Rozporządzenie 992/95 otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 992/95
z dnia 10 kwietnia 1995 r.
otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 113,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

Wspólnota zawarła Umowę w formie wymiany listów, w szczególności z Norwegią, zatwierdzone decyzją 86/557/EWG 1 ;

powyższa Umowa zostało zmienione i uzupełnione Porozumieniem o Europejskim Obszarze Gospodarczym oraz Umową dwustronną w formie wymiany listów z Norwegią zatwierdzoną decyzją 93/737/WE 2 ;

w ramach powyższego Porozumienia Wspólnota zobowiązała się, pod pewnymi warunkami, do ustanowienia każdego roku kontyngentów taryfowych Wspólnoty z obniżoną lub zerową stawką celną na pewną ilość produktów rolnych i rybołówstwa pochodzących z tego kraju; należy stosownie do tego ustanawiać kontyngenty celne, wyszczególniając tam gdzie to jest konieczne, wszelkie ustanowione warunki uprawnienia; do celów uproszczenia powinny zostać ustalone przepisy upoważniające Komisję do nadawania mocy obowiązującej, po otrzymaniu opinii Komitetu Kodeksu Celnego, niezbędnym zmianom i technicznym adaptacjom niniejszego rozporządzenia, wynikającym ze zmian Nomenklatury Scalonej i kodów Taric, a także dostosowywaniu wielkości, okresu i stawki kontyngentowej wynikającej z decyzji Rady;

kontyngenty taryfowe przewidziane w omawianych umowach odnoszą się do nieograniczonego okresu, i dlatego w celu skuteczności i uproszczenia w stosowaniu odnośnych środków, wydaje się być wskazane ustalenie, że stosowanie niniejszego rozporządzenia będzie oparte na zasadzie wieloletniości;

wszyscy importerzy ze Wspólnoty powinni mieć zapewniony równy i ciągły dostęp do wyżej wymienionych kontyngentów a stawka celna ustanowiona dla kontyngentów powinna być stosowana konsekwentnie do wszystkich przywozów omawianego produktu do wszystkich Państw Członkowskich do czasu wyczerpania się kontyngentów podczas całego okresu ważności powyższych umów w formie wymiany listów;

Wspólnota podejmuje decyzję o ustanowieniu kontyngentów taryfowych, realizując swoje zobowiązania międzynarodowe; dla zapewnienia skuteczności wspólnego zarządzania tymi kontyngentami, nie ma uzasadnionej przeszkody dla upoważnienia Państw Członkowskich do czerpania z kontyngentów ilościowych niezbędnych wielkości odpowiadających aktualnym przywozom; ta metoda zarządzania wymaga ścisłej współpracy między Państwami Członkowskimi i Komisją, która musi w szczególności być w stanie kontrolować szybkość z którą kontyngenty są wyczerpywane i odpowiednio informować o tym Państwa Członkowskie,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1 3
1. 
Produkty pochodzące z Norwegii wymienione w załączniku podlegają zwolnieniu z należności celnych przy wprowadzaniu do swobodnego obrotu w granicach kontyngentów taryfowych w okresach ich obowiązywania i zgodnie z przepisami określonymi w niniejszym rozporządzeniu.
2.  4
 (skreślony).
3.  5
 Protokół 3 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii dotyczący definicji pojęcia "produkty pochodzące" oraz metod współpracy administracyjnej, zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu UE-Norwegia nr 1/2016 6  stosuje się do kontyngentów taryfowych określonych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.
3a. 
Reguły pochodzenia określone w załączniku IV do porozumienia w formie wymiany listów z dnia 2 maja 1992 r. między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii dotyczącego niektórych uzgodnień w zakresie rolnictwa 7  ("porozumienie z 1992 r.") stosuje się do kontyngentów taryfowych określonych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

W związku z tym, że na mocy decyzji Wspólnego Komitetu EOG nr 71/2015 8  zmieniono Protokół 4 do Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym 9 , do przedmiotowych kontyngentów taryfowych stosuje się jednak załącznik II do tego protokołu zamiast dodatku do porozumienia z 1992 r.

