Rozporządzenie 2287/2000 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 3846/87, ustanawiające nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych, i rozporządzenie (WE) nr 174/1999, ustanawiające specjalne szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 804/68 w zakresie pozwoleń na wywóz i refundacji wywozowych do mleka i przetworów mlecznych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2287/2000
z dnia 13 października 2000 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 3846/87, ustanawiające nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych, i rozporządzenie (WE) nr 174/1999, ustanawiające specjalne szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 804/68 w zakresie pozwoleń na wywóz i refundacji wywozowych do mleka i przetworów mlecznych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1670/2000(2), w szczególności jego art. 31 ust. 14,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3846/87(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1000/2000(4), ustanawia na podstawie Nomenklatury Scalonej nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych.

(2) Nomenklatura do celów refundacji określa obecnie jedynie minimalną zawartość tłuszczu. Z uwagi na przyjęcie przez Komisję ds. Codex Alimentarius na posiedzeniu w dniach od 28 czerwca do 3 lipca 1999 r. minimalnej zawartości białka w odniesieniu do niektórych przetworów mlecznych, która ma być powszechnie uznawana i stosowana w obrocie międzynarodowym, nomenklatura powinna zostać zmieniona poprzez wprowadzenie do niej zapisu dotyczącego tej samej minimalnej zawartości białka i maksymalnej zawartości wody w odniesieniu do danych produktów.

(3) Dla uproszczenia powinny zostać usunięte kody odnoszące się do produktów nieobjętych już refundacjami lub do produktów, co do których od lipca 1995 r. nie wpłynęły wnioski o wydanie pozwoleń. Ponadto refundacja przyznawana w odniesieniu do odtłuszczonego mleka w proszku, będącego składnikiem niektórych mieszanek paszowych, powinna zostać zniesiona (a odnośne kody usunięte), gdyż te produkty uprawnione są do pomocy w przypadku, gdy w ich skład wchodzi odtłuszczone mleko w proszku.

(4) Załącznik II do rozporządzenia Komisji (WE) nr 174/1999(5), ostatnio zmieniony rozporządzeniem (WE) nr 1961/2000(6), określa grupy produktów, w przypadku których, pod pewnymi warunkami, przyznaje się refundację w odniesieniu do produktu różniącego się od produktu, odnośnie do którego refundacja ustalona była z góry. Załącznik powinien zostać dostosowany zgodnie z proponowanymi zmianami.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W sektorze 9 załącznika I do rozporządzenia (EWG) nr 3846/87 wprowadza się następujące zmiany:

1) informacja odnosząca się do kodów CN od 0401 do 0405 otrzymuje brzmienie podane w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;

2) skreśla się informację odnoszącą się do kodu CN 2309;

3) przypis 8 otrzymuje brzmienie:

"(8) W przypadku gdy w produktach objętych tym kodem zawartość białka mleka (zawartość azotu x 6,38) w suchej masie beztłuszczowej mleka jest niższa niż 34 %, żadna refundacja nie jest należna. W przypadku, gdy w produktach w proszku objętych tym kodem zawartość wody w masie produktu jest wyższa niż 5 %, żadna refundacja nie jest należna.";

4) skreśla się przypisy 2 i 9.

Artykuł  2

Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 174/1999 zastępuje się załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 października 2000 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48.

(2) Dz.U. L 193 z 29.7.2000, str. 10.

(3) Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1.

(4) Dz.U. L 114 z 13.5.2000, str. 10.

(5) Dz.U. L 20 z 27.1.1999, str. 8.

(6) Dz.U. L 234 z 16.9.2000, str. 10.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"9. Mleko i przetwory mleczne
Kod CN Wyszczególnienie Kod produktu
0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone i niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego(15):
0401 10 - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1 %:
0401 10 10 - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów 0401 10 10 9000
0401 10 90 - - Pozostałe 0401 10 90 9000
0401 20 - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 1 %, ale nieprzekra-czającej 6 %:

- - Nieprzekraczającej 3 %:

