Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.2020/C 46/17.

Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

(2020/C 46/17)

(Dz.U.UE C z dnia 11 lutego 2020 r.)

Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną w rozumieniu art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1  z dnia 18 grudnia 2013 r.

Wniosek o zatwierdzenie niniejszej zmiany nieznacznej jest dostępny w bazie danych Komisji e-Ambrosia.

JEDNOLITY DOKUMENT

"MIELE VARESINO"

Nr UE: PDO-IT-0990-AM01- 9.7.2019

CHNP (X) CHOG ()

1.
Nazwa lub nazwy

"Miele Varesino"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.)

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Miele Varesino" to miód jednokwiatowy akacjowy (Robinia Pseudoacacia L.).

Właściwości fizykochemiczne

"Miele Varesino", niezależnie od typu, musi posiadać następujące właściwości fizykochemiczne: zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF), w momencie wprowadzania do obrotu, musi wynosić mniej niż 15 mg/kg, a zawartość wody nie może przekraczać 17,5 %.

Cechy organoleptyczne

Cechy organoleptyczne miodu "Miele Varesino" są następujące:

barwa: przezroczysty, od niemal bezbarwnego po słomkowożółty;

zapach: charakterystyczny zapach miodu, lekki i delikatny, pozbawiony innych wyraźnych zapachów;

smak: bardzo słodki, delikatny, kandyzowany i waniliowy;

postać: konsystencja zasadniczo płynna; krystalizacja występuje rzadko i po długim czasie.

Właściwości melisopalinologiczne

"Miele Varesino" otrzymywany jest z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia L). Pyłek tej rośliny jest wykrywalny w melisopalinologicznym badaniu jakościowym.

Zawartość pyłku z robinii akacjowej w "Miele Varesino" musi wynosić ponad 25 % całego spektrum pyłków nektarodajnych, do obliczenia którego pomija się pyłki gatunków nienektarodajnych i pyłki traktowane jako zanieczyszczenia.

Klasa reprezentatywności PK/10 g poniżej 20 000 (średnia: 9 500).

Przeważający skład pyłków występujących obok pyłku robinii akacjowej jest następujący: gatunki nienektarodajne: Palme Trachycarpus fortunei, Ilex aquifolium, Graminaceae, Fraxinus, Quercus robur, Rumex, Sambucus nigra, Chelidonium, Luzula, Actinidia, Pinaceae. gatunki nektarodajne: Acer, Prunus f., Salix, Trifolium repens i Castanea sativa (zawsze obecny w spektrum pyłków), Aesculus, Gleditsia, Liriodendron.

"Miele Varesino" nie może zawierać pyłków następujących roślin: Loranthus europaeus, Hedysarum coronarium, Onobrychis.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

W celu dokarmiania pszczół białkiem zabronione jest stosowanie pyłku pochodzącego ze źródeł innych niż lokalna produkcja.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji, zarówno zbiór na polu jaki i odwirowywanie plastrów i przygotowanie do spożycia, odbywają się w prowincji Varese

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Miód jest produktem żywym, bardzo uzależnionym od środowiska. Dlatego dobrze jest, by dojrzewanie - dekantacja miodu i pakowanie odbywało się na obszarze produkcji, a miód nie był transportowany aż do zakończenia etapu pakowania; w przeciwnym razie może pogorszyć się jego jakość, świeżość i zdatność do przechowywania.

Miód "Miele Varesino" jest pakowany w opakowania szklane, zamykane metalową pokrywką, na której umieszcza się naklejkę z logo produktu.

Miód może również być pakowany w woreczkach, na tackach lub w słoiczkach wykonanych z odpowiedniego materiału i zawierających pojedynczą porcję, których etykieta musi być zgodna z obowiązującymi przepisami.

