Zm.: rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 24 lipca 2012 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności

Na podstawie art. 38 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1. 
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego 2003 r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz. U. Nr 35, poz. 300, z 2004 r. Nr 128, poz. 1345 oraz z 2005 r. Nr 181, poz. 1511) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 8:
a)
w ust. 2:
wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:",

w pkt 6 lit. e otrzymuje brzmienie:

"e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej",

b)
ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:

1) miejsca ustalenia klas jakości;

2) daty ustalenia klas jakości;

3) dostawcy żywca;

4) rzeczoznawcy;

5) metody ustalenia klas jakości;

6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:

- grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą M,

- grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów - oznaczonych literą F,

b) klasy jakości,

c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,

d) masę tuszy ciepłej,

e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,

f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;

7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.",

c)
po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:

"3a. Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.";

2)
załącznik nr 3 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622 i Nr 120, poz. 690.

ZAŁĄCZNIK

WZÓR nr 1

PROTOKÓŁ NR ............./..............

(kolejny nr/rok)

Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WOŁOWYCH

Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

(Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).

1. Miejsce ustalenia klas jakości: ....................................................................................................................................................

(nazwa i adres zakładu)

2. Data ustalenia klas jakości: .........................................................................................................................................................

3. Dostawca żywca1): .......................................................................................................................................................................

(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)

4. Rzeczoznawca: ............................................................................................................................................................................

(imię i nazwisko)

wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

w ............................................... pod numerem ...........................................................................................................................

5. Metoda ustalenia klas jakości: wzrokowa/aparaturowa*

6. Wyniki ustalenia klas jakości i masy tusz:

Numer

ubojowy

Numer

identyfikacyjny

zwierzęcia

Kategoria

tuszy

Klasa

uformowania

Klasa

otłuszczenia

Masa tuszy

ciepłej (kg)

Masa tuszy ciepłej

skorygowana2)

(kg)

7. Określenie prezentacji tusz podczas ważenia**:

1) prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej, zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 paździer-

nika 2007 r. ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych

produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1,

z późn. zm.)

2) prezentacja inna niż w pkt 1***:

Tusze o numerach ubojowych: .............................. różnią się od prezentacji wzorcowej Unii Europejskiej następującymi

elementami: ...........................................................................................................................................................................

Sumaryczny współczynnik korekty wynosi: .........................................................................................................................

8. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag*

......................................................................................................................................................................................................

Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:

.........................................................

(miejsce i data wystawienia protokołu)

Potwierdzenie odbioru protokołu:

.........................................................

(data, imię i nazwisko, podpis)

_____________________________

1) Wymagane w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem.

2) Masa tuszy ciepłej po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi, określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE)

nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych,

wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną

prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.

* Niepotrzebne skreślić.

** Właściwe zaznaczyć.

*** W przypadku gdy zastosowano kilka różnych prezentacji, należy wskazać wszystkie odstępstwa oraz uwzględnić odpowiednie

współczynniki korygujące.

)

WZÓR nr 2

PROTOKÓŁ NR ............./..............

(kolejny nr/rok)

Z USTALENIA KLAS JAKOŚCI TUSZ WIEPRZOWYCH

Podstawa prawna: art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

(Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).

1. Miejsce ustalenia klas jakości: ....................................................................................................................................................

(nazwa i adres zakładu)

2. Data ustalenia klas jakości: .........................................................................................................................................................

3. Dostawca żywca1): .......................................................................................................................................................................

(imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwa, siedziba i adres)

4. Rzeczoznawca: ............................................................................................................................................................................

(imię i nazwisko)

wpisany do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

w ............................................ pod numerem ..............................................................................................................................

5. Metoda ustalenia klas jakości (nazwa urządzenia) .....................................................................................................................

......................................................................................................................................................................................................

6. Wyniki ustalenia klas jakości i masy tusz:

Numer

ubojowy

Numer

identyfikacyjny

Opis oszacowanych wartości Klasa

jakości

Oszacowana

zawartość

mięsa

w tuszy

(w %)

Masa

tuszy

ciepłej

(kg)

Masa tuszy

ciepłej

skorygowana2)

(kg)

Masa tuszy

schłodzonej

skorygowana3)

(kg)

pomiar/y

grubości

mięśnia1)

pomiar/y

grubości

słoniny

(widocznej

okrywy

tłuszczowej)1)

M

lub

M1

M2 F

lub

F1

F2

7. Określenie prezentacji tusz podczas ważenia, w przypadku gdy zastosowana prezentacja różni się od prezentacji

wzorcowej Unii Europejskiej, określonej w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r.

ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów

rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.)*.

......................................................................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................................................................

8. Do protokołu wniesiono następujące uwagi/nie wniesiono uwag**:

......................................................................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................................................................

Pieczęć imienna i podpis rzeczoznawcy:

.........................................................

(miejsce i data wystawienia protokołu)

Potwierdzenie odbioru protokołu:

.........................................................

(data, imię i nazwisko, podpis)

_______________________________

1) Należy wypełnić właściwe kolumny w zależności od stosowanej metody klasyfikacji tusz, o której mowa w decyzji Komisji 2005/240/WE

z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62,

z późn. zm.).

2) Należy wypełnić, jeżeli masa tuszy ciepłej jest korygowana w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE

z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.

3) Należy wypełnić, jeżeli ważenie tuszy odbywa się później niż 45 minut po uboju, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa

i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U.

Nr 28, poz. 181).

* Należy umieścić w protokole, jeżeli wypełniono kolumnę tabeli zatytułowaną Masa tuszy ciepłej skorygowana (kg). Wskazać wszystkie

zastosowane odstępstwa w odniesieniu do każdej tuszy, dla której odstępstwa wystąpiły.

** Niepotrzebne skreślić.

)

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2012.902

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności.
Data aktu: 24/07/2012
Data ogłoszenia: 07/08/2012
Data wejścia w życie: 07/09/2012