Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Uhlen Blaufüsser Lay/Uhlen Blaufüßer Lay"
PDO-DE-02081-AM02
Data przekazania informacji: 16 września 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Opis wina lub win
Rozporządzeniem (UE) 2017/2393 zmieniono tiret drugie w części II pkt 1 lit. c) załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013. Przepis, zgodnie z którym górny limit całkowitej zawartości alkoholu może przekroczyć 15 % obj. dla win o chronionej nazwie pochodzenia, które zostały wyprodukowane bez wzbogacenia, lub wzbogaconych jedynie poprzez procesy częściowego zagęszczenia wymienione w załączniku VIII część I sekcja B pkt 1, uzupełniono o następujące sformułowanie: ", pod warunkiem że specyfikacja produktu zawarta w dokumentacji technicznej odnośnej chronionej nazwy pochodzenia dopuszcza taką możliwość;". Konieczne było odpowiednie uzupełnienie specyfikacji produktu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Uhlen Blaufüsser Lay
Uhlen Blaufüßer Lay
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
4. Opis wina lub win
1. Wino gatunkowe (Qualitätswein)
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
W winnicach Uhlen Blaufüsser Lay dojrzewają białe wina odmiany Riesling. Istnieją trzy rodzaje produktów winiarskich, z których każdy posiada nieco inne właściwości: wino gatunkowe (Qualitätswein), wino z wyróżnikiem (Prädikatswein) i gatunkowe wino musujące z określonych regionów (Sekt b.A.).
Młode wina "Uhlen Blaufusser Lay" mają barwę jasnożółtą, czasami zielonkawą. Z czasem zyskuje ona na intensywności, a kiedy wino jest w pełni dojrzałe, przybiera ono soczysty, złocisty kolor. Aromat win jest zdefiniowany przez wzajemne oddziaływanie nut owocowych oraz nut mineralnych typowych dla łupków. Bardziej gliniaste osady głębszych warstw dna prehistorycznego morza nadają winom "Uhlen Blaufusser Lay" subtelny smak, który często bywa opisywany jako "nieco chłodniejszy". Mikrokrystaliczna struktura w połączeniu z niuansami mineralnymi sprawia, że wino tak subtelnie i lekko wędruje po języku, że może wywoływać wspomnienie świeżej morskiej bryzy. W niektórych rocznikach można nawet poczuć słony morski smak jodu.
W przypadku analitycznych cech charakterystycznych, dla których nie podano danych liczbowych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Minimalna kwasowość ogólna
-
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
-
2. Wino z wyróżnikiem (Prädikatswein), uzupełnione określeniem: "Auslese"
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
W winnicach Uhlen Blaufüsser Lay dojrzewają białe wina odmiany Riesling. Istnieją trzy rodzaje produktów winiarskich, z których każdy posiada nieco inne właściwości: wino gatunkowe (Qualitätswein), wino z wyróżnikiem (Prädikatswein) i gatunkowe wino musujące z określonych regionów (Sekt b.A.).
Młode wina "Uhlen Blaufüsser Lay" mają barwę jasnożółtą, czasami zielonkawą. Z czasem zyskuje ona na intensywności, a kiedy wino jest w pełni dojrzałe, przybiera ono soczysty, złocisty kolor. Aromat win jest zdefiniowany przez wzajemne oddziaływanie nut owocowych oraz nut mineralnych typowych dla łupków. Bardziej gliniaste osady głębszych warstw dna prehistorycznego morza nadają winom "Uhlen Blaufüsser Lay" subtelny smak, który często bywa opisywany jako "nieco chłodniejszy". Mikrokrystaliczna struktura w połączeniu z niuansami mineralnymi sprawia, że wino tak subtelnie i lekko wędruje po języku, że może wywoływać wspomnienie świeżej morskiej bryzy. W niektórych rocznikach można nawet poczuć słony morski smak jodu. W winach oznaczonych jako "Auslese" wyżej opisana gama aromatów i smaków nabiera słodyczy, która ma delikatny charakter.
Całkowita zawartość alkoholu nie może przekraczać 15 % obj.
