Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 395/07)

(Dz.U.UE C z dnia 20 listopada 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY JEDNOLITEGO DOKUMENTU

"KUNSÁG/KUNSÁGI"

PDO-HU-A1332-AM03

Data przekazania informacji: 10.9.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Rozszerzenie obszaru produkcji poza wcześniej wyznaczony obszar
a)
Punkt specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany:
VIII Wymogi dodatkowe
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany: -
c)
Uzasadnienie: W celu zachowania konkurencyjności oraz zwiększenia możliwości wykorzystywania winogron uprawianych na tym obszarze warto rozszerzyć produkcję poza wyznaczony obszar i objąć nią cały obszar dozwolony na podstawie przepisów. Na obszarze tym warunki przetwarzania są takie same jak warunki mające zastosowanie na obecnym obszarze produkcji objętym chronionym oznaczeniem geograficznym "Kunsag/Kunsagi".

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Kunság

Kunsági

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

9. Gazowane wina półmusujące

4.
Opis wina lub win

Wino - różowe odmianowe i różowe typu cuvée

Wina te mają barwę jasnoróżową, różową lub jasnofioletową oraz charakteryzują się delikatną, wyrazistą kwasowością i owocowym smakiem i aromatem. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, pół- słodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - Siller odmianowe i Siller typu cuvée

Wina odmianowe mają aromat i smak charakterystyczne dla wykorzystywanej odmiany, natomiast wina kupażowane mają aromat i smak odpowiadające proporcjom wykorzystanych odmian. Wina te charakteryzują się łagodną kwasowością, umiarkowaną zawartością tanin i pełnym charakterem. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - białe odmianowe i białe typu cuvée

Wina te mają jasnozieloną, jasnożółtą lub mocniejszą, słomkowożółtą barwę, często są łagodne, o niskiej zawartości alkoholu, mają świeży smak, z posmakiem letnich owoców, sporadycznie owoców cytrusowych. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 16,67
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - czerwone odmianowe i czerwone typu cuve'e

Wina te mają barwę rubinową lub ciemnorubinową, a także charakteryzują się intensywnym owocowo-korzennym aromatem i świeżym smakiem, umiarkowaną zawartością tanin, przyjemną kwasowością i zawartością alkoholu. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - białe odmianowe z późnego zbioru lub białe typu cuvée z późnego zbioru

Wina te mają złotą barwę, charakteryzują się złożonym aromatem i wyrazistą, oleistą konsystencją, z domieszką drewnianych nut beczek i leżakowania w butelkach. Odznaczają się one przyjemną kwasowością i zawartością alkoholu oraz często zawierają cukier resztkowy.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - czerwone odmianowe z późnego zbioru lub czerwone typu cuvée z późnego zbioru

Wina te mają barwę rubinową lub ciemnoczerwoną, charakteryzują się złożonym aromatem i wyrazistą, oleistą konsystencją, z domieszką drewnianych nut beczek i leżakowania w butelkach. Odznaczają się one przyjemną kwasowością i zawartością alkoholu oraz często zawierają cukier resztkowy.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - białe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub białe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw

Wina te mają zielonkawożółtą barwę, ich aromat i smak są charakterystyczne dla wykorzystywanej odmiany winorośli, a także odznaczają się wyrazistą kwasowością, średnią cielistością i wyczuwalnością alkoholu. Mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - różowe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub różowe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw

Wina te mają barwę od jasnoróżowej i różowej do jasnofioletowej oraz charakteryzują się delikatną, łagodną kwasowością i niezwykle owocowym aromatem. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - czerwone odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub czerwone typu cuve'e z wyselekcjonowanych upraw

Wina te mają barwę ciemnorubinową lub ciemnoczerwoną oraz odznaczają się owocowym, a niekiedy korzennym aromatem, średnim poziomem pełności oraz łagodnym charakterem z domieszką nut drewnianych beczek i leżakowania w butelkach, a także umiarkowaną zawartością tanin. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - białe odmianowe z suszonych winogron lub białe typu cuvée z suszonych winogron

Wina te mają złotą barwę, charakteryzują się złożonym aromatem, wysoką naturalną zawartością cukru i wyrazistą, oleistą konsystencją, a ich smak i aromat są złożone - pojawiają się nuty miodu, dojrzałych lub suszonych owoców, a w niektórych przypadkach nuty znamienne dla obecności grzyba botrytis. Wina te są zwykle półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - czerwone odmianowe z suszonych winogron lub czerwone typu cuve'e z suszonych winogron

Wina te mają barwę ciemnorubinową lub ciemnoczerwoną. Wyraziste i pełne wina czerwone odznaczają się pełnym smakiem i aromatem charakterystycznym dla dojrzałych lub suszonych owoców lub przypraw oraz smakiem typowym dla win leżakujących w drewnianych beczkach lub butelkach. Charakteryzują się one umiarkowaną zawartością tanin i często zawierają cukier resztkowy.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - białe wino lodowe

Wino to ma barwę starego złota, bogaty i złożony aromat, wyrazistą kwasowość i bardzo wysoką zawartość cukru oraz skoncentrowany, miodowo-słodki smak.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino - czerwone wino lodowe

