KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1906/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3204/93(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1538/91(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2390/95(4), ustanawia szczegółowe zasady wykonania norm handlowych w sektorze mięsa drobiowego,
przepisy w sprawie kontroli zawartości wody w mrożonych i głęboko mrożonych kurczakach powinny zostać dostosowane do częstotliwości kontroli przeprowadzanych przez właściwe władze lub w ramach odpowiedzialności właściwych władz oraz przejęcia, w niektórych przypadkach, kosztów przez przemysł; wyniki takich kontroli powinny być dostępne dla krajowych laboratoriów referencyjnych i laboratoriów referencyjnych Wspólnoty w celu dalszej oceny oraz powinny być zbadane przez Komitet Zarządzający;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 2 lutego 1996 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 1.
(2) Dz.U. L 289 z 24.11.1993, str. 3.
(3) Dz.U. L 143 z 7.6.1991, str. 11.
(4) Dz.U. L 244 z 12.10.1995, str. 60.