Dyrektywa 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA 94/35/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 30 czerwca 1994 r.
w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 100a,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji(2),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,

stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 189b Traktatu(4),

a także mając na uwadze, co następuje:

różnice istniejące między ustawodawstwami krajowymi odnoszącymi się do substancji słodzących oraz warunków ich użycia utrudniają swobodny przepływ środków spożywczych; w wyniku tego mogą zostać stworzone warunki nieuczciwej konkurencji;

głównym motywem każdego uregulowania dotyczącego substancji słodzących oraz warunków ich użycia musi być potrzeba ochrony i informowania konsumentów;

uwzględniając najbardziej aktualne informacje naukowe i toksykologiczne, używanie takich substancji może być dozwolone tylko dla niektórych środków spożywczych i pod pewnymi warunkami użycia;

niniejsza dyrektywa nie wpływa na zasady odnoszące się do innych funkcji niż zdolności słodzące substancji objętych niniejszą dyrektywą;

używanie substancji słodzących w zastępstwie cukru uzasadnione jest w produkcji żywności o zmniejszonej wartości energetycznej, środków spożywczych niepowodujących próchnicy i żywności bez dodatku cukru, w celu przedłużenia terminu ważności na skutek zastąpienia cukru oraz w produkcji produktów dietetycznych,

PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1 1

(uchylony)

Artykuł  2
1.
Jedynie substancje słodzące wyszczególnione w Załączniku mogą być wprowadzone na rynek w celu:

– sprzedaży konsumentowi końcowemu,

lub

– użycia do produkcji środków spożywczych.

2.
Substancje słodzące określone w ust. 1 tiret drugie mogą być użyte tylko do produkcji środków spożywczych wyszczególnionych w Załączniku i na warunkach, które są tam określone.
3. 2
(uchylony).
4.
Maksymalne dawki użycia wskazane w Załączniku odnoszą się do środków spożywczych gotowych do spożycia, przygotowanych według instrukcji użycia.
5. 3
(uchylony).
Artykuł  2a 4

(uchylony)

Artykuł  3 5

(uchylony)

Artykuł  4 6

(uchylony)

Artykuł  5 7

(uchylony)

Artykuł  6 8

(uchylony)

Artykuł  7 9

(uchylony)

Artykuł  8 10

(uchylony)

Artykuł  9 11

(uchylony)

Artykuł  10 12

(uchylony)

Artykuł  11 13

(uchylony)

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 czerwca 1994 r.
W imieniu Parlamentu Europejskiego W imieniu Rady
E. KLEPSCH A. BALTAS
Przewodniczący Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 94/34/WE (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1).

(2) Dz.U. C 206 z 13.8.1992, str. 3.

(3) Dz.U. C 332 z 16.12.1992, str. 10.

(4) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 29 października 1993 r. (Dz.U. C 305 z 23.11.1993), zatwierdzona dnia 2 grudnia 1993 r. (Dz.U. C 342 z 20.12.1993), wspólne stanowisko Rady z dnia 11 listopada 1993 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 9 marca 1994 r. (Dz.U. C 91 z 28.3.1994, str. 81).

(5) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.

(6)Decyzja Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiająca warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji (Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23).

