Rozporządzenie 2104/93 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1382/91 w sprawie przekazywania danych na temat wyładunków produktów rybołówstwa w Państwach Członkowskich

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2104/93
z dnia 22 lipca 1993 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1382/91 w sprawie przekazywania danych na temat wyładunków produktów rybołówstwa w Państwach Członkowskich

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43,

uwzględniając wniosek Komisji(1),

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),

a także mając na uwadze, co następuje:

wraz z utworzeniem Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) zarządzanie rynkiem produktów rybołówstwa zostanie wzmocnione dzięki istnieniu zharmonizowanej statystyki dotyczącej wyładunków produktów rybołówstwa we wszystkich państwach EOG;

w załączniku XXI.25 do Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym Państwa Członkowskie Europejskiego Stowarzyszenia Wolnego Handlu (EFTA) zobowiązały się do comiesięcznego przekazywania Komisji danych dotyczących wyładunków produktów rybołówstwa w tych państwach ze statków Wspólnoty i ze statków EFTA oraz, na optymalnych zasadach, ze statków państw trzecich, poczynając najpóźniej od dnia 1 stycznia 1995 r.;

potrzeba utworzenia zharmonizowanej statystyki wymaga, żeby dane przekazywane przez Państwa Członkowskie Wspólnoty na mocy przepisów rozporządzenia (EWG) nr 1382/91(3) zostały rozszerzone i obejmowały przekazywanie danych o wyładunkach ze statków EFTA oraz, nieobowiązkowo, ze statków państw trzecich;

wymagane dodatkowe dane są zasadniczo już zgromadzone i przetworzone przez właściwe organy Państw Członkowskich Wspólnoty;

w ramach wykonywania rozporządzenia (EWG) nr 1382/91 wyszły na jaw niektóre mniej istotne rozbieżności dotyczące identyfikacji produktów, w odniesieniu do których wymagane jest gromadzenie danych; pożądane jest wprowadzenie zharmonizowanego formatu przekazywania danych na nośnikach magnetycznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Artykuł 1 rozporządzenia (EWG) nr 1382/91 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Każde Państwo Członkowskie przekazuje Komisji dane dotyczące ilości i średniej ceny produktów rybołówstwa wyładowanych przez wspólnotowe statki rybackie oraz statki EFTA na jego terytorium w każdym miesiącu kalendarzowym, należycie uwzględniając rozporządzenie Rady (Euratom, EWG) nr 1588/90 z dnia 11 czerwca 1990 r. w sprawie przekazywania do Urzędu Statystycznego Wspólnot Europejskich danych statystycznych objętych zasadą poufności(*).

Do celów niniejszego rozporządzenia »wyładunek produktów rybołówstwa« oznacza:

- produkty wyładowane przez statki rybackie lub inne komponenty floty rybackiej,

- produkty wyładowane przez statki Państw Członkowskich w portach poza terytorium Wspólnoty oraz objęte dokumentem T2M, załączonym do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 137/79(**), oraz

- produkty przeładowane ze wspólnotowych statków rybackich lub z innych wspólnotowych komponentów floty rybackiej na statki państw trzecich, na terytorium tego Państwa Członkowskiego.

Państwa Członkowskie zapewniają, aby poza przypadkami, w których dozwolone są odstępstwa zgodnie z art. 5 ust. 4, przekazywane dane obejmowały wszystkie wyładunki produktów rybołówstwa wymienione w załączniku I dokonane w tym miesiącu kalendarzowym. Można posłużyć się jednakże technikami badań wyrywkowych, do oszacowania do 10 % całości produktów rybołówstwa wyładowanych w danym miesiącu. Na temat tych technik przedkłada się sprawozdanie na mocy przepisów art. 5 ust. 1 i 2.

______

(*) Dz.U. L 151 z 15.6.1990, str. 1.

(**) Dz.U. L 20 z 27.1.1979, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3399/91 (Dz.U. L 320 z 22.11.1991, str. 19).".

Artykuł  2

Artykuł 4 rozporządzenia (EWG) nr 1382/91 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 4

1. Państwa Członkowskie wypełniają swoje zobowiązania wobec Komisji, zgodnie z przepisami art. 1 oraz 2, przekazując dane na nośnikach magnetycznych w formacie podanym w załączniku IV.

2. Jeżeli Państwa Członkowskie napotykają na trudności podczas przekazywania danych na nośnikach magnetycznych, przekazują dane Komisji w formie wskazanej w załączniku III."

