Dyrektywa 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA 94/35/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 30 czerwca 1994 r.
w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 100a,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji(2),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,

stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 189b Traktatu(4),

a także mając na uwadze, co następuje:

różnice istniejące między ustawodawstwami krajowymi odnoszącymi się do substancji słodzących oraz warunków ich użycia utrudniają swobodny przepływ środków spożywczych; w wyniku tego mogą zostać stworzone warunki nieuczciwej konkurencji;

głównym motywem każdego uregulowania dotyczącego substancji słodzących oraz warunków ich użycia musi być potrzeba ochrony i informowania konsumentów;

uwzględniając najbardziej aktualne informacje naukowe i toksykologiczne, używanie takich substancji może być dozwolone tylko dla niektórych środków spożywczych i pod pewnymi warunkami użycia;

niniejsza dyrektywa nie wpływa na zasady odnoszące się do innych funkcji niż zdolności słodzące substancji objętych niniejszą dyrektywą;

używanie substancji słodzących w zastępstwie cukru uzasadnione jest w produkcji żywności o zmniejszonej wartości energetycznej, środków spożywczych niepowodujących próchnicy i żywności bez dodatku cukru, w celu przedłużenia terminu ważności na skutek zastąpienia cukru oraz w produkcji produktów dietetycznych,

PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1 1

(uchylony)

Artykuł  2
1.
Jedynie substancje słodzące wyszczególnione w Załączniku mogą być wprowadzone na rynek w celu:

– sprzedaży konsumentowi końcowemu,

lub

– użycia do produkcji środków spożywczych.

2.
Substancje słodzące określone w ust. 1 tiret drugie mogą być użyte tylko do produkcji środków spożywczych wyszczególnionych w Załączniku i na warunkach, które są tam określone.
3. 2
(uchylony).
4.
Maksymalne dawki użycia wskazane w Załączniku odnoszą się do środków spożywczych gotowych do spożycia, przygotowanych według instrukcji użycia.
5. 3
(uchylony).
Artykuł  2a 4

(uchylony)

Artykuł  3 5

(uchylony)

Artykuł  4 6

(uchylony)

Artykuł  5 7

(uchylony)

Artykuł  6 8

(uchylony)

Artykuł  7 9

(uchylony)

Artykuł  8 10

(uchylony)

Artykuł  9 11

(uchylony)

Artykuł  10 12

(uchylony)

Artykuł  11 13

(uchylony)

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 czerwca 1994 r.
W imieniu Parlamentu Europejskiego W imieniu Rady
E. KLEPSCH A. BALTAS
Przewodniczący Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 94/34/WE (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1).

(2) Dz.U. C 206 z 13.8.1992, str. 3.

(3) Dz.U. C 332 z 16.12.1992, str. 10.

(4) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 29 października 1993 r. (Dz.U. C 305 z 23.11.1993), zatwierdzona dnia 2 grudnia 1993 r. (Dz.U. C 342 z 20.12.1993), wspólne stanowisko Rady z dnia 11 listopada 1993 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 9 marca 1994 r. (Dz.U. C 91 z 28.3.1994, str. 81).

(5) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.

(6)Decyzja Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiająca warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji (Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23).

