Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich(2008/C 100/02)
(Dz.U.UE C z dnia 22 kwietnia 2008 r.)
Zgodnie z artykułem 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), w Notach wyjaśniających do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich(2) wprowadza się następujące zmiany:
Na stronie 87, pozycja 2009 otrzymuje brzmienie:
"2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne, niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
Jeżeli chodzi o soki niesfermentowane, niezawierające dodanego alkoholu, patrz uwaga 6. do niniejszego działu.
Jeżeli chodzi o liczbę Brixa, patrz uwaga do podpozycji 3. do niniejszego działu.
Jeżeli chodzi o dodany cukier, patrz uwaga dodatkowa 5 a) do niniejszego działu.
Do celów uwagi dodatkowej 5 b) do niniejszego działu, produkty, do których dodano taką ilość cukru, że zawierają one mniej niż 50 % masy soków owocowych, są uważane za produkty, które utraciły swój naturalny charakter soków owocowych objętych pozycją 2009.
Do określenia, czy produkty utraciły bądź nie swój naturalny charakter w związku z dodaniem cukru, zastosowanie mają jedynie uwagi dodatkowe 2. i 5. do niniejszego działu. Zawartość różnych cukrów wyrażonych jako sacharoza jest określana zgodnie ze wspomnianą uwagą dodatkową 2. Jeżeli zawartość dodanego cukru, obliczona zgodnie z uwagą dodatkową 5 a) do niniejszego działu przekracza 50 % masy, obliczona zawartość soku owocowego jest mniejsza niż 50 % masy, a więc produkt nie może być klasyfikowany do pozycji 2009.
Uwaga dodatkowa 5 b) do niniejszego działu nie ma zastosowania do zagęszczonych naturalnych soków owocowych.
W związku z tym zagęszczone naturalne soki owocowe nie są wyłączone z pozycji 2009.
W kwestii dodawania innych substancji do produktów objętych pozycją 2009, patrz Noty wyjaśniające do Zharmonizowanego Systemu dotyczące pozycji 2009.
PRZYKŁAD
Analiza próbki soku pomarańczowego daje następujące wyniki:
– liczba wskazana przez refraktometr w temperaturze 20 °C: 65,3,
– obliczona zawartość różnych cukrów wyrażona jako sacharoza (uwaga dodatkowa 2. do niniejszego działu): 62,0 (65,3 × 0,95),
– obliczona zawartość dodanego cukru (uwaga dodatkowa 5. do niniejszego działu): 49 % masy (62,0 - 13),
– obliczona zawartość soku owocowego: 51 % masy (100 - 49).
Wniosek: Uznaje się, że próbka, w rozumieniu uwagi dodatkowej 5 b) do niniejszego działu, nie utraciła swojego naturalnego charakteru, ponieważ obliczona zawartość soku nie jest mniejsza niż 50 % masy."
______
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1352/2007 (Dz.U. L 303 z 21.11.2007, str. 3).
(2) Dz.U. C 50 z 28.2.2006, str. 1.