ZAŁĄCZNIK 14

Nr WE Nazwa Środki spożywcze Maksymalnadawka
E 420 Sorbit Desery i produkty podobne quantum satis
i) Sorbit - Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
ii) Syrop sorbitolowy - Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 421 Mannitol - Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 953 Isomalt - Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 965 Maltitol - Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
i) Maltitol - Płatki zbożowe śniadaniowe lub produkty na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
ii) Maltitol w syropie - Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 966 Laktitol - Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 967 Ksylitol - Dżemy, galaretki, marmolady i kandyzowane owoce, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 968 Erytrytol - Produkty owocowe przetworzone o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru, z wyjątkiem tych, które są przeznaczone do produkcji napojów na bazie soków owocowych
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
- Wyroby cukiernicze na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
- Produkty na bazie kakao, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
- Gumy do żucia bez dodatku cukru
- Sosy
- Musztardy
- Gotowe produkty piekarskie i ciastkarskie o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
- Produkty dietetyczne o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu
- Suplementy żywnościowe w postaci stałej/składniki diety
E 950 Acesulfam K Napoje bezalkoholowe
- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l
- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l
Desery i produkty podobne
- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Desery na bazie owoców lub warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Desery na bazie zboża, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 350 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao, suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Gumy do żucia bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- Wino z jabłek i wino z gruszek 350 mg/l
- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % 350 mg/l
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %) z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 350 mg/l
- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH 350 mg/l
- Piwa ciemne typu "oud bruin" 350 mg/l
- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej 1.000 mg/kg
- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 350 mg/kg
- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodkokwaśnym 200 mg/kg
- Słodko - kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 200 mg/kg
- Sosy 350 mg/kg
- Musztardy 350 mg/kg
- Gotowe produkty piekarnicze o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu 1.000 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użycia w dietach o obniżonej energetyczności, o której mowa w dyrektywie 96/8/WE(*) 450 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE(**) 450 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE(***), w postaci płynnej 350 mg/l
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, w postaci stałej 500 mg/kg
Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, na bazie witamin i/lub mikroelementów w postaci syropu lub do żucia 2.000 mg/kg
- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.200 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/l
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2.500 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 25 mg/1
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 350 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 350 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- wyroby cukiernicze w postaci pastylek o obniżonej wartości energetycznej 500 mg/kg
- Feinkostsalat 350 mg/kg
- Eβoblaten 2.000 mg/kg
E 951 Aspartam Napoje bezalkoholowe
- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 600 mg/l
- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 600 mg/l
Desery i produkty podobne
- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Przetwory mleczne i mlekopochodne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 500 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Gumy do żucia bez cukru 5.500 mg/kg
- Wino z jabłek i wino z gruszek 600 mg/l
- Piwa bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % 600 mg/l
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %) z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 600 mg/l
- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH 600 mg/l
- Piwa ciemne typu "oud bruin" 600 mg/l
- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Dżemy, galaretki, marmolady o obniżonej wartości energetycznej 1.000 mg/kg
- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 1.000 mg/kg
- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodkokwaśnym 300 mg/kg
- Słodko - kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 300 mg/kg
- Sosy 350 mg/kg
- Musztardy 350 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 1.700 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użycia w dietach o obniżonej energetyczności, o której mowa w dyrektywie 96/8/WE(*) 800 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE(**) 1.000 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE(***), w postaci płynnej 600 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, w postaci stałej 2.000 mg/kg
- Essoblaten 1.000 mg/kg
Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, na bazie witamin i/lub mikroelementów w postaci syropu lub do żucia 5.500 mg/kg
- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/l
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 6.000 mg/kg
- odświeżające pastylki na gardło o silnym smaku, bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 25 mg/1
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 600 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 600 mg/kg
- Feinkostsalat 350 mg/kg
E 952 Kwas cyklaminowy oraz jego sole Na i Ca Napoje bezalkoholowe
- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/l
- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/l
Desery i produkty podobne
- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Przetwory mleczne lub mlekopochodne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Dżemy, galaretki, marmolady o obniżonej wartości energetycznej 1.000 mg/kg
- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 1.600 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użycia w dietach o obniżonej energetyczności, o której mowa w dyrektywie 96/8/WE(*) 400 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE(**) 400 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE(***), w postaci płynnej 400 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, w postaci stałej 500 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 250 mg/1
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2.500 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, na bazie witamin i/lub mikroelementów w postaci syropu lub do żucia 1.250 mg/kg
E 954 Sacharyna i jej sól sodowa, potasowa lub wapniowa Napoje bezalkoholowe
- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 80 mg/l
- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 80 mg/l
- Napoje gazowane na bazie wody z dodatkiem ditlenku węgla, substancji słodzącej i substancji smakowej 100 mg/l
Desery i produkty podobne
- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 100 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 300 mg/kg
- Essoblaten 800 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 200 mg/kg
- Gumy do żucia bez dodatku cukru 1.200 mg/kg
- Wino z jabłek i wino z gruszek 80 mg/l
- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % 80 mg/l
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %) z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 80 mg/l
- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH 80 mg/l
- Piwa ciemne typu "oud bruin" 80 mg/l
- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 200 mg/kg
- Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej 200 mg/kg
- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 200 mg/kg
- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodkokwaśnym 160 mg/kg
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 160 mg/kg
- Sosy 160 mg/kg
- Musztardy 320 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu 170 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użycia w dietach o obniżonej energetyczności, o której mowa w dyrektywie 96/8/WE(*) 240 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE(**) 200 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE(***), w postaci płynnej 80 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, w postaci stałej 500 mg/kg
Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, na bazie witamin i/lub mikroelementów w postaci syropu lub do żucia 1.200 mg/kg
- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/I
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 3.000 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 80 mg/l
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 80 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Feinkostsalat 160 mg/kg
E 955 Sukraloza Napoje bezalkoholowe
- napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 300 mg/l
- napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych lub na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 300 mg/l
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i powlekanych orzechów 200 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Rożki i wafle do lodów, bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Essoblaten 800 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- Płatki śniadaniowe z zawartością błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- Cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2.400 mg/kg