0401 20 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2 litrów:
- - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5 % 0401 20 11 9100
- - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 1,5 % 0401 20 11 9500
0401 20 19 - - - Pozostałe:
- - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5 % 0401 20 19 9100
- - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 1,5 % - - Przekraczającej 3 %: 0401 20 19 9500
0401 20 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2 litrów
0401 20 99 - - - Pozostałe
0401 30 - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 6 %: - - Nieprzekraczającej 21 %:
0401 30 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2 litrów:

- - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - Przekraczającej 10 %, ale nieprzekraczającej 17 % 0401 30 11 9400
- - - - - Przekraczającej 17 % 0401 30 11 9700
0401 30 19 - - - Pozostałe:
- - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 17 % - - Przekraczającej 21 %, ale nieprzekraczającej 45 %: 0401 30 19 9700
0401 30 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2 litrów:

- - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - Nieprzekraczającej 35 % 0401 30 31 9100
- - - - - Przekraczającej 35 %, ale nieprzekraczającej 39 % 0401 30 31 9400
- - - - - Przekraczającej 39 % 0401 30 31 9700
0401 30 39 - - - Pozostałe:

- - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - Nieprzekraczającej 35 % 0401 30 39 9100
- - - - - Przekraczającej 35 %, ale nieprzekraczającej 39 % 0401 30 39 9400
- - - - - Przekraczającej 39 % - - Przekraczającej 45 %: 0401 30 39 9700
0401 30 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2 litrów:

- - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - Nieprzekraczającej 68 % 0401 30 91 9100
- - - - - Przekraczającej 68 % 0401 30 91 9500
0401 30 99 - - - Pozostałe:

- - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - Nieprzekraczającej 68 % 0401 30 99 9100
- - - - - Przekraczającej 68 % 0401 30 99 9500
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego(8):
ex 0402 10 - W proszku, w granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5 %(11):

- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego(13):

0402 10 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 2,5 kg 0402 10 11 9000
0402 10 19 - - - Pozostałe - - Pozostałe(14): 0402 10 19 9000
0402 10 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2,5 kg 0402 10 91 9000
0402 10 99 - - - Pozostałe

- W proszku, w granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5 %(11):

0402 10 99 9000
ex 0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego(13): - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27 %:
0402 21 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2,5 kg:

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - - Nieprzekraczającej 11 % 0402 21 11 9200
- - - - - - Przekraczającej 11 %, ale nieprzekraczającej 17 % 0402 21 11 9300
- - - - - - Przekraczającej 17 %, ale nieprzekraczającej 25 % 0402 21 11 9500
- - - - - - Przekraczającej 25 % - - - - Pozostałe 0402 21 11 9900
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 11 % 0402 21 17 9000
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 11 %, ale nieprzekraczającej 27 %:
- - - - - - Nieprzekraczającej 17 % 0402 21 19 9300
- - - - - - Przekraczającej 17 %, ale nieprzekraczającej 25 % 0402 21 19 9500
- - - - - - Przekraczającej 25 %

- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27 %:

0402 21 19 9900
0402 21 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2,5 kg:

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - - Nieprzekraczającej 28 % 0402 21 91 9100
- - - - - - Przekraczającej 28 %, ale nieprzekraczającej 29 % 0402 21 91 9200
- - - - - - Przekraczającej 29 %, ale nieprzekraczającej 45 % 0402 21 91 9350
- - - - - - Przekraczającej 45 % 0402 21 91 9500
0402 21 99 - - - - Pozostałe:

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - - Nieprzekraczającej 28 % 0402 21 99 9100
- - - - - - Przekraczającej 28 %, ale nieprzekraczającej 29 % 0402 21 99 9200
- - - - - - Przekraczającej 29 %, ale nieprzekraczającej 41 % 0402 21 99 9300
- - - - - - Przekraczającej 41 %, ale nieprzekraczającej 45 % 0402 21 99 9400
- - - - - - Przekraczającej 45 %, ale nieprzekraczającej 59 % 0402 21 99 9500
- - - - - - Przekraczającej 59 %, ale nieprzekraczającej 69 % 0402 21 99 9600
- - - - - - Przekraczającej 69 %, ale nieprzekraczającej 79 % 0402 21 99 9700
- - - - - - Przekraczającej 79 % 0402 21 99 9900
ex 0402 29 - - Pozostałe(14):

- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27 %:

- - - - Pozostałe:

