Dyrektywa 2000/24/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni

DYREKTYWA KOMISJI 2000/24/WE
z dnia 28 kwietnia 2000 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 97/41/WE(2), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 1999/71/WE(4), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz na ich powierzchni(5), ostatnio zmienioną dyrektywą 1999/71/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(6), ostatnio zmienioną dyrektywą 1999/71/WE, w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw, najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów w celu uzyskania skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, aby ilości pozostałości były możliwie jak najmniejsze z praktycznego i z toksykologicznego punktu widzenia, w szczególności z uwagi na ochronę środowiska przy przewidywanym poziomie spożycia. W przypadku środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości odzwierciedlają spożycie zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, wobec których stosowano pestycydy powodując obecność pozostałości w zwierzętach i produktach pochodzenia zwierzęcego, a także mając na uwadze bezpośrednie skutki stosowania leków weterynaryjnych, gdzie sytuacja tego wymaga.

(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości należy ustanowić na niższym poziomie oznaczania analitycznego, gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni lub, gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania lub, gdy stosowanie, które zostało dozwolone przez Państwa Członkowskie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi lub, gdy stosowanie w państwach trzecich, powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(3) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów powinny być poddawane kontroli. Poziomy mogą zostać zmienione biorąc pod uwagę nowe informacje i dane.

(4) Aramit, barban, chlorobenzylat, chlorofenson, chloroksuron, chlorobenzyd, 1,1-dichloro-2,2-bis (4-etylo-fenylo) etan i dialat przestają być już dozwolone do stosowania we Wspólnocie lub nie są już stosowne na poziomie wspólnotowym. Pozostałości aramitu i chlorofensonu zostały usunięte z załącznika II do dyrektywy 76/895/EWG na mocy dyrektywy Rady 82/528/EWG(7), lecz od tego czasu nie zostały dodane do załączników do dyrektywy: 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG. Pozostałości chlorobenzydu i 1,1-dichloro-2,2-bis (4-etylo-fenylo) etanu zostały usunięte z załącznika II do dyrektywy 76/895/EWG na mocy dyrektywy Rady 93/58/EWG(8), lecz od tego czasu nie zostały dodane do załączników do dyrektywy: 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG. Konieczne jest dodanie wszystkich tych pozostałości do załączników dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, aby umożliwić właściwy nadzór i kontrolę ich stosowania i ochronę konsumenta.

(5) W odniesieniu do chlorobufamu i metoksychloru istnieje w dalszym ciągu ograniczenie zezwoleń we Wspólnocie. Dozwolone stosowanie tych substancji nie spowoduje powstania wykrywalnych pozostałości w żywności. Najwyższe dopuszczalne poziomy dla tych pozostałości zostały ustalone w załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG.

(6) W celu ustanowienia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów dla barbanu, chlorobufamu, chlorobenzylatu, chloroksuronu, dialatu i metoksychloru na poziomie wspólnotowym, niezbędne jest przeniesienie przepisów z dyrektywy 76/895/EWG do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG. Niektóre z tych przepisów powinny zostać zmienione w świetle postępu naukowo - technicznego oraz zmian w stosowaniu i zezwoleniach na poziomach krajowym i wspólnotowym.

(7) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości we Wspólnocie oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są ustalane i oceniane według następujących podobnych procedur. Z wyjątkiem chlorobenzylatu, Kodeks nie ustanawia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla substancji czynnych objętych niniejszą dyrektywą. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla chlorobenzylatu, ustalone przez Kodeks, zostały wycofane(9). Zezwolenia na środki ochrony roślin w państwach trzecich mogą wymagać stosowania większej ilości pestycydów lub krótszych okresów karencji niż te, które są dozwolone we Wspólnocie i wskutek tego mogą wymagać wyższych poziomów pozostałości. Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu partnerzy handlowi we Wspólnocie byli konsultowani w zakresie poziomów ustanowionych w niniejszej dyrektywie i ich uwagi odnośnie do tych poziomów zostały wzięte pod uwagę oraz dyskutowane przez Stały Komitet ds. Zdrowia Roślin. Możliwość ustalenia tolerancji w przywozie w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla określonych kombinacji pestycydów i upraw będzie zbadana przez Wspólnotę Europejską w oparciu o dostarczone dane.