Wino to ma barwę czerwonobrązową, bogaty i złożony aromat oraz bardzo wysoką zawartość cukru, skoncentrowany, miodowo-słodki smak oraz umiarkowaną zawartość tanin.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino musujące - białe

Barwa win musujących zależy od odmiany winorośli wykorzystanej do ich produkcji. Ich aromat i smak są neutralne lub charakterystyczne dla wykorzystanej odmiany winorośli, charakteryzują się harmonijną kwasowością, lekkością i długotrwałym musowaniem.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino musujące - różowe

Barwa win musujących zależy od odmiany winorośli wykorzystanej do ich produkcji. Ich aromat i smak są neutralne lub charakterystyczne dla wykorzystanej odmiany winorośli, charakteryzują się harmonijną kwasowością, lekkością i długotrwałym musowaniem.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino musujące - czerwone

Barwa win musujących zależy od odmiany winorośli wykorzystanej do ich produkcji. Ich aromat i smak są neutralne lub charakterystyczne dla wykorzystanej odmiany winorośli, charakteryzują się harmonijną kwasowością, lekkością i długotrwałym musowaniem.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Gazowane wino półmusujące - białe

Wina półmusujące mają barwę od jasnej zielonkawożółtej do jasnej słomkowożółtej, mają stosunkowo niską zawartość alkoholu i mocno wyczuwalną kwasowość, przy czym są delikatnie musujące. Mogą one być wytrawne, półsłodkie lub słodkie. Są to dynamiczne, świeże wina o aromacie i smaku świeżych winogron.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 7
Minimalna kwasowość ogólna: 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Gazowane wino półmusujące - różowe

Wina półmusujące mają barwę od jasnoróżowej do różowej, mają stosunkowo niską zawartość alkoholu i mocno wyczuwalną kwasowość, przy czym są delikatnie musujące. Mogą one być wytrawne, półsłodkie lub słodkie. Są to dynamiczne, świeże wina o aromacie i smaku świeżych winogron.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 7
Minimalna kwasowość ogólna: 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Gazowane wino półmusujące - czerwone

Wina półmusujące mają barwę jasnofioletową, mają stosunkowo niską zawartość alkoholu i mocno wyczuwalną kwasowość, przy czym są delikatnie musujące. Mogą one być wytrawne, półsłodkie lub słodkie. Są to dynamiczne, świeże wina o aromacie i smaku świeżych winogron.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 7
Minimalna kwasowość ogólna: 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
5.
Praktyki winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne

Obowiązkowe praktyki enologiczne - wino (1)

Szczególne praktyki enologiczne

Wino białe odmianowe i wino białe typu cuvée, wino różowe odmianowe i wino różowe typu cuvée:

winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
moszcz musi zostać oczyszczony.

Wino odmianowe Siller i wino Siller typu cuvée, wino czerwone odmianowe i wino czerwone typu cuvée:

skórki w pulpie winogronowej muszą być sfermentowane,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami.

Wino białe odmianowe z późnego zbioru lub wino białe typu cuvée z późnego zbioru:

winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
moszcz musi zostać oczyszczony,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach. Wino czerwone odmianowe z późnego zbioru lub wino czerwone typu cuvée z późnego zbioru:
skórki w pulpie winogronowej muszą być sfermentowane,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów, - przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach. Wino białe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino białe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw: - winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
moszcz musi zostać oczyszczony,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach. Obowiązkowe praktyki enologiczne - wino (2)

Szczególne praktyki enologiczne

Wino różowe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino różowe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw: - winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru,

wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
moszcz musi zostać oczyszczony,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów.

Wino czerwone odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino czerwone typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw:

skórki w pulpie winogronowej muszą być sfermentowane,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach.

Wino białe odmianowe z suszonych winogron lub wino białe typu cuvée z suszonych winogron:

winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
moszcz musi zostać oczyszczony,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach.

Wino czerwone odmianowe z suszonych winogron lub wino czerwone typu cuvée z suszonych winogron:

skórki w pulpie winogronowej muszą być sfermentowane,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach.

Białe wino lodowe i czerwone wino lodowe:

ręczny zbiór w temperaturze poniżej -7 °C,
wyciskanie zmrożonych winogron,
fermentacja do momentu osiągnięcia wymaganej zawartości cukru,
co najmniej sześciomiesięczny okres leżakowania w butelkach.

Niedozwolone praktyki enologiczne - wino

Szczególne praktyki enologiczne

Wino białe odmianowe z późnego zbioru lub wino białe typu cuvée z późnego zbioru, wino czerwone odmianowe z późnego zbioru lub wino czerwone typu cuvée z późnego zbioru, wino białe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino białe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw, wino różowe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino różowe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw, wino czerwone odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino czerwone typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw, wino białe odmianowe z suszonych winogron lub wino białe typu cuvée z suszonych winogron, wino czerwone odmianowe z suszonych winogron lub wino czerwone typu cuvée z suszonych winogron, białe wino lodowe, czerwone wino lodowe:

wzbogacanie moszczu,
słodzenie wina.