0402 29 15 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2,5 kg:

- - - - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - - - Nieprzekraczającej 11 % 0402 29 15 9200
- - - - - - - Przekraczającej 11 %, ale nieprzekraczającej 17 % 0402 29 15 9300
- - - - - - - Przekraczającej 17 %, ale nieprzekraczającej 25 % 0402 29 15 9500
- - - - - - - Przekraczającej 25 % 0402 29 15 9900
0402 29 19 - - - - - Pozostałe:

- - - - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - - - Przekraczającej 11 %, ale nieprzekraczającej 17 % 0402 29 19 9300
- - - - - - - Przekraczającej 17 %, ale nieprzekraczającej 25 % 0402 29 19 9500
- - - - - - - Przekraczającej 25 %

- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27 %:

0402 29 19 9900
0402 29 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2,5 kg 0402 29 91 9000
0402 29 99 - - - - Pozostałe:

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - - Nieprzekraczającej 41 % 0402 29 99 9100
- - - - - - Przekraczającej 41 % - Pozostałe: 0402 29 99 9500
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego(13):

- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 8 %:

- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2,5 kg:

- - - - - O zawartości suchej masy beztłuszczowej mleka 15 % lub więcej i zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 7,4 % 0402 91 11 9370
0402 91 19 - - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości suchej masy beztłuszczowej mleka 15 % lub więcej i zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 7,4 %

- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 8 %, ale nieprzekra-czającej 10 %:

0402 91 19 9370
0402 91 31 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2,5 kg:
- - - - - O zawartości suchej masy beztłuszczowej mleka 15 % lub więcej 0402 91 31 9300
0402 91 39 - - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości suchej masy beztłuszczowej mleka 15 % lub więcej - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 45 % 0402 91 39 9300
0402 91 99 - - - - Pozostałe: 0402 91 99 9000
0402 99 - - Pozostałe(14):

- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 9,5 %:

0402 99 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2,5 kg:
- - - - - O zawartości sacharozy w masie 40 % lub więcej, zawartości suchej masy beztłuszczowej mleka 15 % lub więcej i o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 6,9 % 0402 99 11 9350
0402 99 19 - - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości sacharozy w masie 40 % lub więcej, zawartości suchej masy beztłuszczowej mleka 15 % lub więcej i o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 6,9 %

- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 9,5 %, ale nieprze-kraczającej 45 %

0402 99 19 9350
0402 99 31 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 2,5 kg:

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie, nieprzekraczającej 21 %:

- - - - - - O zawartości sacharozy w masie 40 % lub więcej i o zawartości suchej masy beztłuszczowej mleka w masie 15 % lub więcej 0402 99 31 9150
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 21 %, ale nieprzekraczającej 39 % 0402 99 31 9300
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 39 % 0402 99 31 9500
0402 99 39 - - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 21 %, o

zawartości sacharozy w masie 40 % lub więcej oraz o zawartości suchej masy beztłuszczowej mleka w masie 15 % lub więcej

0402 99 39 9150
ex 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego lub aromatycznego albo zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
ex 0403 90 - Pozostałe:

- - Niearomatyzowane i niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao:

- - - - W proszku, w granulkach lub w innej stałej postaci(8)(12):

- - - - - Niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie(1):

0403 90 11 - - - - - Nieprzekraczającej 1,5 % 0403 90 11 9000
0403 90 13 - - - - - Przekraczającej 1,5 %, ale nieprzekraczającej 27 %: 0403 90 13 9200
- - - - - - Nieprzekraczającej 11 % 0403 90 13 9300
- - - - - - Przekraczającej 11 %, ale nieprzekraczającej 17 % 0403 90 13 9500
- - - - - - Przekraczającej 17 %, ale nieprzekraczającej 25 % 0403 90 13 9900
- - - - - - Przekraczającej 25 % 0403 90 19 9000
0403 90 19 - - - - - Przekraczającej 27 %

- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie(4):

0403 90 33 - - - - - Przekraczającej 1,5 %, ale nieprzekraczającej 27 %:
- - - - - - Przekraczającej 11 %, ale nieprzekraczającej 25 % 0403 90 33 9400
- - - - - - Przekraczającej 25 %