ZAŁĄCZNIK 14

Nr WE Nazwa Środki spożywcze Maksymalnadawka
E 420 Sorbit Desery i produkty podobne quantum satis
i) Sorbit - Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
ii) Syrop sorbitolowy - Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 421 Mannitol - Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 953 Isomalt - Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 965 Maltitol - Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
i) Maltitol - Płatki zbożowe śniadaniowe lub produkty na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
ii) Maltitol w syropie - Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 966 Laktitol - Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 967 Ksylitol - Dżemy, galaretki, marmolady i kandyzowane owoce, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 968 Erytrytol - Produkty owocowe przetworzone o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru, z wyjątkiem tych, które są przeznaczone do produkcji napojów na bazie soków owocowych
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
- Wyroby cukiernicze na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
- Produkty na bazie kakao, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
- Gumy do żucia bez dodatku cukru
- Sosy
- Musztardy
- Gotowe produkty piekarskie i ciastkarskie o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
- Produkty dietetyczne o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu
- Suplementy żywnościowe w postaci stałej/składniki diety
E 950 Acesulfam K Napoje bezalkoholowe
- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l
- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l
Desery i produkty podobne
- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Desery na bazie owoców lub warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Desery na bazie zboża, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 350 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao, suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Gumy do żucia bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- Wino z jabłek i wino z gruszek 350 mg/l
- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % 350 mg/l
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %) z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 350 mg/l
- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH 350 mg/l
- Piwa ciemne typu "oud bruin" 350 mg/l
- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg
- Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej 1.000 mg/kg
- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 350 mg/kg
- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodkokwaśnym 200 mg/kg
- Słodko - kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 200 mg/kg
- Sosy 350 mg/kg
- Musztardy 350 mg/kg
- Gotowe produkty piekarnicze o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu 1.000 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użycia w dietach o obniżonej energetyczności, o której mowa w dyrektywie 96/8/WE(*) 450 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE(**) 450 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE(***), w postaci płynnej 350 mg/l
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, w postaci stałej 500 mg/kg
Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, na bazie witamin i/lub mikroelementów w postaci syropu lub do żucia 2.000 mg/kg
- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.200 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/l
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2.500 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 25 mg/1
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 350 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 350 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- wyroby cukiernicze w postaci pastylek o obniżonej wartości energetycznej 500 mg/kg
- Feinkostsalat 350 mg/kg
- Eβoblaten 2.000 mg/kg
E 951 Aspartam Napoje bezalkoholowe
- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 600 mg/l
- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 600 mg/l
Desery i produkty podobne
- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Przetwory mleczne i mlekopochodne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 500 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Gumy do żucia bez cukru 5.500 mg/kg
- Wino z jabłek i wino z gruszek 600 mg/l
- Piwa bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % 600 mg/l
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %) z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 600 mg/l
- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH 600 mg/l
- Piwa ciemne typu "oud bruin" 600 mg/l
- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Dżemy, galaretki, marmolady o obniżonej wartości energetycznej 1.000 mg/kg
- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 1.000 mg/kg
- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodkokwaśnym 300 mg/kg
- Słodko - kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 300 mg/kg
- Sosy 350 mg/kg
- Musztardy 350 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 1.700 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użycia w dietach o obniżonej energetyczności, o której mowa w dyrektywie 96/8/WE(*) 800 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE(**) 1.000 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE(***), w postaci płynnej 600 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, w postaci stałej 2.000 mg/kg
- Essoblaten 1.000 mg/kg
Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, na bazie witamin i/lub mikroelementów w postaci syropu lub do żucia 5.500 mg/kg
- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/l
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 6.000 mg/kg
- odświeżające pastylki na gardło o silnym smaku, bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 25 mg/1
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 600 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 600 mg/kg
- Feinkostsalat 350 mg/kg
E 952 Kwas cyklaminowy oraz jego sole Na i Ca Napoje bezalkoholowe
- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/l
- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/l
Desery i produkty podobne
- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Przetwory mleczne lub mlekopochodne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Dżemy, galaretki, marmolady o obniżonej wartości energetycznej 1.000 mg/kg
- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 250 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 1.600 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użycia w dietach o obniżonej energetyczności, o której mowa w dyrektywie 96/8/WE(*) 400 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE(**) 400 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE(***), w postaci płynnej 400 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, w postaci stałej 500 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 250 mg/1
