Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych I środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych I środków spożywczych

(2009/C 266/10)

(Dz.U.UE C z dnia 7 listopada 2009 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"MELANZANA ROSSA DI ROTONDA"

NR WE: IT-PDO-0005-0662-29.11.2007

ChOG ( ) ChNP (X)

1. Nazwa:

"Melanzana Rossa di Rotonda"

2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci:

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu (zgodnie z załącznikiem III):

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Produkt objęty chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) "Melanzana Rossa di Rotonda" otrzymywany jest z ekotypu Melanzana Rossa di Rotonda należącego do gatunku Solanum aethiopicum, częściej nazywanego "szkarłatnym bakłażanem". W momencie wprowadzenia na rynek w stanie świeżym "Melanzana Rossa di Rotonda" musi charakteryzować się następującymi właściwościami: wielkość jagody: maksymalna długość 8 cm, maksymalna szerokość 8 cm i maksymalna masa 200 g. Kolor i dominujący kolor: jasny zielono-pomarańczowy z delikatnym zielonkawym odcieniem na początku dojrzewania, a następnie intensywny pomarańczowy zbliżony do lśniącego czerwonego. Jagoda: cała, o świeżym wyglądzie, zdrowa. Miąższ: charakteryzujący się mięsistą konsystencją i nie utleniający się po rozcięciu. Czysty, wolny od widocznych substancji obcych. Pozbawiony obcych zapachów lub smaków. Pozbawiony nieprawidłowej zewnętrznej wilgoci.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

-

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

-

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Wszystkie etapy od przygotowania do pakowania i przechowywania produktu wykonuje się na terytorium, o którym mowa w pkt 4, aby uniknąć obtłuczeń jagody i złamania szypułki powstającego podczas transportu i nadmiaru czynności manipulacyjnych, zmieniających nieodwracalnie właściwości organoleptyczne produktu.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

Wprowadzanie do obrotu ChNP "Melanzana Rossa di Rotonda" musi odbywać się w następujący sposób: produkt świeży należy wprowadzać na rynek w pojemnikach z materiałów pochodzenia roślinnego, w kartonie, w siatce z plastiku nadającego się do recyklingu lub innego materiału nadającego się do recyklingu dopuszczonego przez prawodawstwo wspólnotowe. Pojemność opakowań z siatki z plastiku nadającego się do recyklingu, w których wprowadza się do obrotu ChNP "Melanzana Rossa di Rotonda", nie może przekraczać 1 kg.

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Na etykietach umieszczanych na pojemnikach muszą znajdować się następujące informacje, naniesione wyraźną i czytelną czcionką drukowaną:

"Melanzana Rossa di Rotonda" i "denominazione d'origine protetta" (chroniona nazwa pochodzenia) lub jej akronim, AOP (ChNP), naniesione czcionką o większym rozmiarze niż rozmiar czcionki zastosowanej w przypadku innych napisów: nazwisko, nazwa i adres przedsiębiorstwa pakującego lub produkującego; ilość produktu faktycznie znajdująca się w opakowaniu, wyrażona zgodnie z obowiązującymi zasadami; logo. Zabrania się dodawania jakiegokolwiek dodatkowego wartościowania, w tym przymiotników: "tipo", "gusto", "uso", "selezionato", "scelto" lub podobnych sformułowań. Dopuszczalne jest jednak umieszczanie informacji odnoszących się do przedsiębiorstw, nazwisk, nazw przedsiębiorstw, prywatnych znaków towarowych, pod warunkiem że nie mają charakteru zachwalającego i nie wprowadzają konsumenta w błąd. Przedmiotowe informacje mogą znajdować się na etykiecie, pod warunkiem że wysokość i szerokość czcionki nie przekracza połowy rozmiaru czcionki użytej w chronionej nazwie pochodzenia. Zewnętrzną krawędź logo w kształcie elipsy stanowi podwójna linia współśrodkowa koloru łososiowego, a wewnętrzną krawędź jedna linia koloru łososiowego. Obwódka ma białe tło. W górnej części obwódki znajdują się słowa "Melanzana Rossa", a w dolnej części słowa "di Rotonda". Wewnątrz elipsy, na jasnym różowo-łososiowym tle, przedstawiono wystylizowany rysunek czerwonego bakłażana o jagodzie cieniowanej, której kolor przechodzi od czerwonego do pomarańczowego i o cieniowanej łodydze, której kolor przechodzi od ciemnej do jasnej zieleni. U podstawy znajduje się napis "Denominazione di Origine Protetta".

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Obszar produkcji i pakowania ChNP "Melanzana Rossa di Rotonda" obejmuje całe terytorium następujących gmin prowincji Potenza: Rotonda, Viggianello, Castelluccio Superiore, Castelluccio Inferiore.

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Gleby, na których uprawia się "Melanzana Rossa di Rotonda", znajdują się w dolinie, której dno jest pochodzenia jeziornego i wywodzi się z czwartorzędu. Gleby te są więc pochodzenia aluwialnego, piaszczyste i mułowo-gliniaste, świeże, głębokie i urodzajne o wysokiej zdolności retencji wody. Klimat jest zasadniczo łagodny, a w okresie od października do maja występują obfite opady deszczu.