(8) Najwyższe dopuszczalne pozostałości ustanowione w niniejszej dyrektywie powinny być poddawane kontroli w ramach ponownej oceny substancji czynnych, przewidzianej w programie pracy ustanowionym w art. 8 ust. 2 dyrektywy Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(10), ostatnio zmienionej dyrektywą Komisji 1999/80/WE(11).

(9) Na podstawie informacji zawartych w Kodeksie Żywnościowym, najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości dla kartapu w herbacie został w prawodawstwie Wspólnoty ustalony na poziomie 20 mg/kg. Dwudzieste dziewiąte posiedzenie Komitetu ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego zaleciło wycofanie wszystkich najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla substancji czynnych(12).

(10) Brak jasności w opisie kodów CN w załącznikach I i II do dyrektywy 86/363/EWG doprowadził do problemów w klasyfikacji próbek do celów procedury notyfikacyjnej na mocy art. 7 dyrektywy 86/363/EWG.

(11) DDT nie jest dozwolony do stosowania jako środek ochrony roślin we Wspólnocie. Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości dla DDT w jajach ptasich i żółtkach jaj w wysokości 0,1 mg/kg został ustalony w prawodawstwie Wspólnoty przez dyrektywę Rady 93/57/EWG(13), w razie pojawienia się pozostałości DDT w jajach, spowodowanego zanieczyszczeniem środowiska pozostałościami. Dane z kontroli DDT w jajach w Państwach Członkowskich Wspólnoty i w Norwegii wskazują, że ten najwyższy dopuszczalny poziom może zostać zmniejszony.

(12) Niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) Skreśla się pozycje dotyczące chlorobenzylatu, chloroksuronu i metoksychloru.

2) Wyrazy "barban, chloroprofam, chlorobufam" zastępuje się wyrazem "chloroprofam".

3) Wyrazy "dialat, trialat" zastępuje się wyrazem "trialat".

Artykuł  2

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:

W załączniku II część A dodaje się pozostałości pestycydów w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów

Najwyższy dopuszczalny poziom(mg/kg)

Barban

0,05(*)

Chlorobenzylat

0,02(*)

Chlorobufam

0,05(*)

Chlorobenzyd

0,01(*)

Chloroksuron

0,05(*)

Aramit

0,01(*)

Chlorofenson

0,01(*)

Metoksychlor

0,01(*)

1,1-dichloro-2,2-bis (4-etylo-fenylo-) etan

0,01(*)

Dialat

0,05(*)

(*) Oznacza niższy poziom oznaczenia analitycznego.

Artykuł  3

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) W załączniku II część A dodaje się pozostałości pestycydów w brzmieniu:

Najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg)

Pozostałości pestycydów

W tłuszczu zawartym w mięsie, przetworach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I w ramach kodów CN 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602(1)(4)

W odniesieniu do mleka krowiego i pełnego mleka wymienionego w załączniku I w ramach kodu CN 0401; w odniesieniu do innych środków spożywczych w ramach kodów CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z(2)(4)

W świeżych jajach w skorupkach, w jajach ptasich i żółtkach jaj wymienionych w załączniku I w ramach kodów CN 0407 00 i 0408(3)(4)

Aramit

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Chlorofenson

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

Chloroksuron

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

Chlorobenzyd

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

Metoksychlor

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

1,1-dichloro-2,2-bis (4-etylo-fenylo-) etan

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Barban

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

Chlorobenzylat

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

(*) Oznacza niższy poziom oznaczenia analitycznego.

(1) W przypadku środków spożywczych z zawartością tłuszczu 10 % lub mniej

w masie, pozostałość dotyczy całkowitej masy środka spożywczego bez

kości. W takich przypadkach, najwyższy dopuszczalny poziom jest jedną

dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, lecz nie może

być niższy niż 0,01 mg/kg.

(2) Podczas określania pozostałości w mleku krowim i pełnym mleku, powinna

być wzięta za podstawę zawartość tłuszczu 4 % w masie. Dla surowego

mleka oraz pełnego mleka innego gatunku zwierząt, pozostałości są

wyrażone na podstawie tłuszczu. Dla innych środków spożywczych

wymienionych w załączniku I w ramach pozycji nr 0401, 0402, 0405 00

i 0406:

- z zawartością tłuszczu mniej niż 2 % w masie, najwyższy dopuszczalny

poziom jest o połowę niższy od wyznaczonego dla surowego mleka i

mleka pełnego,

- z zawartością tłuszczu 2 % i więcej, najwyższy dopuszczalny poziom

jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach, najwyższy

dopuszczalny poziom jest 25 razy wyższy od ustalonego dla surowego

mleka i mleka pełnego.

