(88/660/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 31 grudnia 1988 r.)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 4 ust. 1 dyrektywy 80/215/EWG(4), ostatnio zmienionej dyrektywą 87/491/EWG(5), określa rodzaje postępowania powodującego niszczenie czynników sprawczych chorób zwierzęcych w produktach mięsnych celem dopuszczenia takich produktów do handlu wewnątrzwspólnotowego na określonych warunkach;
w świetle zdobytych doświadczeń i postępu naukowego oraz technologii mięsa możliwe jest nowe postępowanie, pod warunkiem wykorzystania niezbędnych gwarancji;
włączenie tego postępowania między inne już zalecane powinno ułatwić wolny obrót we Wspólnocie, co zwiększy wartość produkcji przy jednoczesnym uniknięciu ryzyka rozprzestrzenienia się choroby;
wyrażona opinia naukowa wskazuje, że limit wagowy pięciu kilogramów dotychczasowo stosowany do tych produktów mięsnych może być bezpiecznie zniesiony, pod warunkiem utrzymania innych istniejących zabezpieczeń,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 1988 r.
|
W imieniu Rady |
|
Y. POTTAKIS |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 273 z 22.10.1988, str. 9.
(2) Opinia wydana dnia 16 grudnia 1988 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(3) Opinia wydana dnia 14 grudnia 1988 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(4) Dz.U. L 47 z 21.2.1980, str. 4.
(5) Dz.U. L 279 z 2.10.1987, str. 27.