Przepisy regulujące uprawę winorośli - metoda uprawy i gęstość obsady

Praktyka uprawy

W przypadku istniejących winnic założonych przed dniem 31 grudnia 2011 r. wina objęte chronioną nazwą pochodzenia "Kunsag/Kunsagi" można produkować z winogron pochodzących z takich upraw tak długo, jak długo winnice te pozostają w eksploatacji, niezależnie od stosowanej formy prowadzenia winorośli lub gęstości obsady w winnicy.

W przypadku winnic założonych po dniu 31 grudnia 2011 r. wina objęte chronioną nazwą pochodzenia "Kunsag/Kun- sagi" można produkować wyłącznie z winogron pochodzących z winnic, w których winorośle prowadzi się następującymi metodami:

w kształcie korony,
w kształcie parasola,
na sposób Mosera,
w formie pojedynczego sznura Guyota,
w systemie Sylvoza.

W winnicach założonych po dniu 1 stycznia 2012 r. gęstość obsady musi wynosić co najmniej 3 300 krzewów winorośli na hektar. Przy ustalaniu odległości między szpalerami i winoroślami oprócz regularnych odstępów pomiędzy szpalerami i winoroślami dopuszczalne jest również sadzenie podwójnych szpalerów lub par krzaków winorośli. Odległość między szpalerami musi wynosić co najmniej 1,00 m i nie więcej niż 3,60 m, przy czym odległość między krzewami winorośli musi wynosić co najmniej 0,60 m i nie więcej niż 1,20 m. W przypadku pary krzewów winorośli czynnikiem decydującym jest średnia odległość między nimi.

Określając obciążenie winorośli, liczba żywych pąków pozostawionych na każdym krzewie nie może przekraczać 16 na m2, niezależnie od metody uprawy. Dostosowanie wielkości końcowych zbiorów wymaganych do osiągnięcia celów produkcyjnych należy zapewnić poprzez regulację liczby kiści stosownie do potrzeb w okresie wegetacji.

Do produkcji wyrobów winiarskich oznaczonych chronioną nazwą pochodzenia "Kunsag/Kunsagi" dopuszcza się wyłącznie winogrona pochodzące z winnic o wskaźniku niedoboru winorośli poniżej 10 %.

Przepisy regulujące uprawę winorośli - czas i metoda zbiorów oraz jakość winogron

Praktyka uprawy

Datę rozpoczęcia zbioru wyznacza każdego roku właściwa rada wspólnoty winiarskiej, określając ją na podstawie badania zbiorów przeprowadzanego co tydzień od dnia 1 sierpnia każdego roku.

Produkty z winogron zebranych przed datą rozpoczęcia zbiorów wyznaczoną przez wspólnotę winiarską nie mogą uzyskać świadectwa pochodzenia obejmującego je chronioną nazwą pochodzenia "Kunsag/Kunsagi" i nie można wprowadzać ich do obrotu jako produkty objęte chronioną nazwą pochodzenia "Kunsag/Kunsagi". Data zbiorów jest publikowana w formie ogłoszenia przez wspólnotę winiarską.

Do celów produkcji wyrobów winiarskich minimalną zawartość cukru i potencjalną zawartość alkoholu w winogronach należy stosować według poniższej tabeli, zgodnie z obowiązującym obecnie prawem węgierskim i prawem Unii Europejskiej.

Podczas zbiorów zwykle dopuszcza się ręczne i mechaniczne metody zbioru, jednak wymienione poniżej rodzaje wina można wyprodukować wyłącznie z winogron zbieranych ręcznie:

wino z późnego zbioru,
wino z wyselekcjonowanych upraw;
wino z suszonych winogron,
wino lodowe.

Naturalna minimalna zawartość cukru i minimalna potencjalna zawartość alkoholu w winogronach

Praktyka uprawy

Odmiana/kategoria wina Minimalna naturalna zawartość cukrów w winogronach w węgierskiej skali moszczu (Magyar mustfok - [MM°], w temperaturze 17,5 °C)
Wina - białe odmianowe i białe typu cuvée, różowe odmianowe
i różowe typu cuvée, odmianowe Siller i Siller typu cuvée,
czerwone odmianowe i czerwone typu cuvée: 14,82
Wino - białe i czerwone z późnego zbioru: 19,00
Wino - białe, różowe i czerwone z wyselekcjonowanych upraw: 19,00
Wino - białe i czerwone z suszonych winogron: 20,00
Wino - białe i czerwone wino lodowe: 16,66 25,00
Wino musujące: 14,82
Gazowane wino półmusujące: 14,82
Minimalna potencjalna zawartość alkoholu w winogronach ([w % obj.], w temperaturze 20 °C)
Wina - białe odmianowe i białe typu cuvée, różowe odmianowe i różowe typu cuvée, odmianowe Siller i Siller typu cuvée, czerwone odmianowe i czerwone typu cuvée: 9,0
Wino - białe i czerwone z późnego zbioru: 12,08
Wino - białe, różowe i czerwone z wyselekcjonowanych upraw: 12,08
Wino - białe i czerwone z suszonych winogron: 12,83
Wino - białe i czerwone wino lodowe: 16,66
Wino musujące: 9,0
Gazowane wino półmusujące: 9,0
b)
Maksymalna wydajność