Artykuł  3

Załączniki I, II oraz III do rozporządzenia (EWG) nr 1382/91 zastępuje się załącznikami znajdującymi się w załączniku A do niniejszego rozporządzenia.

Do rozporządzenia (EWG) nr 1382/91 dodaje się załącznik IV znajdujący się w załączniku B do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 1994 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 lipca 1993 r.

W imieniu Rady
M. OFFECIERS-VAN DE WIELE
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 84 z 25.3.1993, str. 6.

(2) Dz.U. C 150 z 31.5.1993.

(3) Dz.U. L 133 z 28.5.1991, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  A

"ZAŁĄCZNIK I

WYKAZ PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA, NA TEMAT KTÓRYCH WYMAGANE JEST PRZEKAZYWANIE DANYCH

Kod Gatunek Postać produktu
CDZ Dorsz (Gadus morhua, Boreogadus saida, Gadus ogac) Świeży cały
Świeży wypatroszony
Świeży niefiletowany
Mrożone filety
Solony
HAD Plamiak (Melanogrammus aeglefinus) Świeży cały
Świeży wypatroszony
Świeży niefiletowany
Mrożone filety
POK Czarniak (Pollachius virens) Świeży cały
Świeży wypatroszony
Świeży niefiletowany
Mrożone filety
HKE Morszczuk (Merluccius spp.) Świeży cały
Świeży wypatroszony
Mrożony całe
Mrożony wypatroszony, bez łba
Mrożone filety
Mrożony, inny
WHG Witlinek (Merlangius merlangus) Świeży cały
Świeży wypatroszony
Mrożony niefiletowany
Mrożone filety
LNZ Molwa (Molva spp.) Świeża cała
Świeża wypatroszona
Mrożona niefiletowana
Mrożone filety
POL Rdzewiec (Pollachius pollachius) Świeży cały
Świeży wypatroszony
Mrożony niefiletowany
Mrożone filety
BIB Bielmik (Trisopterus luscus) Świeży
NOP Okowiel (Trisopterus esmarkii) Świeży
WHB Błękitek (Micromesistius poutassou) Świeży
PLE Gładzica (Pleuronectes platessa) Świeża cała
Świeża wypatroszona
Mrożona niefiletowana
Mrożone filety
SOL Sola (Solea vulgaris) Świeża cała
Świeża wypatroszona
Mrożona niefiletowana
Mrożone filety
MEG Smuklica (Lepidorhombus spp.) Świeża
Mrożona niefiletowana
DAB Zimnica (Limanda limanda) Świeża
Mrożona
LEM Złocica (Microstomus kitt) Świeża
Mrożona
RED Karmazyn (Sebastes spp.) Świeży
Mrożony niefiletowany
Mrożone filety
MNZ Żabnica (Lophius spp.) Świeża cała
Świeże ogony
Mrożone ogony
BOZ Bops (Boops spp.) Świeży
Mrożony
PIC Pikarela (Spicara = Maena spp.) Świeża
Mrożona
CGZ Konger węgorz(Conger spp.) Świeży
Mrożony
GUX Rodzina kurkowate (Triglidae) Świeże
Mrożone
MUL Rodzina mugilowate (Mugilidae) Świeże
Mrożone
HER Śledź (Clupea harengus) Świeży
Mrożony niefiletowany
Mrożone filety
PIL Sardynka (Sardina pilchardus) Świeża
Mrożona
ANE Sardela (Engraulis encrasicolus) Świeża
Mrożona
SPR Szprot (Sprattus sprattus) Świeży
ALB Tuńczyk biały (Thunnus alalunga) Świeży
Mrożony
YFT Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus Świeży
albacares) Mrożony
SKJ Bonito (Katsuwonus pelamis) Świeży
Mrożony
BET Opastun (Thunnus obesus) Świeży
Mrożony
BFT Tuńczyk czerwony (Thunnus thynnus) Świeży
Mrożony
SWO Włócznik (Xiphius gladius) Świeży
Mrożony
TUN Inne tuńczyki (Thunnini) Świeże
Mrożone
MAC Makrela (Scomber scombrus) Świeża
Mrożona
MAZ Inne makrele (Scomber japonicus) Świeże
Mrożone
JAX Ostrobok (Trachurus spp.) Świeży
Mrożony
SRX Rajowate (Rajiformas) Świeże
Mrożone
DGZ Koleń rekinek psi (Squalus acanthias, Świeży
Scyliorhinus spp.) Mrożony
NEP Homar norweski (Nephrops norvegicus) Świeży cały
Świeże ogony
Mrożone ogony
CNZ Krewetki (Crangon spp.) Świeże
Mrożone
PDZ Garnele (Pandalidae) Świeże
Mrożone
CRE Jadalny kieszeniec (Cancer pagurus) Świeży
Mrożony
CRS Krab (Portunus spp.) Świeży
LBE Homar europejski (Homarus gammarus) Świeży
Mrożone ogony
SCE Przegrzebek św. Jakuba (Pecten maximus) Świeży
SQC Kałamarnica pospolita (Loligo spp.) Świeża
Mrożona nieoczyszczona
Mrożona oczyszczona
SQX Kałamarnica illex, kałamarnica latająca (Todarodes saggittatus, Illex Świeże
Mrożone nieoczyszczone
spp.) Mrożone oczyszczone
OMZ Kałamarnice inne (Omnastrephidae) Świeże
Mrożone nieoczyszczone
Mrożone oczyszczone
OCZ Ośmiornica (Octopus spp.) Świeża
Mrożona
CTL Mątwy (Sepia officinalis, Rossia macrosoma, Sepiola rondeleti) Świeże
Mrożone
FIN Inne ryby Świeże
Mrożone
CRU Inne skorupiaki Świeże
Mrożone
MOL Inne mięczaki Świeże
Mrożone