4. 
Korzystanie z kontyngentów taryfowych o numerach porządkowych 09.0710 i 09.0712 nie przysługuje w odniesieniu do towarów zgłaszanych do dopuszczenia do swobodnego obrotu w okresie od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca. Korzystanie z kontyngentu taryfowego o numerze porządkowym 09.0714 nie przysługuje w odniesieniu do towarów objętych kodem CN 0304 99 23 zgłaszanych do dopuszczenia do swobodnego obrotu w okresie od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca.
Artykuł  2 10

Kontyngentów taryfowych o numerach porządkowych 09.0745 oraz 09.0758 wymienionych w załączniku I nie stosuje się w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 2008 r.

Artykuł  2a 11

(skreślony)

Artykuł  3 12

Kontyngentami taryfowymi ustanowionymi niniejszym rozporządzeniem zarządza się zgodnie z art. 49-54 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/2447 13 .

Artykuł  4

Każde Państwo Członkowskie zagwarantuje importerom produktów, o których mowa, równy i ciągły dostęp do kontyngentów tak długo jak pozwala na to bilans odpowiedniego kontyngentu ilościowego.

Artykuł  5
1. 
Przepisy konieczne w celu zastosowania niniejszego rozporządzenia:
a)
zmiany i techniczne adaptacje, tak dalece jak to jest konieczne, wynikające ze zmian nomenklatury scalonej i kodów celnych; oraz
b)
niezbędne dostosowania ilości, okresów i stawki celnej wynikające z decyzji przyjętych przez Radę;

zostają przyjęte zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 6 ust. 2.

2. 
Przepisy przyjęte zgodnie z ust. 1 nie upoważniają Komisji do:
przenoszenia preferencyjnych ilości z jednego okresu obowiązywania kontyngentu do innego,
zmieniania harmonogramów czasowych ustanowionych w umowach,
przekazywania ilości z jednego kontyngentu do innego,
przyznawania i zarządzania kontyngentami wynikającymi z nowych umów.
Artykuł  6
1. 
Komisja jest wspomagana przez Komitet Kodeksu Celnego powołany w art. 247 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92 14 .
2. 
Przedstawiciel Komisji przedłoży Komitetowi projekt środków, które należy podjąć. Komitet dostarczy swoją opinię na temat tego projektu w określonym czasie, który przewodniczący może ustanowić w zależności od pilności sprawy. Opinia powinna być wydana przez większość ustanowioną w art. 148 ust. 2 Traktatu w przypadku decyzji, które Rada jest zobowiązana podjąć na wniosek Komisji. Głosy przedstawicieli Państw Członkowskich w komitecie powinny być ważone w sposób określony w tym artykule. Przewodniczący nie bierze udziału w głosowaniu.

Komisja podejmuje środki, które obowiązują niezwłocznie. Jeżeli jednak te środki nie są zgodne z opinią Komitetu, Komisja powinna niezwłocznie powiadomić o nich Radę. W takim wypadku:

Komisja odroczy stosowanie podjętych środków o trzy miesiące od daty takiego powiadomienia,
Rada, działając na zasadzie kwalifikowanej większości może podjąć inną decyzję w okresie, określonym w tiret poprzednie.
3. 
Komitet może badać każdą kwestię dotyczącą stosowania tego rozporządzenia, która jest wniesiona przez przewodniczącego albo z jego własnej inicjatywy lub na prośbę Państwa Członkowskiego.
Artykuł  7

Państwa Członkowskie i Komisja ściśle współpracują w celu zapewnienia, aby niniejsze rozporządzenie było przestrzegane.

Artykuł  8

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuję się od dnia 1 stycznia 1995 r. dla całego okresu ważności umów w formie wymiany listów z Norwegią, zatwierdzonych odpowiednio decyzjami 86/557/EWG i 93/737/WE.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 10 kwietnia 1995 r.
W imieniu Rady
A. JUPPÉ
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK  I  15

Niezależnie od reguł interpretacji Nomenklatury scalonej treść opisu produktów należy rozumieć jedynie jako wskazówkę, a system preferencyjny jest ustalany, w kontekście niniejszego załącznika, przez zakres kodów CN w ich brzmieniu w chwili przyjęcia niniejszego rozporządzenia. Gdy wskazane są kody ex CN, system preferencyjny należy określić poprzez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiedniego opisu.