(3) Dla jaj i produktów jajczarskich z zawartością tłuszczu wyższą niż

10 %, najwyższy dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu.

W takim przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest 10 razy wyższy od

wyznaczonego dla świeżych jaj.

(4) Przypisy 1 2 i 3 nie są stosowane w przypadkach, gdzie wskazany jest

niższy poziom analitycznego oznaczania.

2) W załączniku II część B dodaje się pozostałości pestycydów w brzmieniu:

Najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg)

Pozostałości pestycydów

W mięsie, włącznie z tłuszczem, w przetworach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I w ramach kodów CN 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602

W odniesieniu do mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w ramach kodów CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406

W świeżych jajach w skorupkach, jajach ptasich i żółtkach jaj wymienionych w załączniku I w ramach kodów CN 0407 00 i 0408

Chlorobufam

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

Dialat

0,2(*)

0,2(*)

0,2(*)

(*) Oznacza niższy poziom oznaczenia analitycznego.

3) W załączniku I tekst w kolumnie "Wyszczególnienie", który odpowiada kodowi CN ex 0208 zastępuje się tekstem "Inne mięsa i podroby jadalne z gołębi domowych, królików domowych i dziczyzny, świeże, chłodzone lub mrożone".

4) W załączniku II, w tabelach części A i B, w kolumnie "mięso" tekst "ex 0201" zastępuje się tekstem "0201".

5) W załączniku II, w tabeli części A, w kolumnie dotyczącej jaj ptasich i żółtek jaj wartość 0,1 mg/kg dla DDT zastępuje się wartością 0,05 mg/kg.

Artykuł  4

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) W załączniku II dodaje się następujące pozostałości pestycydów:

Grupy i przykłady

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)

poszczególnych produktów, do których mają zastosowanie najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Metoksychlor

Barban

Aramit

Chlorofenson

Chlorobenzylat

Chlorobufam

Chloroksuron

Chlorobenzyd

Dialat

1,1-dichloro 2,2- bis (4- etylofenylo-) etan

1. Owoce, świeże,

suszone lub

niegotowane,

zakonserwowane

poprzez mrożenie,

bez dodatku cukru;

orzechy

0,01(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,01(*)

I) OWOCE CYTRUSOWE

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki

(w tym

klementynki i

inne mieszańce)

Pomarańcze

Pomele

Pozostałe

II) ORZECHY

(łuskane lub

niełuskane)

Migdały

Orzechy

brazylijskie

Orzechy

nerkowca

Kasztany

jadalne

Orzechy

kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy

makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki

sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Pozostałe

III) OWOCE ZIARNKOWE

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Pozostałe

IV) OWOCE PESTKOWE

Morele

Wiśnie

Brzoskwinie

(w tym

nektaryny i

podobne

mieszańce)

Śliwki

Pozostałe

V) OWOCE JAGODOWE

I DROBNE OWOCE

a) Winogrona

deserowe i

do produkcji

wina

Winogrona

deserowe

Winogrona

do

produkcji

wina

b) Truskawki

(z wyjątkiem

dzikich)

c) Maliny i

jeżyny (z

wyjątkiem

dzikich)

Jeżyny

Jeżyny

popielice

Owoce

mieszańców

malin z

jeżynami

Maliny

Pozostałe

d) Pozostałe

drobne owoce

i owoce

jagodowe

(z wyjątkiem

dzikich)

Borówka

czarna

(owoce z

gatunku

Vaccinium

myrtillus)

Żurawiny

Porzeczki

(czerwone,

czarne i

białe)

Agrest

Pozostałe

e) Dzikie owoce

jagodowe i

dzikie owoce

VI) RÓŻNE

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki

Owoce

męczennicy

Ananasy

Granaty

Pozostałe

2. Warzywa, świeże lub

niegotowane, mrożone

lub suszone

0,01(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,01(*)