Pakowanie we wszelkie materiały określone w obowiązujących przepisach jest dozwolone jedynie dla "Miele Varesino", który nie jest przeznaczony dla konsumenta końcowego.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa Na etykiecie należy podać następujące informacje:
-
nazwa "Miele Varesino";
-
akronim "DOP" (ChNP) lub całe wyrażenie "Denominazione di origine protetta" (chroniona nazwa pochodzenia);
-
symbol Unii Europejskiej;
-
logo identyfikujące produkt;

Logo miodu akacjowego "Miele Varesino", przedstawione poniżej, składa się z następujących elementów: na środku rysunek na białym tle składający się z trzech sześciokątów koloru pomarańczowego, nad którymi "rozkwita" pięciopłatkowy "kwiat-pszczoła", a obok znajduje się wystylizowany rysunek trzech wzniesień górskich w jasnoniebieskim kolorze, pod którymi znajduje się sześć kresek, również w kolorze jasnoniebieskim, o stopniowo zmniejszającej się grubości, które symbolizują jezioro; środkowy rysunek otoczony jest żółtym pasem w kształcie okręgu, na którym umieszczony jest niebieską czcionką napis "MIELE VARESINO D.O.P" oraz "di acacia" (akacjowy); pomarańczowy pas stanowi okrągłe obramowanie logo.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Geograficzny obszar produkcji rozciąga się u stóp Alp, między rzekami Ticino i Olona oraz między jeziorami Maggiore i Lugano. Obszar ten pokrywa się z terytorium prowincji Varese.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Na określonym obszarze geograficznym panuje umiarkowany klimat kontynentalny, w którym występują ograniczone wahania temperatury, zarówno latem jak i zimą, dzięki łagodzącemu oddziaływaniu jezior. Takie warunki determinują specyficzny charakter tego obszaru, ponieważ sprzyjają występowaniu gatunków drzew leśnych, w tym również egzotycznego pochodzenia.

Klimat łagodzi obecność jezior, dzięki którym wiosna rozpoczyna się tu wcześniej niż w rejonie Mediolanu; w związku z tym możliwe jest długotrwałe i obfite kwitnienie roślin na łagodnych nasłonecznionych zboczach.

Na obszarze prowincji Varese robinia akacjowa, dominujący gatunek miododajny, jest powszechnie obecna i stanowi zarówno gatunek, którym obsadza się gleby marginalne na terenach rolnych, jak i gatunek drzewa przeważający w lasach w wielu miejscach wyznaczonego obszaru.

W okresie kwitnienia tego gatunku drzew na terenie prowincji Varese inne gatunki nektarodajne nie kwitną równie obficie. Można stwierdzić, że kwitnienie robinii akacjowej na większości terytorium prowincji jest stopniowe i długotrwałe dzięki obecności dolin, które ciągną się w kierunku południa, takich jak doliny rzek Ticino i Olona, oraz nasłonecznionych i osłoniętych od wiatrów zboczy pagórków.

Roślinność na terytorium prowincji Varese stanowi zatem wynik interakcji czynników topograficznych, klimatycznych i glebowych w połączeniu ze skutkami działalności człowieka.

Na tym obszarze geograficznym w okresie od XVII w. do XX w. powstały liczne wille otoczone rozległymi parkami, których roślinność wzbogacano egzotycznymi gatunkami ozdobnymi, które z czasem - dzięki sprzyjającemu klimatowi - rozpowszechniły się na tyle, że były uważane za inwazyjne w parkach i ogrodach oraz zachwaszczające lokalne poszycie.

Na obszarze prowincji Varese hodowla pszczół zawsze była rozpowszechniona, a zajmowali się nią głównie chłopi, zakonnicy należący do różnych zgromadzeń religijnych obecnych na tym terenie lub przedstawiciele mieszczaństwa pasjonujący się badaniami naukowymi.

Na początku ubiegłego stulecia szybki rozwój i rozpowszechnianie się robinii akacjowej na obszarach leśnych, wynikające ze sprzyjających czynników środowiskowych panujących w prowincji Varese, spowodowały, że miejscowi pszczelarze zaczęli specjalizować się w produkcji miodu akacjowego, który ze względu na swoje szczególne właściwości organoleptyczne i fizyczne wyróżniał się spośród innych miodów produkowanych dotąd na tym terenie.

Od tamtego okresu pszczelarstwo w prowincji Varese osiągnęło wysoki stopień specjalizacji w produkcji miodów, a w szczególności miodu akacjowego, który stał się najpowszechniej produkowanym w tym rejonie.

Przejście do pszczelarstwa profesjonalnego w tej prowincji odbywało się stopniowo wraz z rozpoczęciem doświadczeń z nowymi typami uli i nowymi metodami produkcji.