W przypadku analitycznych cech charakterystycznych, dla których nie podano danych liczbowych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Minimalna kwasowość ogólna
-
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
-
3. Wino z wyróżnikiem (Prädikatswein), uzupełnione określeniem: "Beerenauslese", "Trockenbeerenauslese", "Eiswein"
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
W winnicach Uhlen Blaufüsser Lay dojrzewają białe wina odmiany Riesling. Istnieją trzy rodzaje produktów winiarskich, z których każdy posiada nieco inne właściwości: wino gatunkowe (Qualitätswein), wino z wyróżnikiem (Prädikatswein) i gatunkowe wino musujące z określonych regionów (Sekt b.A.).
Młode wina "Uhlen Blaufüsser Lay" mają barwę jasnożółtą, czasami zielonkawą. Z czasem zyskuje ona na intensywności, a kiedy wino jest w pełni dojrzałe, przybiera ono soczysty, złocisty kolor. Aromat win jest zdefiniowany przez wzajemne oddziaływanie nut owocowych oraz nut mineralnych typowych dla łupków. Bardziej gliniaste osady głębszych warstw dna prehistorycznego morza nadają winom "Uhlen Blaufüsser Lay" subtelny smak, który często bywa opisywany jako "nieco chłodniejszy". Mikrokrystaliczna struktura w połączeniu z niuansami mineralnymi sprawia, że wino tak subtelnie i lekko wędruje po języku, że może wywoływać wspomnienie świeżej morskiej bryzy. W niektórych rocznikach można nawet poczuć słony morski smak jodu. W winach oznaczonych jako "Auslese" wyżej opisana gama aromatów i smaków nabiera słodyczy, która ma delikatny charakter, natomiast w winach oznaczonych jako "Beerenauslese" słodycz ta jest bardziej kremowa i może również zawierać nuty miodu. Te aspekty smakowe są jeszcze bardziej odczuwalne w winach oznaczonych jako "Trockenbeerenauslese". W przypadku win typu "Eiswein" opisane powyżej cechy aromatyczno-smakowe obejmują również pikantną kwaskowatość.
Całkowita zawartość alkoholu nie może przekraczać 15 % obj.
W przypadku analitycznych cech charakterystycznych, dla których nie podano danych liczbowych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Minimalna kwasowość ogólna
-
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
-
4. Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów)
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
W winnicach Uhlen Blaufüsser Lay dojrzewają białe wina odmiany Riesling. Istnieją trzy rodzaje produktów winiarskich, z których każdy posiada nieco inne właściwości: wino gatunkowe (Qualitätswein), wino z wyróżnikiem (Prädikatswein) i gatunkowe wino musujące z określonych regionów (Sekt b.A.).
Młode wina "Uhlen Blaufüsser Lay" mają barwę jasnożółtą, czasami zielonkawą. Z czasem zyskuje ona na intensywności, a kiedy wino jest w pełni dojrzałe, przybiera ono soczysty, złocisty kolor.
Aromat win jest zdefiniowany przez wzajemne oddziaływanie nut owocowych oraz nut mineralnych typowych dla łupków. Bardziej gliniaste osady głębszych warstw dna prehistorycznego morza nadają winom "Uhlen Blaufüsser Lay" subtelny smak, który często bywa opisywany jako "nieco chłodniejszy". Mikrokrystaliczna struktura w połączeniu z niuansami mineralnymi sprawia, że wino tak subtelnie i lekko wędruje po języku, że może wywoływać wspomnienie świeżej morskiej bryzy. W niektórych rocznikach można nawet poczuć słony morski smak jodu. W przypadku gatunkowych win musujących "Sekt b.A." opisaną powyżej gamę aromatów i smaków typową dla win "Prädikatswein" wzmacnia i intensyfikuje dwutlenek węgla powstający przy produkcji wina musującego.
W przypadku analitycznych cech charakterystycznych, dla których nie podano danych liczbowych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 13,5
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
11,5
Minimalna kwasowość ogólna -
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
-
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win
Niedozwolone są: sorbinian potasu, lizozym, dimetylodiwęglan, elektrodializa, dealkoholizacja, wymieniacze kationowe, zagęszczanie (kriokoncentracja, osmoza, wirowanie w pojemniku z dnem stożkowym), słodzenie, kawałki drewna dębowego lub preparaty.