Nr porządkowy Kod CN Podpodział TARIC Opis produktów Okres obowiązywania kontyngentu Wielkość kontyngentu

(waga netto w tonach,

o ile nie wskazano inaczej)

Stawka celna

w ramach

kontyngentu (%)

09.0701 ex 1504 20 10

ex 1504 30 10

90

99

Oleje i tłuszcze oraz ich frakcje ze zwierząt morskich, inne niż olej z wieloryba i olej ze spermy, w opakowaniach o pojemności netto powyżej 1 kg Od 1.1 do 31.12 1 000 8,5
09.0702 0303 19 00

ex 0303 99 00

35 Pozostałe zamrożone łososiowate, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.9.2016 do 30.4.2017

Od 1.5.2017 do 30.4.2018

Od 1.5.2018 do 30.4.2019

Od 1.5.2019 do 30.4.2020

Od 1.5.2020 do 30.4.2021

2 000

3 000

3 000

3 000

3 000

0
09.0703 ex 0305 51 90

ex 0305 53 10

10

20

90

Suszony, solony, ale niewędzony dorsz, z wyłączeniem dorsza z gatunku Gadus macrocephalus

Suszone, solone, ale niewędzone ryby z gatunku Boreogadus saida

Od 1.4 do 31.12 13 250 0
09.0710 0303 51 00

ex 0303 99 00

75 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu (1) Od 1.9.2016 do 30.4.2017

Od 1.5.2017 do 30.4.2018

Od 1.5.2018 do 30.4.2019

Od 1.5.2019 do 30.4.2020

Od 1.5.2020 do 30.4.2021

26 500

39 750

39 750

39 750

39 750

0
09.0711 Ryby przetworzone lub zakonserwowane: Od 1.1 do 31.12 400 3
ex 1604 13 90 91

92

sardynela, brisling lub szprot, z wyłączeniem surowych filetów, jedynie pokrytych bułką tartą lub panierką, nawet podsmażonych w oleju, głęboko zamrożonych
99
1604 17 00 węgorze
1604 18 00 płetwy rekina
1604 19 92 dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
ex 1604 19 93 90 czarniak (Pollachius virens), z wyłączeniem czarniaka wędzonego
1604 19 94 morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
1604 19 95 mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius)
1604 19 97 pozostałe
ex 1604 20 90
30 pozostałe przetworzone lub zakonserwowane ryby, z
35 wyłączeniem śledzia, makreli i zakonserwowanego wędzonego czarniaka
50
60
90
ex 1604 20 90 40 Przetworzone lub zakonserwowane makrele (Scomber australasicus) 10
09.0712 0303 54 10 40 Makrele z gatunku Scomber scombrus lub Scomber japonicus, zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.9.2016 do 30.4.2017 25 000 0
ex 0303 99 00 Od 1.5.2017 do 30.4.2018

Od 1.5.2018 do 30.4.2019

Od 1.5.2019 do 30.4.2020

Od 1.5.2020 do 30.4.2021

37 500

37 500

37 500

37 500

09.0713 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: Od 1.9.2016 do 30.4.2017 2 200 0
0303 55 30 ostrobok chilijski (Trachurus murphyi) Od 1.5.2017 do 30.4.2018 3 300
ex 0303 55 90 90 pozostałe ryby z rodzaju Trachurus spp., z wyłączeniem Trachurus trachurus, Trachurus murphyi i ostroboka z gatunku Caranx trachurus Od 1.5.2018 do 30.4.2019 3 300
0303 56 00 rachica (Rachycentron canadum) Od 1.5.2019 do 30.4.2020 3 300
0303 59 90

0303 69 90

pozostałe ryby Od 1.5.2020 do 30.4.2021 3 300
0303 89 90
0303 82 00

0303 89 55

rajowate (Rajidae)

dorada (sparus złotogłowy) (Sparus aurata)

ex 0303 99 00 85
09.0714 0304 86 00 Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone Od 1.9.2016 do 30.4.2017 Od 1.5.2017 do 30.4.2018 Od 1.5.2018 do 30.4.2019 Od 1.5.2019 do 30.4.2020 Od 1.5.2020 do 30.4.2021 55 600 0
ex 0304 99 23 10 Płaty śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone (2) 83 400
20

30

83 400

83 400

83 400

09.0715 0302 11 Pstrągi i trocie (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus Od 1.1 do 31.12 500 0
ex 0302 99 00 11

19

clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
0303 14 Pstrągi i trocie (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
ex 0303 99 00 30
09.0716 0302 13 00 30