ZAŁĄCZNIK  II

DEFINICJE, KTÓRYCH NALEŻY UŻYWAĆ W PRZEKAZYWANIU DANYCH NA TEMAT WYŁADUNKU PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA

Jednostki

Waga: Podana waga odpowiada wadze wyładowanego towaru.

Waga powinna być podawana w tonach z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.

Średnia cena: Średnia cena jest zgłaszana w walucie krajowej za tonę. W odniesieniu do produktów, które nie zostają niezwłocznie sprzedane, średnia cena powinna być oszacowana, przy użyciu właściwej metody.

Przeznaczenie

Spożycie przez ludzi: obejmuje wszystkie produkty, które sprzedawane są podczas pierwszej sprzedaży do spożycia przez ludzi lub które zostały wyładowane na mocy umowy lub innego porozumienia w celu spożycia przez ludzi. Wyłączone są ilości przeznaczone do spożycia przez ludzi, lecz które podczas pierwszej sprzedaży, ze względu na warunki rynkowe, przepisy dotyczące higieny lub podobne przyczyny, zostają wycofane z rynku towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Do celów przemysłowych: obejmują wszystkie produkty wyładowane w ściśle określonym celu przerobienia na mączkę i olej lub przeznaczone do spożycia przez zwierzęta oraz ilości, które, choć początkowo przeznaczone do spożycia przez ludzi, nie zostają sprzedane w tym celu podczas pierwszej sprzedaży.

Postać produktu

Filety odnoszą się do płatów ryby ciętych równolegle do kręgosłupa, składających się z prawego lub lewego boku ryby, o ile głowa, wnętrzności, płetwy (grzbietowe, odbytowe, ogonowe, brzuszne, piersiowe) oraz kości (kręgi lub duży kręgosłup, brzuszne lub żebrowe, skrzelowe lub strzemiączkowe, itd.) zostały usunięte, a oba boki nie są połączone, na przykład poprzez grzbiet lub brzuch.

Ryba cała odnosi się do ryby niewypatroszonej.

Oczyszczona odnosi się do kałamarnicy po usunięciu od korpusu ramion, głowy oraz organów wewnętrznych.

Ryby mrożone to ryby poddane zamrożeniu w celu zachowania charakterystycznych dla nich właściwości poprzez obniżenie średniej temperatury do -18 °C lub niższej i które są następnie przechowywane w temperaturze -18 °C lub niższej.

Ryby świeże to ryby, które nie zostały zakonserwowane, nie były wędzone, suszone ani solone, nie zostały zamrożone ani poddane żadnym innym procesom za wyjątkiem chłodzenia. Zwykle występują w postaci ryby całej lub wypatroszonej.

Ryby solone to ryby często w formie wypatroszonej i bez głowy, przechowywane w soli lub solance.