- Pastylki odświeżające na gardło o silnym smaku, bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Guma do żucia, bez dodatku cukru 3.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze w postaci tabliczki o obniżonej wartości energetycznej 200 mg/kg
- Cydr i napój z gruszek 50 mg/l
- Napoje stanowiące mieszankę napojów bezalkoholowych i piwa, jabłek, gruszek, napojów spirytusowych lub wina 250 mg/l
- Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15 % alkoholu objętościowo 250 mg/l
- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj. 250 mg/l
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 250 mg/l
- Piwa o kwasowości minimum 30 miliekwiwalentów wyrażone jako NaOH 250 mg/l
- Brązowe piwa typu "oud bruin" 250 mg/l
- Piwo o obniżonej wartości energetycznej 10 mg/l
- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 320 mg/kg
- Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 400 mg/kg
- Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 400 mg/kg
- Konserwowe warzywa i owoce słodko-kwaśne 180 mg/kg
- Feinkostsalat 140 mg/kg
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb i marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 120 mg/kg
- Zupy o obniżonej wartości energetycznej 45 mg/l
- Sosy 450 mg/kg
- Musztardy 140 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 700 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użytku w dietach o obniżonej energetyczności, określona w dyrektywie 1996/8/WE 320 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określona w dyrektywie 1999/21/WE 400 mg/kg
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczone w postaci płynnej 240 mg/l
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczone w postaci stałej 800 mg/kg
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE na bazie witamin i/lub mikroelementów i dostarczone w postaci syropu lub do żucia 2.400 mg/kg
E 957 Taumatyna Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Gumy do żucia bez dodatku cukru 50 mg/kg
Substancje wzbogacające żywność/integratory dietetyczne oparte na witaminach i/lub mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia 400 mg/kg
- lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
E 959 Neohesperydyna DC Napoje bezalkoholowe
- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 30 mg/kg
- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, lub napoje na bazie soków owocowych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Napoje na bazie soków owocowych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 30 mg/kg
Desery i produkty podobne
- Desery smakowe aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Przetwory mleczne lub mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Desery na bazie owoców lub warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 150 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Gumy do żucia bez dodatku cukru 400 mg/kg
- Wino z jabłek i wino z gruszek 20 mg/l
- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % 10 mg/l
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %) z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 10 mg/l
- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH 10 mg/l
- Piwa ciemne typu "oud bruin" 10 mg/l
- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej 50 mg/kg
- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodkokwaśnym 100 mg/kg
- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 50 mg/kg
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 30 mg/kg
- Sosy 50 mg/kg
- Musztardy 50 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 150 mg/kg
- Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek 100 mg/kg
- Produkty dietetyczne i suplementy żywnościowe dozwolone do spożycia pod nadzorem medycznym 50 mg/kg
- Suplementy żywnościowe w postaci płynnej/składniki diety 100 mg/kg
- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 50 mg/1
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 400 mg/kg
- substancje wzbogacające żywność/dietetyczne integratory oparte na witaminach i/lub na mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia 400 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 30 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 30 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Feinkostsalat 50 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 10 mg/kg
- preparaty dietetyczne i suplementy dozwolone do spożycia pod nadzorem medycznym 100 mg/kg
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 50 mg/kg
E 961 Neotam Napoje bezalkoholowe
Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 20 mg/l
Napoje na bazie mleka i składników mlekopochodnych lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 20 mg/l
Desery i produkty podobne
Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Preparaty na bazie mleka i składników mlekopochodnych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Zakąski ("snack"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 18 mg/kg
Wyroby cukiernicze
Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 32 mg/kg
Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 65 mg/kg
Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 65 mg/kg
Rożki i wafle, do lodów, bez dodatku cukru 60 mg/kg
Essoblaten 60 mg/kg
Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Płatki śniadaniowe z zawartością błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Drobne cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 200 mg/kg
Odświeżające pastylki od bólu gardła o silnym smaku, bez dodatku cukru 65 mg/kg
Guma do żucia, bez dodatku cukru 250 mg/kg
Wyroby cukiernicze w postaci pastylek o obniżonej wartości energetycznej 15 mg/kg
Cydr i gruszecznik 20 mg/l
Napoje stanowiące mieszankę napojów bezalkoholowych i piwa, cydru, gruszecznika, napojów spirytusowych lub wina 20 mg/l
Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15 % alkoholu objętościowo 20 mg/l
Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj. 20 mg/l
"Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 20 mg/l
Piwa o kwasowości minimum 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH 20 mg/l
Piwa ciemne typu "oud bruin" 20 mg/l
Piwo o obniżonej wartości energetycznej 1 mg/l
Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 26 mg/kg
Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 32 mg/kg
Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 32 mg/kg
Konserwowe warzywa i owoce słodko-kwaśne 10 mg/kg
Feinkostsalat 12 mg/kg
Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb i marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 10 mg/kg
Zupy o obniżonej wartości energetycznej 5 mg/l
Sosy 12 mg/kg
Musztardy 12 mg/kg
Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 55 mg/kg
Żywność przeznaczona do użytku w dietach o obniżonej energetyczności określona w dyrektywie 1996/8/WE 26 mg/kg
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego określone w dyrektywie 1999/21/WE 32 mg/kg
Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczane w postaci płynnej 20 mg/kg
Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczane w postaci stałej 60 mg/kg
Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE na bazie witamin lub mikroelementów i dostarczone w postaci syropu lub do żucia 185 mg/kg
Słodziki stołowe ąuantum satis
E 962 Sole aspartamu i acesulfamu(*) Napoje bezalkoholowe
- napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych lub na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez zawartości cukru 350 mg/l(a)
- desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i powlekanych orzechów 500 mg/l(a)
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 500 mg/kg(a)
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 500 mg/kg(a)
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg(b)
- Essoblaten 1.000 mg/kg(b)
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg(b)
- Płatki śniadaniowe z zawartością błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg(b)
- Cukierki odświeżające oddech bez dodatku cukru 2.500 mg/kg(a)
- Guma do żucia, bez dodatku cukru 2.000 mg/kg(a)
- Cydr i napój gruszkowy 350 mg/l(a)
- Napoje stanowiące mieszankę napojów bezalkoholowych i piwa, jabłek, gruszek, napojów spirytusowych lub wina 350 mg/l(a)
- Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15 % alkoholu objętościowo 350 mg/l(a)
- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj. 350 mg/l(a)
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 350 mg/l(a)
- Piwa o kwasowości minimalnej 30 miliekwiwalentów wyrażonej jako NaOH 350 mg/l(a)
- Brązowe piwa typu "oud bruin" 350 mg/l(a)
- Piwo o obniżonej wartości energetycznej 25 mg/l(b)
- Lody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 800 mg/kg(b)
- Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg(a)
- Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 1.000 mg/kg(b)
- Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 350 mg/kg(a)
- Konserwowe warzywa i owoce słodko-kwaśne 200 mg/kg(a)
- Feinkostsalat 350 mg/kg(b)
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb i marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 200 mg/kg(a)
- Zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/l(b)
- Sosy 350 mg/kg(b)
- Musztardy 350 mg/kg(b)
- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 1.000 mg/kg(a)
- Żywność przeznaczona do użytku w dietach o obniżonej energetyczności, określona w dyrektywie 1996/8/WE 450 mg/kg(a)
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE 450 mg/kg(a)
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczone w postaci płynnej 350 mg/l(a)
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczone w postaci stałej 500 mg/kg(a)
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE na bazie witamin i/lub mikroelementów i dostarczone w postaci syropu lub do żucia 2.000 mg/kg(a)
(*) Dyrektywa Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w