40

Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, On-corhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, On-corhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.1 do 31.12 6 100 0
0302 14 00
ex 0302 99 00
09.0717 10 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: Od 1.1 do 31.12 580 0
0303 11 00 nerka (łosoś nerka) (Oncorhynchus nerka)
ex 0303 99 00
0303 12 00 pozostałe łososie pacyficzne (Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus)
ex 0303 99 00 15
ex 0303 13 00 10 łosoś atlantycki (Salmo salar)
ex 0303 99 00 20
09.0718 0304 41 00 Świeże, schłodzone lub zamrożone filety z łososia pacyficznego (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, On-corhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łososia atlantyckiego (Salmo salar) i głowacicy (Hucho hucho) Od 1.1 do 31.12 610 0
0304 81 00
09.0719 0302 19 00 45 Pozostałe łososiowate, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.1 do 31.12 670 0
ex 0302 99 00
0303 19 00 Pozostałe łososiowate, zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
09.0720 0302 59 40 Molwy (Molva spp.), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.1 do 31.12 370 0
09.0721 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: Od 1.1 do 31.12 250 0
0302 22 00 gładzica (Pleuronectes platessa)
ex 0302 99 00 79
0302 23 00 sola (Solea spp.)
0302 24 00 turbot i skarp (Psetta maxima)
0302 29 smuklice (Lepidorhombus spp.) i pozostałe płastugi
0302 45 ostroboki (Trachurus spp.)
0302 46 00 rachica (Rachycentron canadum)
0302 47 00 włócznik (Xiphias gladius)
0302 49 90 pozostałe
0302 54 morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
ex 0302 99 00 60
ex 0302 56 00 20 błękitek południowy (Micromesistius australis)
0302 59 90 pozostałe ryby z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae
0302 82 00 rajowate (Rajidae)
0302 83 00 antary (Dissostichus spp.)
0302 84 ryby z rodzaju Dicentrarchus
0302 85 30 dorada (sparus złotogłowy) (Sparus aurata)
0302 85 90 pozostałe prażmowate (Sparidae), z wyłączeniem gatunków Dentex dentex i Pagellus spp.
0302 89 50 żabnica (Lophius spp.)
0302 89 60 kinglip chilijski (Genypterus blacodes)
0302 89 90 pozostałe ryby
ex 0302 99 00 71 halibut pacyficzny (Hippoglossus stenolepis)
Zamrożone płastugi, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:
0303 34 00 turbot i skarp (Psetta maxima)
0303 39 10 flądra (Platichthys flesus)
0303 39 30 ryby z rodzaju Rhombosolea
0303 39 85 pozostałe płastugi, z wyłączeniem halibuta, gładzicy, soli, turbota, flądry, ryb z rodzaju Rhombosolea i ryb z gatunków Pelotreis flavila-tus lub Peltorhamphus novaezelandiae
09.0722 Zamrożone mięso z: Od 1.1 do 31.12 500 0
0304 91 00 włócznika (Xiphias gladius)
0304 94 90 mintaja (Theragra chalcogramma), z wyłączeniem surimi
0304 95 21 ryb z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae, innych niż mintaj (Theragra chalcogramma), z wyłączeniem surimi objętych podpozycją 0304 95 10
0304 95 25
0304 95 29
0304 95 30
0304 95 40
0304 95 50
0304 95 60
0304 95 90
0304 96 koleni i pozostałych rekinów
0304 97 00 rajowatych (Rajidae)
ex 0304 99 99 20 pozostałych ryb, z wyłączeniem surimi i ryb słodkowodnych oraz z wyłączeniem makreli (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus)
25
40
50
65
69
70
90
09.0723 0302 41 00 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 16.6 do 14.2 800 0
ex 0302 99 00 55
0303 51 00
ex 0303 99 00 75
09.0724 0302 44 00 20 Makrele (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 16.6 do 14.2 260 0
ex 0302 99 00
09.0725 0303 54 10 40 Makrele (Scomber scombrus, Scomber japonicus), zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 16.6 do 14.2 30 600 0
ex 0303 99 00
09.0726 0302 89 31 Karmazyny (Sebastes spp.), świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.1 do 31.12 130 0
0302 89 39
ex 0302 99 00 50
0303 89 31
0303 89 39
ex 0303 99 00 80
09.0727 Świeże lub schłodzone oraz zamrożone filety z: tilapii (Oreochromis spp.) Od 1.1 do 31.12 110 0
0304 31 00
0304 61 00
0304 32 00 sumów i sumików (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.)
0304 62 00
0304 33 00 okonia nilowego (Lates niloticus)
0304 63 00
0304 39 00 karpiowatych (Cyprinus carpio, Carassius carassius, Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon pi-ceus), węgorza (Anguilla spp.) i żmijogłowowatych (Channa spp.)
