(91/229/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 20 kwietnia 1991 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1035/72 z dnia 18 maja 1972 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3920/90(2), w szczególności jego art. 14 g,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Rady (EWG) nr 789/89(3) uzupełniło uzgodnienia dotyczące pomocy dla organizacji producentów owoców i warzyw poprzez wprowadzenie dodatkowej zryczałtowanej pomocy, jako środków zachęcających do tworzenia, dla organizacji producentów koncentrujących działalność gospodarczą na produkcji i wprowadzaniu do obrotu orzechów i/lub chleba świętojańskiego;
rozporządzenie Rady (EWG) nr 790/89(4) określa kwotę dodatkowej zryczałtowanej pomocy przewidzianej w art. 14 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 1035/72 w odniesieniu do tworzenia organizacji producentów;
wnioski o refundację dodatkowej zryczałtowanej pomocy przyznawanej przez Państwa Członkowskie organizacjom producentów orzechów i/lub chleba świętojańskiego w celu pokrycia dodatkowych kosztów ich tworzenia muszą zawierać określone informacje pozwalające na sprawdzenie zgodności wydatków z wymogami rozporządzenia (EWG) nr 1035/72, w szczególności jego art. 14 lit. b);
aby pozwolić na skuteczne monitorowanie wniosków o refundację, Państwa Członkowskie muszą przechowywać, w celu udostępnienia Komisji, przez trzy lata następujące po ostatniej refundacji, wszystkie uzupełniające dokumenty na podstawie których przyznano pomoc;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 marca 1991 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 118 z 29.5.1972, str. 1.
(2) Dz.U. L 375 z 31.12.1998, str. 17.
(3) Dz.U. L 85 z 30.3.1989, str. 3.
(4) Dz.U. L 85 z 30.3.1989, str. 6.
ZAŁĄCZNIKI