Tym, co sprzyjało rozwojowi metod produkcji, było przejście od pszczelarstwa wiejskiego do racjonalnego, poprzez zastąpienie tradycyjnych uli wiejskich racjonalnymi ulami i miodarkami, co pozwoliło na uzyskiwanie miodów jednokwiatowych i opróżnianie plastrów miodu osadzonych na ruchomych konstrukcjach, nie niszcząc ich.

Wreszcie również stała selekcja ras pszczół, ukierunkowana na wybór ras najbardziej produktywnych i odpornych na różne choroby, przyczyniła się dodatkowo zarówno do poprawy jakości, jak i do zwiększenia ilości miodu produkowanego przez pszczelarzy w prowincji Varese.

"Miele Varesino" jest jednokwiatowym miodem akacjowym o wysokim stopniu czystości pod względem pochodzenia nektaru, charakteryzującym się zawartością nektaru i pyłku z robinii akacjowej oraz pyłków roślin ozdobnych.

W osadach tego miodu występują pyłki z gatunków nektarodajnych i nienektarodajnych, które wymieniono w pkt 3.2.

Miód jest szczególnie płynny i ma barwę jasną, od przezroczystej po słomkowożółtą, zapach subtelny i delikatny, pozbawiony innych wyraźnych zapachów oraz jest bardzo słodki. Aromat jest delikatny, kandyzowany i waniliowy.

Inną specyfiką miodu "Miele Varesino" jest brak pyłków sparcety (Onobrychis) i siekiernicy (Hedysarum coronarium), a przede wszystkim gązewnika europejskiego (Loranthus europaeus), co potwierdzają badania renomowanych botaników, którzy stwierdzają brak obecności gązewnika na obszarze produkcji tego miodu.

Długotrwałe i obfite kwitnienie robinii akacjowej na tym rozległym obszarze geograficznym od co najmniej półtora wieku wpływa na zainteresowanie uprawianiem pszczelarstwa i pomyślne wyniki produkcji miodu "Miele Varesino". Liczna obecność robinii akacjowej w lasach prowincji Varese przyczyniła się do rozwoju i transformacji miejscowego pszczelarstwa poprzez poprawę technik produkcji, hodowli i selekcji ras pszczół.

Z biegiem czasu bowiem coraz więcej pszczelarzy zaczęło zajmować się tą działalnością albo jako główną działalnością zawodową, albo traktując ja jako hobby lub półprofesjonalnie, o czym świadczy stopniowe zwiększanie się w lasach regionu Varese liczby uli w okresie kwitnienia robinii akacjowej. Ten wzrost liczebności wynika z faktu, że - w odróżnieniu od innych obszarów produkcji miodu akacjowego - w prowincji Varese nie ma upraw rolnych ani innych naturalnie rosnących gatunków roślin, których kwitnienie wpływałoby na jakość produktu, dzięki czemu jest on czysty i posiada wszystkie najlepsze typowe cechy miodu akacjowego.

Ponadto specyfika obszaru geograficznego, a w szczególności cechy jego klimatu i środowiska, sprawiają, że możliwe jest wyprodukowanie miodu akacjowego odróżniającego się od innych miodów. Dzięki obecności roślin ozdobnych tradycyjnie uprawianych w celach dekoracyjnych w ogrodach i parkach "Miele Varesino" w odróżnieniu od innych lombardzkich miodów akacjowych charakteryzuje się zawartością pyłków egzotycznych gatunków ozdobnych, dobrze dostosowanych do środowiska. Obecność tych gatunków wpływa na cechy organoleptyczne miodu "Miele Varesino", a w szczególności na jego aromat, który zawdzięcza obecności pyłków z roślin wiecznie zielonych (Ilex aquifolium, Trachycarpus fortunei).

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji jest dostępny na następującej stronie internetowej: http://www.politicheagri-cole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

lub

bezpośrednio na stronie internetowej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) po otwarciu zakładki "Qualità" (Jakość) u góry po prawej stronie ekranu, kliknięciu odnośnika "Prodotti DOP IGP STG" (Produkty CHOP, CHOG i GTS) po lewej stronie ekranu, a następnie "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE" (Specyfikacje produktów rozpatrywane przez UE).

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024