0304 69 00
0304 42 50 pstrągów z gatunku Oncorhynchus apache lub Oncorhynchus chrysogas-ter
0304 82 50
0304 49 10 pozostałych ryb słodkowodnych
0304 89 10
09.0728 Świeże lub schłodzone filety z: Od 1.1 do 31.12 180 0
0304 44 30 czarniaka (Pollachius virens)
0304 45 00 włócznika (Xiphias gladius)
0304 46 00 antarów (Dissostichus spp.)
0304 47 kolenia i pozostałych rekinów
0304 48 00 rajowatych (Rajidae)
0304 49 50 karmazynów (Sebastes spp.)
0304 49 90 pozostałych ryb
09.0729 0304 53 00 Świeże lub schłodzone (nawet mielone) mięso ryb z rodzin Bregma-cerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merluccii-dae, Moridae i Muraenolepididae oraz z ryb innych niż słodkowodne Od 1.1 do 31.12 130 0
0304 56
0304 57 00
0304 59 90
0304 59 50 Płaty śledziowe, świeże lub schłodzone (3)
09.0730 Zamrożone filety z: Od 1.1 do 31.12 9 000 0
0304 71 dorszy (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
0304 72 00 łupacza (plamiaka) (Melanogrammus aeglefinus)
0304 73 00 czarniaka (Pollachius virens)
0304 74 morszczuków i widłaków (Merluccius spp., Urophycis spp.)
0304 75 00 mintaja (Theragra chalcogramma)
0304 79 10 ryb z gatunku Boreogadus saida
0304 79 50 buławika nowozelandzkiego (miruny nowozelandzkiej) (Macruronus novaezelandiae)
0304 79 90 pozostałych ryb
0304 83 10 gładzicy (Pleuronectes platessa)
ex 0304 83 90 11 pozostałych płastug, z wyłączeniem Limanda aspera, Lepidopsetta bili-neata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra
19
90
0304 84 00 włócznika (Xiphias gladius)
0304 85 00 antarów (Dissostichus spp.)
0304 88 90 rajowatych (Rajidae)
0304 89 21 karmazynów (Sebastes spp.)
0304 89 29
0304 89 60 żabnicy (Lophius spp.)
ex 0304 89 90 10 pozostałych ryb, z wyłączeniem bram (Brama spp.)
30
40
50
60
90
09.0731 ex 0305 20 00 11 Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, solone lub w solance, ale niewędzone Od 1.1 do 31.12 1 900 0
18
19
21
30
73
75
77
79
99
09.0732 0305 41 00 Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, On-corhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, On-corhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), wędzone, włącznie z filetami, inne niż jadalne odpadki rybne Od 1.1 do 31.12 450 0
09.0733 0305 42 00 10 Ryby inne niż łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhyn-chus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), wędzone, włącznie z filetami, inne niż jadalne odpadki Od 1.1 do 31.12 140 0
0305 43 00
0305 44
0305 49
ex 0305 71 00 Płetwy rekina, wędzone
09.0734 Ryby solone, ale niesuszone lub niewędzone i ryby w solance, inne niż jadalne odpadki rybne: Od 1.1 do 31.12 250 0
0305 64 00 tilapia (Oreochromis spp.), sumy i sumiki (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.), karpiowate (Cyprinus carpio, Caras-sius carassius, Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirr-hinus spp., Mylopharyngodon piceus), węgorze (Anguilla spp.), okoń nilowy (Lates niloticus) i żmijogłowowate (Channa spp.)
ex 0305 69 80 20 pozostałe ryby, z wyłączeniem halibuta niebieskiego (Reinhardtius hippoglossoides) i halibuta pacyficznego (Hippoglossus stenolepis)
25
30
40
50
61
64
65
67
90
ex 0305 71 00 90 Płetwy rekina, niewędzone
09.0735 0305 61 00 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), solone, ale niesuszone lub niewędzone i śledzie w solance, inne niż jadalne odpadki rybne Od 1.1 do 31.12 1 440 0
09.0736 0306 15 00 Zamrożony homarzec (nerczan) (Nephrops norvegicus) Od 1.1 do 31.12 950 0
0306 16 99 Krewetki z rodziny Pandalidae, zamrożone, inne niż wędzone
0306 17 93
09.0737 ex 0306 95 20 10 Krewetki z rodziny Pandalidae, niezamrożone, gotowane na pokładzie Od 1.1 do 31.12 800 0
ex 0306 95 30 10
09.0738 0306 34 00 Homarzec (Nephrops norvegicus), niezamrożony Od 1.1 do 31.12 900 0
0306 94 00
ex 0306 35 90 12 Krewetki z rodziny Pandalidae, niezamrożone, do przetworzenia (4)
14
20
92 93
96
ex 0306 36 10 11
91
ex 0306 95 20 21
29
ex 0306 95 30 21,
29
09.0739 1604 11 00 Łosoś, przetworzony lub zakonserwowany, cały lub w kawałkach, ale niemielony Od 1.1 do 31.12 170 0
09.0740 1604 12 91 Śledzie, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemielone Od 1.1 do 31.12 3 000 0
1604 12 99