Wino białe odmianowe i wino białe typu cuvée, wino różowe odmianowe i wino różowe typu cuvée, wino odmianowe Siller i wino Siller typu cuvée, wino czerwone odmianowe i wino czerwone typu cuvée, wino musujące

100 hektolitrów z hektara

Wino białe odmianowe i wino białe typu cuvée, wino różowe odmianowe i wino różowe typu cuvée, wino odmianowe Siller i wino Siller typu cuvée, wino czerwone odmianowe i wino czerwone typu cuvée, wino musujące

14 300 kg winogron z hektara

Gazowane wina półmusujące

100 hektolitrów z hektara

Gazowane wina półmusujące

14 300 kg winogron z hektara

Białe i czerwone wino odmianowe z późnego zbioru lub białe i czerwone wino typu cuvée z późnego zbioru

70 hektolitrów z hektara

Białe i czerwone wino odmianowe z późnego zbioru lub białe i czerwone wino typu cuvée z późnego zbioru

10 000 kg winogron z hektara

Białe, różowe i czerwone wino odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub białe, różowe i czerwone wino typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw

70 hektolitrów z hektara

Białe, różowe i czerwone wino odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub białe, różowe i czerwone wino typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw

10 000 kg winogron z hektara

Białe i czerwone wino odmianowe z suszonych winogron lub białe i czerwone wino typu cuvée z suszonych winogron, białe i czerwone wino lodowe

42 hektolitry z hektara

Białe i czerwone wino odmianowe z suszonych winogron lub białe i czerwone wino typu cuvée z suszonych winogron, białe i czerwone wino lodowe

6 000 kg winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszary następujących gmin, które w spisie winnic przypisano do klas I i II: Abony, Akasztó, Albertirsa, Apostag, Ága- segyháza, Ballószôg, Balotaszállás, Bácsalmás, Bácsszolos, Bénye, Bócsa, Bugac, Cegléd, Ceglédbercel, Cibakháza, Csemo, Csengod, Cserkeszolo, Csépa, Csikéria, Csólyospálos, Dány, Dunapataj, Dunavecse, Dômsôd, Felsolajos, Fülophâza, Fülôpjakab, Fülôpszàllâs, Harta, Gomba, Harkakôtôny, Helvécia, Hernád, Imrehegy, Inárcs, Izsák, Jakabszállás, Jáno- shalma, Jászberény, Jászszentandrás, Jászszentlászló, Kakucs, Kaskantyú, Kecel, Kecskemét, Kelebia, Kerekegyháza, Kéle- shalom, Kiskorôs, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kocsér, Kóka, Kômpôc, Kunbaja, Kunbaracs, Kunfehértó, Kunszállás, Kunszentmiklós, Ladánybene, Lajosmizse, Lakitelek, Mélykút, Monor, Monorierdo, Móricgát, Nagykáta, Nagykorôs, Nagyrév, Nyárlorinc, Nyársapát, Ócsa, Orgovány, Orkény, Páhi, Pálmonostora, Petofiszállás, Pilis, Pirtó, Ráckeve, Solt, Soltszentimre, Soltvadkert, Szabadszállás, Szank, Szelevény, Szentkirály, Szigetcsép, Szigetszent- márton, Szigetújfalu, Tabdi, Tápiószentmárton, Tápiószele, Tázlár, Tiszaalpár, Tiszajeno, Tiszafôldvár, Tiszainoka, Tisza- kécske, Tiszakürt, Tiszasas, Tiszaug, Tompa, Tóalmás, Tôkôl, Újlengyel, Újszilvás i Zsana.