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2.500 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, na bazie witamin i/lub mikroelementów w postaci syropu lub do żucia 1.250 mg/kg
E 954 Sacharyna i jej sól sodowa, potasowa lub wapniowa Napoje bezalkoholowe
- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 80 mg/l
- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 80 mg/l
- Napoje gazowane na bazie wody z dodatkiem ditlenku węgla, substancji słodzącej i substancji smakowej 100 mg/l
Desery i produkty podobne
- Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 100 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 300 mg/kg
- Essoblaten 800 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 200 mg/kg
- Gumy do żucia bez dodatku cukru 1.200 mg/kg
- Wino z jabłek i wino z gruszek 80 mg/l
- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % 80 mg/l
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %) z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 80 mg/l
- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH 80 mg/l
- Piwa ciemne typu "oud bruin" 80 mg/l
- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 200 mg/kg
- Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej 200 mg/kg
- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 200 mg/kg
- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodkokwaśnym 160 mg/kg
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 160 mg/kg
- Sosy 160 mg/kg
- Musztardy 320 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym żywieniowym przeznaczeniu 170 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użycia w dietach o obniżonej energetyczności, o której mowa w dyrektywie 96/8/WE(*) 240 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE(**) 200 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE(***), w postaci płynnej 80 mg/kg
- Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, w postaci stałej 500 mg/kg
Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, na bazie witamin i/lub mikroelementów w postaci syropu lub do żucia 1.200 mg/kg
- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/I
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 3.000 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 80 mg/l
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 80 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Feinkostsalat 160 mg/kg
E 955 Sukraloza Napoje bezalkoholowe
- napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 300 mg/l
- napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych lub na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 300 mg/l
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i powlekanych orzechów 200 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Rożki i wafle do lodów, bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Essoblaten 800 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- Płatki śniadaniowe z zawartością błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- Cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2.400 mg/kg
- Pastylki odświeżające na gardło o silnym smaku, bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- Guma do żucia, bez dodatku cukru 3.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze w postaci tabliczki o obniżonej wartości energetycznej 200 mg/kg
- Cydr i napój z gruszek 50 mg/l
- Napoje stanowiące mieszankę napojów bezalkoholowych i piwa, jabłek, gruszek, napojów spirytusowych lub wina 250 mg/l
- Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15 % alkoholu objętościowo 250 mg/l
- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj. 250 mg/l
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 250 mg/l
- Piwa o kwasowości minimum 30 miliekwiwalentów wyrażone jako NaOH 250 mg/l
- Brązowe piwa typu "oud bruin" 250 mg/l
- Piwo o obniżonej wartości energetycznej 10 mg/l
- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 320 mg/kg
- Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 400 mg/kg
- Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 400 mg/kg
- Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 400 mg/kg
- Konserwowe warzywa i owoce słodko-kwaśne 180 mg/kg
- Feinkostsalat 140 mg/kg
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb i marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 120 mg/kg
- Zupy o obniżonej wartości energetycznej 45 mg/l
- Sosy 450 mg/kg
- Musztardy 140 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 700 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użytku w dietach o obniżonej energetyczności, określona w dyrektywie 1996/8/WE 320 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określona w dyrektywie 1999/21/WE 400 mg/kg
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczone w postaci płynnej 240 mg/l
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczone w postaci stałej 800 mg/kg
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE na bazie witamin i/lub mikroelementów i dostarczone w postaci syropu lub do żucia 2.400 mg/kg
E 957 Taumatyna Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Gumy do żucia bez dodatku cukru 50 mg/kg
Substancje wzbogacające żywność/integratory dietetyczne oparte na witaminach i/lub mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia 400 mg/kg
- lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
E 959 Neohesperydyna DC Napoje bezalkoholowe
- Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 30 mg/kg
- Napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych, lub napoje na bazie soków owocowych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Napoje na bazie soków owocowych o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 30 mg/kg
Desery i produkty podobne
- Desery smakowe aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Przetwory mleczne lub mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Desery na bazie owoców lub warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 150 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Gumy do żucia bez dodatku cukru 400 mg/kg
- Wino z jabłek i wino z gruszek 20 mg/l
- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % 10 mg/l
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %) z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 10 mg/l
- Piwa z minimalną kwasowością 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH 10 mg/l
- Piwa ciemne typu "oud bruin" 10 mg/l
- Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Owoce w puszkach lub butelkowane, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Dżemy, galaretki, marmolady, o obniżonej wartości energetycznej 50 mg/kg
- Konserwowe produkty warzywne i owocowe o smaku słodkokwaśnym 100 mg/kg