2. Wino gatunkowe (Qualitätswein)
Szczególne praktyki enologiczne
Przynajmniej 88° Oechsle lub maksymalna kwasowość ogólna (wyrażona jako kwas winowy) = 7,5 g/l
Do 100° Oechsle i wina wzbogacane: maksymalna zawartość cukru resztkowego = "półwytrawne" zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Ponad 100° Oechsle: maksymalna zawartość cukru resztkowego = masa moszczu/3
3. Wino z wyróżnikiem (Prädikatswein)
Szczególne praktyki enologiczne
"Auslese": przynajmniej 105° Oechsle; minimalna zawartość cukru resztkowego = 90 g/l
"Beerenauslese": przynajmniej 130° Oechsle; minimalna zawartość cukru resztkowego = 150 g/l "Trockenbeerenauslese": przynajmniej 180° Oechsle; minimalna zawartość cukru resztkowego = 180 g/l "Eiswein": przynajmniej 130 ° Oechsle; minimalna zawartość cukru resztkowego = 150 g/l
4. Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów)
Szczególne praktyki enologiczne
Tradycyjna fermentacja butelkowa
5.2. Maksymalna wydajność
70 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
"Uhlen Blaufüsser Lay" jest częścią chronionej nazwy pochodzenia "Mosel" (PDO-DE-A1270).
Winnice Uhlen Blaufüsser Lay są położone w granicach miejscowości Winningen w powiecie Mayen-Koblencja w kraju związkowym Nadrenia-Palatynat. Nazwa "Blaufüßer Lay" figuruje w rejestrze gruntów jako tzw. "Gewannbezeichnung" (oznaczenie szczególnej formy terenów uprawnych). Od ponad dziesięciu lat nazwa ta jest umieszczana na etykietach win jako oznaczenie charakterystycznej formacji łupkowej. Określenie "Blumslay" (od "Blaufüßer La/" - "Blausla/" - "Blooslay" - "Blumslay") to słowo pochodzące z dialektu, które oznacza punkt widokowy powyżej przedmiotowych winnic. Ich obszar rozciąga się od działki nr 2219/1 do położonych w dół biegu rzeki działek nr 2179, 2181/1, 2186, 2190, 2189/2.
Produkty opatrzone ChNP "Uhlen Blaufusser La/" mogą być wytwarzane na obszarze produkcji zarejestrowanym dla win objętych chronioną nazwą pochodzenia "Mosel" (PDO-DE-A1270). Wyznaczony obszar geograficzny położony jest na obszarze objętym ChNP "Mosel".
Winnice Uhlen BlaufuEer Lay obejmują obszar 1,96 ha.
7. Główne odmiany winorośli
Weißer Riesling - Riesling, Riesling renano, Rheinriesling, Klingelberger
8. Opis związku lub związków
Winnice Uhlen Blaufüsser Lay leżą na tarasowych stokach doliny Mozeli (w dolnym jej biegu). Tarasy winnic Uhlen Blaufüsser Lay charakteryzują się tradycyjnym układem z ekspozycją na południowy zachód. Znajdują się one na wysokości od ok. 75 do 210 m nad poziomem morza. Średnia roczna temperatura odnotowana w ostatnich pięciu latach (11,6° C) stanowi potwierdzenie wyższych temperatur, jakich można się spodziewać na tak niskiej wysokości. Niski poziom opadów (ok. 620 mm) i duża liczba godzin nasłonecznienia (1 922) tworzą mikroklimat, który znacznie różni się od innych obszarów objętych ChNP "Mosel" i sprawia, że tutejsze winogrona osiągają szczególny poziom dojrzałości (wysoka potencjalna zawartość alkoholu przy niskiej kwasowości i dojrzałych fenolach). Wina te są uważane za bardzo wyraziste i pełne aromatu. Wyjątkowe cechy geologiczne winnic Uhlen Blaufüsser Lay przyczyniają się w znacznej mierze do osiągnięcia przez winogrona fizjologicznej dojrzałości i w istotnym stopniu wpływają na smak poszczególnych odmian, które są w nich uprawiane.