Przynależność państwowa i zakres

Dane obejmują wszystkie produkty wyładowane przez wspólnotowe statki rybackie oraz statki rybackie EFTA w portach Państwa Członkowskiego, które przekazuje dane. Państwo Członkowskie przekazujące dane nie jest zobowiązane, zgodnie z przepisami niniejszego rozporządzenia, do przekazywania danych na temat wyładunków swoich statków w portach innych niż krajowe.

Dane obejmują produkty wyładowane na terytorium Państwa Członkowskiego oraz objęte dokumentem T2M określonym w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 137/79. Obejmują również produkty przeładowane na statki państw trzecich ze wspólnotowych statków rybackich i statków rybackich EFTA lub z innych komponentów wspólnotowej floty rybackiej i floty rybackiej EFTA, które zostają wyładowane na terytorium danego Państwa Członkowskiego.

Statki wspólnotowe to statki pływające pod banderą Państwa Członkowskiego Wspólnoty lub zarejestrowane w Państwie Członkowskim Wspólnoty.

Statki EFTA to statki pływające pod banderą państwa będącego członkiem EFTA lub zarejestrowane w państwie będącym członkiem EFTA.

Statki państwa trzeciego to statki pływające pod banderą lub zarejestrowane w państwie innym niż Państwo Członkowskie Wspólnoty lub państwo będące członkiem EFTA.

ZAŁĄCZNIK  III

FORMAT PRZEKAZYWANIA DANYCH ZGODNIE Z ART. 1

STATYSTYKA WYŁADUNKÓW

Wyładunki w miesiącu ........... 19 .. Państwo ...............

Gatunek Statki wspólnotowe Statki EFTA Statki państw trzecich(1)
Ilość Cena Ilość Cena Ilość Cena
Do spożycia przez ludzi:
Dorsz (CDZ)
Świeży cały ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeży wypatroszony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeży niefiletowany ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone filety ....... ....... ....... ....... ....... .......
Solony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Plamiak (HAD)
Świeży cały ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeży wypatroszony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeży niefiletowany ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone filety ....... ....... ....... ....... ....... .......
Czarniak (POK)
Świeży cały ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeży wypatroszony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeży niefiletowany ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone filety ....... ....... ....... ....... ....... .......
Morszczuk (HKE)
Świeży cały ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeży wypatroszony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony cały ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone filety ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony wypatroszony,

bez łba

....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony, inny ....... ....... ....... ....... ....... .......
Witlinek (WHG)
Świeży cały ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeży wypatroszony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony niefiletowany ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone filety ....... ....... ....... ....... ....... .......
Molwa (LNZ)
Świeża cała ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeża wypatroszona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona niefiletowana ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone filety ....... ....... ....... ....... ....... .......
Rdzewiec (POL)
Świeży cały ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeży wypatroszony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony niefiletowany ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone filety ....... ....... ....... ....... ....... .......
Gładzica (PLE)
Świeża cała ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeża wypatroszona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona niefiletowana ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone filety ....... ....... ....... ....... ....... .......
Sola (SOL)
Świeża cała ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeża wypatroszona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona cała ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone filety ....... ....... ....... ....... ....... .......
Smuklica (MEG)
Świeża ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Zimnica (DAB)
Świeża ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Złocica (LEM)
Świeża ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Karmazyn (RED)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony cały ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone filety ....... ....... ....... ....... ....... .......
Żabnica (MNZ)
Świeża cała ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeże ogony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ogony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Bops (BOZ)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Pikarela (PIC)
Świeża ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Konger węgorz (CGZ)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Rodzina kurkowate (GUX)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Rodzina mugilowate (MUL)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Śledź (HER)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony cały ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone filety ....... ....... ....... ....... ....... .......
Sadrynka (PIL)
Świeża ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Sardela (ANE)
Świeża ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Tuńczyk biały (ALB)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Tuńczyk żółtopłetwy (YFT)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Bonito (SKJ)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Opastun (BET)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Tuńczyk czerwony (BFT)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Włócznik (SWO)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Inne tuńczyki (TUN)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Makrela (MAC)
Świeża ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Inne makrele (MAZ)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Ostrobok (JAX)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Rajowate (SRX)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Koleń rekinek psi (DGZ)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Homar norweski (NEP)
Świeży cały ....... ....... ....... ....... ....... .......
Świeże ogony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ogony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Krewetki (CNZ)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Garnele (PDZ)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Jadalny kieszeniec (CRE)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Krab (CRS)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Homar europejski (LBE)
Świeży ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ogony ....... ....... ....... ....... ....... .......
Przegrzebek św.Jakuba (SCE)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Kałamarnica pospolita (SQC)
Świeża ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona oczyszczona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona nieoczyszczona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Kałamarnica illex, kałamarnica latająca (SQX)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone oczyszczone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone nieoczyszczone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Kałamarnice inne (OMZ)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone oczyszczone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone nieoczyszczone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Ośmiornica (OCZ)
Świeża ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożona ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mątwy (CTL)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Inne ryby (FIN)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Inne mięczaki (MOL)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Inne skorupiaki (CRU)
Świeże ....... ....... ....... ....... ....... .......
Mrożone ....... ....... ....... ....... ....... .......
Na potrzeby przemysłowe:
Dorsz (CDZ) ....... ....... ....... ....... ....... .......
Plamiak (HAD) ....... ....... ....... ....... ....... .......
Czarniak (POK) ....... ....... ....... ....... ....... .......
Witlinek (WHG) ....... ....... ....... ....... ....... .......
Bielmik (BIB) ....... ....... ....... ....... ....... .......
Okowiel (NOP) ....... ....... ....... ....... ....... .......
Błękitek (WHB) ....... ....... ....... ....... ....... .......
Śledź (HER) ....... ....... ....... ....... ....... .......
Szprot (SPA) ....... ....... ....... ....... ....... .......
Inne gatunki ....... ....... ....... ....... ....... .......
(1) Nieobowiązkowo."