09.0741 1604 13 90 Sardynele i brisling lub szproty, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemielone Od 1.1 do 31.12 180 0
09.0742 1604 15 11 Makrele z gatunku Scomber scombrus i Scomber japonicus, przetworzone lub zakonserwowane całe lub w kawałkach, ale niemielone Od 1.1 do 31.12 130 0
1604 15 19
09.0743 Ryby przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemielone: Od 1.1 do 31.12 5 500 0
1604 17 00 węgorze
1604 18 00 płetwy rekina
1604 19 92 dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
1604 19 93 czarniak (Pollachius virens)
1604 19 94 morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
1604 19 95 mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius)
1604 19 97 pozostałe
1604 20 90 Mięso z pozostałych ryb, przetworzone lub zakonserwowane
09.0744 1604 20 10 Mięso z łososi, przetworzone lub zakonserwowane Od 1.1 do 31.12 300 0
09.0745 ex 1605 21 10 20 Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, obrane i zamrożone Od 1.1 do 31.12 8 000 0
40
50
91
ex 1605 21 90 20
40
57
60
91
ex 1605 29 00 20
40
45
91
09.0746 ex 1605 21 10 30 Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, inne niż obrane i zamrożone Od 1.1 do 31.12 1 000 0
96
99
ex 1605 21 90 30
45
49
55
58
62
65
96
99
ex 1605 29 00 30
50
55
60
96
99
09.0748 1605 10 00 Kraby, przetworzone lub zakonserwowane Od 1.1 do 31.12 50 0
09.0749 ex 1605 21 10 20 Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, obrane i zamrożone Od 1.9.2016 do 30.4.2017 7 000 0
40
50
91
ex 1605 21 90 20 Od 1.5.2017 do 30.4.2018 10 500
40
57
60
91
ex 1605 29 00 20 Od 1.5.2018 do 30.4.2019 10 500
40 Od 1.5.2019 do 30.4.2020 10 500
45 Od 1.5.2020 do 30.4.2021 10 500
91
09.0750 ex 1604 12 91 11 Śledzie, przyprawiane lub konserwowane octem, w solance Od 1.9.2016 do 30.4.2017 11 400 ton netto po odsączeniu 0
91
ex 1604 12 99 11 Od 1.5.2017 do 30.4.2018 17 100 ton netto po odsączeniu
19
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 17 100 ton netto po odsączeniu
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 17 100 ton netto po odsączeniu
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 17 100 ton netto po odsączeniu
09.0752 0303 51 00 75 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu Od 1.1 do 31.12 44 000 0
ex 0303 99 00
09.0756 0304 86 00 Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasiiŁ), zamrożone Od 1.1 do 31.12 67 000 0
ex 0304 99 23 10 Płaty śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone
20
30
09.0776 1504 20 10 Frakcje stałe tłuszczów i olei, z ryb, inne niż oleje z wątróbek Od 1.1 do 31.12 384 0
09.0818 ex 0304 89 49 10 Filety z makreli, zamrożone Od 1.9.2016 do 30.4.2017 11 300 0
20 11
ex 0304 99 99 Płaty z makreli, zamrożone Od 1.5.2017 do 30.4.2018 16 950
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 16 950
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 16 950
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 16 950
09.0819 ex 0304 49 90 10 Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), świeże lub schłodzone Od 1.9.2016 do 30.4.2017 9 000 0
0304 59 50 Płaty śledziowe, świeże lub schłodzone Od 1.5.2017 do 30.4.2018 13 500
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 13 500
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 13 500
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 13 500
09.0820 0305 10 00 Mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi Od 1.9.2016 do 30.4.2017 1 000 0
Od 1.5.2017 do 30.4.2018 1 500
Od 1.5.2018 do 30.4.2019 1 500
Od 1.5.2019 do 30.4.2020 1 500
Od 1.5.2020 do 30.4.2021 1 500
(1) Ponieważ od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka należności celnej stosowana względem kraju najbardziej uprzywilejowanego (»KNU«) wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(2) Ponieważ w odniesieniu do towarów o kodzie CN 0304 99 23 od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka celna KNU wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(3) Ponieważ w odniesieniu do towarów o kodzie CN 0304 59 50 od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka celna KNU wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(4) Objęcie niniejszą podpozycją podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej [zob. art. 254 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 269 z 10.10.2013, s. 1)].

