(90/612/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 24 listopada 1990 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
niezbędne jest uwzględnienie poprawionej specyfikacji zamieszczonej w Codex Alimentarius dla substancji E407 i E466, wydanie zezwolenia dla nowych technologii produkcji substancji E473 oraz dokonanie zróżnicowania między substancją E407, taką, jak została opisana w Załączniku do dyrektywy Rady 78/663/EWG(2), zmienionej dyrektywą 82/504/EWG(3), a podobnymi produktami nieobjętymi tym Załącznikiem;
zasięgnięto opinii Komitetu Naukowego ds. Żywności, zgodnie z art. 6 dyrektywy 89/107/EWG w sprawie przepisów mogących wpływać na zdrowie publiczne;
środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 października 1990 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Martin BANGEMANN |
|
Wiceprzewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.
(2) Dz.U. L 223 z 14.8.1978, str. 7.
(3) Dz.U. L 230 z 5.8.1982, str. 35.