KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3174/88(2), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do niniejszego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących procedur analitycznych stosowanych w celu oznaczania zawartości cukrów (sumy zawartości sacharozy, fruktozy, glukozy, laktozy i maltozy), tłuszczów oraz masy suchej w produktach objętych kodem CN 1905 90 30;
przeprowadzone badania oraz prace badawcze wykazują, że procedury analityczne określone w art. 1 są właściwe;
wejście w życie niniejszego rozporządzenia powoduje uchylenie rozporządzenia Komisji (WE) nr 2093/84 z dnia 19 lipca 1984 r. w sprawie procedur analitycznych stosowanych w celu oznaczania masy suchej, masy tłuszczowej oraz zawartości cukru w poszczególnych wyrobach piekarniczych zwykłych, objętych pozycją 19.07 Wspólnej Taryfy Celnej(3);
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 14 grudnia 1988 r.
|
W imieniu Komisji |
|
COCKFIELD |
|
Wiceprzewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(2) Dz.U. L 298 z 31.10.1988, str. 1.
(3) Dz.U. L 193 z 21.7.1984, str. 15.