ZAŁĄCZNIK  II

Niezależnie od reguł interpretacji Nomenklatury scalonej treść opisu produktów należy rozumieć jedynie jako wskazówkę, a system preferencyjny jest ustalany, w kontekście niniejszego załącznika, przez zakres kodów CN w ich brzmieniu w chwili przyjęcia niniejszego rozporządzenia. Gdy wskazane są kody ex CN, system preferencyjny należy określić poprzez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiedniego opisu.
Nr porządkowy Kod CN Podpodział TARIC Opis produktów Okres obowiązywania kontyngentu Wielkość kontyngentu

(waga netto w tonach,

o ile nie wskazano inaczej)

Stawka celna

w ramach

kontyngentu (%)

09.0751 ex 0704 10 00 90 Kalafiory, świeże lub schłodzone Od 1.8 do 31.10: 2 000 0
09.0757 0809 21 00

0809 29 00

Wiśnie i czereśnie, świeże Od 16.7 do 15.9: 900 0(1)
09.0759 0809 40 05 Śliwki, świeże Od 1.9 do 15.10: 600 0(1)
09.0761 0810 10 00 Truskawki i poziomki, świeże Od 9.6 do 31.7: 900 0
09.0762 0810 10 00 Truskawki i poziomki, świeże Od 1.8 do 15.9: 900 0
09.0783 0705 11 00 Sałata głowiasta, świeża lub schłodzona Od 1.1 do 31.12: 300 0
09.0784 0705 19 00 Pozostała sałata, świeża lub schłodzona Od 1.1 do 31.12: 300 0
09.0786 0602 90 70 Rośliny rosnące w pomieszczeniach: ukorzenione sadzonki i młode rośliny, z wyłączeniem kaktusów Od 1.1 do 31.12: 544 848 EUR 0
09.0787 1601 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów Od 1.1 do 31.12: 300 0
09.0815 0810 20 10 Maliny, świeże Od 1.1 do 31.12: 400 0
09.0816 2005 20 20 Cienkie plasterki ziemniaków, smażone lub pieczone, nawet solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia Od 1.1.2018 do 31.12.2018:

Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019:

200 350 0
09.0817 2309 10 13 Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej Od 1.1 do 31.12: 13 000 0
2309 10 15
2309 10 19
2309 10 33
2309 10 39
2309 10 51
2309 10 53
2309 10 59
2309 10 70
2309 10 90
09.0821 2005 20 20 Cienkie plasterki ziemniaków, smażone lub pieczone, nawet solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia Od 1.10.2018 do 31.12.2018: 37,5 0
09.0822 0207 14 30 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone:

z ptactwa z gatunku Gallus domesticus kawałki mięsa z kośćmi, zamrożone całe skrzydła, nawet z końcami

