Rozporządzenie 3986/87 zmieniające w wyniku wprowadzenia Nomenklatury Scalonej niektóre rozporządzenia dotyczące wprowadzania wspólnej organizacji rynków mięsa drobiowego

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3986/87
z dnia 22 grudnia 1987 r.
zmieniające w wyniku wprowadzenia Nomenklatury Scalonej niektóre rozporządzenia dotyczące wprowadzania wspólnej organizacji rynków mięsa drobiowego

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3985/87 (2), w szczególności jego art. 15 ust. 1 akapit drugi,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3907/87 z dnia 22 grudnia 1987 r. zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2777/75 w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego (3), w szczególności jego art. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z art. 15 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia (EWG) nr 2658, Komisja przeprowadza techniczne dostosowania aktów Wspólnoty odnoszących się do Nomenklatury Scalonej; zmiany w treści dotyczącej sektora mięsa drobiowego przeprowadzane są zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2777/75 (4), na mocy art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3907/87;

szereg rozporządzeń dotyczących sektora mięsa drobiowego musi zostać dostosowanych technicznie oraz, w przypadku niektórych punktów treści, z uwzględnieniem zastosowania nowej Nomenklatury Scalonej opartej na Zharmonizowanym Systemie Oznaczania i Kodowania Towarów, który ma zastąpić Konwencję z dnia 15 grudnia 1950 r. w sprawie nomenklatury klasyfikacji towarów w taryfach celnych;

z uwagi na ilość i treść tekstów wymagających takich dostosowań, wszystkie rozporządzenia mające zostać dostosowane powinny być zgrupowane w jednym rozporządzeniu zmieniającym;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 565/68 z dnia 24 kwietnia 1968 r. w sprawie nieustalania dodatkowych kwot za ubite kaczki przywożone z Polski (5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2039/73 (6), otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Opłaty wyrównawcze, ustalone zgodnie z art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75, nie są zwiększane o dodatkową kwotę w odniesieniu do przywozu następujących produktów objętych podpozycją ex 2007 Nomenklatury Scalonej, pochodzących lub dostarczanych z Polski:

a) ptactwo z gatunków Gallus domesticus, niecięte na kawałki:

- oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako 'kurczaki 83%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako 'kurczaki 70%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako 'kurczaki 65%' lub inaczej prezentowane;

b) kaczki, niecięte na kawałki:

- oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami, i łapami, znane jako 'kaczki 85%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako 'kaczki 70%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako 'kaczki 63%' lub inaczej prezentowane;

c) gęsi, niecięte na kawałki:

- oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami, i łapami, znane jako "gęsi 82%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako 'gęsi 75%' lub inaczej prezentowane."

Artykuł 2

Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2261/69 z dnia 13 listopada 1969 r. w sprawie zaniechania ustalania kwoty dodatkowej w odniesieniu do ubitych kaczek i gęsi przywożonych z Rumunii dotyczącego nieustalania dodatkowych kwot za ubite kaczki i gęsi przywożone z Rumunii (7), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2039/73, otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Opłaty wyrównawcze, ustalone zgodnie z art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75, nie są zwiększane o dodatkową kwotę w odniesieniu do przywozu następujących produktów objętych podpozycją ex 0207 Nomenklatury Scalonej, pochodzących lub dostarczanych z Rumunii:

a) kaczki, niecięte na kawałki:

- oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami, i łapami, znane jako 'kaczki 85%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako 'kaczki 70%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako 'kaczki 63%' lub inaczej prezentowane;

b) gęsi, niecięte na kawałki:

- oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami, i łapami, znane jako 'gęsi 82%',

- oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako 'gęsi 75%' lub inaczej prezentowane."

Artykuł  3

Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2474/70 z dnia 7 grudnia 1970 r. w sprawie nieustalania dodatkowej kwoty za ubite indyki przywożone z Polski (8), otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Opłaty wyrównawcze, ustalone zgodnie z art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75, nie są zwiększane o dodatkową kwotę w odniesieniu do przywozu ubitych indyków objętych podpozycjami 0207 10 31, 0207 10 39 i 0207 22 Nomenklatury Scalonej, pochodzących lub dostarczanych z Polski."

