(Dz.U.UE L z dnia 26 kwietnia 1976 r.)RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 100,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
dyrektywa Rady z dnia 23 października 1962 r. dotycząca zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w odniesieniu do barwników mogących mieć zastosowanie w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(3), ostatnio zmieniona dyrektywą 70/358/EWG(4), ustanawia wspólny wykaz barwników;
od chwili przyjęcia tej dyrektywy, dokonano znacznego postępu w zakresie metod analizy toksykologicznej dodatków do żywności, w szczególności w ocenie i interpretowaniu informacji o charakterze biologicznym i chemicznym;
z uwagi na obecne wymogi odnośnie bezpieczeństwa barwników stosowanie niektórych nie powinno być dłużej dopuszczalne w środkach spożywczych;
należy nadać moc obowiązującą powyższemu wymogowi zakazu na warunkach zapewniających ochronę zdrowia powszechnego, unikając w miarę możliwości zakłóceń o charakterze technologicznym i ekonomicznym,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ: