Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2024/3541)

(Dz.U.UE C z dnia 10 czerwca 2024 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Rosso Piceno / Piceno"

PDO-IT-A0427-AM02

Data przekazania informacji: 12 marca 2024 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Dodanie odniesienia do prawodawstwa

Opis:

Ustalono, że minimalna wymagana gęstość nasadzeń wynosząca 2 200 winorośli na hektar i zakaz palikowania mają zastosowanie do winnic zasadzonych po wejściu w życie specyfikacji załączonej do rozporządzenia ministerialnego z dnia 17 maja 2011 r.

Uzasadnienie:

Należy wyjaśnić, że wymóg ten dotyczy winnic zasadzonych od określonego roku.

Zmiana ta dotyczy pkt 4 specyfikacji produktu.

2. Poprawka formalna

Opis:

Słowo "produkt" zastępuje się słowem "partia".

Uzasadnienie:

Poprawka ma na celu zastosowanie prawidłowego terminu.

Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu.

3. Uchylenie akapitu

Opis:

Uchyla się pkt 6 akapit ostatni.

Uzasadnienie:

Akapit ten nie ma już znaczenia i w związku z tym został uchylony.

Zmiana ta dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu.

4. Uchylenie akapitu

Uchyla się pkt 7 akapit trzeci.

Uzasadnienie:

Akapit ten jest zbędny i w związku z tym został uchylony.

Zmiana ta dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu.

5. Dodanie możliwości stosowania pojemników innych niż szklane butelki

Opis:

Przewiduje się stosowanie pojemników z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością innego niż szkło dla wszystkich rodzajów win objętych chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno, z wyjątkiem win z oznaczeniami "Superiore" i "Vigna". W związku z tym skreśla się odniesienie do osłonek na wino z wielowarstwowego polietylenu lub poliestru umieszczonych w kartonie lub innym sztywnym materiale o pojemności 2-5 litrów, uprzednio dozwolonych wyłącznie dla win objętych chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno.

Uzasadnienie:

Decyzja o wprowadzeniu możliwości stosowania pojemników innych niż butelki szklane motywowana jest rosnącym w ostatnich latach popytem ze strony klientów, importerów i konsumentów. W związku z tym wnioskodawca dostrzega potrzebę wprowadzenia tej zmiany, aby móc spełnić obecne wymogi rynkowe.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu i sekcji "Dodatkowe wymogi" jednolitego dokumentu.

6. Dodanie odniesienia do prawodawstwa

Opis:

Dodaje się odniesienie do zmiany rozporządzenia ministerialnego w sprawie zatwierdzenia wzoru planu kontroli.

Uzasadnienie:

Konieczne było zaktualizowanie odniesienia do ustawodawstwa.

Zmiana ta dotyczy pkt 10 [sic] specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Rosso Piceno

Piceno

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Rosso Piceno / Piceno

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno cechują się intensywną, rubinową barwą z fioletowymi odcieniami. W aromacie dominują nuty czerwonych owoców, a smak jest harmonijny i zrównoważony z dość długim posmakiem.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Rosso Piceno Sangiovese / Piceno Sangiovese

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno Sangiovese / Piceno Sangiovese cechują się intensywną, rubinową barwą z fioletowymi odcieniami. W aromacie dominują nuty czerwonych owoców, a smak jest harmonijny i mineralny z dość długim posmakiem.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Rosso Piceno Novello / Piceno Novello

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno Novello / Piceno Novello cechują się intensywną, rubinową barwą. W bukiecie dominują nuty kwiatowe, z akcentami czerwonych owoców, a smak jest orzeźwiający i harmonijny.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Rosso Piceno / Piceno Superiore

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno Superiore / Piceno Superiore cechują się rubinową barwą, a pomarańczowe odcienie zawdzięczają dojrzewaniu. W bukiecie występują nuty czerwonych owoców z akcentami lukrecji i kakao, a smak jest bogaty, okrągły, harmonijny i intensywny z bardzo długim posmakiem.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

-

5.2. Maksymalna wydajność

1. Rosso Piceno / Piceno

13 000 kg winogron z hektara

2. Rosso Piceno Sangiovese / Piceno Sangiovese

13 000 kg winogron z hektara

3. Rosso Piceno Novello / Piceno Novello

13 000 kg winogron z hektara

4. Rosso Piceno Superiore / Piceno Superiore

12 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Położony w regionie Marche obszar geograficzny, na którym wytwarzane są wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno, wyznacza na północy granica administracyjna prowincji Pesaro Urbino i Ankona, a na południu rzeka Tronto. Obszar obejmuje prowincję Ankona, z wyjątkiem terytorium, na którym wytwarzany jest produkt objęty chronioną nazwą pochodzenia Rosso Conero, oraz prowincje Macerata, Fermo i Ascoli Piceno.

Wina Rosso Piceno / Piceno Superiore wytwarzane są na mniejszym obszarze obejmującym jedynie części gmin prowincji Ascoli Piceno. Obszar ten jest zlokalizowany między północną granicą Grottammare i Porto d'Ascoli, i sięga w głąb lądu aż do gminy Ascoli Piceno.

7. Odmiany winorośli

Montepulciano N

Sangiovese N - Sangioveto

8. Opis związku lub związków

Rosso Piceno / Piceno

Z czasem czynniki ludzkie odegrały kluczową rolę, ponieważ plantatorzy wybierają odmiany winorośli do uprawy, a także rozwijają metody prowadzenia i praktyki winiarskie, które oddziałują wzajemnie z czynnikami naturalnymi występującymi na obszarze produkcji i nadają winom objętym chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno ich szczególne właściwości. W przypadku rodzaju Superiore wzajemne oddziaływanie między czynnikami ludzkimi i czynnikami naturalnymi, takimi jak silnie zróżnicowana rzeźba terenu, klimat śródziemnomorski i przewaga gleb gliniastych, zapewniły winoroślom Montepulciano i Sangiovese optymalne warunki wzrostu pozwalające na uzyskanie win o wyjątkowym bukiecie, którego nie można odtworzyć gdzie indziej.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Stosowanie pojemników z materiału innego niż szkło wprowadzone jako opcja

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Zezwala się na stosowanie pojemników z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością innego niż szkło dla wszystkich rodzajów win objętych chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno, z wyjątkiem win z oznaczeniami "Superiore" i "Vigna".

Link do specyfikacji produktu

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/20967

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.3541

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 10/06/2024
Data ogłoszenia: 10/06/2024