Artykuł 4

Załączniki I i II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2778/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiające zasady obliczania opłaty wyrównawczej i ceny zaporowej dla mięsa drobiowego (9), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 3233/86 (10), zastępuje się załącznikami I i II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  5

Załącznik do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3011/79 z dnia 20 grudnia 1979 r. ustalającego współczynniki dla obliczania opłat wyrównawczych w odniesieniu do uzyskanych produktów mięsa drobiowego i uchylającego rozporządzenie nr 199/67/EWG (11), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1507/82 (12), zastępuje się załącznikiem III do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 6

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1988 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1987 r.

W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 376 z 31.12.1987, str. 1.

(3) Dz.U. L 370 z 30.12.1987, str. 14.

(4) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 77.

(5) Dz.U. L 107 z 8.5.1968, str. 7.

(6) Dz.U. L 207 z 28.7.1973, str. 30.

(7) Dz.U. L 286 z 14.11.1969, str. 24.

(8) Dz.U. L 265 z 8.12.1970, str. 13.

(9) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 84.

(10) Dz.U. L 301 z 25.10.1986, str. 3.

(11) Dz.U. L 337 z 29.12.1979, str. 65.

(12) Dz.U. L 168 z 15.6.1982, str. 5.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK I
Kod CN Opis Ilość w kg Skład
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki

- O masie nieprzekraczającej 185 g:

0105 11 00 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus 0,343 Kukurydza 60%
sztuk Jęczmień 30%
Owies zwyczajny 10%
0105 19 - - Pozostałe
0105 19 10 - - - Gęsi i indyki 1,001 Kukurydza 60%
sztuk Jęczmień 30%
Owies zwyczajny 10%
0105 19 90 - - - Kaczki i perliczki 0,343 Kukurydza 60%
(sztuk) Jęczmień 30%
Owies zwyczajny 10%
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone
0207 10 - - Drób niecięty na kawałki, świeży lub chłodzony
- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus
0207 10 11 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" 1,847 Kukurydza 80% Jęczmień 20%
0207 10 15 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

2,100 Kukurydza 80% Jęczmień 20%
0207 10 19 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek

i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

2,288 Kukurydza 80% Jęczmień 20%
- - Indyki:
0207 10 31 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

2,341 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30% Owies zwyczajny: 10%
0207 10 39 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek

i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

2,566 Kukurydza 60%

Jęczmień: 30% Owies zwyczajny 10%

- - Kaczki:
0207 10 51 - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami, i łapami, znane jako

"kaczki 85%"

2,853 Kukurydza 60%

Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10%

0207 10 55 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

3,464 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

0207 10 59 - - - Oskubane, wypatroszone, bez głów i łap, oraz bez szyj, serc, wątróbek

i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

3,849 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

- - Gęsi:
0207 10 71 - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" 3,284 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

0207 10 79 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane:

3,591 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

0207 10 90 - - Perliczki 3,423 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%

- Drób, niecięty na kawałki, mrożony:
0207 21 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
0207 21 10 - - - Oskubane, wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

2,100 Kukurydza 80%

Jęczmień 20%

0207 21 90 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków,

znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane:

2,288 Kukurydza 80%

Jęczmień 20%

0207 22 - - Indyki
0207 22 10 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

2,341 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30% Owies zwyczajny: 10%
0207 22 90 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek

i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

2,566 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%

0207 23 - - Kaczki, gęsi i perliczki:
- - - Kaczki
0207 23 11 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami

i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

3,464 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%

0207 23 19 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek

i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane:

3,849 Kukurydza 60% Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

- - - Gęsi:
0207 23 51 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, ale z głowami, i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

3,284 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%

0207 23 59 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

3,591 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%

0207 23 90 - - - Perliczki 3,423 Kukurydza: 60% Jęczmień: 30%

Owies zwyczajny: 10%"

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK II
Kod CN Opis Ilość w kg Skład Stawka standardowa w ecu
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 00 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: 0,364