Z geologicznego punktu widzenia obszar Uhlen BlauiüRer Lay należy do systemu dewońskiego (oddział dewon dolny). Dokładniej rzecz ujmując, obszar ten składa się z osadów pochodzących z podpiętra Oberems (podpoziom Laubach-Unterstufe), a konkretnie ze starszych osadów warstwy Laubach-Schichten. O coraz większej głębokości znajdującego się tu niegdyś prehistorycznego morza świadczą coraz potężniejsze, ciemne pakiety łupków ilastych i gliniastych. Zwietrzałe skaliste gleby, które powstały z tych osadów, to regosole zawierające różne rodzaje łupków gliniastych i ilastych. Wyższa zawartość gliny w glebie w porównaniu z sąsiadującymi obszarami objętymi ChNP sprawia, że pojemność wodna gleby jest większa, a średnia temperatura w jej niższych warstwach jest wyższa. Sprawia to, że wina z tego obszaru mają właściwości organoleptyczne bardzo odmienne od produktów wytwarzanych na sąsiadujących obszarach objętych ChNP. Wina "Uhlen Blaufüsser Lay" charakteryzują się mniejszym udziałem składników owocowych w ogólnie dyskretnym bukiecie. Powstałe w ten sposób mineralne wrażenie zapachowe znajduje swoją kontynuację we wrażeniach smakowych na podniebieniu, powodując odczucie najczęściej opisywane jako "eleganckie, chłodne, klarowne".
Wpływ człowieka opiera się na tradycji uprawy winorośli, która jest podtrzymywana od tysięcy lat. Sztuka uprawy winorośli na zboczach pokrytych tarasami, podtrzymywanymi przez kamienne mury bez zaprawy, sięga czasów rzymskich. W 380 r.n.e. rzymski poeta Auzoniusz porównywał te konstrukcje do amfiteatrów. Kolejnym dowodem na to, że winorośl uprawia się w tej okolicy od tysięcy lat, są rzymskie monety, które znaleziono na tarasach. Prawdopodobnie mają one związek z praktykami ofiarnymi. Od tamtej pory przez cały czas w regionie uprawia się winorośl. Przez wieki jakość produkcji była stale ulepszana dzięki nowym odmianom winogron (od początku XIX wieku odmianie riesling) oraz nowym sposobom organizacji winnic (rośliny uprawiane w formie krzewów, mocowane na palikach lub na drucianych ramach). W ostatnich dziesięcioleciach, dzięki temu, że wiedza w zakresie ochrony środowiska jest coraz większa, w coraz mniejszym stopniu wykorzystuje się wysoce rozpuszczalne nawozy mineralne. W związku z tym w miejscowej glebie odrodziły się naturalne gatunki mikroflory i mikrofauny, przez co proces absorpcji składników odżywczych przebiega - oprócz wymiany kationów - w coraz większej mierze w drodze wchłaniania złożonych molekuł w symbiotycznej współpracy z mikroorganizmami żyjącymi na siatkach korzeni włosowatych winorośli. Mikroorganizmy te mogą pośredniczyć w czerpaniu przez rośliny z gleby specyficznych substancji organicznych i minerałów, co sprawia, że paleta smakowa wina staje się jeszcze bardziej niepowtarzalna.
Związek opisany powyżej dotyczy również gatunkowych win musujących "Sekt b.A.".
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Informacje, które umieszcza się na etykietach i opakowaniach, są określone w obowiązujących przepisach ustawowych i wykonawczych Unii Europejskiej, Republiki Federalnej Niemiec i kraju związkowego Nadrenia-Palatynat. Aby można było zamieścić na etykiecie tradycyjne terminy związane z tą nazwą pochodzenia, wino musi zostać uprzednio poddane urzędowej kontroli. Tylko wina, które spełniają szczególne wymogi określone na potrzeby takiej urzędowej kontroli, otrzymują oficjalne numery kontrolne ("AP-Nummer") składające się z szeregu cyfr wskazujących: organ dokonujący kontroli, numer zakładu, liczbę win zgłoszonych do kontroli oraz rok ich zgłoszenia lub rok wydania numeru kontrolnego. Numer kontrolny musi być podany na etykiecie. Tradycyjne terminy "Qualitätswein", "Prädikatswein" i "Sekt b.A." są związane z nazwą pochodzenia i mogą zastąpić określenie "g.U." ("chroniona nazwa pochodzenia").
Link do specyfikacji produktu
www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein