Rozporządzenie 3986/87 zmieniające w wyniku wprowadzenia Nomenklatury Scalonej niektóre rozporządzenia dotyczące wprowadzania wspólnej organizacji rynków mięsa drobiowego

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3986/87
z dnia 22 grudnia 1987 r.
zmieniające w wyniku wprowadzenia Nomenklatury Scalonej niektóre rozporządzenia dotyczące wprowadzania wspólnej organizacji rynków mięsa drobiowego

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3985/87 (2), w szczególności jego art. 15 ust. 1 akapit drugi,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3907/87 z dnia 22 grudnia 1987 r. zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2777/75 w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego (3), w szczególności jego art. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z art. 15 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia (EWG) nr 2658, Komisja przeprowadza techniczne dostosowania aktów Wspólnoty odnoszących się do Nomenklatury Scalonej; zmiany w treści dotyczącej sektora mięsa drobiowego przeprowadzane są zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2777/75 (4), na mocy art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3907/87;

szereg rozporządzeń dotyczących sektora mięsa drobiowego musi zostać dostosowanych technicznie oraz, w przypadku niektórych punktów treści, z uwzględnieniem zastosowania nowej Nomenklatury Scalonej opartej na Zharmonizowanym Systemie Oznaczania i Kodowania Towarów, który ma zastąpić Konwencję z dnia 15 grudnia 1950 r. w sprawie nomenklatury klasyfikacji towarów w taryfach celnych;

z uwagi na ilość i treść tekstów wymagających takich dostosowań, wszystkie rozporządzenia mające zostać dostosowane powinny być zgrupowane w jednym rozporządzeniu zmieniającym;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 565/68 z dnia 24 kwietnia 1968 r. w sprawie nieustalania dodatkowych kwot za ubite kaczki przywożone z Polski (5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2039/73 (6), otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Opłaty wyrównawcze, ustalone zgodnie z art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75, nie są zwiększane o dodatkową kwotę w odniesieniu do przywozu następujących produktów objętych podpozycją ex 2007 Nomenklatury Scalonej, pochodzących lub dostarczanych z Polski:

a) ptactwo z gatunków Gallus domesticus, niecięte na kawałki:

- oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako 'kurczaki 83%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako 'kurczaki 70%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako 'kurczaki 65%' lub inaczej prezentowane;

b) kaczki, niecięte na kawałki:

- oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami, i łapami, znane jako 'kaczki 85%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako 'kaczki 70%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako 'kaczki 63%' lub inaczej prezentowane;

c) gęsi, niecięte na kawałki:

- oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami, i łapami, znane jako "gęsi 82%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako 'gęsi 75%' lub inaczej prezentowane."

Artykuł 2

Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2261/69 z dnia 13 listopada 1969 r. w sprawie zaniechania ustalania kwoty dodatkowej w odniesieniu do ubitych kaczek i gęsi przywożonych z Rumunii dotyczącego nieustalania dodatkowych kwot za ubite kaczki i gęsi przywożone z Rumunii (7), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2039/73, otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Opłaty wyrównawcze, ustalone zgodnie z art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75, nie są zwiększane o dodatkową kwotę w odniesieniu do przywozu następujących produktów objętych podpozycją ex 0207 Nomenklatury Scalonej, pochodzących lub dostarczanych z Rumunii:

a) kaczki, niecięte na kawałki:

- oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami, i łapami, znane jako 'kaczki 85%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako 'kaczki 70%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako 'kaczki 63%' lub inaczej prezentowane;

b) gęsi, niecięte na kawałki:

- oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami, i łapami, znane jako 'gęsi 82%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako 'gęsi 75%' lub inaczej prezentowane."

Artykuł  3

Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2474/70 z dnia 7 grudnia 1970 r. w sprawie nieustalania dodatkowej kwoty za ubite indyki przywożone z Polski (8), otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Opłaty wyrównawcze, ustalone zgodnie z art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75, nie są zwiększane o dodatkową kwotę w odniesieniu do przywozu ubitych indyków objętych podpozycjami 0207 10 31, 0207 10 39 i 0207 22 Nomenklatury Scalonej, pochodzących lub dostarczanych z Polski."

Artykuł 4

Załączniki I i II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2778/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiające zasady obliczania opłaty wyrównawczej i ceny zaporowej dla mięsa drobiowego (9), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 3233/86 (10), zastępuje się załącznikami I i II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  5

Załącznik do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3011/79 z dnia 20 grudnia 1979 r. ustalającego współczynniki dla obliczania opłat wyrównawczych w odniesieniu do uzyskanych produktów mięsa drobiowego i uchylającego rozporządzenie nr 199/67/EWG (11), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1507/82 (12), zastępuje się załącznikiem III do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 6

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1988 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1987 r.

W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 376 z 31.12.1987, str. 1.

(3) Dz.U. L 370 z 30.12.1987, str. 14.

(4) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 77.

(5) Dz.U. L 107 z 8.5.1968, str. 7.

(6) Dz.U. L 207 z 28.7.1973, str. 30.

(7) Dz.U. L 286 z 14.11.1969, str. 24.

(8) Dz.U. L 265 z 8.12.1970, str. 13.

(9) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 84.

(10) Dz.U. L 301 z 25.10.1986, str. 3.

(11) Dz.U. L 337 z 29.12.1979, str. 65.

(12) Dz.U. L 168 z 15.6.1982, str. 5.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK I
Kod CN Opis Ilość w kg Skład
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki

- O masie nieprzekraczającej 185 g:

0105 11 00 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus 0,343 Kukurydza 60%
sztuk Jęczmień 30%
Owies zwyczajny 10%
0105 19 - - Pozostałe
0105 19 10 - - - Gęsi i indyki 1,001 Kukurydza 60%
sztuk Jęczmień 30%
Owies zwyczajny 10%
0105 19 90 - - - Kaczki i perliczki 0,343 Kukurydza 60%
(sztuk) Jęczmień 30%
Owies zwyczajny 10%
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone
0207 10 - - Drób niecięty na kawałki, świeży lub chłodzony
- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus
0207 10 11 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" 1,847 Kukurydza 80% Jęczmień 20%
0207 10 15 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

2,100 Kukurydza 80% Jęczmień 20%
0207 10 19 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek

i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

2,288 Kukurydza 80% Jęczmień 20%
- - Indyki:
0207 10 31 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

2,341 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30% Owies zwyczajny: 10%
0207 10 39 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek

i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

2,566 Kukurydza 60%

Jęczmień: 30% Owies zwyczajny 10%

- - Kaczki:
0207 10 51 - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami, i łapami, znane jako

"kaczki 85%"

2,853 Kukurydza 60%

Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10%

0207 10 55 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

3,464 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

0207 10 59 - - - Oskubane, wypatroszone, bez głów i łap, oraz bez szyj, serc, wątróbek

i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

3,849 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

- - Gęsi:
0207 10 71 - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" 3,284 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

0207 10 79 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane:

3,591 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

0207 10 90 - - Perliczki 3,423 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%

- Drób, niecięty na kawałki, mrożony:
0207 21 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
0207 21 10 - - - Oskubane, wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

2,100 Kukurydza 80%

Jęczmień 20%

0207 21 90 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków,

znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane:

2,288 Kukurydza 80%

Jęczmień 20%

0207 22 - - Indyki
0207 22 10 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

2,341 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30% Owies zwyczajny: 10%
0207 22 90 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek

i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

2,566 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%

0207 23 - - Kaczki, gęsi i perliczki:
- - - Kaczki
0207 23 11 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

3,464 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%

0207 23 19 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek

i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane:

3,849 Kukurydza 60% Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

- - - Gęsi:
0207 23 51 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, ale z głowami, i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

3,284 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%

0207 23 59 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

3,591 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%

0207 23 90 - - - Perliczki 3,423 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%"