(sztuk)

Kukurydza 60% Jęczmień 30% )})
0,1926
Owies zwyczajny 10%
0105 19 Pozostałe:
0105 19 10 - - - Gęsi i indyki 1,071 Kukurydza 60% )})
(sztuk) Jęczmień 30% 0,9000
Owies zwyczajny 10%
0105 19 90 - - - Kaczki i perliczki 0,364 Kukurydza 60% )})
(sztuk) Jęczmień 30% 0,1926
Owies zwyczajny 10%
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 1,602
0207 10 - Drób, niecięty na kawałki, świeży lub chłodzony
- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
0207 10 11 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako Kukurydza 80% )})) 0,8355
"kurczaki 83%"
Jęczmień 20%
0207 10 15 - - - Oskubane, wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

1,822 Kukurydza 80% 0,9500
Jęczmień 20%
0207 10 19 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub

inaczej prezentowane

1,985 Kukurydza 80% )})
Jęczmień 20% 1,0351
- - Indyki:
0207 10 31 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

2,194 Kukurydza 60% )
Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)}) 1,2825
0207 10 39 - - - Oskubane, wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 73%" lub

inaczej prezentowane

2,404 Kukurydza 60% Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10% 1,4059
- - Kaczki
0207 10 51 - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami

i łapami, znane jako "kaczki 85%"

2,647 Kukurydza 60% Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)
} 0,8042
)
0207 10 55 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

3,214 Kukurydza 60% )
Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10% } 0,9766
)
0207 10 59 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub

inaczej prezentowane

3,571 Kukurydza 60% )
Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10% } 1,0851
)
- - Gęsi
0207 10 71 - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

3,100 Kukurydza 60% ) 1,3548
Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

}
)
0207 10 79 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

3,389 Kukurydza 60% Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10% )
} 1,2394
)
0207 10 90 - - Perliczki 3,051 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)
} 1,4415
)
- Drób, niecięty na kawałki, mrożony:
0207 21 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
0207 21 10 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

1,822 Kukurydza 80%

Jęczmień 20%

)
} 0,9500
)
0207 21 90 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

1,985 Kukurydza 80%

Jęczmień 20%

)
} 1,0351
)
0207 22 - - Indyki:
0207 22 10 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

2,194 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)
} 1,2825
)
)
0207 22 90 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

2,404 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)
} 1,4059
)
0207 23 - - Kaczki, gęsi i perliczki:
- - - Kaczki
0207 23 11 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako kaczki 70%"

3,214 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies

)
} 0,9766
)
0207 23 19 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%"

lub inaczej prezentowane

3,571 Kukurydza 60%

Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10%

)
} 1,0851
)
- - - Gęsi
0207 23 51 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

3,100 Kukurydza 60%

Jęczmień 30%

Owies zwyczajny 10%

)
} 1,3548
)
0207 23 59 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

3,389 Kukurydza 60%

Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10%

)
} 1,2394
)
0207 23 90 - - - Perliczki 3,051 Kukurydza 60%

Jęczmień 30% Owies zwyczajny 10%

)
} 1,4415"
)

ZAŁĄCZNIK  III

"ZAŁĄCZNIK
Kod CN Opis Współczynnik Opis produktów użytych do uzyskania
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
Pozostałe:
0105 91 00 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus 0,70 Kurczaki 70%
0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 - - - Kaczki 0,70 Kaczki 70%
0105 99 20 - - - Gęsi 0,70 Gęsi 82%
0105 99 30 - - - Indyki 0,70 Indyki 80%
0105 99 50 - - - Perliczki 0,70 Perliczki ubite
- Kawałki i podroby (łącznie z wątróbkami), świeże lub mrożone:
0207 39 - - Pozostałe (z wyłączeniem wątróbek drobiowych innych

niż otłuszczone wątróbki z gęsi lub z kaczek objętych pozycją

0207 39 90)

- - - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
- - - - Kawałki:
0207 39 11 - - - - - Bez kości: 2,10 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Perliczki ubite
- - - - - Z kośćmi
0207 39 13 - - - - - - Połówki lub ćwiartki 1,10 Kurczaki 65%
0207 39 15 - - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 39 17 - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami 0,45 Kurczaki 70%
- - - - - - Kupry i końce skrzydeł Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 39 21 - - - - - - Piersi i ich kawałki 1,65 Kurczaki 70%
0207 39 23 - - - - - - Nogi i ich kawałki 1,55 Kurczaki 70%
0207 39 25 - - - - Pozostałe 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 39 27 - - - - Podroby, inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
- - - Z indyków:
- - - - Kawałki:
0207 39 31 - - - - - Bez kości 2,10 Indyki 80%
- - - - - Z kośćmi:
0207 39 33 - - - - - - Połówki lub ćwiartki: 1,10 Indyki 73%
0207 39 35 - - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 39 37 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

0,45 Kurczaki 70% Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 39 41 - - - - - - Piersi i ich kawałki 1,60 Indyki 80%
- - - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 39 43 - - - - - - - Podudzia i ich kawałki: 0,75 Indyki 80%
0207 39 45 - - - - - - - Pozostałe 1,35 Indyki 80%
0207 39 47 - - - - - - - Pozostałe 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 39 51 - - - - Podroby inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
- - - Z kaczek, gęsi i perliczek:
- - - - Kawałki
- - - - - Bez kości:
0207 39 53 - - - - - - Z gęsi 2,10 Gęsi 75%
0207 39 55 - - - - - - Z kaczek i perliczek Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Perliczki ubite
- - - - - Z kośćmi:
- - - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 39 57 - - - - - - - Z kaczek 1,10 Kaczki 63%
0207 39 61 - - - - - - - Z gęsi 1,10 Gęsi 75%
0207 39 63 - - - - - - - Z perliczek 1,10 Perliczki ubite
0207 39 65 - - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 39 67 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry 0,45 Kurczaki 70%
i końce skrzydeł
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
- - - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 39 71 - - - - - - - Z gęsi 1,50 Gęsi 75%
0207 39 73 - - - - - - - Z kaczek i perliczek 1,65 Kurczaki 70%
- - - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 39 75 - - - - - - - Z gęsi 1,45 Gęsi 75%
0207 39 77 - - - - - - - Z kaczek i perliczek 1,55 Kurczaki 70%
0207 39 81 - - - - - - Tusze gęsie i kacze (1) 1,40 Kaczki 70%
Gęsi 75%
0207 39 83 - - - - - - Pozostałe 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 39 85 - - - - Podroby inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
- Kawałki i podroby inne niż wątróbki, mrożone:
- - - Kawałki
0207 41 - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus
0207 41 10 - - - - Bez kości 2,10 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Perliczki ubite
- - - - Z kośćmi:
0207 41 11 - - - - - Połówki lub ćwiartki 1,10 Kurczaki 65%
0207 41 21 - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 41 31 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 41 41 - - - - - Piersi i ich kawałki 1,65 Kurczaki 70%
0207 41 51 - - - - - Nogi i ich kawałki: 1,55 Kurczaki 70%
0207 41 71 - - - - - Pozostałe 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 41 90 - - - Podroby inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 42 - - Z indyków:
- - - Kawałki:
0207 42 10 - - - - Bez kości: 2,10 Indyki 80%
- - - - Z kośćmi
0207 42 11 - - - - - Połówki lub ćwiartki: 1,10 Indyki 73%
0207 42 21 - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 42 31 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry 0,45 Kurczaki 70%
i końce skrzydeł Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 42 41 - - - - - Piersi i ich kawałki 1,60 Indyki 80%
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 42 51 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0,75 Indyki 80%
0207 42 59 - - - - - - Pozostałe 1,35 Indyki 80%
0207 42 71 - - - - - Pozostałe: 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 42 90 - - - Podroby inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Indyki 80%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
0207 43 - - Z kaczek, gęsi i perliczek:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 43 11 - - - - - Z gęsi 2,10 Gęsi 75%
0207 43 15 - - - - - Z kaczek i perliczek 2,10 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Perliczki ubite
- - - - Z kośćmi
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 43 21 - - - - - - Z kaczek 1,10 Kaczki 63%
0207 43 23 - - - - - - Z gęsi 1,10 Gęsi 75%
0207 43 25 - - - - - - Z perliczek 1,10 Perliczki ubite
0207 43 31 - - - - - Całe skrzydła nawet z końcami 0,65 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 43 41 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry 0,45 Kurczaki 70%
i końce skrzydeł Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 43 51 - - - - - - Z gęsi: 1,50 Gęsi 75%
0207 43 53 - - - - - - Z kaczek i z perliczek 1,65 Kurczaki 70%
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 43 61 - - - - - - Z gęsi: 1,45 Gęsi 75%
0207 43 63 - - - - - - Z kaczek i perliczek 1,55 Kurczaki 70%
0207 43 71 - - - - Tusze gęsie i lub(1) 1,40 Kaczki 70%
Gęsi 75%
0207 43 81 - - - - - Pozostałe 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 43 90 - - - Podroby inne niż wątróbki 0,45 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Kawałki i podroby (włącznie z otłuszczonymi wątróbkami), świeże