5.2. Specyfika produktu:

Główną właściwością "Melanzana Rossa di Rotonda", która odróżnia ją w tym względzie od normy jakościowej innych bakłażanów produkowanych w innych regionach, jest niska zawartość kwasu chlorogenicznego odpowiedzialnego za czernienie jagody. Właściwość ta ma duże znaczenie dla przemysłu rolno-spożywczego i konserwowego, ponieważ pozwala miąższowi zachować biel przez długi czas nawet po rozcięciu. Inną ważną właściwością jest okrągły kształt podobny do kształtu pomidora i typowy pomarańczowy kolor oraz występowanie brązowawych/zielonkawych żyłek na jagodzie, które odróżniają ją w oczywisty sposób od wszystkich innych.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG):

Główną właściwością "Melanzana Rossa di Rotonda" jest niska zawartość kwasu chlorogenicznego odpowiedzialnego za czernienie miąższu jagody po rozcięciu. Ilość tego kwasu w tym produkcie wynosi 800 ppm, czyli zdecydowanie mniej niż we wszystkich innych produktach należących do tego samego gatunku, w których osiąga 4.300 ppm. Właściwość ta ma duże znaczenie dla przemysłu rolno-spożywczego i konserwowego, ponieważ pozwala miąższowi zachować biel przez długi czas nawet po rozcięciu. Inną ważną właściwością jest okrągły kształt podobny do kształtu pomidora, o typowym pomarańczowym kolorze, na którym występują brązowawe/zielonkawe żyłki. Te właściwości czynią "Melanzana Rossa di Rotonda" wyjątkowym i oryginalnym, ponieważ uprawia się go we Włoszech wyłącznie na obszarze produkcji określonym w pkt 4 powyżej od lat 40. XX wieku. Przystosowanie do warunków klimatycznych tej strefy tak bardzo przyczyniło się do jego rozpowszechnienia, że oddziałują na siebie wzajemnie z terytorium i środowiskiem odpowiadającymi za jego wyjątkowy charakter. Za ten wyjątkowy charakter i wszystkie właściwości jakościowe odpowiadają bezpośrednio szczególny mikroklimat opisany w pkt 5.1 i środowisko naturalne uprawy położone w centrum Parku Narodowego Pollino, który charakteryzuje się ułożeniem terenu i jego dobrą jakością, czystością wód pochodzących ze źródeł położonych w samym parku i przynoszących znaczące korzyści, łagodnością klimatu, jak podaje Cirelli w swojej monografii z 1853 r.: "Wieś obfituje w wodę (...), która przynosi znaczące korzyści dla rolnictwa, a sprytny rolnik z Rotundy doskonale potrafi to wykorzystać (...), staranność rolników, łagodność klimatu, ułożenie terenu i jego dobra jakość stanowią najbardziej niezawodne czynniki produkcji, która jest zróżnicowana i zapewnia co roku wszystkie produkty niezbędne dla wyżywienia mieszkańców". "Melanzana Rossa di Rotonda" wprowadziło w gminie Rotunda na początku minionego stulecia kilku mieszkańców, którzy wracając z wojny w Afryce, przywieźli kilka okazów tego bardzo podobnego do pomidora bakłażana. Z biegiem lat jego przystosowanie do środowiska przyczyniło się do rozpowszechnienia i wytworzenia typowych cech, odróżniając go nie tylko od innych bakłażanów, ale nawet od bakłażanów z Afryki, od których pochodził i które były pomarańczowe, nie miały rowków i miały bardziej wydłużony kształt. "Melanzana Rossa di Rotonda" spożywa się od zawsze, również konserwowany w oleju, ze względu na jego wyjątkowy lekko pikantny smak i szczególne właściwości jako przeciwutleniacza; bakłażan ten jest tradycyjnie uprawiany we wszystkich przydomowych ogródkach warzywnych w regionie. Coroczne spotkanie "Sagra della Melanzana Rotonda di Rotonda" nadal przyciąga do Rotondy tysiące osób i gwarantuje ciągłe rozpowszechnianie produktu w typowych restauracjach, zarówno na szczeblu lokalnym, jak i poza nim. W tradycji gastronomicznej "Melanzana Rossa di Rotonda" uzyskał miejsce na wszystkich stołach, w szczególności w świecie lokalnych i regionalnych restauracji wysokiej jakości, a jego renomę w pełni potwierdza obecność w różnych programach telewizyjnych, czasopismach specjalistycznych i książkach kucharskich. W 2004 r. "Melanzana Rossa di Rotonda" wpisano na listę produktów tradycyjnych regionu Basilicata.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu publikując wniosek o uznanie ChNP "Melanzana Rossa di Rotonda" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 219 z dnia 20 września 2007 r.

Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji znajduje się na następującej stronie internetowej:

http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

lub

na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa I Leśnictwa (http://www.politicheagricole.it) należy wybrać "Prodotti di Qualità" (z lewej strony ekranu) a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE [regolamento (CE) n. 510/2006]".

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024