7.
Główne odmiany winorośli

arany sárfehér - fehér dinka

arany sárfehér - huszár szőlő

arany sárfehér - izsáki

arany sárfehér - izsáki sárfehér

arany sárfehér - német dinka

blauburger

bíbor kadarka

cabernet franc - cabernet

cabernet franc - carbonet

cabernet franc - carmenet

cabernet franc - gros cabernet

cabernet franc - gros vidur

cabernet franc - kaberne fran

cabernet sauvignon

chardonnay - chardonnay blanc

chardonnay - kereklevelű

chardonnay - morillon blanc

chardonnay - ronci bilé

chasselas - chasselas blanc

chasselas - chasselas dorato

chasselas - chasselas doré

chasselas - chrupka belia

chasselas - fehér fábiánszőlő

chasselas - fehér gyöngyszőlő

hasselas - fendant blanc

chasselas - saszla belaja

chasselas - weisser gutedel

cserszegi fűszeres

ezerfürtű

ezerjó - kolmreifler

ezerjó - korponai

ezerjó - szadocsina

ezerjó - tausendachtgute

ezerjó - tausendgute

zerjó - trummertraube

furmint - furmint bianco

furmint - moslavac bijeli

furmint - mosler

furmint - posipel

furmint - som

furmint - szigeti

furmint - zapfner

generosa

gyöngyrizling

hamburgi muskotály - miszket hamburgszki

hamburgi muskotály - moscato d'Amburgo

hamburgi muskotály - muscat de hambourg

hamburgi muskotály - muscat de hamburg

hamburgi muskotály - muszkat gamburgszkij

hárslevelű - feuilles de tilleul

hárslevelű - garszleveljü

hárslevelű - lindeblättrige

hárslevelu - lipovina

irsai olivér - irsai

irsai olivér - muskat olivér

irsai olivér - zolotis

irsai olivér - zolotisztüj rannüj

jubileum 75

kadarka - csetereska

kadarka - fekete budai

kadarka - gamza

kadarka - jenei fekete

kadarka - kadar

kadarka - kadarka negra

kadarka - negru moale

kadarka - szkadarka

kadarka - törökszőlő

karát

királyleányka - dánosi leányka

királyleányka - erdei sárga

királyleányka - feteasca regale

királyleányka - galbena de ardeal

királyleányka - königliche mädchentraube

királyleányka - königstochter

királyleányka - little princess

kármin

kékfrankos - blauer lemberger

kékfrankos - blaufränkisch

kékfrankos - limberger

kékfrankos - moravka

kéknyelu - blaustängler

kékoportó - blauer portugieser

kékoportó - modry portugal

kékoportó - portugais bleu

kékoportó - portugalske modré

kékoportó - portugizer

kövidinka - a dinka crvena

kövidinka - a dinka mala

kövidinka - a dinka rossa

kövidinka - a kamena dinka

kövidinka - a ruzsica

kövidinka - steinschiller

leányka - dievcenske hrozno

leányka - feteasca alba

leányka - leányszőlő

leányka - mädchentraube

merlot

mátrai muskotály

nektár

olasz rizling - grasevina

olasz rizling - nemes rizling

olasz rizling - olaszrizling

olasz rizling - riesling italien

olasz rizling - risling vlassky

olasz rizling - taljanska grasevina

olasz rizling - welschrieslig

ottonel muskotály - miszket otonel

ottonel muskotály - muscat ottonel

ottonel muskotály - muskat ottonel

pinot blanc - fehér burgundi

pinot blanc - pinot beluj

pinot blanc - pinot bianco

pinot blanc - weissburgunder

pinot noir - blauer burgunder

pinot noir - kisburgundi kék

pinot noir - kék burgundi

pinot noir - kék rulandi

pinot noir - pignula

pinot noir - pino csernüj

pinot noir - pinot cernii

pinot noir - pinot nero

pinot noir - pinot tinto

pinot noir - rulandski modre

pinot noir - savagnin noir

pinot noir - spätburgunder

pozsonyi fehér - czétényi

pozsonyi fehér - czétényi fehér

rajnai rizling - johannisberger

rajnai rizling - rheinriesling

rajnai rizling - rhine riesling

rajnai rizling - riesling

rajnai rizling - riesling blanc

rajnai rizling - weisser riesling

rizlingszilváni - müller thurgau

rizlingszilváni - müller thurgau bijeli

rizlingszilváni - müller thurgau blanc

rizlingszilváni - rivaner

rizlingszilváni - rizvanac

sauvignon - sauvignon bianco

sauvignon - sauvignon bijeli

sauvignon - sauvignon blanc

sauvignon - sovinjon

szürkebarat - auvergans gris

szürkebarat - grauburgunder

szürkebarat - graumönch

szürkebarat - pinot grigio

szürkebarat - pinot gris

szürkebarat - ruländer

tramini - gewürtztraminer

tramini - roter traminer

tramini - savagnin rose

tramini - tramin cervené

tramini - traminer

tramini - traminer rosso

zengő

zenit

zweigelt - blauer zweigeltrebe

zweigelt - rotburger

zweigelt - zweigeltrebe

zöld veltelíni - grüner muskateller

zöld veltelíni - grüner veltliner

zöld veltelíni - veltlinské zelené

zöld veltelíni - zöldveltelini

8.
Opis związku lub związków

Dla wszystkich kategorii - opis wyznaczonego obszaru

a)
Czynniki naturalne i kulturowe

Obszar wyznaczony do produkcji znajduje się w środkowej części Węgier. Położony jest on w dużej mierze na terenie Niziny Węgierskiej, a jego granice wyznaczają rzeki Dunaj i Cisa, tzw. Międzyrzecze Dunaju i Cisy, oraz w regionie Tiszazug. Na północnym zachodzie leży wyspa Czepel. Na północy graniczy z niektórymi obszarami produkcji na wzgórzach Gödöllo.

Pod względem cech środowiskowych obszar produkcji charakteryzuje się przede wszystkim położeniem na nizinnej równinie. Obszar położony jest na wysokości niespełna 150 m n.p.m. Jest to płaski teren, na którym różnica wysokości nie przekracza 10-20 m.

W większości obszarów produkcyjnych regionu winiarskiego Kunsag występują piaszczyste gleby wapienne (próchnica i kurzawka), ale występują również brunatne gleby leśne, czarnoziemy oraz gleby charakterystyczne dla łąk podmokłych i zalewowych. Gleba piaszczysta zwykle szybko się nagrzewa, jej jasny kolor lepiej odbija światło słoneczne (co sprzyja dojrzewaniu winogron), a ze względu na zawartość kwarcu - przekraczającą 75 % - wykazuje odporność na filokserę. Z drugiej strony jej potencjał w zakresie dostarczania składników odżywczych, magazynowania wody oraz jej zawartość minerałów są stosunkowo niskie.