lub mrożone:

0207 31 00 - - Otłuszczone wątróbki gęsie lub kacze 10,00 Kaczki 82%
ex 0207 39 - - Pozostałe:
0207 39 90 - - - Wątróbki drobiowe inne niż otłuszczone wątróbki gęsie 1,15 Kurczaki 70%
lub kacze Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0207 50 - Wątróbki drobiowe, mrożone:
0207 50 10 - - Otłuszczone wątróbki gęsie lub kacze Kaczki 82%
0207 50 90 - - Pozostałe 1,15 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
0210 90 - Pozostałe, włącznie z mąkami i mączkami z mięsa lub podrobów:
- - Podroby:
- - - Pozostałe:
- - - - - Wątróbka drobiowa:
0210 90 71 - - - - - Otłuszczone wątróbki gęsie lub kacze, solone

lub w solance

10,00 82% Kaczki
0210 90 79 - - - - - Pozostałe 1,15 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
0209 Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy (niewytapiany), świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: 1,00
0209 00 90 - Tłuszcz drobiowy Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1501 Smalec; inny tłuszcz wieprzowy i tłuszcz z drobiu, wytapiany, nawet tłoczony lub uzyskany przez ekstrakcję rozpuszczalnikami 1,20
- Pozostałe:
1501 00 90 - - Tłuszcz z drobiu Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z drobiu objętego pozycją 0105
1602 31 - - Z indyków
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów (2)
1602 31 11 - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze 2,00 Indyki 80%
1602 31 19 - - - - Pozostałe 2,20 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 31 30 - - - Zawierające 25% masy lub więcej ale mniej niż 57% masy mięsa

lub podrobów (2):

1,20 Kurczaki 70% Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 31 90 - - - Pozostałe 0,70 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa drobiowego lub

podrobów (2):

1602 39 11 - - - - Niegotowane 2,00 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Perliczki ubite
1602 39 19 - - - - Pozostałe 2,20 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 39 30 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa

drobiowego lub podrobów (2):

1,20 Kurczaki 70% Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
1602 39 90 - - - - Pozostałe 0,70 Kurczaki 70%
Kaczki 70%
Gęsi 75%
Indyki 80%
Perliczki ubite
(1)Do celów podpozycji 0207 39 81 i 0207 43 71, 'tusze gęsie lub kacze' oznaczają

gęsi lub kaczki, oskubane i całkowicie wypatroszone, bez głów lub łap, z

usuniętymi kośćmi tuszy (mostkiem, żebrami, kręgosłupem i kością krzyżową), ale

z pozostawionymi kośćmi udowymi, piszczelowymi i ramiennymi.

(2)Do celów określania wskaźnika procentowego dla mięsa drobiowego, wagę kości

pomija się."

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1987.376.7

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 3986/87 zmieniające w wyniku wprowadzenia Nomenklatury Scalonej niektóre rozporządzenia dotyczące wprowadzania wspólnej organizacji rynków mięsa drobiowego
Data aktu: 22/12/1987
Data ogłoszenia: 31/12/1987
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/01/1988