KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 331/2000(2), w szczególności jego art. 13 tiret drugie,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Istnieje potrzeba rozszerzenia w załączniku I do rozporządzenia (EWG) 2092/91, możliwości użycia mikroorganizmów do celów aktywizacji kompostu, także w odniesieniu objęcia używania takich organizmów w celu poprawienia ogólnego stanu gleby i dostępności składników odżywczych w glebie lub uprawach. Niezbędne jest również wyłączenie genetycznie zmodyfikowanych mikroorganizmów z takiego użycia oraz wprowadzenie przepisów dotyczących użycia obornika pochodzącego od zwierząt gospodarskich, zgodnie z przepisami tego dotyczącymi w części B sekcja 7 tego Załącznika.
(2) Zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 7 ust. 4 rozporządzenia (EWG) 2092/91, niektóre Państwa Członkowskie przedłożyły informacje w związku z włączeniem, niektórych produktów z załącznika II, lub w związku ze zmianą niektórych przepisów tego Załącznika.
(3) Zmiany załącznika II dotyczą produktów, które znajdowały się w powszechnym użyciu przed przyjęciem rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 zgodnie z kodeksami praktyki w sprawie rolnictwa ekologicznego przestrzeganymi we Wspólnocie oraz z tego względu są zgodne z przepisami art. 7 ust. 1 lit. a) tego rozporządzenia. Zmiany w odniesieniu do niektórych z tych produktów mają charakter pilny w związku z nadchodzącym sezonem rolniczym.
(4) Okazało się, że "gliceryna", "ditlenek krzemu" oraz "izopropanol" mają zasadnicze znaczenie dla przygotowywania niektórych środków spożywczych. Z tego względu, produkty te mogą być włączone do załącznika VI, biorąc pod uwagę wymagania art. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 207/93(3), zmienionego rozporządzeniem 345/97(4) określającym treść załącznika VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91.
(5) Niezbędne jest wyjaśnienie w ramach "Zasad ogólnych" załącznika VI, że wędzenie jest akceptowane w ekologicznej produkcji środków spożywczych.
(6) Niezbędne jest wprowadzenie przepisów załącznika VI, w odniesieniu do genetycznie zmodyfikowanych organizmów i produktów otrzymywanych z tych organizmów, zgodnie z ogólnym zakazem przyjętym w ramach rozporządzenia Rady (WE) nr 1804/1999(5).
(7) Właściwe jest wprowadzenie drobnych zmian o charakterze technicznym lub redakcyjnym w odniesieniu do niektórych produktów. Niezbędne jest również wprowadzenie niektórych zmian redakcyjnych, w celu uwzględnienia zmian rozporządzenia (WE) nr 1804/99.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu określonego w art. 14 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 19 maja 2000 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, str. 1
(2) Dz.U. L 48 z 19.2.2000, str. 1
(3) Dz.U. L 25 z 2.2.1993, str. 5.
(4) Dz.U. L 58 z 27.2.1997, str. 8
(5) Dz.U. L 222 z 24.8.1999, str. 1.