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK II
Kod CN Opis Ilość w kg Skład Stawka standardowa w ecu
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 00 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: 0,364

(sztuk)

Kukurydza 60% Jęczmień 30% )})
0,1926
Owies zwyczajny 10%
0105 19 Pozostałe:
0105 19 10 - - - Gęsi i indyki 1,071 Kukurydza 60% )})
(sztuk) Jęczmień 30% 0,9000
Owies zwyczajny 10%
0105 19 90 - - - Kaczki i perliczki 0,364 Kukurydza 60% )})
(sztuk) Jęczmień 30% 0,1926
Owies zwyczajny 10%
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 1,602
0207 10 - Drób, niecięty na kawałki, świeży lub chłodzony
- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
0207 10 11 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako Kukurydza 80% )})) 0,8355
"kurczaki 83%"
Jęczmień 20%
0207 10 15 - - - Oskubane, wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

1,822 Kukurydza 80% 0,9500
Jęczmień 20%
0207 10 19 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub

inaczej prezentowane

1,985 Kukurydza 80% )})
Jęczmień 20% 1,0351
- - Indyki:
0207 10 31 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

2,194 Kukurydza 60% )
Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)}) 1,2825
0207 10 39 - - - Oskubane, wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 73%" lub

inaczej prezentowane

2,404 Kukurydza 60% Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10% 1,4059
- - Kaczki
0207 10 51 - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami

i łapami, znane jako "kaczki 85%"

2,647 Kukurydza 60% Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)
} 0,8042
)
0207 10 55 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

3,214 Kukurydza 60% )
Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10% } 0,9766
)
0207 10 59 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub

inaczej prezentowane

3,571 Kukurydza 60% )
Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10% } 1,0851
)
- - Gęsi
0207 10 71 - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

3,100 Kukurydza 60% ) 1,3548
Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

}
)
0207 10 79 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

3,389 Kukurydza 60% Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10% )
} 1,2394
)
0207 10 90 - - Perliczki 3,051 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)
} 1,4415
)
- Drób, niecięty na kawałki, mrożony:
0207 21 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
0207 21 10 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

1,822 Kukurydza 80%

Jęczmień 20%

)
} 0,9500
)
0207 21 90 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

1,985 Kukurydza 80%

Jęczmień 20%

)
} 1,0351
)
0207 22 - - Indyki:
0207 22 10 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

2,194 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)
} 1,2825
)
)
0207 22 90 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

2,404 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)
} 1,4059
)
0207 23 - - Kaczki, gęsi i perliczki:
- - - Kaczki
0207 23 11 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako kaczki 70%"

3,214 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies

)
} 0,9766
)
0207 23 19 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%"

lub inaczej prezentowane

3,571 Kukurydza 60%

Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10%

)
} 1,0851
)
- - - Gęsi
0207 23 51 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

3,100 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)
} 1,3548
)
0207 23 59 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

3,389 Kukurydza 60%

Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10%

)
} 1,2394
)
0207 23 90 - - - Perliczki 3,051 Kukurydza 60%

Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10%

)
} 1,4415"
)

ZAŁĄCZNIK  III

"ZAŁĄCZNIK
Kod CN Opis Współczynnik Opis produktów użytych do uzyskania
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
Pozostałe:
0105 91 00 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus 0,70 Kurczaki 70%
0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 - - - Kaczki 0,70 Kaczki 70%
0105 99 20 - - - Gęsi 0,70 Gęsi 82%
0105 99 30 - - - Indyki 0,70 Indyki 80%
0105 99 50 - - - Perliczki 0,70 Perliczki ubite
- Kawałki i podroby (łącznie z wątróbkami), świeże lub mrożone:
0207 39 - - Pozostałe (z wyłączeniem wątróbek drobiowych innych

niż otłuszczone wątróbki z gęsi lub z kaczek objętych pozycją

0207 39 90)

- - - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
- - - - Kawałki:
0207 39 11 - - - - - Bez kości: 2,10 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Perliczki ubite
- - - - - Z kośćmi
0207 39 13 - - - - - - Połówki lub ćwiartki 1,10 Kurczaki 65%
0207 39 15 - - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 39 17 - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami 0,45 Kurczaki 70%
- - - - - - Kupry i końce skrzydeł Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 39 21 - - - - - - Piersi i ich kawałki 1,65 Kurczaki 70%
0207 39 23 - - - - - - Nogi i ich kawałki 1,55 Kurczaki 70%
0207 39 25 - - - - Pozostałe 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 39 27 - - - - Podroby, inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
- - - Z indyków:
- - - - Kawałki:
0207 39 31 - - - - - Bez kości 2,10 Indyki 80%
- - - - - Z kośćmi:
0207 39 33 - - - - - - Połówki lub ćwiartki: 1,10 Indyki 73%
0207 39 35 - - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 39 37 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

0,45 Kurczaki 70% Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 39 41 - - - - - - Piersi i ich kawałki 1,60 Indyki 80%
- - - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 39 43 - - - - - - - Podudzia i ich kawałki: 0,75 Indyki 80%
0207 39 45 - - - - - - - Pozostałe 1,35 Indyki 80%
0207 39 47 - - - - - - - Pozostałe 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 39 51 - - - - Podroby inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
- - - Z kaczek, gęsi i perliczek:
- - - - Kawałki
- - - - - Bez kości:
0207 39 53 - - - - - - Z gęsi 2,10 Gęsi 75%
0207 39 55 - - - - - - Z kaczek i perliczek Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Perliczki ubite
- - - - - Z kośćmi:
- - - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 39 57 - - - - - - - Z kaczek 1,10 Kaczki 63%
0207 39 61 - - - - - - - Z gęsi 1,10 Gęsi 75%
0207 39 63 - - - - - - - Z perliczek 1,10 Perliczki ubite
0207 39 65 - - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 39 67 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry 0,45 Kurczaki 70%
i końce skrzydeł
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
- - - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 39 71 - - - - - - - Z gęsi 1,50 Gęsi 75%
0207 39 73 - - - - - - - Z kaczek i perliczek 1,65 Kurczaki 70%
- - - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 39 75 - - - - - - - Z gęsi 1,45 Gęsi 75%
0207 39 77 - - - - - - - Z kaczek i perliczek 1,55 Kurczaki 70%
0207 39 81 - - - - - - Tusze gęsie i kacze (1) 1,40 Kaczki 70%
Gęsi 75%
0207 39 83 - - - - - - Pozostałe 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 39 85 - - - - Podroby inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
- Kawałki i podroby inne niż wątróbki, mrożone:
- - - Kawałki
0207 41 - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus
0207 41 10 - - - - Bez kości 2,10 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Perliczki ubite
- - - - Z kośćmi:
0207 41 11 - - - - - Połówki lub ćwiartki 1,10 Kurczaki 65%
0207 41 21 - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 41 31 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 41 41 - - - - - Piersi i ich kawałki 1,65 Kurczaki 70%
0207 41 51 - - - - - Nogi i ich kawałki: 1,55 Kurczaki 70%
0207 41 71 - - - - - Pozostałe 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 41 90 - - - Podroby inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 42 - - Z indyków:
- - - Kawałki:
0207 42 10 - - - - Bez kości: 2,10 Indyki 80%
- - - - Z kośćmi
0207 42 11 - - - - - Połówki lub ćwiartki: 1,10 Indyki 73%
0207 42 21 - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 42 31 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry 0,45 Kurczaki 70%
i końce skrzydeł Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 42 41 - - - - - Piersi i ich kawałki 1,60 Indyki 80%
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 42 51 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0,75 Indyki 80%
0207 42 59 - - - - - - Pozostałe 1,35 Indyki 80%
0207 42 71 - - - - - Pozostałe: 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 42 90 - - - Podroby inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 43 - - Z kaczek, gęsi i perliczek:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 43 11 - - - - - Z gęsi 2,10 Gęsi 75%
0207 43 15 - - - - - Z kaczek i perliczek 2,10 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Perliczki ubite
- - - - Z kośćmi
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 43 21 - - - - - - Z kaczek 1,10 Kaczki 63%
0207 43 23 - - - - - - Z gęsi 1,10 Gęsi 75%
0207 43 25 - - - - - - Z perliczek 1,10 Perliczki ubite
0207 43 31 - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 43 41 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry 0,45 Kurczaki 70%
i końce skrzydeł Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 43 51 - - - - - - Z gęsi: 1,50 Gęsi 75%
0207 43 53 - - - - - - Z kaczek i z perliczek 1,65 Kurczaki 70%
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 43 61 - - - - - - Z gęsi: 1,45 Gęsi 75%
0207 43 63 - - - - - - Z kaczek i perliczek 1,55 Kurczaki 70%
0207 43 71 - - - - Tusze gęsie i lub(1) 1,40 Kaczki 70%
Gęsi 75%
0207 43 81 - - - - - Pozostałe 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 43 90 - - - Podroby inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Kawałki i podroby (włącznie z otłuszczonymi wątróbkami), świeże