Od 1.10.2018 do 31.12.2018: 137,5 0
Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019: 550
09.0823 0207 14 70 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone: Od 1.10.2018 do 31.12.2018: 37,5 0
z ptactwa z gatunku Gallus domesticus

inne kawałki mięsa z kośćmi, zamrożone

Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019: 150
09.0824 0204 Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone Od 1.10.2018 do 31.12.2018: 200 (2) 0
0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019: 500
09.0825 0603 19 70 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, inne niż róże, goździki, storczyki, chryzantemy, liliowate (Lilium spp.), gladiole i jaskry Od 1.10.2018 do 31.12.2018: 125 000 EUR 0
Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019: 500 000 EUR
09.0826 1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane Od 1.10.2018 do 31.12.2018: 75 0
Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019: 300
09.0827 2309 90 96 Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: pozostałe Od 1.10.2018 do 31.12.2018: 50 0
Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019: 200
09.0828 3502 20 Albuminy (włączając koncentraty z co najmniej dwóch białek z serwatki, zawierające więcej niż 80 % masy białka serwatki, w przeliczeniu na suchą masę), albumiany i pozostałe pochodne albumin: Od 1.10.2018 do 31.12.2018: 125 0
- albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z co najmniej dwóch białek serwatki Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019: 500
(1) Stosuje się specjalne cło dodatkowe.

(2) Wielkość tego kontyngentu na 2018 r. zostanie zmniejszona o ilość wykorzystaną w ramach kontyngentu taryfowego o numerze porządkowym 09.0782 dla zgłoszeń, których daty przyjęcia przypadają w okresie od 1.1.2018 do 30.9.2018.

1 Dz.U. L 328 z 22.11.1986, str. 76.
2 Dz.U. L 346 z 31.12.1993, str. 17.
3 Art. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji nr 230/2011 z dnia 9 marca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.63.2) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2011 r.
4 Art. 1 ust. 2 skreślony przez art. 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia nr (UE) 2016/1422 z dnia 24 sierpnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.231.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2016 r.
5 Art. 1 ust. 3:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia nr (UE) 2016/1422 z dnia 24 sierpnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.231.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2016 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2018/1607 z dnia 24 października 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.268.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2018 r.

6 Decyzja Wspólnego Komitetu UE-Norwegia nr 1/2016 z dnia 8 lutego 2016 r. w sprawie zmiany Protokołu 3 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii dotyczącego definicji pojęcia "produkty pochodzące" oraz metod współpracy administracyjnej (Dz.U. L 72 z 17.3.2016, s. 63).
7 Dz.U. L 109 z 1.5.1993, s. 47.
8 Decyzja Wspólnego Komitetu EOG nr 71/2015 z dnia 20 marca 2015 r. zmieniająca protokół 4 (reguły pochodzenia) do Porozumienia EOG [2016/754] (Dz.U. L 129 z 19.5.2016, s. 56).
9 Dz.U. L 1 z 3.1.1994, s. 3.
10 Art. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji nr 1337/2007 z dnia 15 listopada 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.298.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2007 r.
11 Art. 2a skreślony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2016/1422 z dnia 24 sierpnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.231.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2016 r.
12 Art. 3:

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia Komisji nr 1337/2007 z dnia 15 listopada 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.298.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2007 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia Komisji nr 230/2011 z dnia 9 marca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.63.2) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2011 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr (UE) 2016/1422 z dnia 24 sierpnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.231.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2016 r.

13 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 z dnia 24 listopada 2015 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania niektórych przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 343 z 29.12.2015, s. 558).
14 Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2454/93 (Dz.U. 253 z 11.10.1993, str. 1).
15 Załącznik I:

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 3061/95 z dnia 22 grudnia 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.327.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1995 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1329/2003 z dnia 21 lipca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.187.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1329/2003 z dnia 21 lipca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.187.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1920/2004 z dnia 25 października 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.331.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia Komisji nr 1337/2007 z dnia 15 listopada 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.298.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2007 r.

- zmieniony i według numeracji ustalonej przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia Komisji nr 230/2011 z dnia 9 marca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.63.2) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2011 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 291/2012 z dnia 2 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.96.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2012 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 726/2014 z dnia 30 czerwca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.192.41) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2014 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr (UE) 2016/1422 z dnia 24 sierpnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.231.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2016 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2018/1607 z dnia 24 października 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.268.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2018 r.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1995.101.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 992/95 otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii
Data aktu: 10/04/1995
Data ogłoszenia: 04/05/1995
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 05/05/1995, 01/01/1995