KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1581/96(2), w szczególności jego art. 2 i 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (WE) nr 2543/95(3) z dnia 30 października 1995 r. ustanawia specjalne szczegółowe zasady stosowania systemu pozwoleń na wywóz oliwy z oliwek; w świetle zdobytych doświadczeń w pierwszym roku stosowania, produkty, na które musi być przedstawione pozwolenie na wywóz powinny być dokładniej określone;
pozwolenia na wywóz, o które wystąpiono mogą być wystawiane jedynie po upłynięciu okresu umożliwiającego Komisji podjęcie, w odpowiednim przypadku, szczególnych środków na podstawie informacji dotyczących wniosków przekazanych przez Państwa Członkowskie; jeżeli te informacje są niekompletne lub nieprawdziwe, Komisja nie ma możliwości podjęcia takich środków; w konsekwencji, w celu zapewnienia właściwego zarządzania systemem, wydawane pozwolenia powinny być ograniczone do ilości objętych poprawnie przekazanymi wnioskami;
w celu dokładnego monitorowania refundacji odnoszących się do wydanych pozwoleń na wywóz, informacje, które mają być przekazywane przez Państwa Członkowskie, odnoszące się do wycofanych pozwoleń i niewykorzystanych ilości powinny być uzupełnione o dane dotyczące stawki refundacji;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 5 listopada 1996 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 206 z 16.8.1996, str. 11.
(3) Dz.U. L 260 z 31.10.1995, str. 33.