lub mrożone:

0207 31 00 - - Otłuszczone wątróbki gęsie lub kacze 10,00 Kaczki 82%
ex 0207 39 - - Pozostałe:
0207 39 90 - - - Wątróbki drobiowe inne niż otłuszczone wątróbki gęsie 1,15 Kurczaki 70%
lub kacze Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 50 - Wątróbki drobiowe, mrożone:
0207 50 10 - - Otłuszczone wątróbki gęsie lub kacze Kaczki 82%
0207 50 90 - - Pozostałe 1,15 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
0210 90 - Pozostałe, włącznie z mąkami i mączkami z mięsa lub podrobów:
- - Podroby:
- - - Pozostałe:
- - - - - Wątróbka drobiowa:
0210 90 71 - - - - - Otłuszczone wątróbki gęsie lub kacze, solone

lub w solance

10,00 82% Kaczki
0210 90 79 - - - - - Pozostałe 1,15 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0209 Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy (niewytapiany), świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: 1,00
0209 00 90 - Tłuszcz drobiowy Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1501 Smalec; inny tłuszcz wieprzowy i tłuszcz z drobiu, wytapiany, nawet tłoczony lub uzyskany przez ekstrakcję rozpuszczalnikami 1,20
- Pozostałe:
1501 00 90 - - Tłuszcz z drobiu Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z drobiu objętego pozycją 0105
1602 31 - - Z indyków
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów (2)
1602 31 11 - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze 2,00 Indyki 80%
1602 31 19 - - - - Pozostałe 2,20 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 31 30 - - - Zawierające 25% masy lub więcej ale mniej niż 57% masy mięsa

lub podrobów (2):

1,20 Kurczaki 70% Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 31 90 - - - Pozostałe 0,70 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa drobiowego lub

podrobów (2):

1602 39 11 - - - - Niegotowane 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
1602 39 19 - - - - Pozostałe 2,20 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 39 30 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa

drobiowego lub podrobów (2):

1,20 Kurczaki 70% Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 39 90 - - - - Pozostałe 0,70 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
(1)Do celów podpozycji 0207 39 81 i 0207 43 71, 'tusze gęsie lub kacze' oznaczają

gęsi lub kaczki, oskubane i całkowicie wypatroszone, bez głów lub łap, z

usuniętymi kośćmi tuszy (mostkiem, żebrami, kręgosłupem i kością krzyżową), ale

z pozostawionymi kośćmi udowymi, piszczelowymi i ramiennymi.

(2)Do celów określania wskaźnika procentowego dla mięsa drobiowego, wagę kości

pomija się."

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1987.376.7

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 3986/87 zmieniające w wyniku wprowadzenia Nomenklatury Scalonej niektóre rozporządzenia dotyczące wprowadzania wspólnej organizacji rynków mięsa drobiowego
Data aktu: 22/12/1987
Data ogłoszenia: 31/12/1987
Data wejścia w życie: 01/01/1988, 01/05/2004