I) WARZYWA

KORZENIOWE I

BULWIASTE

Burak

Marchew

Seler

Chrzan

Karczoch

jerozolimski

Pasternak

Korzeń

pietruszki

Rzodkiewki

Salsefia

Słodkie

ziemniaki

Brukiew

Rzepa

Pochrzyn

Pozostałe

II) WARZYWA

CEBULOWE

Czosnek

Cebula

Cebula szalotka

Cebula dymka

Pozostałe

III) WARZYWA OWOCOWE

a) Psiankowate

Pomidory

Papryka

Papryka

chili

Oberżyny

Pozostałe

b) Dyniowate -

o jadalnej

skórce

Ogórki

Korniszony

Cukinie

Pozostałe

c) Dyniowate -

o

niejadalnej

skórce

Melony

Dynie

Arbuzy

Pozostałe

d) Kukurydza

słodka

IV) WARZYWA

KAPUSTNE

a) Kwiatostano

we

Brokuły

Kalafiory

Pozostałe

b) Głowiaste

Kapusta

brukselska

Kapusta

głowiasta

Pozostałe

c) Liściaste

Kapusta

pekińska

Jarmuż

Pozostałe

d) Kalarepa

V) WARZYWA

LIŚCIASTE I

ŚWIEŻE ZIOŁA

a) Sałata i

podobne

Rzeżucha

Roszponka

jadalna

Sałata

Skarolia

(endywia

szeroko

listna)

Pozostałe

b) Szpinak i

podobne

Szpinak

Boćwina

Pozostałe

c) Rukiew wodna

d) Cykoria

e) Zioła

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka

Seler

liściasty

Pozostałe

VI) WARZYWA

STRĄCZKOWE

(świeże)

Fasola (ze

strąkami)

Fasola (bez

strąków)

Groch (ze

strąkami)

Groch (bez

strąków)

Pozostałe

VII) WARZYWA

ŁODYGOWE

(świeże)

Szparagi

Karczochy

hiszpańskie

Seler zwyczajny

Koper włoski

Karczochy

kuliste

Por

Rabarbar

Pozostałe

VIII) GRZYBY

a) Grzyby

hodowlane

b) Grzyby dziko

rosnące

3. Rośliny strączkowe

0,01(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,01(*)

Fasolka

Soczewica

Groch

Pozostałe

4. Nasiona roślin

oleistych

0,01(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,01(*)

Siemię lniane

Orzeszki ziemne

Ziarna maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Nasiona rzepaku

Ziarna soi

Ziarna gorczycy

Nasiona bawełny

Pozostałe

5. Ziemniaki

0,01(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,01(*)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki

konsumpcyjne

6. Herbata (liście i

łodygi suszone,

sfermentowane lub w

inny sposób

przetwarzane,

Camellia sinensis)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

7. Chmiel (suszony),

włącznie z

granulatem chmielu i

nieskoncentrowanym

proszkiem

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

(*) Oznacza niższy poziom oznaczania analitycznego.

2) W tekście w języku niemieckim, w załącznikach I i II, w grupie "2.5a) Salat u.ä." wyraz "Kopfsalat" zastępuje się wyrazem "Salat".

3) W tekście w języku niderlandzkim, w załącznikach I i II, w grupie "2.5a) Sla en dergelijke" wyraz "Kropla/ijsbergsla" zastępuje się wyrazem "Sla".

4) W załączniku II, najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości dla kartapu w herbacie (liście i łodygi suszone, sfermentowane lub w inny sposób przetwarzane, Camellia sinensis) zostaje ustalony na 0,1(*) mg/kg (gdzie (*) oznacza, że ten poziom jest na niższym poziomie oznaczania analitycznego).

Artykuł  5
1.
Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
2.
Państwa Członkowskie przyjmą i opublikują przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy do dnia 31 grudnia 2000 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.
3.
Państwa Członkowskie stosują te przepisy od dnia 1 stycznia 2001 r.
4.
W przypadku przyjęcia przez Państwa Członkowskie tych przepisów, zawierają one odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.
Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 kwietnia 2000 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26.

(2) Dz.U. L 184 z 12.7.1997, str. 33.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(4) Dz.U. L 194 z 27.7.1999, str. 36.

(5) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(6) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(7) Dz.U. L 234 z 9.8.1982, str. 1.

(8) Dz.U. L 211 z 23.8.1993, str. 6.

(9) ALINORM 93/24A.

(10) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.

(11) Dz.U. L 210 z 10.8.1999, str. 13.

(12) ALINORM 97/24A załącznik II.

(13) Dz.U. L 211 z 23.8.1993, str. 1.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2000.107.28

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2000/24/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni
Data aktu: 28/04/2000
Data ogłoszenia: 04/05/2000
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 04/05/2000