Warunki klimatyczne na obszarze produkcji wynikają głównie z przeważającego na Węgrzech klimatu kontynentalnego charakteryzującego się przede wszystkim gorącymi latami i zimnymi zimami.

Średnia temperatura wynosi około 10-11 °C. Fale upałów często występują w miesiącach okresu wegetacyjnego, tj. w lipcu i sierpniu. Średnia liczba godzin nasłonecznienia wynosi ponad 2 000 godzin rocznie.

Średni poziom opadów w skali roku to 450-500 mm, co w znacznym stopniu odpowiada potrzebom winogron, przy czym rozkład opadów w ciągu roku jest nierówny.

b)
Czynniki ludzkie

Ze względu na swój duży rozmiar geograficzny obszar produkcji ma bogatą tradycję uprawy winorośli i produkcji wina. Pierwsze pisemne wzmianki o winnicach na tym obszarze pochodzą z 1075 r. W średniowieczu produkcja wina miała na celu przede wszystkim zaspokojenie lokalnych potrzeb. Po okupacji tureckiej na wyznaczonym obszarze posadzono winorośl, aby zrekultywować opuszczone obszary piaszczyste i związać kurzawkę. Epidemia filoksery z 1875 r. pozostawiła winnice praktycznie nietknięte, a ich rola znacznie wzrosła. Rozwój technologiczny z końca XIX w. przyczynił się do znacznej poprawy jakości win w tym regionie. Z początkiem XX w. wina z tych obszarów produkcji stały się powszechnie znane, a ich rynek znacząco zwiększył swój zasięg. Przyczyniło się to do zwiększenia powierzchni winnic.

Stały, nieprzerwany rozwój technologiczny pozwala na stosowanie technologii redukcyjnej i produkcję popularnych obecnie win białych i różowych oraz świeżych win czerwonych, które podkreślają owocowy charakter winogron.

Hasło regionu winiarskiego "A Kunsagi Bor a Mindennapok Bora" ("Wino z Kunsag to wino na każdy dzień") jest chronione od 2000 r.

Producenci z wyznaczonego obszaru dobierają struktury odmian odpowiednio do potencjału oferowanego przez warunki ekologiczne, świadomie opracowują geograficzne proporcje tradycyjnych i nowych odmian oraz stosują techniki uprawy winorośli i produkcji wina dostosowane do warunków rynkowych.

Wino

2.
Opis win

Wina dojrzewają szybko, mają umiarkowaną zawartość kwasu i łagodny charakter. Wina białe i różowe mają intensywny aromat i bogaty smak. Wina czerwone z tego regionu są zwykle owocowe i lekkie, ich barwa jest mniej głęboka, a ich taniny mniej wyraziste. Wapienno-piaskowa gleba sprawia, że smak win jest mniej mineralny.

Wina z wyselekcjonowanych upraw odznaczają się cechami charakterystycznymi dla odmiany winorośli wykorzystanej do ich produkcji, zrównoważoną kwasowością oraz zawartością alkoholu i cukru.

Wina z późnego zbioru i wina z suszonych winogron mają pełny charakter, a ich wyjątkowość wynika z metody produkcji i leżakowania. Zawierają cukier resztkowy.

Wina lodowe mają pełny charakter, odznaczają się zrównoważonym, słodkim smakiem wynikającym z zawartości cukru resztkowego, kwasowości i alkoholu.

3.
Związek między obszarem produkcji, czynnikiem ludzkim a produktem

Środowisko ekologiczne, w szczególności piaszczyste gleby, ma istotny wpływ na cechy win. Cechy te są obecne szczególnie w szybko dojrzewających, najczęściej lżejszych winach o stosunkowo niskiej kwasowości, większej delikatności, szybko rozwijających się kwasów i umiarkowanej zawartości alkoholu w większości roczników.

Wina mają obniżoną zawartość minerałów, co jest charakterystyczne dla gleb piaszczystych. Wina z obszaru produkcji są zasadniczo określane jako wina o krótkim okresie dojrzewania nadające się do spożycia, gdy są młode. Środowisko ekologiczne przyczyniło się do rozpowszechnienia na tym obszarze kilku tradycyjnych odmian winorośli (ezerjó, kadarka, kövidinka). Cechy charakterystyczne tych odmian można wzmocnić poprzez wyselekcjonowane uprawy. W niektórych rocznikach winogrona posiadają wyjątkowe wartości. Przejrzałe i suszone winogrona można wykorzystać jako surowiec do produkcji wysokoprocentowych, pełnych win alkoholowych, których jakość dodatkowo wzrasta podczas leżakowania. Wina lekkie i świeże są doskonałym surowcem do produkcji win musujących i gazowanych win półmusujących.

