KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2608/93(2), w szczególności jego art. 13,
a także mając na uwadze, co następuje:
stosownie do art. 16 ust. 5 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91, jakiekolwiek wykorzystanie substancji niewymienionych w załączniku VI jest wykluczone w okresie 12 miesięcy od ustanowienia załącznika VI, nawet wówczas, gdy wcześniej użycie takich substancji było dozwolone zgodnie z obowiązującymi przepisami krajowymi;
niektóre Państwa Członkowskie uznały, że niektóre produkty powinny zostać dodane do załącznika VI oraz w tym celu przedłożyły Komisji swoje postulaty;
z przedstawionych wniosków wynika, że niektóre składniki pochodzenia nierolniczego są niezbędne do umożliwienia prawidłowej produkcji i konserwowania niektórych środków spożywczych; powyższe substancje są również bardzo często obecne w przyrodzie;
z przedstawionych wniosków wynika, że niektóre produkty rolne, które nie są produkowane w wystarczającej ilości we Wspólnocie w oparciu o metody ekologiczne, powinny zostać dodane do załącznika VI sekcja C, podczas gdy niektóre inne produkty powinno się skreślić;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią komitetu określonego w art. 14 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 2 marca 1994 r.
|
W imieniu Komisji |
|
René STEICHEN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, str. 1.
(2) Dz.U. L 239 z 24.9.1993, str. 10.