dietach o obniżonej energetyczności (Dz.U. L 55 z 6.3.1996, str. 22).

(**) Dyrektywa Rady 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych środków spożywczych

specjalnego przeznaczenia medycznego (Dz.U. L 91 z 7.4.1999, str. 29).

(***) Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia

ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z

12.7.2002, str. 51)

(****) Najwyższe dawki dla soli aspartamu i acesulfamu pochodzą od najwyższej dawki

dla jej części składowych, aspartam (E951) i acesulfam-K (E950). Najwyższe

dawki dla obu aspartamu (E951) i acesulfamu-K (E950) nie są przekraczane

przez użycie soli aspartamu i acesulfamu, albo jej samej, albo w połączeniu

z E950 lub E951. Ograniczenia w tej kolumnie są wyrażone jako a) ekwiwalenty

acesulfamu-K lub b) ekwiwalenty aspartamu.

1 Art. 1 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
2 Art. 2 ust. 3 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
3 Art. 2 ust. 5 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
4 Art. 2a uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
5 Art. 3 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
6 Art. 4 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
7 Art. 5 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
8 Art. 6 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
9 Art. 7 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
10 Art. 8 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
11 Art. 9 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
12 Art. 10 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
13Art. 11 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
14 Załącznik:

-zmieniony przez sprostowanie z dnia 5 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.175.40/4).

- zmieniony przez art. 1 pkt 4 i 5 dyrektywy nr 96/83/WE z dnia 19 grudnia 1996 r. (Dz.U.UE.L.97.48.16) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 26 lutego 1997 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 4 dyrektywy nr 2003/115/WE z dnia 22 grudnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.04.24.65) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 29 stycznia 2004 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy nr 2006/52/WE z dnia 5 lipca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.204.10) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 15 sierpnia 2006 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2009/163/UE z dnia 22 grudnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.344.37) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 12 stycznia 2010 r.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024