Region winiarski Kunsag odgrywa kluczową rolę w sektorze winorośli i wina rolnictwa na Węgrzech - produkowana jest tu niemal połowa krajowych winogron. Produkcja winorośli ma nie tylko znaczenie gospodarcze, ale także odgrywa istotną rolę społeczną - generuje przychody, uzupełnia je i zapobiega opuszczaniu obszaru przez lokalną ludność. Ze względu na lokalne warunki ekologiczne (np. piaszczyste gleby, brak opadów) uprawa winorośli stanowi jeden z najbardziej opłacalnych rodzajów działalności rolniczej w regionie. Dzięki temu, że uprawa winorośli kształtuje miejscowy krajobraz, region ten jest jeszcze bardziej atrakcyjny. Winnice skutecznie zapobiegają rozprzestrzenianiu się lotnych piasków, a winorośle zazwyczaj mają większe szanse na przetrwanie na glebach o niskiej pojemności wodnej niż inne rośliny.

W winnicach regionu winiarskiego Kunsag dominują rodzime i nowo wyhodowane węgierskie odmiany winorośli.

W dużej mierze dzięki stosunkowo lekkim, owocowym i aromatycznym winom muszkatowym z tego regionu winiarskiego Kunsag cieszy się ugruntowaną renomą wśród konsumentów.

Wino musujące

b)
Czynniki ludzkie

Oprócz wymienionych powyżej czynników ludzkich do win musujących "Kunsag/Kunsagi" mają zastosowanie następujące kryteria:

Produkcja win półmusujących i musujących opiera się na odmianach występujących na obszarze produkcji, które posiadają charakterystyczną kwasowość (np. ezerjó, cserszegi fűszeres).

2.
Opis win

Wina musujące są lekkie, ich aromat jest świeży, a kwasowość - wyrazista.

3.
Związek między obszarem produkcji, czynnikiem ludzkim a produktem

Środowisko ekologiczne, w szczególności piaszczyste gleby, ma istotny wpływ na cechy win. Cechy te są obecne szczególnie w szybko dojrzewających, najczęściej lżejszych winach o stosunkowo niskiej kwasowości, większej delikatności, szybko rozwijających się kwasów i umiarkowanej zawartości alkoholu w większości roczników.

Wina mają obniżoną zawartość minerałów, co jest charakterystyczne dla gleb piaszczystych. Wina z obszaru produkcji są zasadniczo określane jako wina o krótkim okresie dojrzewania nadające się do spożycia, gdy są młode. Środowisko ekologiczne przyczyniło się do rozpowszechnienia na tym obszarze kilku tradycyjnych odmian winorośli (ezerjó, kadarka, kovidinka). Cechy charakterystyczne tych odmian można wzmocnić poprzez wyselekcjonowane uprawy. W niektórych rocznikach winogrona posiadają wyjątkowe wartości. Przejrzałe i suszone winogrona można wykorzystać jako surowiec do produkcji wysokoprocentowych, pełnych win alkoholowych, których jakość dodatkowo wzrasta podczas leżakowania. Wina lekkie i świeże są doskonałym surowcem do produkcji win musujących i gazowanych win półmusujących.

Region winiarski Kunsag odgrywa kluczową rolę w sektorze winorośli i wina rolnictwa na Węgrzech - produkowana jest tu niemal połowa krajowych winogron. Produkcja winorośli ma nie tylko znaczenie gospodarcze, ale także odgrywa istotną rolę społeczną - generuje przychody, uzupełnia je i zapobiega opuszczaniu obszaru przez lokalną ludność. Ze względu na lokalne warunki ekologiczne (np. piaszczyste gleby, brak opadów) uprawa winorośli stanowi jeden z najbardziej opłacalnych rodzajów działalności rolniczej w regionie. Dzięki temu, że uprawa winorośli kształtuje miejscowy krajobraz, region ten jest jeszcze bardziej atrakcyjny. Winnice skutecznie zapobiegają rozprzestrzenianiu się lotnych piasków, a winorośle zazwyczaj mają większe szanse na przetrwanie na glebach o niskiej pojemności wodnej niż inne rośliny.

W winnicach regionu winiarskiego Kunsag dominują rodzime i nowo wyhodowane węgierskie odmiany winorośli.

W dużej mierze dzięki stosunkowo lekkim, owocowym i aromatycznym winom muszkatowym z tego regionu winiarskiego Kunsag cieszy się ugruntowaną renomą wśród konsumentów.

Gazowane wino półmusujące

Oprócz wymienionych powyżej czynników ludzkich do gazowanych win półmusujących "Kunsag/Kunsagi" mają zastosowanie następujące kryteria:

Produkcja gazowanych win półmusujących opiera się na odmianach występujących na obszarze produkcji, które posiadają charakterystyczną kwasowość (np. ezerjó, cserszegi fuszeres).

2.
Opis win

Gazowane wina półmusujące mają świeży aromat i charakteryzują się lekkością.

3.
Związek między obszarem produkcji, czynnikiem ludzkim a produktem

Środowisko ekologiczne, w szczególności piaszczyste gleby, ma istotny wpływ na cechy win. Cechy te są obecne szczególnie w szybko dojrzewających, najczęściej lżejszych winach o stosunkowo niskiej kwasowości, większej delikatności, szybko rozwijających się kwasów i umiarkowanej zawartości alkoholu w większości roczników.

