spełniających wymagania klasy II lub, wyjątkowo, mieszczących się w przedziale tolerancji tej klasy.

ii) Klasa II

10 % liczby lub wagowo porów niespełniających ani wymagań tej klasy, ani minimalnych wymagań, z wyjątkiem produktów dotkniętych gniciem, wyraźnym obtłuczeniem lub uszkodzonych w każdy inny sposób powodujący, iż są one niezdatne do spożycia.

B. Tolerancje dotyczące wielkości lub wagi

Dla wszystkich klas: 10 % liczby lub wagowo porów niespełniających wymagań minimalnej średnicy oraz, w przypadku klasy I porów, wymagania jednorodności.

V. PRZEPISY DOTYCZĄCE WYGLĄDU

A. Jednorodność

Zawartość każdego opakowania, lub każdej wiązki w tym samym opakowaniu, musi być jednorodna i zawierać jedynie pory tego samego pochodzenia, odmiany lub rodzaju handlowego, jakości i wielkości (jeżeli dla tego kryterium obowiązuje jednorodność), oraz o wyraźnie tym samym stopniu rozwoju i zabarwienia.

Widoczna część zawartości opakowania lub wiązki musi być reprezentatywna dla całej zawartości.

Bez naruszania dotychczasowych przepisów w tym zakresie produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane, w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży o wadze netto równej trzem kilogramom lub mniejszej, z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw na warunkach przewidzianych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(2).

B. Opakowanie

Pory muszą być pakowane w taki sposób, aby produkt był odpowiednio chroniony.

Materiały użyte wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, która pozwala na uniknięcie spowodowania jakiegokolwiek uszkodzenia zewnętrznego lub wewnętrznego produktu. Dopuszcza się stosowanie materiałów, w szczególności papieru lub pieczątek ze specyfikacją handlową, pod warunkiem że nadruki lub etykiety zostały wykonane przy użyciu nietoksycznego tuszu lub kleju.

Opakowania lub wiązki produktu bez opakowania muszą być wolne od wszelkich ciał obcych.

Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.

C. Prezentacja

Pory mogą być prezentowane w następujący sposób:

– ułożone równo w opakowaniu,

– w wiązkach, niezależnie od tego, czy w opakowaniu, czy bez opakowania.

Wiązki w każdym opakowaniu powinny być praktycznie jednolite.

VI. PRZEPISY DOTYCZĄCE OZNAKOWANIA

Każde opakowanie lub każda wiązka oferowana luzem musi mieć następujące literowe dane szczegółowe umieszczone na tej samej stronie, tylko dla produktu znajdującego się w opakowaniu, czytelnie i nieusuwalnie oznaczone, oraz widoczne z zewnątrz.

A. Identyfikacja

Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającegoWzmiankę tę można zastąpić:

– dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia "Podmiot pakujący i/lub wysyłający" (lub odpowiednich skrótów);

– dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia "Pakowane dla:" lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.

B. Rodzaj produktu

– "Pory", jeżeli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz,

– "Wczesne pory", gdzie jest to właściwe.

C. Pochodzenie produktu

– Kraj pochodzenia oraz, fakultatywnie, krajową, regionalną lub lokalną nazwę miejsca.

D. Specyfikacje handlowe

– Klasa,

– Liczba wiązek (dla porów pakowanych w wiązkach lub oferowanych w opakowaniu).

E. Oznakowanie kontroli urzędowej (fakultatywnie)

W przypadku porów transportowanych luzem lub ładowanych bezpośrednio na środki transportu szczegóły określone w ust. VI są zamieszczane w dokumencie towarzyszącym towarom lub wykazane na kwicie umieszczonym w widocznym miejscu w środkach transportu.

Na opakowaniach zbiorczych nie muszą być umieszczone szczegóły wymienione w pierwszym akapicie, jeżeli opakowania te zawierają opakowania detaliczne, wyraźnie widoczne z zewnątrz, a na każdym z opakowań detalicznych umieszczone są te szczegóły. Na opakowaniach takich nie mogą być umieszczone żadne wskazówki wprowadzające w błąd. Jeżeli opakowania te umieszczone są na paletach, szczegóły te podaje się na informacji umieszczonej w oczywistym miejscu na co najmniej dwóch stronach palety.

______

(1) Bezpośrednio wysiane w rowkach, pory nieprzesadzane, zbierane od późnej zimy do wczesnego lata.

(2) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.

1 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.

- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024