Podczas prowadzonych obecnie negocjacji z Chile w sprawie zaktualizowanej umowy o wolnym handlu (zwanej dalej "umową"), w której znajduje się rozdział dotyczący oznaczeń geograficznych, władze Chile przedstawiły (do celów objęcia ochroną w ramach umowy) załączony wykaz oznaczeń geograficznych. Komisja Europejska rozważa obecnie, czy oznaczenia te powinny być chronione na podstawie przyszłej umowy.Komisja wzywa wszystkie państwa członkowskie lub państwa trzecie bądź wszelkie zasadnie zainteresowane osoby fizyczne lub prawne, mające swoje miejsce zamieszkania lub siedzibę w państwie członkowskim lub państwie trzecim, do zgłaszania sprzeciwu wobec tego projektu ochrony przez złożenie odpowiednio uzasadnionego oświadczenia.
Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie jednego miesiąca od daty niniejszej publikacji. Oświadczenia o sprzeciwie należy przesyłać na następujący adres poczty elektronicznej: AGRI-A3@ec.europa.eu
Oświadczenia o sprzeciwie zostaną rozpatrzone tylko, jeżeli wpłyną w wyżej określonym terminie i jeżeli zostanie wykazane, że nazwa, która ma zostać objęta ochroną:
Kryteria wymienione powyżej będą podlegać ocenie w odniesieniu do terytorium Unii, co w przypadku praw własności intelektualnej odnosi się wyłącznie do terytorium lub terytoriów, na których wspomniane prawa są chronione. Możliwa ochrona tych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej zależy od pomyślnego zakończenia przedmiotowych negocjacji i aktu prawnego wydanego w ich następstwie.
Wykaz oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych 2 z Chile, które mają być chronione jako oznaczenia geograficzne w UE
Nazwa zarejestrowana w Chile |
Krótki opis |
1. SAL DE CAHUIL - BOYERUCA LO VALDIVIA |
Sól |
2. PROSCIUTTO DE CAPITAN PASTENE |
Szynka peklowana |
3. LIMON DE PICA |
Cytryny |
4. LANGOSTA DE JUAN FERNANDEZ |
Homary |
5. ATUN DE ISLA DE PASCUA |
Tuńczyk - ryby/filety rybne/żywe ryby |
6. CANGREJO DORADO DE JUAN FERNANDEZ |
Kraby - żywe/nieżywe |
7. CORDERO CHILOTE |
Jagnięcina |
8. DULCES DE LA LIGUA |
Wypieki |
9. MAIZ LLUTEÑO |
Kukurydza |
10. SANDIA DE PAINE |
Arbuzy |
11. ACEITUNAS DE AZAPA |
Oliwki konserwowane/świeże |
12. OREGANO DE LA PRECORDILLERA DE PUTRE |
Oregano |
13. TOMATE ANGOLINO |
Pomidory |
14. DULCES DE CURACAVÍ |
Wypieki |
15. ACEITE DE OLIVA DEL VALLE DEL HUASCO |
Oliwa z oliwek |
16. PUERRO AZUL DE MAQUEHUE |
Pory |
17. SIDRA DE PUNUCAPA |
Cydr |
18. CHICHA DE CURACAVI |
Napój fermentowany |