Wina mają obniżoną zawartość minerałów, co jest charakterystyczne dla gleb piaszczystych. Wina z obszaru produkcji są zasadniczo określane jako wina o krótkim okresie dojrzewania nadające się do spożycia, gdy są młode. Środowisko ekologiczne przyczyniło się do rozpowszechnienia na tym obszarze kilku tradycyjnych odmian winorośli (ezerjó, kadarka, kovidinka). Cechy charakterystyczne tych odmian można wzmocnić poprzez wyselekcjonowane uprawy. W niektórych rocznikach winogrona posiadają wyjątkowe wartości. Przejrzałe i suszone winogrona można wykorzystać jako surowiec do produkcji wysokoprocentowych, pełnych win alkoholowych, których jakość dodatkowo wzrasta podczas leżakowania. Wina lekkie i świeże są doskonałym surowcem do produkcji win musujących i gazowanych win półmusujących.

Region winiarski Kunsag odgrywa kluczową rolę w sektorze winorośli i wina rolnictwa na Węgrzech - produkowana jest tu niemal połowa krajowych winogron. Region winiarski Kunsag odgrywa kluczową rolę w sektorze winorośli i wina rolnictwa na Węgrzech - produkowana jest tu niemal połowa krajowych winogron. Ze względu na lokalne warunki ekologiczne (np. piaszczyste gleby, brak opadów) uprawa winorośli stanowi jeden z najbardziej opłacalnych rodzajów działalności rolniczej w regionie. Dzięki temu, że uprawa winorośli kształtuje miejscowy krajobraz, region ten jest jeszcze bardziej atrakcyjny. Winnice skutecznie zapobiegają rozprzestrzenianiu się lotnych piasków, a winorośle zazwyczaj mają większe szanse na przetrwanie na glebach o niskiej pojemności wodnej niż inne rośliny.

W winnicach regionu winiarskiego Kunsag dominują rodzime i nowo wyhodowane węgierskie odmiany winorośli.

W dużej mierze dzięki stosunkowo lekkim, owocowym i aromatycznym winom muszkatowym z tego regionu winiarskiego Kunsag cieszy się ugruntowaną renomą wśród konsumentów.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Przepisy regulujące określenia - mniejsze jednostki geograficzne, o których wzmiankę można umieścić na etykiecie

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

(i)
Wskazanie nazw gmin

Nazwy gmin należących do regionu winiarskiego Kunsag można wskazać jako mniejsze jednostki geograficzne niż wyznaczony obszar produkcji Kunsag, z wyjątkiem nazw gmin Izsak i Monor.

(ii)
Wskazanie nazw winnic

Wraz z oznaczeniem wyznaczonego obszaru produkcji "Kunsag" i nazwą gminy można wskazać następujące nazwy miejscowości:

Arany-hegy (w gminie Ceglédbercel),
Fischer-part (w gminach Cegléd i Ceglédbercel).
(iii)
Wskazanie nazw powiatów

Wraz z oznaczeniem wyznaczonego obszaru produkcji "Kunsag" można wskazać następujące nazwy powiatów:

Kecskemét, który według spisu winnic obejmuje winnice należące do obszarów granicznych klas I i II gmin Felsola- jos, Kecskemét, Kerekegyhaza, Kunbaracs, Kunszallas, Ladanybene i Lajosmizse,
Tiszakürt, który według spisu winnic obejmuje winnice należące do obszarów granicznych klas I i II gmin Cserke- szolo, Csépa, Nagyrév, Szelevény, Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszasas i Tiszaug.

W przypadku wskazania nazwy powiatu jako mniejszej jednostki geograficznej nie można stosować nazw gmin należących do tego powiatu.

Nazwę mniejszej jednostki geograficznej można podać na etykiecie wyłącznie jeżeli 100 % produktu pochodzi z danej mniejszej jednostki geograficznej.

Przepisy regulujące określenia

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

Pozostałe określenia zastrzeżone:

"Muskotály" [wino muszkatowe] oznacza wino wyprodukowane w co najmniej 85 % ze zbioru przynajmniej jednej z poniższych odmian winorośli: cserszegi fuszeres, irsai olivér, generosa, hamburgi muskotály, nektár, mátrai muskotály, ottonel muskotály lub tramini.
"Primor" [wino z rodzaju primeur] oznacza wino butelkowane w roku zbiorów. Można również zastosować synoni- miczne określenie "újbor" [młode wino].

Nazwy odmiany arany sárfehér nie wolno umieszczać na etykiecie.

W przypadku win kupażowanych można stosować węgierską pisownię "küvé" i jej synonim "házasítás" (wino kupażowane) lub oryginalną pisownię "cuvée".

Zasady butelkowania

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym.

Opis wymogu:

Wina, wina musujące i gazowane wina półmusujące mogą być butelkowane wyłącznie przez rozlewnie zarejestrowane przez radę wspólnoty winiarskiej regionu winiarskiego Kunság.

Produkcja spoza wyznaczonego obszaru produkcji

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

dopuszczalne w gminach Bonyhád, Borota, Budapest, Csongrád i Hajós.

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/download/d/4d/82000/Kunsag%20°EM_v4.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.395.27

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 20/11/2020
Data ogłoszenia: 20/11/2020