- - - Pozostałe:

- - - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie(1):

0403 90 33 9900
0403 90 51 - - - - - Nieprzekraczającej 3 %:
- - - - - - Nieprzekraczającej 1,5 % 0403 90 51 9100
0403 90 59 - - - - - Przekraczającej 6 %:
- - - - - - Przekraczającej 17 %, ale nieprzekraczającej 21 % 0403 90 59 9170
- - - - - - Przekraczającej 21 %, ale nieprzekraczającej 35 % 0403 90 59 9310
- - - - - - Przekraczającej 35 %, ale nieprzekraczającej 39 % 0403 90 59 9340
- - - - - - Przekraczającej 39 %, ale nieprzekraczającej 45 % - - - - - - Przekraczającej 45 % 0403 90 59 9510
ex 0404 Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego, produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione i niewłączone:
0404 90 - Pozostałe

- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie(1):

0404 90 21 - - - Nieprzekraczającej 1,5 %:

- - - - W proszku lub w granulkach, o zawartości wody nieprzekra-czającej 5 % i o zawartości białka mleka w suchej masie beztłuszczowej mleka:

- - - - 29 % lub więcej, ale mniej niż 34 % 0404 90 21 9120
- - - - - 34 % lub więcej 0404 90 21 9160
0404 90 23 - - - Przekraczającej 1,5 %, ale nieprzekraczającej 27 %(8): - - - - W proszku lub w granulkach: - - - - - O zawartości tłuszczu w masie:
- - - - - - Nieprzekraczającej 11 % 0404 90 23 9120
- - - - - - Przekraczającej 11 %, ale nieprzekraczającej 17 % 0404 90 23 9130
- - - - - - Przekraczającej 17 %, ale nieprzekraczającej 25 % 0404 90 23 9140
- - - - - - Przekraczającej 25 % 0404 90 23 9150
ex 0404 90 29 - - - Przekraczającej 27 %(8):
- - - - W proszku lub w granulkach, o zawartości tłuszczu w masie:
- - - - - Nieprzekraczającej 28 % 0404 90 29 9110
- - - - - Przekraczającej 28 %, ale nieprzekraczającej 29 % 0404 90 29 9115
- - - - - Przekraczającej 29 %, ale nieprzekraczającej 45 % 0404 90 29 9125
- - - - - Przekraczającej 45 %

-- - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie(4)(8):

0404 90 29 9140
0404 90 81 - - - Nieprzekraczającej 1,5 %:
- - - - W proszku lub w granulkach 0404 90 81 9100
ex 0404 90 83 - - - Przekraczającej 1,5 %, ale nieprzekraczającej 27 %:
- - - - W proszku lub w granulkach:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie:
- - - - - - Nieprzekraczającej 11 % 0404 90 83 9110
- - - - - - Przekraczającej 11 %, ale nieprzekraczającej 17 % 0404 90 83 9130
- - - - - - Przekraczającej 17 %, ale nieprzekraczającej 25 % 0404 90 83 9150
- - - - - - Przekraczającej 25 %

- - - - Inne niż w proszku lub w granulkach:

0404 90 83 9170
- - - - - O zawartości sacharozy w masie 40 % lub więcej i o zawartości suchej masy beztłuszczowej mleka w masie nie mniej niż 15 % i o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 6,9 % 0404 90 83 9936
ex 0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka, produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85 %:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 1 kg:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie:
- - - - - - 80 % lub więcej, ale mniej niż 82 % 0405 10 11 9500
- - - - - - 82 % lub więcej 0405 10 11 9700
0405 10 19 - - - - Pozostałe:

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - - 80 % lub więcej, ale mniej niż 82 % 0405 10 19 9500
- - - - - - 82 % lub więcej 0405 10 19 9700
0405 10 30 - - - Masło odtwarzane:
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 1 kg:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie:
- - - - - - 80 % lub więcej, ale mniej niż 82 % 0405 10 30 9100
- - - - - - 82 % lub więcej 0405 10 30 9300
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie:
- - - - - - 82 % lub więcej 0405 10 30 9700
0405 10 50 - - - Masło z serwatki:

- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekra-czającej 1 kg:

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie:

- - - - - - 82 % lub więcej 0405 10 50 9300
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie:
- - - - - - 80 % lub więcej, ale mniej niż 82 % 0405 10 50 9500
- - - - - - 82 % lub więcej 0405 10 50 9700
0405 10 90 - - Pozostałe 0405 10 90 9000
ex 0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 90 - - O zawartości tłuszczu w masie 75 % i więcej, ale mniej niż 80 % - - - O zawartości tłuszczu w masie:
- - - - Więcej niż 75 %, ale mniej niż 78 % 0405 20 90 9500
- - - - 78 % lub więcej 0405 20 90 9700
0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3 % lub więcej i o zawartości wody
w masie nieprzekraczającej 0,5 % 0405 90 10 9000
0405 90 90 - - Pozostałe 0405 90 90 9000"

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK II

Grupy produktów określone w art. 4 ust. 3

Numer grupy Kod przetworów mlecznych (nomenklatura do celów refundacji wywozowych)
1 0401 10 10 9000
0401 20 11 9100
0401 20 11 9500
0401 20 91 9000
0401 30 11 9400
0401 30 11 9700
0401 30 31 9100
0401 30 31 9400
0401 30 31 9700
0401 30 91 9100
0401 30 91 9500
2 0401 10 90 9000
0401 20 19 9100
0401 20 19 9500
0401 20 99 9000
0401 30 19 9700
0401 30 39 9100
0401 30 39 9400
0401 30 39 9700
0401 30 99 9100
0401 30 99 9500
3 0402 21 11 9200
0402 21 11 9300
0402 21 11 9500
0402 21 11 9900
0402 21 91 9100
0402 21 91 9200
0402 21 91 9350
0402 21 91 9500
4 0402 21 17 9000
0402 21 19 9300
0402 21 19 9500
0402 21 19 9900
0402 21 99 9100
0402 21 99 9200
0402 21 99 9300
0402 21 99 9400
0402 21 99 9500
0402 21 99 9600
0402 21 99 9700
0402 21 99 9900
5 0402 29 15 9200
0402 29 15 9300
0402 29 15 9500
0402 29 15 9900
0402 29 91 9000
6 0402 29 19 9300
0402 29 19 9500
0402 29 19 9900
0402 29 99 9100
0402 29 99 9500
8 0402 91 11 9370
0402 91 31 9300
0402 91 51 9000
10 0402 91 19 9370
0402 91 39 9300
0402 91 59 9000
0402 91 99 9000
11 0402 99 31 9300
0402 99 31 9500
12 0402 99 11 9350
0402 99 31 9150
0402 99 31 9300
0402 99 31 9500
0402 99 91 9000
14 0402 99 19 9350
0402 99 39 9150
0402 99 39 9300
0402 99 39 9500
0402 99 99 9000
17 0403 90 11 9000
0403 90 13 9200
0403 90 13 9300
0403 90 13 9500
0403 90 13 9900
0403 90 19 9000
18 0403 90 33 9400
0403 90 33 9900
19 0403 90 51 9100
0403 90 59 9170
0403 90 59 9310
0403 90 59 9340
0403 90 59 9370
0403 90 59 9510
21 0404 90 21 9120
0404 90 21 9160
0404 90 23 9120
0404 90 23 9130
0404 90 23 9140
0404 90 23 9150
22 0404 90 81 9100
0404 90 83 9110
0404 90 83 9130
0404 90 83 9150
0404 90 83 9170
23 0405 10 11 9500
0405 10 11 9700
0405 10 19 9500
0405 10 19 9700
0405 10 30 9100
0405 10 30 9300
0405 10 30 9700
0405 10 50 9300
0405 10 50 9500
0405 10 50 9700
0405 10 90 9000
0405 20 90 9500
0405 20 90 9700
0405 90 10 9000
0405 90 90 9000"

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2000.260.22

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2287/2000 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 3846/87, ustanawiające nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych, i rozporządzenie (WE) nr 174/1999, ustanawiające specjalne szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 804/68 w zakresie pozwoleń na wywóz i refundacji wywozowych do mleka i przetworów mlecznych
Data aktu: 13/10/2000
Data ogłoszenia: 14/10/2000
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 21/10/2000