ZAŁĄCZNIK  B

"ZAŁĄCZNIK IV

FORMAT PRZEKAZYWANIA DANYCH NA NOŚNIKACH MAGNETYCZNYCH

1. Nośniki magnetyczne

Taśmy komputerowe: dziewięciościeżkowe o gęstości 1.600 lub 6.250 BPI z kodowaniem EDCDIC lub ASCII, w miarę możliwości opatrzone etykietą. Jeżeli są opatrzone etykietą, powinien zostać dołączony kod »koniec pliku«.

Dyskietki: MS-DOS, sformatowane 3,5″ , 720 kilobajtów lub 1,4 megabajta lub 5,25″ , 360 kilobajtów lub 1,2 megabajta.

2. Format kodowania

Numery bajtów Pozycja Uwagi
1 do 4 Państwo Kod ISO 3-alpha (np. FRA = Francja)
5 do 6 Rok Przykład: 94 = 1994
7 do 8 Miesiąc Przykład: 01 = styczeń
9 do 11 Gatunek Identyfikator 3-alpha (np. CDZ = dorsz)
12 do 13 Postać produktu Patrz wykaz kodów poniżej
14 Miejsce przeznaczenia Patrz wykaz kodów poniżej
15 do 25 Ilość Tony z dokładnością do jednego miejsca po przecinku
26 do 36 Średnia cena Waluta krajowa/tona
37 Kod przynależności Patrz uwagi poniżej

Uwagi:

a) Wszystkie pola numeryczne powinny być wyrównane do prawej strony, ze spacjami z lewej strony. Wszystkie pola alfanumeryczne powinny być wyrównane do lewej strony, ze spacjami po prawej stronie.

b) Podana waga odpowiada wadze wyładowanej.

c) Ilości mniejsze niż 50 kg zostają odnotowane jako »0,0«

3. Wykaz kodów

a) Kody postaci produktów

Świeże 10
Świeże całe 11
Świeże wypatroszone 12
Świeże ogony 13
Świeże, wypatroszone, bez łba 16
Świeże, inne 19
Mrożone 20
Mrożone całe 21
Mrożone wypatroszone 22
Mrożone ogony 23
Mrożone niefiletowane 25
Mrożone, wypatroszone, bez łba 26
Mrożone oczyszczone 27
Mrożone, nieoczyszczone 28
Mrożone, inne 29
Solone 30
Wędzone 40
Gotowane 50
Gotowane, mrożone i pakowane 60

b) Kody przeznaczenia

Spożycie przez ludzi 1
Do celów przemysłowych 2
Przeznaczenie nieznane 9

c) Kody przynależności

Statki EWG 1
Statki EFTA 2
Statki państw trzecich 3"

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1993.191.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2104/93 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1382/91 w sprawie przekazywania danych na temat wyładunków produktów rybołówstwa w Państwach Członkowskich
Data aktu: 22/07/1993
Data ogłoszenia: 31/07/1993
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/08/1993, 01/01/1994