- Przetwory owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 50 mg/kg
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb, marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 30 mg/kg
- Sosy 50 mg/kg
- Musztardy 50 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 150 mg/kg
- Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek 100 mg/kg
- Produkty dietetyczne i suplementy żywnościowe dozwolone do spożycia pod nadzorem medycznym 50 mg/kg
- Suplementy żywnościowe w postaci płynnej/składniki diety 100 mg/kg
- płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 50 mg/1
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 400 mg/kg
- substancje wzbogacające żywność/dietetyczne integratory oparte na witaminach i/lub na mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia 400 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 30 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 30 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Feinkostsalat 50 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 10 mg/kg
- preparaty dietetyczne i suplementy dozwolone do spożycia pod nadzorem medycznym 100 mg/kg
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 50 mg/kg
E 961 Neotam Napoje bezalkoholowe
Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 20 mg/l
Napoje na bazie mleka i składników mlekopochodnych lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 20 mg/l
Desery i produkty podobne
Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Preparaty na bazie mleka i składników mlekopochodnych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Zakąski ("snack"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 18 mg/kg
Wyroby cukiernicze
Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 32 mg/kg
Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 65 mg/kg
Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 65 mg/kg
Rożki i wafle, do lodów, bez dodatku cukru 60 mg/kg
Essoblaten 60 mg/kg
Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Płatki śniadaniowe z zawartością błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Drobne cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 200 mg/kg
Odświeżające pastylki od bólu gardła o silnym smaku, bez dodatku cukru 65 mg/kg
Guma do żucia, bez dodatku cukru 250 mg/kg
Wyroby cukiernicze w postaci pastylek o obniżonej wartości energetycznej 15 mg/kg
Cydr i gruszecznik 20 mg/l
Napoje stanowiące mieszankę napojów bezalkoholowych i piwa, cydru, gruszecznika, napojów spirytusowych lub wina 20 mg/l
Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15 % alkoholu objętościowo 20 mg/l
Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj. 20 mg/l
"Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 20 mg/l
Piwa o kwasowości minimum 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH 20 mg/l
Piwa ciemne typu "oud bruin" 20 mg/l
Piwo o obniżonej wartości energetycznej 1 mg/l
Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 26 mg/kg
Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 32 mg/kg
Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 32 mg/kg
Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 32 mg/kg
Konserwowe warzywa i owoce słodko-kwaśne 10 mg/kg
Feinkostsalat 12 mg/kg
Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb i marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 10 mg/kg
Zupy o obniżonej wartości energetycznej 5 mg/l
Sosy 12 mg/kg
Musztardy 12 mg/kg
Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 55 mg/kg
Żywność przeznaczona do użytku w dietach o obniżonej energetyczności określona w dyrektywie 1996/8/WE 26 mg/kg
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego określone w dyrektywie 1999/21/WE 32 mg/kg
Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczane w postaci płynnej 20 mg/kg
Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczane w postaci stałej 60 mg/kg
Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE na bazie witamin lub mikroelementów i dostarczone w postaci syropu lub do żucia 185 mg/kg
Słodziki stołowe ąuantum satis
E 962 Sole aspartamu i acesulfamu(*) Napoje bezalkoholowe
- napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych lub na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- przetwory mleczne i mlekopochodne, o obniżonej wartości energetycznej lub bez zawartości cukru 350 mg/l(a)
- desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/l(a)
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i powlekanych orzechów 500 mg/l(a)
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 500 mg/kg(a)
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 500 mg/kg(a)
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg(b)
- Essoblaten 1.000 mg/kg(b)
- Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg(b)
- Płatki śniadaniowe z zawartością błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg(b)
- Cukierki odświeżające oddech bez dodatku cukru 2.500 mg/kg(a)
- Guma do żucia, bez dodatku cukru 2.000 mg/kg(a)
- Cydr i napój gruszkowy 350 mg/l(a)
- Napoje stanowiące mieszankę napojów bezalkoholowych i piwa, jabłek, gruszek, napojów spirytusowych lub wina 350 mg/l(a)
- Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15 % alkoholu objętościowo 350 mg/l(a)
- Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj. 350 mg/l(a)
- "Bière de table/Tafelbier/Table beer" (pierwotna zawartość brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 350 mg/l(a)
- Piwa o kwasowości minimalnej 30 miliekwiwalentów wyrażonej jako NaOH 350 mg/l(a)
- Brązowe piwa typu "oud bruin" 350 mg/l(a)
- Piwo o obniżonej wartości energetycznej 25 mg/l(b)
- Lody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 800 mg/kg(b)
- Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 350 mg/kg(a)
- Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 1.000 mg/kg(b)
- Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 350 mg/kg(a)
- Konserwowe warzywa i owoce słodko-kwaśne 200 mg/kg(a)
- Feinkostsalat 350 mg/kg(b)
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb i marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków 200 mg/kg(a)
- Zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/l(b)
- Sosy 350 mg/kg(b)
- Musztardy 350 mg/kg(b)
- Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym 1.000 mg/kg(a)
- Żywność przeznaczona do użytku w dietach o obniżonej energetyczności, określona w dyrektywie 1996/8/WE 450 mg/kg(a)
- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE 450 mg/kg(a)
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczone w postaci płynnej 350 mg/l(a)
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE dostarczone w postaci stałej 500 mg/kg(a)
- Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE na bazie witamin i/lub mikroelementów i dostarczone w postaci syropu lub do żucia 2.000 mg/kg(a)
(*) Dyrektywa Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w

dietach o obniżonej energetyczności (Dz.U. L 55 z 6.3.1996, str. 22).

(**) Dyrektywa Rady 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych środków spożywczych

specjalnego przeznaczenia medycznego (Dz.U. L 91 z 7.4.1999, str. 29).

(***) Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia

ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z

12.7.2002, str. 51)

(****) Najwyższe dawki dla soli aspartamu i acesulfamu pochodzą od najwyższej dawki

dla jej części składowych, aspartam (E951) i acesulfam-K (E950). Najwyższe

dawki dla obu aspartamu (E951) i acesulfamu-K (E950) nie są przekraczane

przez użycie soli aspartamu i acesulfamu, albo jej samej, albo w połączeniu

z E950 lub E951. Ograniczenia w tej kolumnie są wyrażone jako a) ekwiwalenty

acesulfamu-K lub b) ekwiwalenty aspartamu.

1 Art. 1 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
2 Art. 2 ust. 3 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
3 Art. 2 ust. 5 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
4 Art. 2a uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
5 Art. 3 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
6 Art. 4 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
7 Art. 5 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
8 Art. 6 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
9 Art. 7 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
10 Art. 8 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
11 Art. 9 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
12 Art. 10 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
13Art. 11 uchylony przez art. 33 rozporządzenia nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.354.16) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 20 stycznia 2010 r.
14 Załącznik:

-zmieniony przez sprostowanie z dnia 5 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.175.40/4).

- zmieniony przez art. 1 pkt 4 i 5 dyrektywy nr 96/83/WE z dnia 19 grudnia 1996 r. (Dz.U.UE.L.97.48.16) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 26 lutego 1997 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 4 dyrektywy nr 2003/115/WE z dnia 22 grudnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.04.24.65) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 29 stycznia 2004 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy nr 2006/52/WE z dnia 5 lipca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.204.10) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 15 sierpnia 2006 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2009/163/UE z dnia 22 grudnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.344.37) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 12 stycznia 2010 r.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1994.237.3

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych
Data aktu: 30/06/1994
Data ogłoszenia: 10/09/1994
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 10/09/1994